Slovenija

Ustavno sodišče zavrglo pobudi Fidesa

Ljubljana, 22. 05. 2024 10.18 | Posodobljeno pred 22 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ustavno sodišče je zavrglo pobudo zdravniškega sindikata Fides in zdravnika Milenka Stankovića za oceno ustavnosti odloka, ki določa zdravniške storitve v času aktualne stavke zdravnikov. Ocenilo je, da pobudnika ne izkazujeta pravnega interesa za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti odloka.

Ustavno sodišče
Ustavno sodišče FOTO: Miro Majcen

Ustavno sodišče je zavrnilo pobudo za oceno ustavnosti vladnega odloka, ki opredeljuje naloge zdravnikov v času stavke. Vložila sta jo sindikat Fides in njegov podpredsednik Milenko Stanković, v njej pa navajata, da odlok občutno širi obseg zakonsko predpisanega minimuma storitev, ki jih morajo med stavko izvajati zdravniki v času stavke. 

Ustavno sodišče ugotavlja, da Fides sodi med kvalificirane predlagatelje, ki imajo po zakonu o ustavnem sodišču (ob izpolnjenosti pogoja ogroženosti pravic delavcev) na voljo zahtevo. Vendar pa iz obravnavane vloge v tej zadevi izhaja, da vlaga pobudo in ne zahteve. V posebnem delu vloge utemeljuje namreč svoj pravni interes, ki ga je treba izkazati le primeru vložitve pobude. Poleg tega tudi izrecno predlaga sprejem pobude v obravnavo.

Kot navaja ustavno sodišče, prvi pobudnik, torej Fides, v vlogi sicer omenja, da so bile z odlokom ogrožene pravice delavcev (njegovih članov) in da je pobudo upravičen vložiti na podlagi prvega odstavka 23.a člena zakona o ustavnem sodišču, kar bi potencialno lahko kazalo na to, da vlaga zahtevo. Vendar pa omenjene navedbe podaja le v okviru navedb o pravnem interesu in ne kot samostojne navedbe.

Kot so dodali na ustavnem sodišču, z navedbami o obstoju pravnega interesa sindikat kot predlagatelj tudi ne more utemeljiti obstoja ogroženosti delavcev kot enega od pogojev, ki mora biti izpolnjen, da lahko sindikat vloži zahtevo. Vse navedeno pa kaže na to, da prvi pobudnik vloge ne vlaga v svojstvu predlagatelja, temveč v svojstvu pobudnika, kot se tudi sam ves čas imenuje.

Ob tem ustavno sodišče izpostavlja, da se od kvalificiranih udeležencev postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti predpisov "utemeljeno pričakuje, da bodo njihove vloge strokovno in kvalitetno obrazložene". "Zato je najmanj, kar lahko ustavno sodišče pričakuje od njih (in v tem okviru tudi od prvega pobudnika), da to, da vlagajo vlogo kot kvalificirani predlagatelji, iz vloge povsem jasno izhaja. Temu kriteriju prvi pobudnik nedvomno ni zadostil," so zapisali v odločbi.

Pravno sredstvo, s katerim bi lahko prvi pobudnik pred ustavnim sodiščem izpodbijal odlok in tako varoval interese svojih članov, je zato zahteva. Zato prvemu pobudniku po navedbah sodišča že iz tega razloga ni mogoče priznati pravnega interesa za vložitev pobude, četudi gre za predpis, ki učinkuje neposredno, so navedli.

Kot so ob tem pojasnili, je bistvena razlika med postopkom za oceno ustavnosti in zakonitosti, začetem na podlagi pobude, in tistim, začetem z zahtevo, da postopek po pobudi vsebuje dodatno fazo – postopek preizkusa pobude. V tej fazi lahko ustavno sodišče pobudo zavrne ali jo sprejme v obravnavo. Postopek, ki je začet z zahtevo, te vmesne faze postopka ne vsebuje.

Drugi pobudnik, zdravnik Stanković, izpostavlja, da naj bi bilo z odlokom poseženo v njegovo ustavno pravico do stavke. Kot so zapisali na ustavnem sodišču, pa iz njegovih navedb ni mogoče razbrati, kako zatrjevano povečan obseg storitev, ki naj bi jih morali opravljati zdravniki med stavko po izpodbijanem odloku, vpliva na njegov pravni položaj.

"Povedano drugače, drugi pobudnik v pobudi ne navede, katere storitve iz odloka mora dejansko opravljati in kako je na ta način z odlokom omejena njegova pravica do stavke. Glede na to drugi pobudnik ni izkazal, ali izpodbijani odlok sploh učinkuje nanj, in da bi se z ugotovitvijo protiustavnosti odloka izboljšal njegov pravni položaj. Zato tudi drugi pobudnik ne izkazuje pravnega interesa za vložitev pobude," so zapisali.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smuuki
24. 05. 2024 15.25
Nič ne bodo jokcali. Ko doma izčrpaš vse pravne možnisti se odpre Bruselj. Tam pa vlada evropsko pravo. Brez jokcanja sodijo za vse enako. Pribljižno vemo kako se končujejo take tožbe. Pravniki republike Slovenije izgubljajo tožbe po tekočem traku. Pišejo se kazni drzavi Sloveniji. Saj tega ne slišiš prvič mar ne. 😀😀😀😀😀
joe brasco
22. 05. 2024 17.44
+1
In kam bodo šli zdaj jokcat v Bruselj?
frenk707
22. 05. 2024 17.31
+2
Zbornica pogrebnih podjetij in sindikat pogrebcev naprošajo zdravnike naj končajo stavko, ker jim je drastično upadel promet in je ogrožen obstoj podjetij.
frenk707
22. 05. 2024 17.26
+2
Fides je spet pogorel, kljub neznanski pravni podpori, ki jim jo nudi janšizem in sekta.
Smuuki
24. 05. 2024 15.27
+1
Frenki ne rszburjaj se preveč. Na koncu bo vse tako kot mora biti. Malo boš bentil ker ne bo po tvoje sčasoma se boš pa tudi ti sprijaznil. 😀😀😀😀😀
Protikomunist
22. 05. 2024 15.06
+6
Strele v prazno bi morali dobro zaračunati.
Uporabnik1932330
22. 05. 2024 14.31
+5
Milenković naj gre nazaj v srbijo,tam so največji gobcači.
Covid 19
22. 05. 2024 14.08
+9
A sta Polh in Koštrun še na okopih po vseh porazih??Izpadla sta iz vseh lig,zdaj lahko tekmujeta na šolskih treningih😂😂.
Kostorog
22. 05. 2024 16.15
+4
Zdaj gresta lahko za golmana vaške lige in bosta branila strele najboljšega vaškega posebneža napadalca Janeza zveličanega
Covid 19
22. 05. 2024 19.21
+1
zdravkob
22. 05. 2024 14.04
-3
haha, slovenci in država. Tale naša Slovenija je vsak dan bolj podobna babilonskemu stolpu, ki se je podrl potem ko je bil prav veličastno postavljen. Podrl se je pa zato, ker noben ni več razumel o čem drugi govori. In tako sindikat kot zdravnik vlagata nekaj, kar se njih ne tiče. Zelo dobro obrazložena odločba US.
Jožajoža
22. 05. 2024 13.41
+5
Vse,kar počno janšisti je protiustavno,kaznivio in škoduje sloveniji in njenim državljanom
Slava b
22. 05. 2024 13.39
+5
Bravo US,sedaj naj se pritožijo Puklu ,mogoče bo zahteval zopet referendum,da bo še enkrat popušil.
frenk707
22. 05. 2024 13.25
+6
Še ena izgubljena bitka za janševce, največje zdraharje in hudobneže.
Smuuki
24. 05. 2024 15.29
+1
Dihaj dihaj sej te bo še kap. Imaš srečo. Srčna te ne more ker imaš kamen. Možganska ima pa zeeelo malo možnosti, da te res zadane. 😀😀😀😀. Po svoje si srečno bitje. 😀😀😀😀
frenk707
22. 05. 2024 13.23
+7
Smrt janšizmu,... svoboda narodu!
frenk707
22. 05. 2024 13.22
+3
janševci še niso dojeli, da jih je premalo: v državnem zboru, v delovnih telesih DZ, v preiskovalnih komisijah kot tudi na US, da bi ti organi delovali tako, kot si janševci želijo in zamišljajo. Še je nekaj upanja za to državo,.... da se v še večji meri reši janšizma. Zdravstvo je eno ključnih področij, ki jih mora vlada iztrgati iz krempljev janšizma.
Grdoba1
22. 05. 2024 13.14
-3
Nobenega presenečenja. US išče dlako v jajcu, da ugodi perjadi.