Slovenija

Ustavno sodišče razveljavilo del spornega člena zakona o tujcih

Ljubljana, 14. 10. 2019 15.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
47

Ustavno sodišče je razveljavilo del spornega člena zakona o tujcih, ki onemogoča individualno obravnavo prosilcev za azil v času zaostrenih migracijskih razmer. Zgolj dejstvo, da država predaja posameznika drugi državi članici EU, ne more vplivati na obseg zaščite, ki ga zagotavlja ustavno načelo nevračanja, so med drugim zapisali v odločbi.

Ustavno sodišče je razveljavilo drugi, tretji in četrti stavek drugega odstavka ter tretji odstavek 10.b člena zakona o tujcih, ker je v neskladju z 18. členom ustave, je razvidno iz danes objavljene odločbe. Zahtevo za presojo ustavnosti člena je vložil varuh človekovih pravic.

Posebni ukrep iz omenjenega člena predvideva, da policija tujcu, ki ne bo izpolnjeval pogojev za vstop v Slovenijo, ne bo dovolila vstopa v državo, tujca, ki je nezakonito vstopil v državo in se na območju izvajanja ukrepov nahaja nezakonito, pa bo privedla do državne meje in ga napotila v državo, iz katere je nezakonito vstopil.
Posebni ukrep iz omenjenega člena predvideva, da policija tujcu, ki ne bo izpolnjeval pogojev za vstop v Slovenijo, ne bo dovolila vstopa v državo, tujca, ki je nezakonito vstopil v državo in se na območju izvajanja ukrepov nahaja nezakonito, pa bo privedla do državne meje in ga napotila v državo, iz katere je nezakonito vstopil. FOTO: Shutterstock

Sporni del zakona o tujcih dopušča zavračanje tujcev brez individualne obravnave. Določa namreč, da ne glede na določbe zakona, ki ureja mednarodno zaščito, policija namero tujca podati prošnjo za mednarodno zaščito zavrže kot nedopustno, če v sosednji državi članici EU, iz katere je tujec vstopil na območje Slovenije, ni sistemskih pomanjkljivosti v zvezi z azilnim postopkom in pogoji za sprejem prosilcev, ki bi lahko povzročile nevarnost mučenja, nečloveškega ali poniževalnega ravnanja, in tujca napoti v to državo. Pritožba zoper sklep ne zadrži izvršitve. O pritožbi odloča ministrstvo, pristojno za notranje zadeve.

Določbe posegajo v pravico iz 18. člena ustave

Ustavno sodišče je ugotovilo, da določbe posegajo v pravico iz 18. člena ustave, ki zagotavlja načelo nevračanja. Zavzelo je namreč stališče, da je zakonodajalec dolžan urediti postopek, ki omogoča učinkovito izvrševanje te ustavne pravice. Ureditev v drugem stavku drugega odstavka in v tretjem odstavku 10.b člena zakona o tujcih pa v času razglasitve posebnega pravnega režima ne zagotavlja dostopa do poštenega in učinkovitega postopka bodisi v sosednji državi članici EU bodisi v Sloveniji, v katerem bo posamezniku zagotovljena vsebinska presoja, da predaja ne more povzročiti dejanske nevarnosti, da bi se z zadevno osebo ravnalo nečloveško ali ponižujoče.

Meddržavno zaupanje ne sme biti absolutno

Država sme posameznika predati tretji državi brez presoje samo v primeru, če je tretja država varna. Vendar pa meddržavno zaupanje ne sme biti absolutno. Prosilec mora imeti možnost, da domnevo o varnosti tretje države izpodbije. V posameznem postopku mora imeti možnost dokazati, da tretja država zanj konkretno ni varna, piše sodišče. Tudi pri predaji posameznika drugi državi članici EU mora biti zagotovljena natančna in individualna presoja posameznikove situacije.

Načelo nevračanja je mednarodnopravno načelo, ki prepoveduje državi odstranitev, izgon ali izročitev posameznika državi, v kateri obstaja zanj resna nevarnost, da bo podvržen smrtni kazni, mučenju ali drugemu nečloveškemu ali ponižujočemu ravnanju ali kaznovanju. Spoštovanje načela nevračanja nalaga tudi slovenska ustava.

Poleg tega izpodbijani določbi tujcem, ki zatrjujejo, da zaradi njihovih individualnih okoliščin zanje sosednja država članica EU ni varna tretja država, omejujeta vrste in število okoliščin, s katerimi bi lahko navedeni tujci izpodbijali domnevo o varnosti sosednje države članice EU. Tretji odstavek namreč namero vložiti prošnjo za mednarodno zaščito, kadar bi zdravstveno stanje tujca očitno onemogočalo omenjeno ukrepanje ali kadar je tujec družinski član tujca, pri katerem ukrepanje ni mogoče. Izjema je določena tudi za mladoletnika brez spremstva.

Z razveljavitvijo omenjenega dela spornega zakonskega člena pa tudi določb, ki urejata pravno sredstvo zoper sklep o zavrženju, posledično ni več mogoče uporabiti. Zato je ustavno sodišče razveljavilo tudi tretji in četrti stavek drugega odstavka 10.b člena zakona o tujcih.

Ustavno sodišče je v obrazložitvi še zapisalo, da postopek, kot ga opredeljuje zakon, ni namenjen vsebinski obravnavi prošnje za mednarodno zaščito. Iz ustavnosodne presoje pa izhaja, da je predaja posameznika, ki zatrjuje, da potrebuje zaščito, tretji državi, brez vsebinske presoje skladna z načelom nevračanja samo, če je tretja država varna. Ob tem ustavno sodišče ugotavlja, da je zakonodajalec z opredelitvijo, da je predaja dopustna le v sosednje države članice EU, uredil poseben koncept sosednje varne države članice EU s splošno oceno varnosti države, ki temelji na načelu medsebojnega zaupanja med državami članicami EU.

Hkrati je zakon okoliščine, s katerimi lahko tujec izpodbija varnost sosednje države članice zanj EU, taksativno omejil. Tujec se lahko v postopku sklicuje na obstoj sistemskih pomanjkljivosti v sosednji državi, obstoj zdravstvenih okoliščin, obstoj družinskih vezi s tujcem z zdravstvenimi težavami in da je mladoletnik brez spremstva, ne more pa uveljavljati drugih okoliščin.

Prav tako sklep o zavrženju namere ne zavezuje sosednje države članice EU, da sprejme tega tujca. To pomeni, da tujec nima vnaprejšnjega zagotovila, da mu bo sosednja država članica EU dovolila vstop na svoje ozemlje ter zagotovila dostop do poštenega in učinkovitega postopka.

Proti je glasoval sodnik Klemen Jaklič

Zakon sicer določa, da omenjene ukrepe aktivira državni zbor ob zaostrenih migracijskih razmerah. Ustavno sodišče priznava, da je zakonodajalec želel varovati javni red in mir ter notranjo varnost. "To pa sta temeljni pravni vrednoti, ki omogočata, da državnopravna skupnost lahko nemoteno živi in deluje." A hkrati ugotavlja, da je zakonodajalec dopustil, da se uvede posebni pravni režim za tujce "že v situaciji, ko bi obstajala zgolj potencialna možnost nastanka ogroženosti varovanih dobrin", torej celo v situaciji, ko negativne posledice sprememb na področju migracij sploh še niso nastopile. Zato niti na zakonski ravni ni mogoče pritrditi stališču, da zakon meri na situacijo, ko bi bil ogrožen obstoj države in bi obstajala resnična nevarnost, da bodo prebivalci Slovenije zaradi spremenjenih razmer na področju migracij izpostavljeni nečloveškemu ravnanju, meni ustavno sodišče.

Aktualni varuh Peter Svetina je odločitev ustavnega sodišča pozdravil.
Aktualni varuh Peter Svetina je odločitev ustavnega sodišča pozdravil. FOTO: Miro Majcen

Ob tem so opozorili še, da razmere, ko bi bil ogrožen obstoj države, ureja 92. člen ustave, ki zakonodajalcu omogoča, da razglasi izredno stanje. Zakon o tujcih pa ni uredil razglasitve izrednega stanja.

Ustavno sodišče je sprejelo to odločbo z osmimi glasovi proti enemu. Proti je glasoval sodnik Klemen Jaklič, ki je dal odklonilno ločeno mnenje. V njem pa je med drugim opozoril tudi na "nedopustne" pritiske, ki naj bi jih bil deležen zaradi svojega odstopajočega stališča v tem primeru, ter pritiske, da bi svoje ločeno mnenje spremenil.

MNZ: Odločitev ustavnega sodišča bomo spoštovali

Na ministrstvu za notranje zadeve so odločitev ustavnega sodišča, ki je razveljavilo del zakona o tujcih, pospremilo z besedami, da bodo odločbo spoštovali, najprej pa da jo morajo še preučiti. Brez komentarja za zdaj ostaja tudi nekdanja ministrica Vesna Györkös Žnidar. Nekdanja ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je dejala, da odločitve še ne more komentirati, ker vsebinskih razlogov še ne pozna.  Aktualni varuh Peter Svetina je odločitev ustavnega sodišča pozdravil.

Pri varuhu so poudarili, da je ustavno sodišče potrdilo, da je suverenost držav glede pravice nadzora nad vstopom tujcev in njihovimi izgoni oziroma izročitvami omejena z dolžnostjo, da država posameznika ne sme odstraniti, izgnati ali izročiti državi, v kateri obstaja zanj resna nevarnost, da bo podvržen nečloveškemu ravnanju.

"Varuh v odločitvi ustavnega sodišča vidi tudi dobrodošlo potrditev ustavnih in konvencijskih standardov, ki naj bi veljali na tem področju. Prav njim pa se kot pravna država ne moremo ogniti, ko bi se nam to morda zdelo prikladno," so besede varuha povzeli v sporočilu za javnost.

 V politiki so skopi odzivi na odločitev ustavnega sodišča, ki je razveljavilo del člena zakona o tujcih, ki onemogoča individualno obravnavo prosilcev za azil v času zaostrenih migracijskih razmer. Po mnenju Levice je to edino ustrezno. Odločitev sodišča je pozdravil Milan Brglez, ki je kot predsednik DZ in poslanec SMC ukrepu nasprotoval.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je navedel le, da ne more komentirati, ker ni bral odločbe ustavnega sodišča. Predsednik SDS Janez Janša je na Twitterju zapisal, da je "leva večina" v ustavnem sodišču "razveljavila krizno varovalko v zakonu o tujcih ravno v času, ko nam zaradi Turkov spet grozi migrantsko begunski val. Izdajstvu in protislovenski politiki levičarjev ni konca". Druge stranke odločitve ustavnega sodišča za zdaj ne komentirajo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kruh+sol!
14. 10. 2019 20.33
+5
Izdajalci domovine.
sosed5
14. 10. 2019 19.21
+7
Ustavnno sodisce ukinut. VSI so politikanti, vsi, tudi jaklic, ki se ima za bolj papeza od papeza. Pri teh kvazi strokovnjakih ki se skrivako za "pravno znanostjo" drzava mece miljone skozi okno, dobesedno, za zdtavstvo pa je problem nekaj sto tissoc evrov. Blekk
alicante123
14. 10. 2019 19.21
+3
Najmanjši problem, mi bomo s traktorji zaprli izvoze iz avtoceste in Erdoganovo milijonsko karavano usmerjali proti LJ, tam pa naj se znajde vsak po svoje. Mislim, da bi v takšnem primeru še Ljubljanica presahnila.
Uporabnik1095190
14. 10. 2019 19.08
+15
Varuh človekovih pravic se kot vedno,spet oglaša samo,ko gre za kogarkoli drugega kot za nas,Slovence,ki delamo za njihove previsoke plače. Ravno tako kot tile sodniki si zasluži kazen za izdajo lastnega naroda. Uničevalci Evrope in izdajalci najhujše vrste.
dannyer
14. 10. 2019 18.01
+33
Neki je hudo narobe z zahodno ustavo tudi naš da ščit nezakonite ne pa narod.
niktalop
14. 10. 2019 17.45
+51
Očitno ima ilegalni migrant več pravic kot tisti potniki ki pridejo na mejo s potnim listom. Slovenija je obkrožena s samimi varnimi državami ki so za povrh še v EU, tako da bi morali vsakega ilegalca ali skupine ilegalcev brez INDIVIDUALNE obravnave poslati tja od koder so prišli ker v ničemer ne bi bila ogrožena njihova varnost. Ustavni sodniki bodo verjetno spremenili svoje mišljenje ko bo po evropskih mestih tekla kri.
Transformerji
14. 10. 2019 17.43
+17
Tokrat je boginja pravice na fotografiji slikana v hrbet.
prašek
14. 10. 2019 17.46
-8
Zato, da vidiš kaj ima v roki !!!!!! Levi roki !!!
masni
14. 10. 2019 17.41
+35
Ustavni sodniki, vprašanje za vas in za vse nevladne organizacije ,ki se borite za begunce ,mi vas pa močno plačujemo z proračuna.Kako, ima begunec pravico za obravnavo statusa begunca,če je prej nezakonito vstopil in prečkal, že v eno,dve,tri ali več varnih držav.Pa saj ne prihajajo k nam, ti Arabci in Afričani z rednim letalskim linijam.
kaktusar1
14. 10. 2019 19.05
+3
sam teh na žalost ni na teh forumih..jst bi jim obesu vse stroške , ki jih povzroča ta migrant, pol pa naj ga majo..
+61
ha ha ustavno sodišče pa slovencev ne ščiti pred korupcijo saj je predlog ,da korupcija nikoli ne zastara kot velja v Avstriji spoznalo za protiustaven...le kdo še jim verjame skorumpirancem.,!
Radoveden
14. 10. 2019 17.15
+25
A Zoki nima še dovolj volilcev?
Radoveden
14. 10. 2019 17.13
+24
Ustavno sodišče? Še eno rdeče leglo priviligirancev, ki izvršujejo demokratični centralizem prenovljene KPS.
srebrnibreg
14. 10. 2019 17.16
+9
To bo ja. Zato so pa mednarodnega koruptivnega pralca denarja oprostili z desnega pola, ker je to rdeče leglo.
Uporabnik1552103
14. 10. 2019 17.12
+26
vidim, da so tudi levičarji proti vsiljenem priseljevanju. tako kot to vidim tu gor, je tudi v okolici dejstvo. vsi, pa prav vsi so proti. ne glede al je za šarca, levico, sds...tako ,da je faronka in podobni malo mimo..vztraja pri stvareh, ki so pomembne za slovenijo, še posebno ker smo maloštevilni, ki jih nihče ne mara...vsiljuje..
lvclvc
14. 10. 2019 17.02
+5
Moderator mi brise: Ljudje smo enaki, po črki zakona, samo eno je človek, ma drugo sodniška mona. Tip. Fizicno citiram Iztoka Mlakarja, posegas v artisticno integriteto. Preberi se enkrat svoja pravila.
lvclvc
14. 10. 2019 17.05
-2
Zmaga Ukrajini ...
14. 10. 2019 17.01
-49
No, to pa je dobra novica! Pravo in Ustava očitno še vedno delujejo, ... BRAVO!!! In seveda velik 👎za ločeno mnenje Jakliča. Nevzdržno je, da so na pomembnih položajih v vrhu neke države članice EU posamezniki, ki očitno niso nikoli dojeli kaj pravzaprav so evropske vrednote, kaj šele, da bi skladno z njimi tudi ravnali, odločali, ukrepali,...
lvclvc
14. 10. 2019 17.03
+44
Evropske vrednote so tlacenje lastnega naroda in povelicevanje nezaposlenih zgub na zrsz, odlicno.
Zmaga Ukrajini ...
14. 10. 2019 17.10
-37
Tudi ti jih očitno nikoli ne boš dojel. In kaj ima tu zraven ZRSZ? Tu je govora o ugotovljeni neustavnosti zakona, s katerim se je vlada očitno poskušala izogniti spoštovanju mednarodnih standardov in evropski azilni zakonodaji.
lvclvc
14. 10. 2019 17.15
+27
Moj narod in njegovo zdravje je nad tvojimi standardi in zakoni. Spelji.
Zmaga Ukrajini ...
14. 10. 2019 17.22
-29
Od kdaj si ti mali desnuharček "narod"? Ti se spelji, ... najbolje v kakšno Savdsko Arabijo - tam imajo zakone po tvoji meri.
Groucho Marx
14. 10. 2019 17.39
-4
Indijanka, koliko ubogih brezdomcev pa ti nocoj gostiš pri sebi doma? Morda pa pri tebi ni razkoraka med besedami in dejanji? :) Če slučajno nobenega, si pač svečkarica, ljudomrznica in nazadnjakinja, saj veš...
Zmaga Ukrajini ...
14. 10. 2019 19.07
-3
Že spet težave z razumevanjem? Koliko migrantov pa bi jaz morala imeti doma, če pričakujem in pozdravljam, da moja država spoštuje evropsko in mednarodno pravo? Sicer pa, če te že zanima ... raje 5 migrantov kot 1 svečkarja.
Groucho Marx
14. 10. 2019 20.05
+1
Ja Indijanka, nobenih težav ni na moji strani. Človek bi od tako velikodušnih oseb, kot ste tisti, ki nasprotnike nekontroliranega množičnega priseljevanja obmetavate s ksenofobi, svečkarji, nazadnjaki in mizokseniki, pričakoval najmanj osebni zgled. Tako da kar izvoli, 5 migrantov je minimum zate, pa še branili te bodo pred mizoksenimi svečkarji (če verjameš).
pravisprehajalec
14. 10. 2019 20.18
-1
Pet te jih bo fino obdelalo oziroma ti njih pet. Od svečkarja boš pa samo svečo uporabila za potešitev voje pohote....
lvclvc
14. 10. 2019 16.57
+23
Židje spet zmagal.
srebrnibreg
14. 10. 2019 16.48
+13
Torej, če Slovenija predaja te tujce samo drugim državam je moja trditev v enem drugem članku o migrantih pravilna. Tam sem trdil, da naj jih nič ne zaustavljajo ampak jih direktno pospremijo po najkrajši poti in najhitreje na mejo z Italijo ali Avstrijo. Tja kamor je najbližje.
Groucho Marx
14. 10. 2019 16.54
-4
Skratka vodo naj črpajo iz preluknjanega prekata v najbližjega sosednjega ne glede na dejstvo, da smo vsi skupaj na isti poškodovani ladji. Briljantno.
lvclvc
14. 10. 2019 16.58
+2
Baš smo na isti ladiji, sploh ker smo Slovenci vabil vso to sodrgo.
srebrnibreg
14. 10. 2019 17.01
+15
Ja, če jih pa vidva hočeta zadržati jih pa zadržita. Meni je cilj, da se jih čim prej rešimo. Lahko pa se spravita na našo južno mejo in jih vračate vendar ne za moj denar. Zakaj so na naši meji vprašajta najmanj 6 držav čez katerih meja pridejo.
Groucho Marx
14. 10. 2019 17.14
-1
Glej široko. Če bo / ko bo - sicer Bog in Marx ne daj - zagorelo tam, misliš, da bo Slovenija izvzeta, da ne bo čutila posledic?
Groucho Marx
14. 10. 2019 17.15
-3
srebrnibreg
14. 10. 2019 16.46
+13
Zgolj dejstvo, da država predaja posameznika drugi državi članici EU, ne more vplivati na obseg zaščite, ki ga zagotavlja ustavno načelo nevračanja, so med drugim zapisali v odločbi...................Odlično. Torej poberite migrante iz naših centrov ter jih predajte drugim državam članicam EU.
transs
14. 10. 2019 16.41
+33
Kako hitro se da zakon eleminirat,če je v prid tujcem.....če je za domače kaj v prid se zakon uveljavlja ali popravlja desetletja ali pa nikoli.... .
Bolfenk2
14. 10. 2019 16.37
+57
V Sloveniji so očitno pokvarjene vse veje oblasti. Vsi delajo v korist migrantov in proti interesom državljanov. Pred migranti nas lahko obvarujejo le še razne varde, vaške in ulične straže. Policija, vojska, pravosodje in režimske politične stranke delajo za migrante.
helij
14. 10. 2019 16.36
+47
Spoštovani sodniki,prebral sem knjigo Butalci in verjemite mi kot laiku,med vami in Butalci ni nobene razlike,z vsem dožnim spoštovanjem....