Slovenija

Zadeva Kangler: Ustavno sodišče zaustavilo parlamentarno preiskavo zoper sodnike

Ljubljana, 25. 10. 2019 09.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
U.V./N.P./STA
Komentarji
245

Ustavno sodišče je s sedmimi glasovi za in enemu proti začasno zadržalo izvajanje parlamentarne preiskave v zadevi Kangler, v delu, ki se nanaša na sodnike. Delo preiskovalne komisije bo potekalo še naprej. Uvedbo parlamentarne preiskave že od začetka spremljajo opozorila, da bi lahko pomenila pritisk na delovanje neodvisne sodne veje oblasti.

Ustavno sodišče je v postopku za oceno ustavnosti, ki jo je zahteval Sodni svet, začasno zadržalo izvajanje parlamentarne preiskave v zadevi Kangler v delu, ki se nanaša na sodnike. "Do končne odločitve Ustavnega sodišča se zadrži izvrševanje Zakona o parlamentarni preiskavi in Poslovnika o parlamentarni preiskavi, kolikor ne vsebujeta ustreznih mehanizmov za preprečitev parlamentarnih preiskav, ustanovljenih zaradi ugotavljanja politične odgovornosti sodnikov," so zapisali v sporočilu za javnost. 

Sklep je sodišče sprejelo s sedmimi glasovi proti enemu – proti je glasoval sodnik Klemen Jaklič, ki je napovedal odklonilno ločeno mnenje. Medtem sta sodnika Špelca Mežnar in Marko Šorli napovedala pritrdilni ločeni mnenji. Sodnik Rok Čeferin je bil pri odločanju o tej zadevi izločen.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Do končne odločitve Ustavnega sodišča bo tako zadržana preiskava komisije "za ugotovitev politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij, ki naj bi sodelovali pri pripravi in izvedbi političnega in kazenskega pregona" Franca Kanglerja. Celotno zadevo bo Ustavno sodišče obravnavalo prednostno. 

Sodni svet je oceno ustavnosti zahteval, saj naj Zakon o parlamentarni preiskavi in Poslovnik o parlamentarni preiskavi ne bi vsebovala "ustreznih zakonskih mehanizmov za preprečitev protiustavnih parlamentarnih preiskav, zlasti z vidika posega v neodvisnost sodstva". Prav tako je predlagal, da sodišče do končne odločitve zadrži izvrševanje preiskave, saj "posledic posega zakonodajne veje oblasti v neodvisnost sodstva ne bi bilo mogoče odpraviti, če bi se izkazalo, da je ta protiustaven". In dodali – delovanje parlamentarne komisije, ki naj bi ugotavljala politično odgovornost nosilcev sodne veje oblasti naj bi imela neprimerljivo težje in bolj nepopravljive posledice kot začasno zadržanje preiskave. 

Ustavno sodišče pa je v današnji odločitvi med drugim zapisalo, da bi v primeru, da se omenjeni zakon in poslovnik res ne vsebujeta ustreznih mehanizmov, to povzročilo "težko popravljive škodljive posledice", saj preiskava, ki ugotavlja politično odgovornost sodnikov v konkretnih primerih "trči v ustavno zajamčeno neodvisnost sodnikov, kar lahko povzroči nepopravljivo škodo za neodvisnost sodstva"

Te posledice pa je – tako Ustavno sodišče – mogoče preprečiti z začasno ustavitvijo preiskave do končne odločitve. 

Mnenje o predlogu je posredovala tudi vlada – in zapisala, da preiskava "ne upošteva načela delitve oblasti" ter je "ustavno sporna", saj posega v neodvisnost sodstva in samostojnost državnega tožilstva. 

Komisija nadaljuje delo, v ponedeljek nova zaslišanja 

Predsednik preiskovalne komisije DZ v zadevi Kangler Žan Mahnič napoveduje upoštevanje odločitve ustavnega sodišča, ki je začasno zaustavilo preiskavo komisije v delu, ki se nanaša na sodnike. Za zdaj so glede tega zahtevali le dokumentacijo. Sicer komisija po Mahničevih besedah nadaljuje zastavljeno delo, v ponedeljek bodo zaslišanja.

Za zdaj odločitev pomeni, da komisija ne bo dobila dokumentacije, ki jo je zahtevala od okrožnega in okrajnega sodišča v Mariboru ter Vrhovnega sodišča RS, je v odzivu na novinarski konferenci povedal Mahnič. V skladu z odločitvijo sodišča ne morejo zaslišati posameznikov v funkciji sodnika. Tako denimo tudi Janeza Žirovnika, ki pa ga lahko po Mahničevem prepričanju zaslišijo "kot nekdanjega pripadnika SDV ali kot nekdanjega namestnika direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije".

Mahnič je spomnil, da za zdaj na zaslišanje niti niso vabili nobenega posameznika zaradi funkcije sodnika in tako z nadaljevanjem dela po njegovem mnenju v ničemer ne kršijo sklepa ustavnega sodišča. Dodal je, da "za razliko od koalicijskih strank on sodbe upošteva".

Kangler je v izjavi za STA ob današnji odločitvi ustavnega sodišča ocenil, da "so tožilci zdaj končno videli, da niso sodna veja oblasti".

Odločitev ustavnega sodišča za večino strank pričakovana

Odločitev, ki jo je sprejelo ustavno sodišče glede začasnega zadržanja parlamentarne preiskave v zadevi Kangler, je po mnenju večine strank pričakovana. Nekateri odločitev pozdravljajo, slišati pa je tudi ostre tone zaradi dopustitve imenovanja preiskovalne komisije, češ, da gre za poseganje zakonodajne veje oblasti v sodno. 

V preiskovalni komisiji sodelujejo le poslanci SDS, SNS in NSi, medtem ko druge stranke svojih članov niso predlagale. 

Spomnimo 

Preiskovalno komisijo, ki naj bi ugotavljala politično odgovornost vpletenih v kazenski pregon nekdanjega mariborskega župana in domnevne zlorabe pri njegovem pregonu, je zahteval državni svet na podlagi več kot 20 kazenskih postopkov zoper Kanglerja, ki so se vsi končali v njegovo korist. Junija letos je DZ na zahtevo državnega sveta preiskavo tudi odredil.

Parlamentarno preiskavo vodi poslanec SDS, Žan Mahnič.
Parlamentarno preiskavo vodi poslanec SDS, Žan Mahnič. FOTO: Bobo

V začetku tedna je bil pred komisijo, ki jo sicer sestavljajo zgolj poslanci SDS in NSi, zaslišan sam Kangler, ki je govoril o domnevnih podtikavanjih, lažnih obtožbah in zrežiranih preiskavah. Komisija je zatem predlagala nadzor na Policijski upravi Maribor,  nakar se je odzvalo Vrhovno državno tožilstvo, ki pa "nasprotuje izjavam predsednika parlamentarne komisije Mahniča, da parlamentarna preiskava ne posega v načelo delitve oblasti in da tožilstvo ni del sodne oblasti".

Medtem sta tako Protikorupcijska komisija kot Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) opozorili, da bi lahko preiskava pomenila neposredni pritisk politike na delo in delovanje neodvisne sodne veje oblasti. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (245)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mallonge
27. 10. 2019 10.50
Nad kriminalci v pravosodju je samo plavo nebo. Žahtevajo, da tako tudi ostane!
minkica91
25. 10. 2019 18.42
+10
če je bil po krivičnem obsojen in oškodovan, naj se to ugotovi. Zato je parlamentarna preiskava. Zgleda da so se ti sodnici zbali za svojo kao strokovnost in kr naenkrat tega ne dovolijo. Če bi imeli čisto vest, bi dovolili preiskavo. Če jaz ne delam napak, naj to ugotovijo. To je menda normalno, ne pa da ovirajo preiskavo, potem imam pač drugačno mnenje, po mojem nekaj ni vredu oz.sem v to prepričana.
Rudar
25. 10. 2019 18.53
+2
Za to so sodišča, ne parlamentarna preiskava. Imaš pa prav, da nekaj ni v redu, ni vredu, da se politika vtika v sodstvo.
sredinec
25. 10. 2019 21.31
+3
Mahnič, nič, nič naj ugotovi?? Kje živiš? Kdo je Mahnič?
Kollerik
25. 10. 2019 17.51
+9
Dajati kriminalcem tipa kangla, jankovič, janša takšen poudarek v medijih je popolnoma zgrešeno. Mediji nasplošno so že zdavnaj prevzeli preveč negativizma.
Rudar
25. 10. 2019 19.42
+3
sredinec
25. 10. 2019 16.46
+4
Od kod se je že vzel ta Jakič? Aha Pahor in JJ sta naredila dil, da d..k meša. Nekdo je že rekel, da je Kangla lahko hvaležen šibkemu sodstvu in tožilstvu, da ni dobil zasluženega. Zdaj pa ta nepomembnež išče svojih pet minut. Naj se skrije nekam.
Kollerik
25. 10. 2019 17.54
+5
sredinec +++++... jaklič nastavljen s strani SDS in američanov, že počenja zdrahe. Janshizem je največje zlo naše države.
minkica91
25. 10. 2019 18.44
+9
bravo, da nekdo dela "zdrahe", saj nismo vsi kokr mumije, da nam lahko vsak soli pamet. Hvala bogu, da še kdo misli s svojo pametjo. Brez tega, da se ne bi uprli, nikoli ne bi imeli svoje države, kaj pa mislite da smo vsi iz otroškega vrtca ali kaj.
Kollerik
25. 10. 2019 19.02
-4
riss
25. 10. 2019 20.57
-1
Transformerji
25. 10. 2019 15.44
+16
.... pritisk na neodvisne veje sodne oblasti ..... pa ne, da jo imamo?? Nimamo je!! Sodstvo je odvisno od veje oblasti!
minkica91
25. 10. 2019 14.57
-3
kakršna struktura je sedaj na ustavnem sodišču, je jasno, da bodo preiskave, ki bi ugotovile nepravilnosti v sodstvu, tožilstvu in policiji, preprečili. Človek niti nima pravice se boriti proti enoumnemu sistemu, ki je ustrojen že 30 let na 40 let podlage. Stari in novi komunisti, za druge ni prostora v naši državi. Kar si eni, ki imajo oblast namislijo, je prav, drugi smo pa brezpravni in ne smemo misliti s svojo glavo. Večni komunisti in njihovi nasledniki, ki nikoli niso spremenili svojega mišljenja in dejanj, ti so glavni v naši državici, na sončni strani Alp.
prašek
25. 10. 2019 15.00
+10
Krivica, velika krivica, ti povem ☺☺☺
korintos23
25. 10. 2019 15.02
+11
korintos23
25. 10. 2019 14.57
+13
Ko je bil Franca še miličnik je tudi bil med bajbolšimi, vendar je vedno moral eden še z njim hoditi.
korintos23
25. 10. 2019 14.54
+8
Šentiljka ima svoje dneve da ni na delovnem mestu v Šentilju?
Rudar
25. 10. 2019 14.50
+9
Pravilno, vsaj ustavno sodišče ima malo pameti. Vtikanje politike v sodstvo je odkrit naopad na državo z namenom dosega samo enega cilja "Pustite nas na miru". Politika, predvsem desna je naredila ogromno škode v sodstvu in zgleda, da še ne mislijo nehat. Če je Kangler kriv naj ga obsodijo, če ni naj ga oprostijo, ne vem kaj mu ni prav. Vsi se derejo o pravni državi, so pa njohova dejanja daleč od tega.
prašek
25. 10. 2019 14.31
+12
» PS2Xministri 25.10.2019, 13:20:03 -4 LEVAKI SO POKASIRALI IN POKRADLI NA HEKTARJE EUROV SEDAJ PA PAMETUJEJO ZA DROBIŽ. « ........................................ Jaz sem zelo radovedne sorte, pa me zanima, koliko je en hektar € ???? seveda sam prašam !!!
korintos23
25. 10. 2019 14.52
+3
Tu v Prlekiji za en hektar dobre njive boš pa odštel 25 jurjev ali pa še več.
prašek
25. 10. 2019 14.54
+7
kori .... Sicer ti ne bom razlagal, ker itak razumeš, ampak odvisno je, kako so € zloženi. Ali ploskoma, ali na bok, ali na višino ..... ☺☺
korintos23
25. 10. 2019 14.55
+4
Imaš prav, uradno je tak, po dogovoru pa tak, eni pa tega ne skapirajo!
korintos23
25. 10. 2019 15.04
+5
prašek, šentiljka ne rab parcele enega hektarja, saj pa stari divan ni tako velik?
Frane Šajn
25. 10. 2019 14.17
-4
In kje so napovedane druge predpriprave za Martinovanje?? Jožic Svete bo pa naprej vlekla tisto vižo!!! Dost vas mamo, dost vas mamo, vi rdeči vragi vi rdeči vragi.....Samo nekaj prej povejte katere vpadnice bodo zaprli sam vprašam no, če me zanese takrat v belo Ljubljjano????A , bo potem vhod kot za čas okupirane Ljubljane v žici kot vidimo na starih slikah iz NOB v šponoviji tokrat mogoče s Salvinijevi soldati!?
piljan
25. 10. 2019 14.21
+2
Počasi,zaenkrat svečkarji še ugotavljajo kaj so upadnice.
RupniK
25. 10. 2019 14.26
-7
Vpadnice in ne Upadnice! Ne vem, kdaj se boste vi naučili osnov?
RupniK
25. 10. 2019 14.37
-7
Hahahahaha! Jaz imam samo en priimek in to je ta, ki ga vidiš. Raje povej, zakaj si ti svojega poslovenil? Iz Pilković v Piljan! Bartetić bi ti rekel, nick lahko zamenjaš, neumnost ti pa ostane!
prašek
25. 10. 2019 14.37
+2
piljan
25. 10. 2019 14.45
+4
Zakaj te je sram priimka?Admin ne briši,nisem jaz kriv,da ima še priimek cigajnović.
RupniK
25. 10. 2019 14.48
-4
Saj pravim, neumnost ti ostane. Si že dokazal, ne muči se več!
korintos23
25. 10. 2019 14.52
+4
piljan
25. 10. 2019 14.54
+5
Veš ,meni se ni potrebno opravičevati,krivi za tvoja priimka so tvoji starši ,ne jaz.Zato ni lepo,da enega ne uporabljaš.
piljan
25. 10. 2019 14.07
+0
Svečkarji,kaj če bi aktivirali Podobnika.Že nekam dolgo ne delate zdrahe na v Lj.
Frane Šajn
25. 10. 2019 14.05
+13
Eh, ti naš bogi Franc , lepo bi se držal svojega donosnega travnika 150 000€ letno od sena in pa svojih starejših traktorjev. Živel bi lepo svoje umirjeno kmečko življenje in imel mirno srce. Ampak je že tako, vedno nekam rinemo z glavo pa če tudi pada po njej!? Nekako ni karizme žal še retorik ni kar v politiki polno šteje.
TolstojV
25. 10. 2019 14.03
+9
Tega lopova Kanglera dajte že enkrat za zapahe, sicer bo rojeni zdrahar, prepeljivec in patološki lažnivec še naprej povzročal zdrahe in netil konflikte med slovenci.
Transformerji
25. 10. 2019 13.43
+9
Sodišče je v privatni lasti. V tem smislu delujejo vse obtožbe in NEOBTOŽBE.
piljan
25. 10. 2019 13.50
+2
piljan
25. 10. 2019 14.02
+3
Frane Šajn
25. 10. 2019 14.06
+4
In razna zastaranja kajnede Transformer.....
Frane Šajn
25. 10. 2019 14.19
+7
Jest , če bi imel doktorat iz prava , bi precej odprl svoje lastno neodvisno sodišče za začetek na prvi stopnji. Porota bi pa plesala kot bi jim jaz zažvižgal!
01xxy
25. 10. 2019 13.41
+6
Klemen Jaklič je Pahorjevo kukavičje jajce, namenjen destabilizaciji Slovenije. Pahor bo končal na sodišču!
01xxy
25. 10. 2019 13.48
+9
In kaj dela Ernest Petrič pri Pahorju! On je izpustil obsojenega iz zapora!
Kollerik
25. 10. 2019 13.58
+11
Klemenza je jajotovo jajce, ne od pahija....
Frane Šajn
25. 10. 2019 14.08
+1
Temu Ernestu bi morali na Trstenjakovi postaviti spomenik še za žive dni! Ali pa vsaj eno orngi spominsko ploščo.
hisne
25. 10. 2019 13.39
+6
če on nedolžen sem jaz jezus sam kjer je dim je tudi ogenj
prašek
25. 10. 2019 13.42
+5
Če ti bo to v tolažbo, nisi Jezus ☺☺☺
hisne
25. 10. 2019 18.13
+1
prašek
25. 10. 2019 13.37
+11
Jakliča bi bilo potrebno direktno nagnati iz US !!!!!
Kollerik
25. 10. 2019 13.58
+5
+++++, še eden ušvercani zdrahar s strani senčnega princa teme
Frane Šajn
25. 10. 2019 14.08
-1
PS2Xministri
25. 10. 2019 13.20
-8
LEVAKI SO POKASIRALI IN POKRADLI NA HEKTARJE EUROV SEDAJ PA PAMETUJEJO ZA DROBIŽ.
Brakedirt
25. 10. 2019 13.23
+5
piljan
25. 10. 2019 13.34
+9
prašek
25. 10. 2019 13.35
+4
To je šentiljka, ki se na vse spozna !!!!☺ Najbolj na Jovana !
prašek
25. 10. 2019 13.36
+2
Frane Šajn
25. 10. 2019 14.10
-1
Ps2x m.... Glej stvari takole to je treba zatreti v kali, kot vidš, da ne preraste v miljone kot trdiš za levake!?
prašek
25. 10. 2019 14.33
+2
Frane ...... Zmotil si se, šentiljka pravi ; na hektarje € , ne pa na milijone ☺☺☺
borkov64
25. 10. 2019 13.09
+11
Nikdar ne more politika preiskovat sodstva. Potem je to konec države. Prav tako je treba ikinit z zakonom preiskovalne parlamentarne komisije. Politika nima kaj preiskovati. Zato imamo organe pregona. US je pa zgodba zase, g. Jakliča bi bilo potrebno menjati, pravzaprav sploh neimenovati ker se iz aviona vidi, da je SDS-ov član v US.