Slovenija

Ustavno sodišče zadržalo izvrševanje dela protikoronske zakonodaje na področju gradbeništva

Ljubljana, 15. 07. 2020 09.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Ustavno sodišče je sklenilo začeti postopek za oceno ustavnosti 2. člena zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije covida-19, ki do konca leta 2021 podaljšuje spremembe s področja gradbene zakonodaje iz prvega protikoronskega zakona. Do končne odločitve je izvrševanje tega dela zakonodaje zadržano. Nevladniki odločitev ustavnega sodišča pozdravljajo, vladna stran pa je kritična.

Ustavno sodišče je danes objavilo, da bo začelo postopek za oceno ustavnosti 2. člena tretjega protikoronskega zakona v zvezi s spornimi členi. Do končne odločitve se tudi zadrži izvrševanje tega člena v zvezi s četrtim odstavkom 100.d člena, 100.e in 100.f členom ter drugim odstavkom 100.g člena prvega protikoronskega zakona, so zapisali. "Kadar ustavno sodišče odloča o zadržanju izvrševanja izpodbijanega predpisa, vselej tehta med škodljivimi posledicami, ki bi jih povzročilo izvrševanje morebiti protiustavnega predpisa, in med škodljivimi posledicami, ki bi nastale, če se morebiti ustavnoskladne izpodbijane določbe začasno ne bi izvrševale."

V obravnavanem primeru se postavlja vprašanje ustavne skladnosti zakonskih določb, ki nevladnim organizacijam odvzemajo pravico do statusa stranskega udeleženca v postopkih izdaje okoljevarstvenih soglasij in začasno določajo strožje pogoje za njihovo sodelovanje v posameznih upravnih postopkih izdaje gradbenih dovoljenj za gradnje, ki vplivajo na okolje. Če bi se izkazalo, da izpodbijane določbe, za katere je ustavno sodišče začelo postopek ocene njihove ustavnosti, niso protiustavne, bi zadržanje njihovega izvrševanja sicer lahko, kot zatrjuje vlada, povzročilo nastanek škodljivih posledic glede na možnosti čimprejšnjega zagona gospodarskih aktivnosti zaradi posledic epidemije zaradi bolezni covid-19. Vendar te po oceni ustavnega sodišča ne morejo odtehtati posledic, ki bi jih lahko povzročilo izvrševanje izpodbijanih določb, če bi se v presoji izkazalo, da so te protiustavne, so še zapisali.

Nevladniki pozdravljajo odločitev ustavnega sodišča, vladna stran kritična

Na odločitev ustavnega sodišče se je prek tvitterja že odzval predsednik vlade Janez Janša, ki je zapisal: "Ko se boste naslednjič Korošci, Belokranjci, Zasavci in Posavci spraševali, zakaj še ni 3. razvojne osi, in mnogi drugi, zakaj ni obvoznice, ki jo blokira kako obskurno društvo za zaščito zlate ribice, se obrnite na Ustavno sodišče RS."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Da je ustavno sodišče z današnjo odločitvijo zadržalo 'prvo lopato' na tretji razvojni osi, ki je bila načrtovana septembra letos, je na Twitterju spomnil tudi infrastrukturni minister Jernej Vrtovec

Na resornem ministrstvu za okolje in prostor so medtem zadržanje dela sprememb zakonodaje obžalovali. "Sklepe ustavnega sodišča bomo skrbno preučili in jih upoštevali pri nadaljnjih pripravah zakonov s področja urejanja prostora in gradenj," so zapisali. Glede gradbene zakonodaje so sicer na ministrstvu ocenili, da "pomemben del zakonodaje, ki je bila pripravljena z namenom učinkovitejših postopkov, ostaja v veljavi". Tako denimo še naprej veljajo 100.b člen, ki določa popolnost zahteve za izdajo gradbenega dovoljenja. Prav tako velja 100.c člen, ki v zvezi z mnenji mnenjedajalcev v postopkih umeščanja v prostor ali pridobivanja dovoljenj za gradnjo zahteva jasna, strokovno in pravno utemeljena ter obrazložena stališča, ki morajo vključevati tudi morebitne predloge rešitve oziroma smernice in pogoje za izvedbo gradnje. Ostaja tudi prevlada druge javne koristi, opredeljena v 100.č členu, preprečitev podvajanja postopkov v 100.d členu, ter 100.h člen, ki opredeljuje nujne in prednostne zadeve.

Na ministrstvu so opozorili tudi, da je še naprej v veljavi zakon o ohranjanju narave, ki prav tako uvaja nove pogoje za sodelovanje nevladnih organizacij v upravnih in sodnih postopkih. Če se ne bodo prilagodile pogojem iz tega zakona, bodo organizacije izgubile status delovanja v javnem interesu, v tem primeru pa tudi ne bodo mogle več pridobiti statusa stranskega udeleženca v postopkih pridobitve gradbenega dovoljenja, so navedli.

Pobudniki ustavne presoje protikoronske zakonodaje s področja gradbeništva pa so z odločitvijo ustavnega sodišča zadovoljni. Senka Šifkovič Vrbica iz Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij je za STA poudarila, da so pobudniki tako odločitev sodišča pričakovali in so z njo zelo zadovoljni. "S tem se bo do malo bolj tehtnega premisleka ustavil interventni režim, ki je bil vsiljen v času koronavirusa," pravi. Postopki bodo odslej znova tekli po stari veljavni zakonodaji, "ki je dobra".

Društvo za preučevanje rib Slovenije je okoljskega ministra Andreja Vizjaka junija prijavilo KPK. Očitali so mu nasprotje interesov, saj naj bi kot direktor bdel nad pripravami za gradnjo HE Mokrice, nato pa kot minister odstranil "okoljevarstvene" prepreke, ki so projektu stali na poti. 

Glede gradbenih projektov, ki so morda že stekli v skladu z določili protikoronske zakonodaje, je Šifkovič Vrbica dejala, da so bila v vmesnem času izvedena dejanska ali procesna dejanja skladna z veljavnim zakonom in torej niso sporna. "Odslej pa ti členi ne veljajo več in je treba prenehati s temi dejanji," je poudarila.

Na vprašanje, kaj je s postopki, v katere se denimo v tem času niso mogle vključiti nevladne organizacije, ki po protikoronski zakonodaji niso izpolnjevale pogojev, pa je Šifkovič Vrbica pojasnila, da bo lahko tisti, ki je izgubil pravni položaj, sedaj uporabil izredna pravna sredstva in ga znova dosegel.

Ustavno sodišče bo sicer, kot je spomnila Šifkovič Vrbica, obravnavalo vse člene, ki so jih predlagali pobudniki, z izjemo le prvega odstavka 100g. člena iz noveliranega prvega protikoronskega zakona. Ta skrajšuje rok za vložitev tožbe zoper gradbeno dovoljenje. Prav tako je ustavno sodišče za vse predlagane člene (znova z izjemo prvega odstavka 100.g člena) do končne presoje zadržalo izvrševanje.

Sodišče je sicer, kot je še izpostavila sogovornica, priznalo pravni interes pobudnikoma ustavne presoje Lutra in Društvo za preučevanje rib Slovenije. S pravnim interesom nevladne organizacije Focus, ki je bila tretji pobudnik, se nato ni ukvarjalo.

Spomnimo

Društvo za sonaraven razvoj Focus, Društvo za preučevanje rib Slovenije in Lutra - inštitut za ohranjanje naravne dediščine so v začetku maja vložili pobudo za oceno ustavnosti četrtega odstavka 100.d člena, pa 100.e, 100.f in drugega odstavka 100.g člena noveliranega prvega protikoronskega zakona. Gre za člene s področja gradnje objektov.

100.d člen posega v projekte, ki so bili z uveljavitvijo gradbenega zakona leta 2018 v fazi pridobivanja okoljevarstvenega soglasja. Za vse te projekte predlog omogoča, da avtomatsko preidejo v integralni postopek pridobivanja gradbenega dovoljenja. 100.e člen omogoča začetek gradnje projektov še pred pravnomočnostjo gradbenega dovoljenja, na podlagi dokončnega gradbenega dovoljenja.

100.f člen dviguje zahteve za sodelovanje nevladnih organizacij, ki imajo status, da delujejo v javnem interesu, v postopku za izdajo gradbenega dovoljenja na najmanj 50 aktivnih članov za društva, najmanj tri zaposlene s sedmo stopnjo izobrazbe za zavode oz. najmanj 10.000 evrov premoženja za ustanove. Vsi pogoji morajo biti izpolnjeni tudi za dve leti nazaj. 100.g člen pa enake pogoje uvaja še za nevladne organizacije, ki zoper gradbeno dovoljenje uresničuje pravno varstvo na podlagi gradbenega zakona ali zakona o ohranjanju narave.

Okoljski minister Vizjak
Okoljski minister Vizjak FOTO: Miro Majcen

Okoljski minister Andrej Vizjak je ob sprejemanju zakonodaje poudaril, da bodo te spremembe občutno pospešile gradbeno aktivnost. "Vsak mesec, ko čakamo z investiranjem in z gradnjo, je izgubljen in posledično bo prilivov v državno blagajno manj," je opozoril aprila.

Nevladni sektor je medtem opozarjal, da je nova ureditev ne le v nasprotju s slovensko ustavo, ampak tudi z določbami prava EU in aarhuško konvencijo. Med drugim so kot sporno izpostavljali dejstvo, da morajo nevladne organizacije za sodelovanje v postopkih izpolnjevati ne le v danem trenutku, ampak tudi za dve leti nazaj.

Prvi protikoronski zakon je sicer z 31. majem prenehal veljati, vendar je vlada veljavnost vseh spornih členov z 2. členom tretjega protikoronskega zakona podaljšala do 31. decembra 2021.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (201)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
15. 07. 2020 17.04
+4
.ne razumem. ?kaj ima korona z zidanjem
jakec1575
15. 07. 2020 14.58
-3
ko so bosanci najbolj krvavo rabili rozje, jih je sel prince teme izdati, da bi zascitil svoj posel z orozjem. Takega pezdeta bi moral pospraviti snajper ze 20 let nazaj.
Zmaga Ukrajini ...
15. 07. 2020 15.13
+7
A se ni ravno on hvalil, da jim je pomagal,... tudi z orožjem?
jakec1575
15. 07. 2020 14.55
-8
odlicna novica. vsaj ena svetla v teh temnih dneh narcisa Pahorja in Princa teme. dva nesposobna ali pa zlobna posameznika.
jakec1575
15. 07. 2020 14.58
-3
Bofur
15. 07. 2020 14.42
-4
SDS je neposredno odgovorna za genocid nad slovenskim narodom !!! In to je dokaz
reket
15. 07. 2020 14.30
+11
Ti si gluh, slep...pa se kaj. Vlada in napredek. Kontra, sili v srednji vek.
IanNow
15. 07. 2020 14.16
+6
Največja napak ustavnega sodišča je bila da so iz Doba izpustili največjega kriminalca na politični sceni.. Princa teme.. To. Jim. Res zamirim.
jakec1575
15. 07. 2020 14.54
+7
naveza zobec zlobec je to izvedla. Ustavno sodisce je vrnilo v ponovno sojenje, vrhovno pa vleklo do zastaranja.
biggie33
15. 07. 2020 14.07
+13
Nikoli ne bomo pozabili kdo želel privatizirati pitno vodo v Sloveniji!!
Infraping
15. 07. 2020 20.28
-1
brat od Pepeta
15. 07. 2020 13.29
+3
Domobrancki imajo tako radi to slovensko zemljo, da bi jo celo pozidali!
IanNow
15. 07. 2020 14.15
+4
Hej Slovani
15. 07. 2020 13.29
+1
Tisti, ki tukaj pišete o lenuhih. Malo se zamislite. Kaj pa je vam garačem všeč v Sloveniji? Luka Koper, HE, TEŠ, mogoče Trboveljski dimnik? Ali so naravne znamenitosti in narava nasplošno, na katero smo vsi tako ponosni? No, zaradi teh "lenuhov" imamo še kokr toliko narave. In do sedaj se je moral tisti s kapitalom zelo potruditi, če je hotel kak narediti. Odkar imamo te de....le na oblasti, se je slika obrnila. Sedaj morajo tisti, ki se zares borijo za naravo imeti denar in se boriti proti multinacionalkam. Pojdite na Nizozemsko, kjer nimajo cisto nič več prvotne narave. Vem, da so vmes tudi projekti, ki jih te organizacije nesmiselno blokirajo. Vendar raje imam to, kot nekontrloriano gradnjo..
endva
15. 07. 2020 13.21
+11
Zdaj... hmmm.... zanimivo. Potem ko večina zadev na obravnavo čaka nekaj let, se ustavni sodniki ob zakonu desne vlade podvizajo in zadevo rešijo v mesecu... Zanimivo..Res...
Antropozofija
15. 07. 2020 13.17
+2
Kjer morejo mečejo polena pod noge vladi.. Vlada je za napredek, levaki pa ne. To si bomo volivci pošteno zapomnili na naslednjih volitvah.
JApajaDAja
15. 07. 2020 12.54
+3
odločitev us na ignor, koliko let so leve vlade ignorirale sklepe us-brez posledic!?
brat od Pepeta
15. 07. 2020 12.49
-1
Nevladne organizacije so lani ustvarile za milijardo prihodkov.
endva
15. 07. 2020 13.23
+5
Aja? A o d branja branja pesmi Svoboda je glagol.... Wau....
brat od Pepeta
15. 07. 2020 13.31
-5
Ti, ki ne znas stet do tri. Ja. Nevladne organizacije so lani ustvarile za milijardo prihodkov. Verjamem, da je to za enega domobrancka, ki zaradi svoje lenobe cele dneve prezivi za tekocim trakom, nekaj nepredstavljivega.
Male?ka
15. 07. 2020 12.23
+9
Ko se boste naslednjič v Mežiški dolini, Črnomlju, Celju, Moravčah, Zagorju in Anhovem spraševali, zakaj je kri vaših otrok polna svinca, igrišča polna cinka, zrak poln PM10 delcev, voda pa komaj pitna, se obrnite na obskurno Vlada Republike Slovenije, ki v teh dneh spreminja Uredbo o odpadkih in spet znižuje okoljske standarde. ✊
JApajaDAja
15. 07. 2020 12.57
+9
naj se obrnejo na "sistem", ki je te objekte zgradil in ohranja toliko let!
Male?ka
15. 07. 2020 12.14
-6
Janša, ti si bedak in psihopat, ki ti je cilj uničit to državo. Dol z janšizmom.
endva
15. 07. 2020 13.23
-6
Gorazd Petek
15. 07. 2020 11.52
-14
Očitno seje US akttivno vključilo z levaškimi sodniki v politično udejstvovanje-levakov ne ustavi niti klofuta ESČP,ki jih je dobesedno razsula-človeku so odrekli pravico do sodišča tipe bi morali takoj zasleč in nagnat iz službe,kaj takega še študentu prava ne pade na misel.
grumf
15. 07. 2020 12.03
+20
Enkrat vam prov pride US, drugič ga pljuvate. Res ste smešni...
Rudar
15. 07. 2020 12.13
+8
Gorazd, odmoliraj si masko.Očitno imaš tisto ta drago iz papirja in ti gumica stiska žilo.
Gorazd Petek
15. 07. 2020 13.13
-5
A si ti mal zmešan-človeku so predvsem in predvsem prolevi US odreklipravico do sodišča a si ti zmešan? Tega na pamet ne pade niti študentom prava,kaj šele US sodnikom-totalno brezpravje. In US pod nadvlado levih sodnikov je pripavljeno tvegati vse,pa četudi jih bo zopet ESČP razsulo-pravzaprav bi moralo biti zakole,ko ESČP isti sestavi US več kot 10 zavrne jih sodbe morajo takoj iz US in nazaj na mesta sodnikov pripravnikov.
Gorazd Petek
15. 07. 2020 13.19
+5
Ah revčki ubogi,ampak Janez vas pa vedno znova in znova in tko je prov,kar pogumno Janez.
grumf
15. 07. 2020 13.40
-1
Dons je bolj črn dan za tega vašega Janeza.. US, medijski zakoni,.... ne gre mu po planu.
NPCL
15. 07. 2020 11.47
+2
Aktivisti so na svetu samo da jokajo, delajo zgago in da se z njimi ravna kot da so zlati šimpanzi
SLOVENSKI HRVAT
15. 07. 2020 11.43
+2
Razpustit vse nevladne organizacije. Sami lenuhi
Antoniozmaj
15. 07. 2020 12.56
+7
ja pa rtv razpustit pa pop tv pa vse stranke razen sds.... Sektaši, vi prav prosite za diktaturo.
plotter123
15. 07. 2020 11.29
+1
skratka ABRVEZNIKI SDS-ovi ne znajo niti mask kupit ne da bi se zraven okoristili do amena , kje so šele gradnje in industrija
santamaura
15. 07. 2020 11.26
+0
Slovenija je zaenkrat še lepa zelena dežela. Kaj bomo imeli od tega če bomo vse pozidali in zabetonirali zato ker hočejo pogoltni tajkuni in politiki odebeliti svoje denarnice - Eno drevo je vredno več kot deset zahojenih tajkunov, ki bi ga posekali zato, da bi imeli lepši razgled na svoj zabetoniran vrt na kateremu so plastične rože , roštilj in elektro polnilnica za trakror, ki je bolj poceni če ni glih dizel
Bofur
15. 07. 2020 11.47
-4
Ker gre za lažne in škodljive investicije ... Zato. SDS pa dela drugače, ne želi prilagoditi investitorje, ampak sprostiti zakone in se znebiti ljudi ... To je politika požgane zemlje. To so nekoč počeli komunisti in to zdaj počnejo "desni"komunisti Janeza Jovana Ratka Mladića Janše.