Slovenija

Ustavno sodišče razveljavilo sodbi, nenaklonjeni posojilojemalcem v frankih

Ljubljana, 01. 02. 2022 15.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ustavno sodišče je razveljavilo sodbi, s katerima sta sodišči zavrnili zahtevek posojilojemalcev za ugotovitev ničnosti kreditne pogodbe v švicarskih frankih ter za vračilo preplačil. Ugotovilo je, da sodbi nista ustrezno odgovorili na pomisleke glede presoje standarda pojasnilne dolžnosti bank in nepoštenosti. Vrnilo ju je v ponovno odločanje.

 

Ustavno sodišče je preizkusilo sodbi ljubljanskega okrožnega sodišča z 9. julija 2019 in Višjega sodišča v Ljubljani z 11. maja 2020. Ustavno pritožbo sta vložila zakonca Igor in Simona Ajdnik, ki ju je zastopala Odvetniška pisarna Robert Preininger, gre pa za prvo odločbo Ustavnega sodišča na temo problematike posojil v švicarskih frankih.

Izpodbijani sodbi sta po pojasnilih ustavnih sodnikov temeljili na dveh samostojnih nosilnih stališčih. Prvo je bilo sestavljeno iz izhodišča, da se poštenost oziroma nepoštenost glavnega predmeta pogodbe, to je valutne klavzule v švicarskih frankih, v primeru izpolnjene pojasnilne dolžnosti ne presoja, in pa ocene, da je bila pojasnilna dolžnost v obravnavanem primeru izpolnjena. Z drugim stališčem pa sta sodišči po vsebinski presoji pogodbenega pogoja, to je valutne klavzule, ugotovili, da ta ni bil nepošten.

Ustavni sodniki so se odločili, da zaradi precedenčnega pomena ustavnopravnih vprašanj, ki jih odpirata obe stališči sodišč, preizkusijo obe stališči sodišč v celoti.

Ustavno sodišče
Ustavno sodišče FOTO: Miro Majcen

Sodna praksa Sodišča EU sicer prav na primeru posojila v švicarskih frankih določa, da mora biti potrošnik v jasnem in razumljivem jeziku informiran o vseh mehanizmih pri glavnem predmetu pogodbe, ki vplivajo na odplačevanje posojila, ter o njihovih posledicah, da lahko sprejme preudarno in poučeno odločitev.

Če temu ni tako, pa mora sodišče v nadaljevanju opraviti presojo poštenosti, torej tega, ali je banka delovala v dobri veri oz. skladno z načelom vestnosti, ter ali obstaja znatno neravnotežje v pravicah in obveznostih med pogodbenima strankama.

V zvezi s presojo standarda vsebine pojasnilne dolžnosti po presoji ustavnega sodišča iz obrazložitve izpodbijanih sodb ni bilo mogoče razbrati, na podlagi katerega pojasnila banke se je posojilojemalec lahko zavedal dejanskih posledic velike depreciacije domače valute oziroma rasti tečaja franka na višino prevzetih obveznosti. Ker gre za ključno vsebino standarda pojasnilne dolžnosti, sta sodišči kršili pravico do obrazložene sodne odločbe iz 22. člena ustave.

Glede presoje nepoštenosti pa sta pritožnika ves čas postopka opozarjala na strokovno kvalificirano poznavanje tveganj valutnega trga na strani banke, kar sta povezovala z dolgoročnostjo kreditne pogodbe in transparentnostjo lastnega premoženjskega položaja, saj je šlo za nakup družinskega doma.

Te trditve po presoji ustavnega sodišča na podlagi direktive EU o nedovoljenih pogojih v potrošniških pogodbah iz leta 1993 in meril, ki jih je za njegovo razlago razvilo Sodišče EU, pomenijo element presoje (ne)poštenosti pogodbenega pogoja, ki ga je treba upoštevati. Ker se sodišči do njih nista opredelili, sta po mnenju ustavnih sodnikov kršili pravico pritožnikov do opredelitve iz 22. člena ustave.

Odločbo, da se sodbi razveljavita in vrneta v ponovno odločanje, je ustavno sodišče sprejelo s petimi glasovi za in tremi proti. Proti so glasovali Klemen Jaklič, Rok Svetlič in Marko Šorli. Sodnik Svetlič je dal ločeno odklonilno mnenje, novi predsednik sodišča Matej Acetto pa ločeno pritrdilno mnenje.

Zgodba iz let 2004-2008

Problematika posojil v švicarskih frankih sega predvsem v obdobje med 2004 in 2008, ko so ta posojila zaradi ugodnejših pogojev, povezanih z gibanjem tečaja švicarskega franka, predstavljala nekaj manj kot desetino vseh posojil. Januarja 2015 je nato švicarska centralna banka prenehala s politiko vzdrževanja minimalnega tečaja franka glede na evro, kar je naenkrat okrepilo valuto alpske države in posojila močno podražilo.

Številni posojilojemalci so tako pristali v nezavidljivem položaju, nekateri tudi v resnih finančnih težavah. Ob tem so očitki leteli predvsem na banke, ki da potrošnikom niso ustrezno predstavile tveganj. Številni primeri so pristali na sodiščih, začelo se je tudi večletno prizadevanje za zakonsko ureditev vprašanja s konverzijo za nazaj in vračili preplačil.

Do zdaj so bili posojilojemalci ob močnem nasprotovanju bank neuspešni, o najnovejšem poskusu pa prav na tej seji odloča DZ in kaže, da bi ta lahko dobil podporo. Banke ob tem znova izražajo ostro nasprotovanje in zaradi več zanje nesprejemljivih vidikov predloga napovedujejo ustavno presojo.

Pri tem navajajo, da so imela gospodinjstva konec leta 2021 preko 10 milijard evrov kreditov, posojil v frankih pa je bilo v protivrednosti za manj kot 300 milijonov evrov. Ostala so bila poplačana ali konvertirana v evre.

Združenje bank Slovenije: Primere je potrebno presojati posamično

V Združenju bank Slovenije so poudarili, da sodišče ni prišlo do zaključka, da so kreditne pogodbe v švicarskih frankih nične, temveč je preverjalo predvsem določena stališča rednih sodišč ter, da je tudi izpostavilo, da se nižje stopenjska sodišča niso opredelila do vseh bistvenih trditev tožečih strank ter dokazov. "Zaradi navedenih procesnih razlogov je Ustavno sodišče vrnilo zadevo v ponovno presojo prvostopenjskemu sodišču. Procesni razlogi se tako nanašajo na sodišča in ne na banke," so zapisali v izjavi za javnost.

Kot so dodali, je iz odločitve US mogoče razbrati pravilnost sodne prakse rednih sodišč. "Pri tem pa ne gre spregledati opozoril v odklonilnem ločenem mnenju dveh ustavnih sodnikov, da če bodo v prihodnje kreditodajalci dolžni preventivno upoštevati (vse) osebne okoliščine strank, bo učinek neugoden prav za kreditojemalce."

Po njihovem mnenju odločitev Ustavnega sodišča dodatno potrjuje, da je potrebno v primerih kreditojemalcev v švicarskih frankih presojati posamično in zakonsko urejanje ni primerno.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (174)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zdene Iskra
03. 02. 2022 08.02
"valutna klavzula določilo o plačilu dolga v domači valuti po tečaju tuje valute; UPNIKA varuje pred posledicami padca vrednosti domače valute." Pametnemu zadostuje.
Zoran Župevec
02. 02. 2022 10.39
Kdo zganja največjo gonjo proti zakonu o švicarskih kreditih? Predsednica združenja bank, ki je bila v času dajanja teh kreditov viceguvernerka BS in je opustila dolžno ravnanje v prid bankam in na škodo ljudi. Ter predsednik NLB (pod krinko GZS -nadzornik), ki je "svoje" chf kredite z velikim popustom prodala sumljivim izterjevalnim firmam, ki tako kujejo visoke dobičke, NLB pa so dokapitalizirali davkoplačevalci. Zakaj niso enakih popustov ponudili kreditojemalcem? Kdo je povezan v te zgodbe? Kje je NPU? Kdo bo raziskal ozadje? A bodo spet davkoplačevalci poravnavali račune za požrešnost kapitalistov?
metkavrh
01. 02. 2022 21.57
Bravo, naj mladi vodijo podjetje!
twitty
01. 02. 2022 21.50
+0
V tistih letih je Slovenija bila še na tolarju in ravno prešla na euro - vsi državljani/kreditojemalci so znali gledati valutne tečaje, če so šli kadarkoli čez mejo in so vedeli, da se tečajnica spreminja, da gre gor, da gre dol. Tisti, ki smo se želeli valutnemu tveganju izogniti, smo vzeli v eurih, ker smo vedeli, da je valutno tveganje le do prevzema eura (zame je bilo to takrat 6 mesecev). In smo vzeli v eur kljub temu, da je bila občutno višja obrestna mera. In so mi marsikateri kolegi pametovali, da naj vzamem v švicarjih, ker "se ful splača" in še par let kasneje se hvalili kako imajo nizke obroke. Zdaj pa ti kolegi jamrajo, da so bili zavedeni.... in hočejo, da jim njihovo špekulacijo povrne banka ali država. To jih pa verjetno ne moti, da je bil libor toliko časa toliko nižji kot euribor?
zafršolal
01. 02. 2022 20.57
-1
Najbolj komično v tej temi je to, da 99% uporabnikov sploh ne ve, kje v zvezi chf kreditov je srž problema, kako sploh izgleda tak kredit v praksi, in pomen relacije banka potrošnik... Sami 24ur znanstveniki aka špekulanti...
zafršolal
01. 02. 2022 20.59
-1
Ampak pomnire, če te goljufije ne bodo plačale banke, ki so jo izvedle, bomo to plačali mi vsi... Vmesne poti ni!
El Kapitano
01. 02. 2022 21.39
+2
Pot je kot do sedaj, placa jo kreditojemalec v dogovoru z banko. Ne vidim problema, pac spekulacija se ni izsla zaradi krize
Zoran Župevec
02. 02. 2022 10.41
Za banko dogovor pomeni nov kredit za višjo glavnico, višji obrok in daljšo dobo plačevanja.
Antoniozmaj
01. 02. 2022 20.32
+0
janšisti, zlate ribce, kako to, da so pacient in sekta sds za, da se sprejme hitrejši rok za zastaranje gospodarskega kriminala? Se pravi, naj hitro zastara TEŠ6, nabava medicinske opreme... A ne govorite vi, zlate ribce, da za TEŠ6,.... pacient ni nič kriv, ampak so krivi vsi njegovi nasprotniki? Se pravi, pacient svojim nasprotnikom dela uslugo??? A ne pomislite pa, da je ravno pacient vsega kriv, vi ste pa izigrani? Joj, joj, joj zlate ribce, kako ste naivne in izigrane. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Moj?ica123
01. 02. 2022 20.47
+1
V večini primerov je sprega politike obrnila tok časa v vse smeri. Slabe kot tudi dobre. Zavedati se je potrebno, da so dogovori izpeljani z pomočjo vseh strani, tako leve kot desne in ne rezultirajo v napačni smeri, saj zajemajo obče dobro. V kolikor bi debatirali v smislu strank, menim da bi se bilo potrebno pogovarjati o višjem smislu. Dost. Višji smisel pa je kaj, človek v prvi etapi potem vse ostalo na kratko.
igornov
01. 02. 2022 20.21
+2
Samo pohlep in špekulàcije so jih spravile v težave, za kar pa definitivno ni kriv nihče drug kot kreditojemalci sami.
Moj?ica123
01. 02. 2022 20.23
+4
Netajkun
01. 02. 2022 20.25
+4
Z redkimi izjemami ( v obliki dejanskih nevednežev ) , se je velika večina zavedala rizika . . . ko so fasal pa v jok .
Moj?ica123
01. 02. 2022 20.35
-3
Da se ti kredit povečuje, ti pa odplačuješ še več je normalno? To je več kot oderuško. To je sistemski problem. To je vse naštudirano in v večini kvalitetno izpeljano. Ko boste to ukalkolirali vam bo jasno.
Zoran Župevec
02. 02. 2022 10.42
V Franciji so ti "pošteni" chf bančniki tudi kazensko ovadeni. Pri nas bodo verjetno dobili kako nagrado.
Zdene Iskra
03. 02. 2022 08.06
To ni sistemski problem. To je tvoj problem, ker še danes ne veš,kaj pomeni valutna klavzula. Zato so ti krivi "vsi drugi".
Moj?ica123
01. 02. 2022 20.04
+4
Pa še tole. Znanje o kreditih je veliko boljše sedaj, kot je bilo še desetletje nazaj ravno zaradi prevar. In tudi zaradi dokapitlizacij slovenskih državljanov bank, katere so se zafrzenkale in je bilo treba pomagati.....POMAGATI.
Zdene Iskra
03. 02. 2022 08.08
Ti si tipičen dokaz, da se ne ljudje niso in ne bodo "ničesar naučili". Valutna klavzula je obstajala mnogo pred tvojim rojstvom.
zavetnik
01. 02. 2022 20.01
-1
Zdaj se vidi, kdo na U S se zavzema za ljudi in kdo za banke in kapital, tile trije mušketirje naj gredo v sekto SDS
Moj?ica123
01. 02. 2022 20.18
+2
Zakaj zaničujete stranko, ki je podprla zakon in dala ljudem več, kot je kdaj koli slovenskim državljanom v vsej svoji zgodovini dal?
Netajkun
01. 02. 2022 20.23
+1
Kam bi pa prišli , če bi vsakemu nespametnežu pokrivali take in drugačne napake . 90 % kreditojemalcev se je razumno in logično odločilo za kredit v " domači " valuti ( v kateri dobivajo dohodke ) . . 10 % jih je pa šlo v riziko ( kakšen mogoče res ni vedel ) , zaradi trenutnih ugodnosti - torej višjega zneska kredita ( ob enakem mesečnem obroku ) ali pa nižjega obroka ( ob enakem znesku kredita .
Moj?ica123
01. 02. 2022 20.29
+0
Netajkun...ma kaj ti govoriš? Ljudje so reveži, glede na to, kar se jim dogaja. Kdo je pričakoval ob normalnih razmerah taki darmar. Samo banke in nihče drug. Sory
igornov
01. 02. 2022 19.53
+2
Večina ve, da se kredit vzame v nacionalni valuti in ne neki tuji, pa če je še tako privlačen. Seveda, pol je treba pa jokat in stokat in govoriti, da so bili zavedeni, kar seveda ni res. Vsak je bil opozorjen do česa lahko pride.
tolu
01. 02. 2022 19.50
+0
Moj?ica123-zdaj pa prenehaj s temi bolanomi forami.vsi so vse vedeli,zdaj se delajo bebave tako kot so se takrat iz tistih ki so kemali EUR kredite.ce bi jim rada ti pomagala jim pa ti placaj!
Moj?ica123
01. 02. 2022 19.58
+0
Sem že, da ti usta zaprem, pa brz zamere.
tolu
01. 02. 2022 20.00
+2
Ti si ena izmed teh spekulantov in serjes tukaj bedarije.
Moj?ica123
01. 02. 2022 20.19
+0
El Kapitano
01. 02. 2022 19.37
+4
Bla bla, sodisca ne bodo ugotovila/sodila nic drugace. Nehajmo se ukvarjati z spekulanti, ki o valutnem tveganju niso vedeli nic, kljub podpisanim izjavam…
Moj?ica123
01. 02. 2022 19.28
+0
Ali veste, da so se ljudje zadolževali pri sorodnikih, prijteljih, črnih posojilodajalcih, da so bili zmožni odplačevati to hudo nadlogo, katera je prizadela dobršen del slovenske populacije. Razsežnosti segajo v resnici mnogo globje, kot je zaznati na prvi pogled. Zgodbe so dihjemajoče, na žalost. Lp
MiViOniOnitamkijihni
01. 02. 2022 19.44
+3
a prej se niso mogli zapufat pri istih? zanimivo ane...
Moj?ica123
01. 02. 2022 20.00
+2
Zdene Iskra
03. 02. 2022 08.11
Še posebej so se zadolževali tisti, ki jim danes država krije zneske za kurjavo?
zafršolal
01. 02. 2022 19.26
+2
Banka SLO je na zahtevo IP posredovala informacije, da so imele banke CHF zgolj za 1/3 kreditov, ki so jih v CHF izdale. To je na sodišču potrdil bančnik s pojasnilom, da so se banke za trenutek izdaje kredita kratkoročno zakreditirale v CHF in po izplačilu v EUR svoja posojila zaprle.. Valutno razliko pa vseeno obračunavajo, kar navajajo v svojih letnih poročilih o dobičkih (zakon izrecno prepoveduje dobičke na valutni razliki.).
Moj?ica123
01. 02. 2022 19.18
-1
Ali se zavedate, koliko krivic je bilo storjenih slovencem in slovenskemu narodu doslej? Zakaj nasprotujete vsaj delno uničeni populaciji, da se normalizira. Sedaj ta možnost obstaja. Ali ste normalni???
MiViOniOnitamkijihni
01. 02. 2022 19.45
+0
2 miljona nas je a ti meniš da so tvoje krivice večje od krivic večini ?
Moj?ica123
01. 02. 2022 20.22
+1
Zdene Iskra
03. 02. 2022 08.13
Si kdaj slišala, da vsaka "poprava" krivic za nazaj, ustvari nove krivice?
FAUSTOS1
01. 02. 2022 19.02
-1
PO vsej sili bomo nagradili špekulante ja saj jih je večina iz sds.
Moj?ica123
01. 02. 2022 19.05
+3
tolu
01. 02. 2022 19.00
+6
Spekulanti bodo placali kar morajo placat in nehajte tukaj zganjat miloscino.prej so se smejal,zdaj pa jokajo.
Moj?ica123
01. 02. 2022 19.04
+1
Menim, da si se zmotil. Po moje si malo zašel. Če poenostavim, narobe. Pa en lp
mprinc
01. 02. 2022 19.10
-5
tolu sam res si se mal zgubu, mi smo za sprejem zakona, da banke plačajo svojo goljufijo.
tolu
01. 02. 2022 19.52
+2
mprinc-banke nimajo kaj placevat spekulantom ki gledajo samo kje bodo kaj profitiral.ko se jim ne izide pa v jok
David Grizon
01. 02. 2022 21.20
Kaj se ubadate s tem tolu...gre za bančnega trola
minkica91
01. 02. 2022 18.53
+0
tako odločitev lahko sprejmejo le ljudje ki jim je bližje filozofija, kot pravo in pravičnost.
grumf
01. 02. 2022 18.53
+1
Ah ja... dejmo davkoplačevalci pokrit tveganje, pa bo.
minkica91
01. 02. 2022 18.54
+4
pol pa vsi, ki smo bili malo zavedeni pri sklepaju pogodb, naj sodišče to odpravi ali razveljavi in bomo vsi dobili vse nazaj.kako lepo.
mprinc
01. 02. 2022 18.58
+5
minkica srečno na sodišču, jo boš krvavo potrebovala.
mprinc
01. 02. 2022 19.00
-1
Zato bova pa ti in jaz jutri držala pesti, da se zakon sprejme in da banke končno plačajo svojo goljufijo.
zafršolal
01. 02. 2022 19.01
+1
grumf.. zakaj davkoplačevalci, če so za to odgovorne banke?
Moj?ica123
01. 02. 2022 19.01
+0
Pa kaj
01. 02. 2022 19.03
+3
Probaj, kdo ti brani? Mogoce bodo prepoznali tudi goljufijo v € kreditih...mi, ki smo vkljuceni v ta proces vemo, da so banke goljufale tudi tam...srecno... Pa ne se prevec sekirat..skodi zdravju, lepa pa zagotovo nisi..prevec negativizma...
Pa kaj
01. 02. 2022 19.07
+4
Zafrsolal..ker ce gre zadeva na ESCP, breme prevzame drzava in ne banke..zato je bankam cilj to in ne zakon...valjda to ves??
minkica91
01. 02. 2022 18.52
-4
se ne čudim taki odločitvi, ko sem zadnjič hotela poslušat predsednika US ga res nisem mogla poslušat, sam neko filozofiranje, tudi če bi bil to moj brat bi rekla enako. Edini logični in pravi pravnik je dr.dr.Jaklič, ima dovolj pravnega znanja in pravega logičnega mišljenja, kot bi moralo biti za te ljudi. Tak pa se mi zdi, kot povsod pri nas sam eden drugega kandidirajo, njihovo delo je pa daleč od prava, vsaj kolikor jaz to zvrst poznam. Tak, da taki nakladače kot so ti frank posojlojemalci,lahko le taki filozofi verjamejo. kaki ljudje imajo pri nas odločilne funkcije, zato pravna država ne deluje.
zafršolal
01. 02. 2022 19.02
+1