Slovenija

Ustavno sodišče ugotovilo neustavnost ene od določb stečajnega zakona

Ljubljana, 22. 03. 2023 15.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K., STA
Komentarji
8

Določba stečajnega zakona, ki se nanaša na prenos pooblastila za vodenje poslov insolventnega podjetja v postopku prisilne poravnave, je po ugotovitvah ustavnega sodišča v neskladju z ustavo. DZ mora ustrezne popravke zakona sprejeti v letu dni.

Ustavno sodišče je o zahtevi za oceno ustavnosti določbe Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju presojalo na zahtevo družbe Altius s Ptuja. Ta je v ustavni pritožbi zapisala, da se je s sklepom o prenosu pooblastil za vodenje poslov insolventnega podjetja na enega od upnikov poseglo v njene upravljavske pravice.

Omenjeni člen določa, da lahko upniški odbor in upniki, na predlog katerih je sodišče začelo postopek prisilne poravnave, v določenih primerih zahtevajo, da jih sodišče pooblasti za vodenje poslov dolžnika. S tem dobijo upravičenje, da brez soglasja sodišča zamenjajo člane poslovodstva in organa nadzora dolžnika. Pritožnici kot delničarki insolventnega podjetja se zdi to ustavno sporno. Člen posega v pravico do pravnega sredstva, za kar ni ustavno sprejemljivega razloga, je zapisala v ustavni pritožbi.

Stečaj
Stečaj FOTO: Dreamstime

Ustavni sodniki so temu mnenju prikimali. Kot so zapisali v danes objavljeni odločbi, gre v primeru prenosa pooblastila za vodenje poslov dolžnika za popoln odvzem upravljavske pravice, ki jo sicer delničar ima v postopku prisilne poravnave. Kljub temu mu sporna določba stečajnega zakona pritožbe zoper tak sklep sodišča prve stopnje ne daje.

Ustavno sodišče je v nekaterih podobnih primerih že zavzelo stališče, da je takšno popolno izključitev pritožbe ali drugega pravnega sredstva zoper oblastno odločitev o pravicah, dolžnostih ali pravnih interesih treba razumeti kot poseg v pravico do pravnega sredstva, kot jo določa ustava. Da gre za poseg v navedeno pravico, velja torej tudi za obravnavani primer, je zapisalo.

Spornega člena ni razveljavilo, je pa zakonodajalcu določilo enoletni rok za odpravo ugotovljene protiustavnosti. Do takrat lahko delničarji insolventnega dolžnika vložijo pritožbo zoper sklep sodišča, izdan iz razlogov iz neustavnega člena. Pri tem je vlaganje pritožb omejeno glede na imetništvo števila delnic insolventnega dolžnika, in sicer na skupaj dvajsetino osnovnega kapitala dolžnika.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenc59
22. 03. 2023 19.59
+3
Bravo, ste pa nekam hitri ....Večina stečajev se je odvijala pred 30- imi leti ! Če boste pri RTV tako hitri, bom prej na britofu, ko boste vi spesnili svoja ločena mbenja ! Če bi vam bilo kaj do materije, bi se skup vsedli, pa napisali zapisnik v 5 minutah ! Enostavno.....Samo pri nas je US bolj papeško od Papeža, tako da s tega ne bo nič !!
flojdi
22. 03. 2023 19.30
+3
.stecaje so eni spisali zase. /se spominjam certifikatov.ki so bili pod nujno spremenjeni v delnice.kompas je spremenil ime (se pravi se je stecajnil")najmanj ene 5x.(lastnik .je postal najbogatejsi.in odsel v ameriko.
flojdi
22. 03. 2023 19.30
+1
Zelenadezela1
22. 03. 2023 16.58
+2
Kaj pa jankovicev klan??? A se bo spet cakalo da zastara kaj??? Naredili so skode v 20letih vec kot 30miljonov ... In se vedno imajo vsi jankovici vso svojo premicnino in nepremicnine... Lixizne stvari itd... Torej tukaj pa sodisca ne obstajajo neobstajajo izvrsilci itd... Kako je mogoce da v sloveniji gre to cez??? Men za 450 e skacejo po glavi pa slikajo nabijajo obresti in na koncu uzamejo stvari... In to vse skupaj v slabem letu... Pri njih pa ze stalna praksa 20let??? In se vedno jim nihce ni uzel niti emga kamencka iz dvorisca kaj sele stvari avte ure nepremicnine drage obleke itd itd..m kje so sodisca kje je pravica kje je enakopravnost???
SlepiSlovenc
22. 03. 2023 16.47
+4
Ustavno je neustavno, pa čeprav je neustavno ustavno. Itd. 🤔
proofreader
22. 03. 2023 16.31
+1
A ni Urška kao pravnica? Kaj se dogaja?
pekoči paradižnik
22. 03. 2023 16.16
+3
Kaj pa zakon o RTV???? ... janševcem se nikamor ne mudi!
proofreader
22. 03. 2023 19.27
+1