Slovenija

Ustavno sodišče zavrnilo pritožbo starih staršev 'koroških dečkov'

Ljubljana, 28. 04. 2020 14.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ustavno sodišče je zavrnilo pritožbo, ki sta jo stara starša t. i. "koroških dečkov" vložila zoper odločitev celjskega sodišča, ki v nepravdnem postopku ni ugodilo njunemu predlogu za spremembo stikov z mladoletnima vnukoma. Želela sta stike tudi med vikendi, prazniki in počitnicami ter da bi ti potekali brez nadzora centra za socialno delo.

Ustavni sodniki so najprej zavrnili očitke pritožnikov procesne narave, saj so ocenili, da je obrazložitev sodišč glede zavrnitve predloga za zaslišanje izvedenca v ustavno procesnem smislu zadostna. Po njihovem pritožnikoma zaradi tega niso bila kršena z ustavo zagotovljena procesna jamstva.

Ustavno sodišče tudi ni pritrdilo tezi njunega odvetnika Velimirja Cugmasa o potrebnosti sodelovanja mladoletnih otrok v sodnem postopku in pridobitvi njunega mnenja. Utemeljitev sodišč, da sta bila otroka dovolj vključena v postopek odločanja o stikih s tem, ko je bil v postopku udeležen njun skrbnik, ki je skrbel za zavarovanje njunih pravic in koristi, je po presoji ustavnih sodnikov zadostna z vidika zahteve po ustreznem zastopanju otrok v sodnem postopku.

Ustavni sodniki so najprej zavrnili očitke pritožnikov procesne narave, saj so ocenili, da je obrazložitev sodišč glede zavrnitve predloga za zaslišanje izvedenca v ustavno procesnem smislu zadostna.
Ustavni sodniki so najprej zavrnili očitke pritožnikov procesne narave, saj so ocenili, da je obrazložitev sodišč glede zavrnitve predloga za zaslišanje izvedenca v ustavno procesnem smislu zadostna. FOTO: Dare Čekeliš

Glede na to, da sta najprej celjsko okrajno, nato pa tudi višje sodišče oceno o nezmožnosti mladoletnih otrok podati mnenje v tem sodnem postopku oprli na mnenje sodne izvedenke, tudi v tem pogledu ni podlage za sklep o kršitvi pravice iz 22. člena ustave.

Ustavno sodišče je zavrnilo tudi očitek pritožnikov o kršitvi pravic iz 14. in 22. člena, ker naj bi odločitev sodišča, da stiki še vedno potekajo pod nadzorom, odstopala od ustaljene sodne prakse.

Kot so pojasnili sodniki, so okoliščine določitve stikov v konkretni zadevi tako specifične, da jih je težko primerjati z drugimi primeri iz sodne prakse. Zato sklicevanje pritožnikov na stališče sodne prakse, po katerem se stiki pod nadzorom izvajajo le takrat, kadar družinske povezanosti med osebami, med katerimi se izvajajo, ni ali pa je bila ta dlje časa prekinjena in je zato potreben določen čas za vzpostavitev pristnega odnosa, ne more biti odločilno.

Hkrati pa je ustavno sodišče zavrnilo očitek pritožnikov o kršitvi pravice do družinskega življenja. Poudarili so, da so specifične okoliščine te zadeve, zlasti medijska izpostavljenost primera, ki pomeni nevarnost za nove vdore medijev in javnosti v zasebnost vseh vpletenih oseb, tiste, ki pri tehtanju pravice pritožnikov do izvajanja nenadzorovanih stikov z mladoletnima vnukoma ter koristjo obeh mladoletnih otrok prevladajo v prid varstvu koristi otrok.

Stališče, da morata pritožnika pri pogostosti in načinu izvajanja stikov svoje interese podrediti interesu po zagotovitvi največje koristi mladoletnih otrok, pa ne more biti ustavno ali konvencijsko sporno.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

riss
29. 04. 2020 09.12
+0
Spremljam situacijo, slučajno pa tudi poznam rejnika pri katerih sta ta dva otroka. To je zgolj slučajnost, ker smo skoraj (bivši) sosedje. Ne bi se spuščal kaj je prav, človeško, življenjsko in zakaj takšna odločitev sodišča. Lahko samo povem, da sta otroka v odličnih rokah in verjamem, da bosta lepo vzgojena, ter dobila "vse", kar sploh lahko v situaciji, ko nista več s "svojimi". Življenje je v tem primeru bilo kruto, usoda je pripeljala do tega. Razumem stara starša in vem, da imajo stike, zakaj so omejeni na prisotnost socialne službe, je pa že drugo vprašanje. Želim pa otrokoma res lepo življenje, tam kjer sta, je zame najlepša vas na svetu (kot za Zokija Lj., ki je najlepše mesto). Mogoče subjektivna ocene, čeprav tudi sam že dolgo ne živim več tam.
minkica91
28. 04. 2020 20.04
+2
težko reči, kako in kaj je prav. Prav je, da tisti, ki imajo otroke, so odgovorni, jih čuvajo, jih primerno vzgajajo in so skratka z njimi, ne pa da jih nosi sem in tja. Tudi mati bi morala hčerki povedati, kaj je njena poglavitna naloga. Starši morajo biti včasih tudi strogi, seveda pa menda včasih tudi to ne pomaga, da krenejo na stran poti.
pomaranča
28. 04. 2020 18.13
-3
Končno primer, kjer se dejansko gleda na korist otrok. Tukaj gre za zelo specifičen primer in ga je kot takega treba tudi obravnavati.
Da se mene pita..
28. 04. 2020 17.55
+12
Sepravi, če naši vnučki ostanejo brez staršev, stari starši nismo primerni za prevzem skrbništva? Bolj primerni so svetovalci iz csd in popolni neznanci..
pomaranča
28. 04. 2020 18.14
+0
Pogledati je treba tudi razlog, zakaj sta otroka ostala brez staršev.
kivzfccz
28. 04. 2020 17.54
+10
Ko bo morala Slo. placati kazen na evropskem sodiscu naj se zdruzijo vsi vpleteni in naj si porazdelijo nemajhne stroske. Prav bi bilo,da se jim odvzame sodniski mandat,da se bodo drugi naucili soditi. Kot sem ze napisal,imajo odlocevalci sreco,da so se spravili na reveze
Nimasmisla
28. 04. 2020 17.39
+1
Ni mogoče moral napisati milijarde
Nimasmisla
28. 04. 2020 17.38
+1
Bagra tistim ki so pa.ukradli milijonu pa optostilka
yanay
28. 04. 2020 17.31
+9
Vse je po črki zakona, ampak, ali je tudi človeško? Vsak starš si želi svoje vzgojiti otroke v samostojne, poštene in razumne ljudi, pa se jim na žalost ne posreči vedno. Slovenija je majhna, ampak barab imamo pa veliko.
BrNuS
28. 04. 2020 17.11
+13
Grozno res, sodisce zagovarja stalisca in odlocitve CSDja..Nevarno pocetje, ce se bosta pritozila stara starsa na evropsko sodisce zna biti zanimivo..ce zadeva tam pade, potem vemo kake strokovnjake imamo. Upam in samo upam, da sta otrocka zadovoljna tam kjer sta..to je bolj pomembno od vsega ostalega.. lahki pa tudi, da sodniki kaj vedo kar javnost ne ve, obstaja opcija!
mirko42
28. 04. 2020 15.53
+30
Sodnike po nujnem postopku zapret v psihiatrično bolnico, saj niso normalni, ter jim odvzet otroke, vnuke, ter, da vidimo, kako bodo se počutili. Otroka pa grem stavit bosta v prihodnje tožila državo za veliko odškodnino, ko odrasteta, pa čeprav jima je sedaj super.
minkica91
28. 04. 2020 15.48
+4
glede na to, kako dolgotrajna so sojenja naših sodišč, bodo otroci prej odrasli, kot bo prav razsojeno. Ampak ne vem, če so stari starši zmožni vzgajat vnuke, če že hčere nista uspela vzgojiti, da bi bila bolj odgovorna oseba, če ima otroke.
SEJBOBOL
28. 04. 2020 15.58
+23
Nektire zanese na drugačne poti , daleč od želje staršev ... Ne sodi nekoga po dugemu . Nekdo vidi uzor sebe v čist nekomu drugemu , kot v svpjih startšev , to je lahko pozitivno ali pa negativno vse je možno ... se pa strinjam , ko bota polnoletna bota sama razmišljala po svoje , je pa vprašanje kaj se bota sploh še spomnila , v kakšni meri in sploh če bodo še živi in zdravi . V otroštvu je veliko faz , ki nadalno vpliva na odraščanje vseh nas ....
Gorazd Petek
28. 04. 2020 15.06
+9
Levaki z US branijo socialnarsko mafijo-grozljivo upam,da bo šlo tole na pretres v Strasbourgh.
Cesar Millan - Vodja krdela
28. 04. 2020 15.54
+34
KAJ VAS NI SRAM ,DA ZADEVA TEČE TOLIKO LET !!! TELI OTROCI BODO PREJ POLNOLETNI !! IN VAS BODO PREKLELI !!!
zavetnik
28. 04. 2020 21.45
+3
Mesto v Franciji brez H na koncu, drugače pa zdaj zborovanje pred sodišče Angelca, Primc , Metka v imenu otrok pa jok in metanje na zobne proteze, ker odločba ni po godu desničarjev pa še Vili ki pili bo pomahal