Slovenija

Ustavno sodišče zadržalo izvajanje parlamentarne preiskave v zadevi Kangler tudi glede tožilcev

Ljubljana, 13. 11. 2019 12.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
L.Š. / V.Š. / STA
Komentarji
121

Potem ko je ustavno sodišče konec oktobra zadržalo izvajanje parlamentarne preiskave v zadevi Kangler v delu, ki se nanaša na sodnike, je zdaj do končne odločitve zadržalo tudi izvrševanje zakona in poslovnika o parlamentarni preiskavi, ki se nanaša na državne tožilce. "Ustavno sodišče je poslalo jasno sporočilo, da imamo pravosodno oblast, ki je brez nadzora," pa odločitev komentira Mahnič.

Ustavno sodišče je do končne odločitve zadržalo tudi izvrševanje zakona in poslovnika o parlamentarni preiskavi, ki se nanaša na državne tožilce. 

Tokrat so odločali na podlagi pobude in ustavne pritožbe generalnega državnega tožilca Draga Škete, vrhovnega državnega tožilstva in vrhovnega sodišča. Pobudniki so prepričani, da gre pri ustanovitvi preiskovalne komisije v zadevi Kangler za nedopusten poseg zakonodajne veje oblasti v pravosodje. 

Uvedbo parlamentarne preiskave že od začetka spremljajo opozorila, da bi lahko pomenila pritisk na delovanje neodvisne sodne veje oblasti.
Uvedbo parlamentarne preiskave že od začetka spremljajo opozorila, da bi lahko pomenila pritisk na delovanje neodvisne sodne veje oblasti. FOTO: POP TV

"Ustavno sodišče je na seji 12. novembra odločilo, da se do končne odločitve sodišča zadrži izvrševanje zakona o parlamentarni preiskavi in Poslovnika o parlamentarni preiskavi, kolikor ne vsebujeta ustreznih mehanizmov za preprečitev parlamentarnih preiskav, ustanovljenih zaradi ugotavljanja politične odgovornosti državnih tožilcev," se glasi odločitev sodnikov. 

'Izvajanje parlamentarne preiskave lahko povzroči nepopravljivo škodo za neodvisnost državnega tožilstva'

Ravno danes ob 19. uri je bila napovedana seja preiskovalne komisije DZ o ugotavljanju zlorab v zadevi Kangler, na kateri naj bi zaslišali generalnega državnega tožilca Draga Šketo in tožilca Nika Pušnika, ki pa so jo zaradi odločitve sodišča prestavili za nedoločen čas.

Kot so zapisali v pobudi, je "akt o odreditvi parlamentarne preiskave v delu, ki se nanaša na ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev državnotožilske in sodne funkcije v zadevah političnega funkcionarja in člana državnega sveta, obtožnega več korupcijskih kaznivih dejanj, nesprejemljiv z vidika temeljnih postulatov vladavine prava, načela delitve oblasti, neodvisnosti in samostojnosti pravosodja in pravosodnih funkcionarjev, nosilcev državnotožilske in sodne funkcije ter temeljnimi pravicami do osebnega dostojanstva nekdanjih in sedanjih državnih tožilcev".

Ustavno sodišče ocenjuje, da se v tem primeru postavlja vprašanje ustavne skladnosti zakona in poslovnika o parlamentarni preiskavi, ker naj ne bi vsebovala ustreznih mehanizmov za preprečitev protiustavnih parlamentarnih preiskav, ki bi lahko posegle v neodvisnost in samostojnost državnih tožilcev.

Preiskovalna komisija v zadevi Kangler do končne odločitve ustavnega sodišča ne bo smela izvajati niti preiskovalnih dejanj, ki se nanašajo na tožilce, ne samo na sodnike.
Preiskovalna komisija v zadevi Kangler do končne odločitve ustavnega sodišča ne bo smela izvajati niti preiskovalnih dejanj, ki se nanašajo na tožilce, ne samo na sodnike. FOTO: POP TV

Če bi se izkazalo, da izpodbijana predpisa res ne vsebujeta takih mehanizmov, pa bi jih po ustavi morala vsebovati, bi njuno izvrševanje do končne odločitve ustavnega sodišča že samo po sebi povzročilo težko popravljive škodljive posledice, so ocenili ustavni sodniki. "Izvajanje parlamentarne preiskave, ki se nanaša na ugotavljanje politične odgovornosti konkretnih državnih tožilcev v konkretnih sodnih postopkih, namreč lahko do te mere trči v ustavno načelo delitve oblasti in samostojnost državnih tožilcev, da lahko povzroči nepopravljivo škodo za neodvisnost in samostojnost državnega tožilstva," so zapisali v odločbi.

Te posledice pa je po njihovem mnenju mogoče preprečiti tako, da se začasno zadrži izvrševanje akta o odreditvi parlamentarne preiskave v delu, ki se nanaša na državne tožilce. Takšno zadržanje po oceni ustavnega sodišča ne bi povzročilo hujših posledic.

Sodnika Jaklič in Šorli glasovala proti

Ustavno sodišče je sklep sprejelo s štirimi glasovi proti dvema. Proti sta glasovala sodnika Klemen Jaklič in Marko Šorli, ki sta dala odklonilni ločeni mnenji. Predstavnik Ustavnega sodišča Rajko Knez je dal pritrdilno ločeno mnenje.

"Trditi, da zlorab v pravosodju ne bi smeli preiskovati v smislu iskanja morebitnih dokazov o teh zlorabah, je absurdno in očitno neresnično," je v svojem mnenju navedel Jaklič. Če bi preiskovanje zlorab v pravosodju prepovedali ali zadržali, bi s tem ukinili nič manj kot enega od predpogojev za delovanje svobodne demokratične družbe, je opomnil.

S preiskovalno komisijo sicer poslanci ugotavljajo politično odgovornost vpletenih v kazenski pregon državnega svetnika in nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja ter domnevne zlorabe pri tem pregonu. Pri tem očitki letijo predvsem na mariborsko policijo, tožilstvo in mariborski okrožno in okrajno sodišče.

Po mnenju Šorlija zadržanje izvrševanja parlamentarne preiskave, koliko je ta usmerjena v ugotavljanje nezakonitosti pri uvedbi in vodenju kazenskega pregona, kadar te dosežejo dimenzije sistemskih odklonov, ogroža pravno varnost.

Knez pa je v pritrdilnem ločenem mnenju izpostavil, da ni mogoče izključiti, da posamezne parlamentarne preiskave ne bi bile protiustavne. Če je temu tako, potem lahko po njegovih navedbah že sama protiustavnost povzroči težko popravljive posledice.

S podobno argumentacijo je Jaklič sicer pojasnil tudi odklonilno ločeno mnenje k odločitvi, ki jo je ustavno sodišče sprejelo konec oktobra glede izvajanja preiskovalnih dejanj v primeru sodnikov.

Zaslišanje tožilcev prestavljeno za nedoločen čas

"Ustavno sodišče je poslalo jasno sporočilo, da imamo v Sloveniji pravosodno oblast, ki je brez nadzora. To so značilni elementi policijske države. Ustavno sodišče je s tem, ko je zadržalo izvajanje parlamentarne preiskave v konkretnem primeru, tudi sporočilo, da imamo v Sloveniji prvorazredne in drugorazredne državljane," je odločitev sodišča komentiral predsednik komisije Žan Mahnič.

"Verjetno bo kmalu zaslišan tudi nekdanji pripadnik Službe državne varnosti in nekdanji namestnik direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Janez Žirovnik," je napovedal Mahnič.

Drugorazredni državljani po njegovih navedbah čakajo leta in leta, da uspejo na sodiščih, za "prvorazredne tožilce pa ustavno sodišče napiše takšno mnenje in sklep, kot ga potrebujejo, in to v najkrajšem možnem času, čez noč".

"Pravosodni organi so pri nas mali bogovi, tisti posvečeni, ki se jih nič ne sme vprašati in ki nikoli za nič ne odgovarjajo," je še ocenil Mahnič. Opozoril je, da je to nevarna praksa: "Očitno imamo policijsko državo, pravosodje brez nadzora in nekatere ustavne sodnike, ki ščitijo svoje kolege. Kot da bi gledal kakšen film o mafiji."

Sodnik Rajko Knez, ki je dal pritrdilno ločeno mnenje, bi se moral po Mahničevem prepričanju zaradi osebnega poznanstva s Kanglerjem izločiti iz postopka.

Mahnič zaskrbljen nad stanjem pravne države

"Tako sodbo je težko spoštovati, potrebno pa jo je upoštevati," je dodal Mahnič, ki priznava, da je izredno zaskrbljen nad stanjem pravne države. "Očitno imamo v Sloveniji sodnike in sodišča, ki nagrajujejo in ščitijo zlorabo pravosodja povsem v mafijskem stilu," je še ugotavljal.

"Ustavno sodišče je poslalo jasno sporočilo, da imamo v Sloveniji pravosodno oblast, ki je brez nadzora," odločitev komentira Žan Mahnič.
"Ustavno sodišče je poslalo jasno sporočilo, da imamo v Sloveniji pravosodno oblast, ki je brez nadzora," odločitev komentira Žan Mahnič. FOTO: Bobo

Na četrtkovi seji bodo člane komisije seznanili z odločitvijo sodišča ter se dogovorili o nadaljnjem delu. V prihodnje bodo zaslišali tiste posameznike s seznama za zaslišanje, ki niso v funkciji sodnikov in tožilcev, je povedal Mahnič. Spomnil je na kriminaliste, ki so, kot sumijo po njegovih besedah, "opravljali delo na nezakonit način", prav tako priče, ki niso povezane s sodstvom in tožilstvom.

Mahnič opozarja na po njegovem mnenju čudno prakso, "da se deluje proti parlamentarni preiskavi". Po informacijah, ki jih imajo, namreč "sodišča pospešeno delujejo proti vsem parlamentarnim preiskovalnim komisijam", razen proti tisti, ki jo vodi poslanec SMC Jani Möderndorfer, je pojasnil.

Ustavno sodišče je v postopku za oceno ustavnosti, ki jo je zahteval Sodni svet, konec meseca začasno zadržalo izvajanje parlamentarne preiskave v zadevi Kangler v delu, ki se nanaša na sodnike. "Do končne odločitve Ustavnega sodišča se zadrži izvrševanje Zakona o parlamentarni preiskavi in Poslovnika o parlamentarni preiskavi, kolikor ne vsebujeta ustreznih mehanizmov za preprečitev parlamentarnih preiskav, ustanovljenih zaradi ugotavljanja politične odgovornosti sodnikov," so tedaj zapisali v sporočilu za javnost. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (121)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

antilevi?ar
14. 11. 2019 12.15
-1
Ustavno sodišče? A ga rabimo? Če sodi kot na nogometni tekmi 4:2 in zadeva gre skozi, kajne?
prinašalec2
14. 11. 2019 09.21
+2
Mislim, da je sedaj pa res čas, da se celotno sodstvo postavi na začetno stanje. Totalna organizacijska in kadrovska prenova, ker ko nekaj tako gnilo ne more več nikoli "ozdraveti". Vprašaje je sedaj samo kdo bo to upal in zmogel ob tem, da imajo ti vso podporo od stričkov ki vodijo to državo iz ozadja in seveda dominantnih medijev, ki o tej zgodbi pišejo že kar butaste članke in se 100 % sprenevedajo.
INAZ
14. 11. 2019 08.19
-2
Če so v zadevah Kangler delovali strokovno, potem ne bi smel biti problem pojasnjevanje pred komisijo, pa niso in to je problem. Kangler proti pravosodju 22:0. Počasi, ampak odločno prehajamo v diktaturo.
krmeki
13. 11. 2019 21.48
+2
Mi je kar slabo, ko tega prenapihnjenega MahNIČa vidim. So mu ustavni sodniki spet pokazali, da nima pojma o parlamentarni demokraciji
provokatorr
13. 11. 2019 19.38
+4
ja mahnič, če lahko vsak polpismen poslanec, kot je mahnič pritiska na sodišča, potem sodišča več niso neodvisna....
staridida
13. 11. 2019 18.06
+6
Res so gniloba ti ustavni sodniki-so prav imeli levaki....
Yasha Yash
13. 11. 2019 17.59
+0
Čemu bi se Šketa & co bali povedati in razložiti argumente za svoja dejanja javnosti, če bi bilo vse pošteno? Strah je strašna reč!
hisne
13. 11. 2019 17.37
+4
nedolžen kot angel......................................................................................
piljan
13. 11. 2019 16.50
+8
Ta je močna,MAH NIČ,NIČ,NIČ...zaskrbljen za pravno državo.
prašek
13. 11. 2019 17.24
+2
Prosim te, da ne govoriš tako močnih šal zvečer ☺☺☺
01xxy
13. 11. 2019 18.01
+4
Mah..NIČ vredna roba, zgago pa dela. Da bi vreča zla prišla na oblast.
?uknaveji
13. 11. 2019 16.15
+8
Mar ni patetično, da lahko že vnaprej napovemo, kdo bo glasoval proti? Enostavno si postavijo obveznost rezultata, potem pa poiščejo argumentacijo do tja.
Kaktus111
13. 11. 2019 15.39
+10
4 -- za .....2-- proti ......... kje so pa še trije ....????
mlutherking
13. 11. 2019 15.49
+6
Trije so že šli porabit denar, so pozabili, da morajo naprej glasovati.
ivan res grozni
13. 11. 2019 15.51
+13
Andree
13. 11. 2019 15.32
+12
Zakaj nekdo ne ustanovi preiskovalne komisije o delu bivšega kriminalista Kanglerja. Bi ga lahko malo povprašali o Maksimiljanu Vollmeierju, Dragu Erhatiču in Josipu Lončariču
mlutherking
13. 11. 2019 15.49
+0
ivan res grozni
13. 11. 2019 15.54
+7
In o tem, kako je dobila Ježovita v enem dnevu stanovanje in postala direktorica stanovanjskega sklada ženska, ki je na dan, ko je izpolnila pogoje iz razpisa, ki je visel samo tri dni na občini.
Andree
13. 11. 2019 15.55
+6
Naj ne naklada,ni nič boljši od Janše,Zokana in ostalih
M teorija
13. 11. 2019 15.28
+10
Zgleda, da bi Franc rad, da se ne bi le za Janezom jokalo!?
AnšajJong
13. 11. 2019 15.23
+12
Torej je po jaklićevo normalno in dopustno, da se politika vtika v sodstvo?!?!?! Nagnat tega človeka iz ustavnega sodišča!
Kaktus111
13. 11. 2019 15.33
+17
ivan res grozni
13. 11. 2019 15.55
+7
Če berete njegove izjave na twitterju, vidite, da je globoko moten.
mackintosh
13. 11. 2019 16.03
+7
a bi rekel da nič bolj kot njegov mecen :)
M teorija
13. 11. 2019 15.21
+4
A odpisani kr še upajo!?
samuray1
13. 11. 2019 15.21
+4
Pplitik inkleptoman je odličen recept za prinčarijado v temi.
Polis123
13. 11. 2019 15.06
+3
Kaj pa je to drugega kot poskus vplivanja na sodstvo? Lažonja kradljiva!
Polis123
13. 11. 2019 15.08
+0
Na nesreči drugih graditi osebno korist! Pfej!
VolkBrenin
13. 11. 2019 14.58
+11
preiskovalna komisija za brisanje grehov svojih kompanjonov v sđs...
01xxy
13. 11. 2019 14.52
+19
Agonijo sodstva je povzročila druga garnitura ustavnih sodnikov z Ernestom na čelu, ki je spustila pravnomočno obsojenega lopova iz zapora in ga poslala v Državni zbor.
Uporabnik113189
13. 11. 2019 14.51
+6
Sem poslušal Kanglerjeve zgodbe in če je pol od tega res, si nihče normalen ne želi vstopiti v sodno dvorano, ker tam pravice ni. Ne leve in ne desne pravice da se razumemo, če te oprostijo za množico obtožb ( ki se izkažejo za neresne), potem ko leta presediš na sodiščih, bi moral nekdo to kruto plačati..
Rudar
13. 11. 2019 14.58
+2
M teorija
13. 11. 2019 15.20
+12
Počak ko ne bo več rabu ovčjega kožuha!?
ivan res grozni
13. 11. 2019 15.57
+6
Kangler je dokazano lopov. V vseh tožbah, ki so padle, je sodišče presodilo, da je "samo prekoračil svoja pooblastila". To očitno v Sloveniji nič ne šteje.