Slovenija

Ustavno sodišče glede prisilnega upokojevanja pritrdilo sindikatom

Ljubljana, 23. 02. 2021 12.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Anja Kralj, STA
Komentarji
342

Ustavno sodišče je pritrdilo sindikatom in začasno zadržalo izvajanje zakonskih določb, ki se nanašajo na prisilno upokojevanje starejših delavcev. Kot je v odločitvi navedlo sodišče, s prenehanjem pogodbe o zaposlitvi preneha delovno razmerje, s tem pa tudi pravice delavcev, ki izvirajo iz delovnega razmerja. Posledica odpovedi pogodbe o zaposlitvi za starejše delavce, za katere je še posebej značilna težja zaposljivost, ne bi pomenila le izgube zaposlitve, ampak bi lahko pomenila tudi konec njihove poklicne kariere, opozarjajo.

Pri OZS in GZS menijo, da gre za napačno odločitev, na ministrstvu za delo pa v odzivu izpostavljajo pozitivne učinke nove ureditve za zaposlovanje mladih in zaposljivost starejših.

Ob sprejemanju sedmega protikoronskega zakona je veliko prahu dvignilo t. i. prisilno upokojevanje, ki ga omogočata dva člena v PKP 7.  Člena se nanašata na zakon o delovnih razmerjih in zakon o javnih uslužbencih, zato sta nomotehnično postala del teh zakonov, določata pa, da lahko delodajalec zaposlenemu, ki izpolnjuje pogoje za starostno upokojitev, odpove delovno razmerje brez navedbe utemeljenega razloga.

Reprezentativne sindikalne centrale so zato 20. januarja vložile zahtevo za ustavno presojo in predlagale začasno zadržanje izvrševanja teh dveh členov. 

Menijo namreč, da lahko na strani delavcev pride do nepopravljive škode. Ustavo sodišče jim je v tem delu ugodilo, izhaja iz danes objavljene odločitve ustavnega sodišča. Ustavno sodišče je v postopku za oceno ustavnosti namreč sklenilo, da se izvrševanje tretjega, četrtega in petega odstavka 89. člena Zakona o delovnih razmerjih do končne odločitve Ustavnega sodišča zadrži. 

Do končne odločitve Ustavnega sodišča se zadrži tudi učinkovanje vročenih odpovedi pogodb o zaposlitvi, izdanih na podlagi tretjega odstavka 89. člena Zakona o delovnih razmerjih in prvega odstavka 156.a člena Zakona o javnih uslužbencih, so sporočili z Ustavnega sodišča RS.  

Ustavno sodišče je pritrdilo sindikatom in začasno zadržalo izvajanje zakonskih določb, ki se nanašajo na prisilno upokojevanje starejših delavcev.
Ustavno sodišče je pritrdilo sindikatom in začasno zadržalo izvajanje zakonskih določb, ki se nanašajo na prisilno upokojevanje starejših delavcev. FOTO: Dreamstime

Po oceni Ustavnega sodišča bi bile namreč posledice, ki bi nastale z nadaljnjim izvrševanjem morebiti protiustavne zakonske ureditve, večje od posledic, ki bi nastale, če se do končne odločitve Ustavnega sodišča njeno izvrševanje zadrži in bi se v presoji pokazalo, da niso protiustavne.

Ustavno sodišče je poudarilo, da je za navedeno skupino delavcev značilna težja zaposljivost. Če bi US v nadaljevanju postopka ugotovilo zatrjevano neskladje z Ustavo, bi bila odločitev US lahko učinkovita le, če bi bilo izvrševanje izpodbijanih določb zadržano. Sicer obstaja nevarnost nepovratne spremembe statusa starejših delavcev iz delovne aktivnosti v upokojitev, saj starejša populacija predstavlja skupino težje zaposljivih delavcev. 

Na drugi strani pa bi odločitev US o zadržanju izvrševanja izpodbijanih določb, če bi se kasneje izkazalo, da te niso protiustavne, povzročila le to, da bi se odpovedi pogodbe o zaposlitvi na podlagi izpodbijanih določb preložile na poznejši čas. To pa samo po sebi ne bi pomenilo posebej upoštevnih škodljivih posledic za delodajalce. V vmesnem obdobju do končne odločitve bodo delodajalci delavcem lahko odpovedali pogodbe o zaposlitvi v skladu z drugimi določbami o odpovedi pogodbe o zaposlitvi, je pojasnilo Ustavno sodišče. 

Ustavno sodišče
Ustavno sodišče FOTO: Miro Majcen

Ustavno sodišče je sklep o začasnem zadržanju izvajanja členov zakonov o delovnih razmerjih in o javnih uslužbencih sprejelo s sedmimi glasovi, proti pa sta glasovala sodnika Klemen Jaklič in Marko Šorli.

Spomnimo: po mnenju vlade je sindikalna zahteva neutemeljena

Sindikati so januarja vložili zahtevo za presojo ustavnosti in začasno zadržanje izvrševanja dveh členov iz sedmega protikoronskega zakona, na podlagi katerih bi lahko delodajalec zaposlenim, ki izpolnjujejo pogoje za starostno upokojitev, odpovedal delovno razmerje brez razloga. 

Tudi zagovornik načela enakosti je v postopku ocene diskriminatornosti PKP 7 ocenil, da je takšna ureditev diskriminatorna. Posega v pravico do varstva pred neposredno diskriminacijo zaradi starosti pri odpuščanju in glede varnosti trajanja delovnega razmerja, meni Miha Lobnik.

Poročali smo že, da je vlada sprejela mnenje o zahtevi sindikatov po ustavni presoji 21. in 22. člena sedmega protikoronskega zakona. Po njihovem mnenju je zahteva neutemeljena. Sprejet ukrep po njihovem mnenju zmanjšuje administrativno breme za delodajalca, saj "odpravlja potrebo po utemeljevanju razlogov za redno odpoved pogodbe o zaposlitvi". To bi po prepričanju vlade spodbudilo konkurenčnost delodajalcev in njihovo prilagodljivost novim razmeram, povezanim tudi z negativnimi posledicami epidemije covida-19.

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (342)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dadinho10
25. 02. 2021 19.42
ne razumem. res. tezja zaposljivost?* pri 65? kaj namravas biti biden? dejstvo je, da zakon kot taksen ne zapoveduje delodajalcem, da delavce upokojujejo. gre za odlocitev posameznega delodajalca, kar pa spet pomeni, da tisti delavci, ki so dobri, ki premorejo neka znanja, sposobnosti, se nimajo cesa bati. bati bi se mogli delavci, ki v svojem delovnem dnevu recejo, jaz sem stari, ne zmorem tega, ne znam tega, ne bom se ucil, ne ne in ne, ne mores pa mu nic, ker je zasciten kot kocevski medved.
Maja Kajza
24. 02. 2021 08.49
+0
A, da je bilo pol Slovenije zaprte doma skoraj leto dni zaradi, solidarnosti do starih ljudi ? A to je pa kaj ? prisila ali solidarnost ? Za ene tako, za druge drugače...gremo Ustavni sodniki v penzijo, prosim !
Maja Kajza
24. 02. 2021 08.38
+0
Upokojitev je normalni proces staranja, če si v sistemu medgeneracijske solidarnosti. Brez egoizma. Izgovori so nepotrebni. Vsak človek v Sloveniji, ki odide v pokoj ima končno čas, za tisoč stvari, kaj bo počel. To je prijeten, ustvarjalen čas za dušo in telo.
Theluckyone18
23. 02. 2021 21.07
+1
Popoln Konec Penzije
Betuul
23. 02. 2021 20.19
+4
Če ima zavezanec/ zaposleni / pogoje za penzijo se naj spoka! S tem nima sindikat NIČ ampak evidenca ZPIZ. Zpiz ima vpogled v evidence za upokojevanje! Mirno rečeno, spokaj v penzijo! Izpolni obrazec pogojev pri zpizu /in spokaj
Betuul
23. 02. 2021 20.14
+5
Pol pa sindikate “ počistit” in v penzijo !
Betuul
23. 02. 2021 20.15
+5
Sindikalna članarina je stran vržen dnar!
pepikrlinca
23. 02. 2021 19.57
+1
ROMELS
23. 02. 2021 18.43
+5
Sindikati so res ena velika zguba . Sodelovali so pri pokojninski reformi, ko so moškim upokojencem odmerili osnovo s 57%, ženskam pa s 64%. Ta lumparija pa se jim ni zdela nenormalna, protiustavna in diskriminatorna do moških. Seveda, sami sebe ne bodo tožarili ustavnemu sodišču.
zibertmi
23. 02. 2021 18.22
-2
V Sloveniji bo potrebno razpisati zakonodajni referendum, da predsednika Janeza Janšo prisilno upokojijo, ker ima 4o let delovne dobe in je star 62 let. Ker Ustavno sodišče je bilo proti prisilni upokojitvi, le dva Janševa sodnika sta bila ZA in sta skupaj z Janšo pogorela na celi črti.
JanezNovakJohn
23. 02. 2021 17.59
+3
Skoraj ne najdem komentarja ki bi sindikatom dal prav. Nekaj je v sindikatih hudo narobe.
JanezNovakJohn
23. 02. 2021 18.02
JanezNovakJohn
23. 02. 2021 17.56
+1
Tudi sam sem upokojen in miram reči če delam štiri ure, je to plafon. Če delam več, še tri dni ne pridem k sebi. Sam smatram da je ta zakon dober. Če je delavec dober ga noben RAZUMEN delodajalec ne bo silil v pokoj. Če je delavec slab, bolan, nezmožen..... gre pač v penzijo, se doma uredi, počiva in dobi penzijo, poleg tega pa zakaj bi mladi sedeli doma in počivali stari, onemogli neproduktivni... pa delali? Nerazumno! Poleg tega nihče ne brani upokojenemu da bi delal. Naj si poišče DODATNO delo v okviru svojih telesnih in intelektualnih zmožnostih. Imam pa prijatelja, upokojenega zidarja, ki mu žena ne dovoli delati več kot štiri ure, občasno
riss
23. 02. 2021 17.08
+3
Takšen človek, kot je Miha Lobnik, ne more biti več zagovornik načela enakosti, ko preferira tiste, ki so izpolnili pogoje za upokojitev, da na škodo iskalcev zaposlitve in mladih zagovarja ljudi, ki so si ustvarili vse in dobesedno odžirajo kruh prej omenjenim. To niso moralni ljudje, so zagovorniki privilegirancev povečini iz ene politične opcije. Pri nas žal res nič ne štima.
riss
23. 02. 2021 17.01
+6
Zakaj zavajate o prisilnem upokojevanju, ko delavec izpolni pogoje za upokojitev?
Joze Korze
23. 02. 2021 16.35
+13
Kaj bodo rekli mladi izobraženi, ki čakajo na delo. Veste kaj- teh sedem ustavnih sodnikov je treba nagnat iz US.
Trla baba lan
23. 02. 2021 16.56
+0
DirtySanchez
23. 02. 2021 16.35
+12
Kdo ima kakršni koli pogoj za penzijo mora iti.... Eni so jemali kredite zdaj pa nočejo v penzijo ker ne bi mogli plačevat kreditov,..... Mladim naj dajo prostor za delo.
PošteniSlovenec
23. 02. 2021 16.34
+9
Ustavno sodišče glede prisilnega upokojevanja pritrdilo sindikatom da tisti ki malo dela in ima dobro plačo ostane na bremenu delodajalca do najmanj stotega leta.
MUNGATUMBA
23. 02. 2021 16.05
+2
Pri nas so tako na uč zračunali, da bi morali za letos spraskat dodatnega( že tako manjkajočega ) denarja za tam cerka najmanj 100.000 taužnt , samo za 8 mandelcev, katerih niso dali v finačni plan lani, za letos
zajebant2
23. 02. 2021 16.00
+19
spet podprli delomrzneže, ki se vlačijo po pisarnah kljub svojim 70 letom starosti
maneno48
23. 02. 2021 15.53
+20
v pokoj ne marajo it tisti, ki nič ne delajo, je rekla moja teta, pokojna je že 35, da ji ni prav nič dolg čas v penziji, ampak ona je bila tekstilna delavka, tile ki se preseravajo in mislijo, da brez njih nebo šlo se zelo motijo, SO POGREŠLJIVI, ZA NJIMI PRIDEJO BOLJŠI IN MLLAJŠI, KI NAJ SE DOKAŽEJO S SVOJIM DELOM!!!
daiči
23. 02. 2021 16.03
+15
tvoja teta je imela še kako prav, dons bi mela pa še bolj prav...
INAZ
23. 02. 2021 15.51
+15
Naslov je zavajajoč, US ni pritrdilo sindikatom, je pa ustavilo izvajanje členov zakona do odločitve.
MUNGATUMBA
23. 02. 2021 15.59
+4