Slovenija

Ustavno sodišče odločilo: v zasebnih šolah v celoti financiran le obvezni program

Ljubljana, 07. 04. 2020 15.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ustavno sodišče je ob obravnavi nove ustavne pobude glede financiranja zasebnega osnovnega šolstva povsem jasno navedlo, da državi ni treba 100-odstotno financirati dopolnilnega pouka, jutranjega varstva in podaljšanega bivanja v zasebnih osnovnih šolah s pridobljenim javno veljavnim programom. Obvezni del programa mora financirati v celoti.

Ustavno sodišče je obravnavalo več pobud, ki so zatrjevale neustavnost prvega stavka drugega odstavka 86. člena zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja.

Ob tem so navedli, da zakon v delu, ki se nanaša na javno financiranje dopolnilnega pouka, jutranjega varstva in podaljšanega bivanja, ni neskladen z ustavo.

Po navedbah sodišča človekova pravica do brezplačnega obiskovanja obveznega osnovnošolskega izobraževanja obsega samo stoodstotno javno financiranje tistega dela programa, ki je za učence osnovnih šol obvezen. Zato ta človekova pravica učencev v zasebni osnovni šoli s pridobljenim javno veljavnim programom obsega le javno financiranje tistega dela programa, ki v zasebni osnovni šoli ustreza vsebinam obveznega dela programa javne osnovne šole, menijo ustavni sodniki.

Državi ni treba v celoti financirati dopolnilnega pouka, jutranjega varstva in podaljšanega bivanja v zasebnih osnovnih šolah.
Državi ni treba v celoti financirati dopolnilnega pouka, jutranjega varstva in podaljšanega bivanja v zasebnih osnovnih šolah. FOTO: Shutterstock

54. člen ustave ne zagotavlja pravice do javnega financiranja jutranjega varstva in podaljšanega bivanja v zasebni osnovni šoli s pridobljenim javno veljavnim programom.

Zavrnilo pa je pobude v delu, ki se nanašajo na javno financiranje tistega dela programa s pridobljeno javno veljavnostjo, ki v zasebni osnovni šoli ustreza vsebinam obveznega dela programa javne osnovne šole, saj so o tem že odločili in ugotovili, da je v neskladju z ustavo.

Ob tem so ustavni sodniki opozorili, da zakonodajalec ustavne pretekle odločbe ni izvršil in so državni zbor okrcali, da s to neodzivnostjo krši načela pravne države.

Odklonilno mnenje sodnika Pavčnika

Ustavno sodišče je odločbo sprejelo s šestimi glasovi za in enim proti. Proti je bil ustavni sodnik Marijan Pavčnik, ki je podal tudi odklonilno ločeno mnenje, medtem ko ustavna sodnika Klemen Jaklič (ta je bil izločen) in Marko Šorli pri sprejemanju odločbe nista sodelovala.

Pavčnik je v odklonilnem ločenem mnenju med drugim zapisal, da iz zapisa v ustavi, ki določa, da je osnovnošolsko izobraževanje obvezno in se financira iz javnih sredstev, "nikakor ne izhaja, da je enoviti program osnovnošolskega izobraževanja dovoljeno deliti v obvezni in razširjeni program". "Program je enovit in ga je kot takega treba stoodstotno financirati," je prepričan.

Ustavni sodniki.
Ustavni sodniki. FOTO: POP TV

Kot je pojasnil, beseda "obvezno" iz ustavnega določila pokriva osnovnošolski program, ki je kot celota obvezen, ne pa le delov programa, kakor jih didaktično razčlenjuje zakonsko besedilo. Prvina obveznega programa je tudi razširjeni program, ki zajema podaljšano bivanje, jutranje varstvo, dodatni pouk, dopolnilni pouk, interesne dejavnosti in pouk neobveznih izbirnih predmetov, je navedel.

"To, da je, gledano ustavno, izobraževanje obvezno, ne izključuje, da so nekatere vsebine prostovoljne. S tem je omogočeno, da se otrok skladno razvija," je zapisal. Dodal je, da bi bilo pritlehno in "v grobem nasprotju s človekovim dostojanstvom", če bi iz obveznosti javnega financiranja izključevali dopolnilni pouk. Iz javnega financiranja je po njegovem mnenju mogoče izključiti le dodatne vsebine, ki so odvisne od vrednostnih usmeritev posameznih izvajalcev osnovnošolskega izobraževanja.

V zasebnih šolah pričakujejo čim prejšnjo izvršitev odločbe

V zasebni Osnovni šoli montessori in civilni iniciativi Združeni starši pričakujejo čim prejšnjo uresničitev odločbe ustavnega sodišča o 100-odstotnem financiranju obveznega programa v zasebnih osnovnih šolah. Na ministrstvu za izobraževanje odločbo še proučujejo.

Ravnatelj Osnovne šole montessori Pavel Demšar je povedal, da je ustavno sodišče z odločbo o polnem financiranju obveznega programa v zasebnih osnovnih šolah samo potrdilo za nekatere sporno odločitev ustavnega sodišča iz leta 2014. "Tukaj gre za isto stališče, da mora biti obvezni program polno financiran in da je skrajni čas, da se to izvede," je dejal Demšar. Ta tako pričakuje, da bo ustavna odločba izvršena čim prej.

Kar zadeva financiranje dopolnilnega pouka, jutranjega varstva in podaljšanega bivanja, ki so trenutno financirani 85-odstotno, pa je ocenil, da je sodišče relativno dolgo odločalo o stvari, ki je bila sicer prednostna, tako da si "morajo vzeti malo več časa", da to proučijo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (123)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bojer
07. 04. 2020 21.30
+5
Ustavno sodišče je odločilo tako kot je, ustavne odločbe so tako ali tako odvisne od trenutne zasedbe, Pa pustimo to, torej, vsaj dopolnilnega programa nam ni treba plačevati in to je super. Kaj šele 85 odstotkov, naj si plačujejo sami, če želijo imeti zasebno šolo ali karkoli zasebnega.
kolbek460
07. 04. 2020 21.25
+6
Privat šole naj plačuje Madžari ali Vatikan ,,isto kot stranke in televizije ,
murate
08. 04. 2020 08.24
-5
zaradi takšnih kot si ti kolbek nas po levi in desni vse države prehitevajo.vsi plačujemo davke in vsi otroci naj imajo enake možnosti
kolbek460
07. 04. 2020 21.22
+4
V tej situaciji se je pokazalo privat in javno ,,javno dela privat pa zanj pretežko in nevarno ,,Italija ,Amerika ,,poglejte jih ,
upornik19
07. 04. 2020 21.06
+12
privatna šola naj se sama financira zdej bi pa vsak rad živel na državnih jaslih tko ne gre!!
tona Iteb
08. 04. 2020 12.49
+4
Pa poglejte koliko stane privat šola v drugih državah. Kolikor je meni znano, si privat šolstvo v drugih državah lahko privoščijo le naj premožnejši!!! Ne trdim, da privat šolstvo je slabše kot javno! Ampak zato moraš imeti denar! V tujini se zato plača iz svojega žepa, ne pa iz davkoplačevalskega
primorec2
07. 04. 2020 20.56
+3
Ta odločba US je obliž, malo enim, malo drugim. Občina kot ustanovitelj osnovne šole in tudi plačnik bi bilo smiselno da plačuje privat šolstvo, v kolikor zmanjka prostora na javni šoli. V kolikor ni potrebe, zakaj plačevati privatno šolstvo? Privatno šolstvo dela izbiro vpisnikov, država pa to podpira in odobrava.
hickel
07. 04. 2020 19.44
+5
Kje je pa bil skladiščnik, morda na malici.
srebrnibreg
07. 04. 2020 19.31
+15
Še to je preveč.
nikhrast
07. 04. 2020 19.29
+5
Pa saj imajo privatne šole svoj obvezen program, minister za šole nima kaj delati v privatnih šolah. Montessori šole, na primer, imajo svoj kurikulum.
HorstWiesel
07. 04. 2020 20.05
+3
In zakaj ne? Sej so tudi zasebne varnostne službe, detektivske agencije,.... nadzorovane s strani države in tudi delatovati morajo v skladu z zakonodajo pa jih država nič za to ne plača.
nikhrast
07. 04. 2020 21.59
-1
Mogoče je to v Sloveniji. Pregledajo lahko gasilci, pa zdravstvo kar se tiče hegiene..., kurikulum imajo pa privatne šole svoj.
FAUSTOS1
07. 04. 2020 19.17
+14
Torej vas še janša ni ukužil z orbanovsko tiranijo-čestitke us.
Malinha
07. 04. 2020 19.04
+10
Ustavno sodišče je pri tej zadevi končno prišlo do nekega zaključka. Morda so potrebovali vrvico okoli Zemlje, da so potrdili, da je Zemlja okrogla. Sokrat je recimo pisal svojo Državo na predpostavki, da je to za skupno dobro polis, torej nasebno, kjer prebivalci polisa dajejo nase. Zasebnost pa na drugi strani v polisu vsekakor obstaja, vendar je zvedena na posameznikovo za-sebnost, največji družbeni krog, kjer je še dopustna za-sebnost je družina, kar je tako rekoč zunaj nje je stvar nasebnega polisa. Ločnica je tako enostavna, da - če poklicno opravljaš delo ustavnega sodnika, tega ne ločiš več. Zasebnost države se dandanes prakticira v totalitarizmu in če se postavi vprašanje zakaj so ustavni sodniki toliko časa kolebali okoli tega odgovora, potem je edini možen odgovor da zaradi tega, ker se niso mogli zediniti ali smo totalitarna ali socialna država (polis), zasebna ali nasebna. Čudna so Atenina pota teh naših ustavnih modrostnikov.
ActiveR
07. 04. 2020 18.54
-37
Če država zahteva, da se mora predpisani del programa obvezno izvajati tudi v zasebnih šolah je prav, da se to pokrije s strani države. Ostalo pa bodo brez težav pokrili uporabniki zasebne storitve. Levokričači, kot sta Alenčiča, ki je hotela celo referendum in Pikec, ki je ves svoj čas izgubljal za neumnosti, namesto, da bi zagnal prepotrebno reformo šolstva, so vam z lažmi oprali še tistih par celic zdravega razmišljanja. Sicer pa uživajte te dni v duhu komunajzerskih mokrih sanj, dobili boste plačo za katero vam ni treba delati. In ne pozabite, to vam je omogočil naš Janez Janša, ne kakšen izgubljeni Šarko, Mesec ali Cmerar.
Podborsky
07. 04. 2020 19.09
+20
Malinha
07. 04. 2020 19.14
+12
Da bom sam dobil plačo, "za katero mi ni treba delati" in da mi bo to "plačo omogočil" tvoj ljubček, ta tvoj Điđi, bi pa rad, da bi mi dokazal. Oziroma, to pomeni, da lahko pričakujem plačo v forintih od komunajzerskih mokrih sanj tvojega Điđija? Điđi bo sanjal svoje mokre komunistične sanje in na mojem računu se bodo znašli forinti? Hm. Pa si ti vzel danes predpisane tablete?
OrodniK
07. 04. 2020 18.30
-13
A to je rdeče ustavno sodišče odločilo? Desnih ustavnih sodnikov ni (še Jaklič se je izloču iz tega postopka)... Sploh pa logično, zasebna šola stane več, saj država financira samo JAVNI PROGRAM, ki ga predpisuje in GA MORA ta zasebna ustanova IZVAJATI. Vse ostalo plača uporabnik. Tudi vzdrževanje objektov plača zasebnik. Za državo je to kakor koli obrneš zelo ugodno (reši se celega kupa stroškov z vzdrževanjem, zidanjem infrastrukture, ki jo mora zasebnik zagotavljati).
mackintosh
07. 04. 2020 18.37
+11
še dobro da jih ni ko si ravno jakliča omenil.
Zmaga Ukrajini ...
07. 04. 2020 20.37
+7
Desnih ustavnih sodnikov ni? Jakliča nese tako hudo v desno, da tudi hoditi ne more.... Nakladač!
HorstWiesel
07. 04. 2020 18.16
+62
Ne vidim potrebe, da država financira storitve v zasebnem sektorju, te iste storitve pa tudi sama nudi. Država nudi javno šolstvo prav vsem otrokom, kdor je pa prelep in prefin za javno šolo, naj si pa zasebno nadutež sam plača.
Zmaga Ukrajini ...
07. 04. 2020 18.15
+56
Da se svečkarji slučajno ne boste bunili, ko bo kakšna islamska skupnost ustanovila šolo, katere obvezni program bo morala seveda financirati država! Res ne vem, zakaj se katolibani kar naprej silijo s svojo sekto! Cerkev je ločena od države in spoštujte že enkrat to dejstvo. Sicer je pa tole boleče za svečkarje, ki bi očitno radi, da država financira zasebne šole kar v celoti. Pa kaj še?
mackintosh
07. 04. 2020 18.24
+18
mesečev nima smisla svečkam to razlagati. so pač tako brihtni da bodo to na trši način spoznali. pravzaprav na edinega ki ga razumejo :)
Zmaga Ukrajini ...
07. 04. 2020 18.30
+15
Imaš prav! In to bo res zanimivo gledati, hehehehe...
mackintosh
07. 04. 2020 18.34
+9
pravzaprav bo res zanimivo ko bo ustanovljena prva medresa :)
mackintosh
07. 04. 2020 18.36
+10
še dobro da je us odločilo da nam je ne bo potrebno 100% financirat. prav tako sem pa zadovoljen da isto velja za katoliške šole :)
OrodniK
07. 04. 2020 18.44
-12
Ja, Jankoviča ste zelo hvalil za džamijo, je svetovljan, Ljubljana se razvija v 'prestolnico'. Kaj sedaj stokate, bo pa še islamski verski center zaživel, pa naj bo še šola. 'Hvala' Janović!
mackintosh
07. 04. 2020 18.54
+12
normalno da je tudi đamija v ljubljani svečko. saj ljubljana je prestolnica države. ker zakaj pa muslimani ne bi smeli imeti svojega verskega objekta? poznaš katero prestolnico v evropi kjer vse večje svetovne religije ne bi imele svojih cerkva?
Zmaga Ukrajini ...
07. 04. 2020 20.31
+2
Mac,... SamoG pozna samo Dolenjsko, kjer je na vsakem kuclju ena cerkvica, in se mu ne sanja o velikih civilizacijah, ki so imela v mestih mnoštvo raznolikih ver in kultur, kar je v mnogo ozirih bogatilo družbo. Samo počakaj, ko se bo Nevzet Porić na pobudo Nedžada Grabusa spomnil ustanoviti kakšno osnovno šolo. 🤣🤣🤣
?ebula
07. 04. 2020 17.56
+23
Kaj pa Madžarske šole, bomo tudi mi financirali.?
VolkBrenin
07. 04. 2020 17.44
+21
za osvežitev spomina....o odločbah US ......., 6. 3. 2020 .... Predloga ukinitve volilnih okrajev in uvedbe prednostnega glasu v DZ niso podprli...sds proti...kljub drugačni odločbi ustavnega sodišča... Volilni okraji, ki bi jih z njo ukinili, namreč po besedah Branka Grimsa (SDS) omogočajo bistveno bolj enakomerno zastopanost terena s poslanci....in zaradi sds proti ...NI bilo mogoče uresničiti odločbo ustavnega sodišča. To je namreč pred več kot letom dni ugotovilo neustavnost 4. člena zakona o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v DZ, ker da v številu volivcev po posameznih volilnih okrajih obstajajo prevelike razlike. Torej najbolj " pošteni " NE upoštevajo odločbe ustavnega sodišča...
vinogradnik33
07. 04. 2020 18.44
+19
V SDS upoštevajo mnenje US in sodišč na sploh le tedaj in samo tedaj , ko so njim v korist , drugače te preslišijo !
Bassettt
07. 04. 2020 17.43
-1
No, pa, saj, je pravilno, za priznano, kar je po programu, gre s skupnega budgeta, ker to otrokom pripada, ostalo, kar je vezano na solo, in kot jaz vem, ni samo jutranje in popoldansko varstvo, ampak tudi kaksni dodatni predmeti, materiali, izleti, projekti itd., spada pod to posebno solo, ki prav zaradi tega pristopa spada pod privatno solstvo, za kar jim dam prav in jih podpiram, ker marsikaj bi lahko bilo v drzavnih solah, saj je bolj v povezavi s clovekovim razvojem, predvsem za casa najmlajsih, ko so tako elasticni in naravno naravnani k usvajanju vsega, kar se zivljenja tice, samo ne vem, zakaj vecina komentatorjev misli, da so te privat ustanove samo cervene -- ne razumete nic
Frane Šajn
07. 04. 2020 17.31
+4
Ja za koliko časa??
knap11
07. 04. 2020 17.24
+33
Predvsem desno usmerjeni politiki in kapitalistični oderuhi, tudi z dobro plačanimi lobisti bi radi vse privatizirali. Vemo pa, kam to pelje in da je glavni in edini cilj večine privatnikov dobiček, pri privatnem šolstvu pa še krepitev religije v takih šolah. Ve se katere. Mar niste ravno v teh časih velikih preizkušenj, dobili dovolj veliko lekcijo o pomenu javnega zdravstva, ko je zaradi koronovirusa naše javno zdravstvo na veliki preizkušnji in se je izkazalo za učinkovito, kakor tudi po humani noti, za razliko od v teh časih neučinkovitih privatnih zdravstvenih zavodov na zahodu, ki jim ni mar za obolele zaradi koronovirusa, ker pri tem pač ne vidijo dobička? Sedaj je že res skrajni čas, da bi vedeli, da brez javnega zdravstva in domačega gospodarstva, tu mislim še predvsem učinkovitega kmetijstva ne gre!
CIGU MIGU
07. 04. 2020 16.51
+34
a ni cerkev ločena od državee,to je le na papirju.lahko bo tudi tonin predaval vojaške vrline
JApajaDAja
07. 04. 2020 16.58
+14
saj ne vem kaj je huje...verouk, albanščina, čirilica, hieroglifi...na slo tleh, v slo šoli, za slo denar!?
davidjecar
07. 04. 2020 19.24
+1
ši nisem videl kkšne zupnika v parlamentu, pa ti?