Slovenija

Ustavno sodišče zadržalo določbo glede podaljševanja akreditacij visokošolskim zavodom

Ljubljana, 26. 01. 2021 09.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tina Švajger, STA
Komentarji
62

Ustavno sodišče je do končne odločitve zadržalo določbo protikoronskega zakona glede podaljševanja akreditacij visokošolskim zavodom. Pobudo za presojo skladnosti z ustavo tega dela PKP 6 je na ustavno sodišče namreč vložil redni profesor mariborske univerze Danijel Rebolj. Spremembe akreditacije visokošolskih zavodov niso niti utemeljen niti nujen ukrep za odpravo posledic epidemije covida-19, je zapisal.

Ustavno sodišče je do končne odločitve zadržalo izvajanje določbe šestega protikoronskega zakona (PKP 6), ki ureja podaljševanje akreditacij visokošolskim zavodom. Do končne odločitve so prekinjeni tudi postopki za podaljšanje akreditacij po visokošolskem zakonu, ne vodi se niti postopkov izredne evalvacije visokošolskih zavodov, so odločili soglasno.

Ustavno sodišče-4

DZ je šesti protikoronski zakon (PKP 6) potrdil in sprejel 25. novembra lani. V njem so zapisani interventni ukrepi za omilitev posledic drugega vala epidemije covida-19 v vrednosti ene milijarde evrov, kot je denimo delno kritje fiksnih stroškov podjetij.

Ustavno sodišče RS je odločilo v zadevi, kjer je Rebolj 18. januarja na seji podal zahtevo za oceno ustavnosti 52. člena Zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije covida-19. Sodišče je v postopku za oceno ustavnosti sklenilo, da se izvrševanje omenjenega zakona v zvezi z 38. členom Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o visokem šolstvu do končne odločitve ustavnega sodišča zadrži. Odločitev se izvrši tako, da se do končne odločitve sodišča prekinejo postopki za podaljšanje akreditacij visokošolskim zavodom po 51.r členu, prav tako pa se ne vodijo postopki izredne evalvacije visokošolskih zavodov.

V zakonu je med drugim določil, da se podaljšuje rok, do katerega si morajo visokošolski zavodi urediti akreditacije (kar je predmet obravnavane ustavne presoje). Z eno od določb morajo univerze nove, zaostrene pogoje za akreditacijo, ki jih je določila novela zakona o visokem šolstvu iz leta 2016, tako izpolnjevati ob drugem naslednjem podaljšanju akreditacije (podaljšuje se jih na najmanj pet let) in ne ob prvem, kot je to do zdaj določala novela.

Določbi šestega protikoronskega zakona so nasprotovali v opozicijskih strankah LMŠ, Levica, SD in SAB. Menili so namreč, da naj bi šla rešitev na roko zasebni Novi univerzi, ki naj bi imela težave pri katerem koli naslednjem podaljšanju akreditacije. Tudi del javnosti je nato opozoril, da je omenjena določba pisana na kožo predvsem Novi univerzi iz Ljubljane, ki zadnjih pet let ni imela urejene akreditacije, ter da tak ukrep ne spada v protikoronski zakon.

Koalicija in drug del javnosti pa je opozarjal, da bi bil ogrožen študijski proces 12.000 študentov, če rok za ureditev akreditacij ne bi bil podaljšan. Prav tako so navajali, da predlagatelj ustavne pobude ni navedel nobenih vsebinskih razlogov, ki bi potrjevali neskladnost omenjene določbe z ustavo.

Na Novi univerzi so vse očitke že zanikali v izjavi za javnost dan po sprejetju zakona. Kot so zapisali, Nova univerza v sedanjem postopku izpolnjuje vse zakonite pogoje in merila za svoje delovanje, kar bi morala ob zaključku postopka ugotoviti tudi Nacionalna agencija RS za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis), ki odloča o podaljševanju akreditacij. Zatrdili so, da niso nikdar imeli in nimajo nikakršnih težav v zvezi z institucionalno akreditacijo univerze in svojih članic ter njihovih študijskih programov. Ob tem pa so še dodali, da so že vse od ustanovitve leta 2008 deležni poskusov ukinitve, ki do zdaj niso bili uspešni.

Sporen del šestega protikoronskega zakona, ki govori o akreditacijah visokošolskih zavodov, je pred časom obravnaval tudi Odbor DZ za finance. Ta se je 13. januarja na seji seznanil s pobudo za oceno ustavnosti šestega tega dela PKP 6, mnenje, da ta določba ne sodi med interventne ukrepe za omilitev posledic epidemije covida-19, pa je takrat zavrnil.

Novela zakona o visokem šolstvu iz leta 2016 je spremenila pogoje za ustanovitev visokošolskega zavoda, pri čemer je določila, da se spremenjeni, strožji pogoji za že ustanovljene zavode preverjajo ob prvem naslednjem podaljšanju akreditacije. Zaradi epidemije pa je novembra sprejeti šesti protikoronski zakon ta rok podaljšal in določil, da morajo visokošolski zavodi spremenjene pogoje izpolnjevati ob drugem podaljšanju akreditacije. V skladu z novelo mora sicer visokošolski zavod pri Nakvisu odločbo o podaljšanju akreditacije visokošolskega zavoda pridobiti najmanj vsakih pet let.

Še pred tem je poslanec Levice Miha Kordiš decembra lani na Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) podal prijavo suma korupcije zoper predstavnike Nove univerze zaradi suma vplivanja na državne organe, da se v PKP 6 vnese določba, ki bi univerzi omogočila ohranitev akreditacije. Prijavil je tudi sum kršitve določb o lobiranju, ker v predlogu zakona ni bilo navedeno sodelovanje lobistov. Prošnjo za obravnavo suma koruptivnega ravnanja je na KPK naslovil tudi Marko Koprivc iz SD.

Zahtevo za oceno ustavnosti določbe protikoronskega zakona, ki govori o akreditacijah, sprožil Rebolj

Da ta določba v interventni zakon ne sodi, je več poslancev opozarjalo že v postopku sprejemanja zakona novembra lani. Decembra je nato redni profesor na Univerzi v Mariboru Danijel Rebolj na ustavno sodišče vložil pobudo za presojo njene skladnosti z ustavo. Meni namreč, da je do spremembe v protikoronskem zakonu prišlo brez utemeljitve in iz razlogov, ki niso povezani z omilitvijo posledic epidemije. "Spremembe akreditacije visokošolskih zavodov niso niti utemeljen niti nujen ukrep za odpravo posledic epidemije covida-19," je zapisal v njej. Prepričan je, da določba pomeni nedopustno poseganje v postopke reakreditacij, ki so v teku, pa tudi, da je bilo s sprejetjem sklepa o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o PKP 6 volivcem onemogočeno, da bi na zakon vložili zahtevo za razpis referenduma. Predlagal je, da ustavno sodišče do končne odločitve začasno zadrži izvajanje določbe.

V opozicijskih vrstah so zaradi določb, ki po njihovi oceni s premagovanjem koronske krize niso bile povezane in so grobo posegle v sistemsko zakonodajo, ostro nasprotovali tudi sklepu, da razpis zakonodajnega referenduma o PKP 6 ni dopusten. Poslanci so nedopustnost referenduma sicer izglasovali z 51 glasovi za in 29 proti.

Ustavno sodišče je v sklepu o zadržanju ocenilo, da bi izdaja morebitnih odločb o prvem podaljšanju akreditacije visokošolskemu zavodu po spremenjenem načinu pomenila, da bi bila tem visokošolskim zavodom akreditacija podaljšana pod neenakimi, manj zahtevnimi pogoji kot tistim, katerih odločitev o podaljšanju akreditacije je že bila podvržena presoji izpolnjevanja pogojev. V primeru, če bi se izkazalo, da je določba šestega protikoronskega zakona protiustavna, pa to na odločitev o podaljšanju akreditacij visokošolskim zavodom, o katerih bi bilo do takrat že pravnomočno odločeno, ne bi imelo učinka. Poleg tega bi bila v opisanem primeru onemogočena pravica volivcev do referenduma. Če bi namreč DZ pozneje sprejel zakon z enako vsebino in bi bil o njem razpisan referendum, bi volivci glasovali o nečem, kar bi bilo lahko že vsaj deloma izvršeno, oziroma o nečem, na kar dejansko ne bi mogli več vplivati. Tudi če tak zakon pozneje ne bi bil sprejet, bi odločbe o prvem podaljšanju akreditacij, sprejete v času veljavnosti izpodbijane določbe, ohranile svojo veljavo.

Glede na navedeno bi v primeru, če bi se izpodbijani člen izvrševal, potem pa bi se izkazalo, da je bil sprejet po protiustavnem postopku in bi ga ustavno sodišče razveljavilo, lahko nastale težko popravljive škodljive posledice, so navedli ustavni sodniki in izvrševanje izpodbijanega člena zadržali do končne odločitve o njegovi ustavnosti.

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Walter Pravicek
26. 01. 2021 19.29
-2
KDAJ BO IMEL BIVŠI USTAVNI SODNIK SOLASTNIK NOVE UNIVERZE TOLIKO DENARJA,DFA BO LAHKO"PROIZVAJAL"DOKTORJE Z SLABIMI PREDAVATELJI-DESNEGA PROFILA?
lado-a1
26. 01. 2021 19.24
-1
US je zverinsko :) prizadelo privat biznis ene SDS zverine....
lado-a1
26. 01. 2021 19.22
-1
Prijetno presenečenje - US je ustavilo 'zdravljenje' covida tako, da 'vlada' olajšuje akreditacijo tvitlejevi Novi Univerzi (enako sr*nje kot NovaTV) - 'visokošolski' SDS kumrovec za instant doktorate!
piljan
26. 01. 2021 18.47
+1
Svečarji,pa je komunajz ,dohtar tvitko spet zalomil noht.Malo,po malo,pa bo brez.
Lutra Lutra 1
26. 01. 2021 16.38
+2
Uf, tokrat pa Janša in njegova klika očitno niso imeli srečne roke, pri imenovanju Ustavnega sodišča. 😁
Jaka Jack
26. 01. 2021 16.35
+0
Včasih pa presenetijo s hitrostjo in preskakovanjem čakalne vrste postopkov.
wolfterier
26. 01. 2021 16.13
+1
Ponovno se sprašujem,je to slovensko ustavno sodišče ali jugoslovansko...morda sovjetsko...
pekoči paradižnik
26. 01. 2021 13.47
+7
Bravo ustavno sodišče,... še je nekaj upanja. Zadnji branik demokracije, čeprav omadeževano z janševci ampak k sreči v manjšini.
Walter Pravicek
26. 01. 2021 19.15
+0
KONČNO:US je uvidelo,da njihov bivši kolega nima denarja za šolanje dohtarjev,predavatelji pa bivši komunisti,ki "izdelajo po svojih izkušnjah politike",ki so splošno nezaposljivi.PRIVATNA nova univerza bi morala:imeti stavbo,opremo,predavatewlje mednarodnega ranga,plačljive programe.Kdo zmore naj si študij plača!
motorist_mb
26. 01. 2021 13.18
-5
Spet rdeča žalost sodstva,Radonjić kapa dol👍
malaraja
26. 01. 2021 14.06
+2
Tip bo ob sodniško licenco. Resno je moten. Pa še čudno, da vam v SĐS tako odgovarja, saj je vendar priseljenec?
Antoniozmaj
26. 01. 2021 14.56
+2
janšisti so kot mazohisti. Bolj kot jih princ teme kaznuje, raje ga imajo
motorist_mb
26. 01. 2021 15.27
-1
mala govoril o napakah sodnikov zato je moten,hehehe!
Belabreza
26. 01. 2021 12.58
+0
Končno se ustanavlja nova stranka, ki bo spodnesla to leglo kriminala, ki ga imamo sedaj v parlamentu. Gospod Leben, korajžno naprej, pa se le svetlika nekaj na koncu tunela.
Stane Adami?
26. 01. 2021 12.57
-6
Pet let ima ustavno sodišče zaostankov, tukaj pa vladi vsakodnevno meče polena pod noge. Še malo pa bo uaustavljalo praktično vse vladne zadeve . Torej je jasno kaj je postalo US, navadno leglo levičarjev, kateri se bojijo za svoje privilegije.
Belabreza
26. 01. 2021 12.59
+7
To so urgentne zadeve in jih mora reševati urgentno. Navsezadnje, je tudi vaš maršal z zastaranjem tožbe na prostosti.
malaraja
26. 01. 2021 13.04
+7
Ja, Stane, Belabreza ima prav, taisto sodišče je potrdilo zastaranje. Kriv je seveda še vedno.
Doctore111
26. 01. 2021 12.03
-5
Končno se povezujejo tudi stranke na desnici, vendar o tem POP tv in RTV SLO molčita ker sta neodvisna in javna
malaraja
26. 01. 2021 13.05
+6
Haha, Saška Pivec, Požar, Brščič, mogoče še Štajerska varda? Še bo smeha!
krucyfix
26. 01. 2021 14.34
+0
Hehe, sami negativci na kupu ;) Na njihovo žalost tisti ki so jim taki faloti všeč vseeno dajo glas Janšatu.
Doctore111
26. 01. 2021 11.57
-6
ustavno sodišče RS še zadnja trdnjava komunističnega režima.
c-2040
26. 01. 2021 12.06
+4
@Doctore111 - torej: Ustava RS zadnja pravila igre komunističnega režima. Brez dodatnega komentarja.
Belabreza
26. 01. 2021 11.46
+7
Anoreksična ministrica pa verjetno spet bruha, ker jo bo maršal spet vzel pod drobnogled.
Durpet
26. 01. 2021 11.26
+16
Torej je res le še Ustavno sodišče tisto, ki lahko omili vsaj nekaj škode te nesposobne vlade. Glede na situacijo mislim, da bodo zasuti. Tudi oni bi si zaslužili hamburgerje. Hvaležni državljani.
revirji
26. 01. 2021 11.19
+11
janezek boli, pece?
TEDO84bv0MEDO
26. 01. 2021 11.10
-7
Janša je lastnik ustavnega sodišča, ne bo trajalo dolgo, da bodo ustavni sodniki preklicali svojo odločitev.
grumf
26. 01. 2021 11.20
+12
na njegovo veliko žalost.. je lastnik samo Klemna Jakliča. On vedno sodi tako, kot želi Janez. Ostali malce drugače, večina je še zmeraj leva.
drago štubljar
26. 01. 2021 10.48
+14
itak vse za sds elitu kraja drzave
rb63
26. 01. 2021 10.43
+19
Bravo ustavno sodišče. Še en udarec JJ in njegovim poskusom spodkopavanja pravne države.
c-2040
26. 01. 2021 12.09
+0
@rb63 - sledili bodo novi, pa vsake toliko bo kakšen razveljavljen ali "razveljavljen". Če je to vse, je igra enostavna.
Uporabnik-1469529
26. 01. 2021 10.36
+21
Res dobra novica.Vladavina prava kljub vsemu v Sloveniji še živi.
slim386
26. 01. 2021 11.21
+12
Vprašanje časa kdaj si bo ivek noriški zaželel podrediti kar je se ostalo