Slovenija

Utopitev drugi najpogostejši vzrok za smrt predšolskih otrok

Ljubljana, 13. 06. 2022 10.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ko je otrok v bližini vode ali v vodi, ga je treba aktivno nadzorovati, pojasnjujejo na NIJZ in poudarjajo, da čeprav otrok zna plavati, to ne pomeni, da se ne more utopiti.

Ta vikend se je v enem od ljubljanskih kopališč skoraj utopil mlajši otrok, a ga je na srečo opazil reševalec iz vode, ga potegnil na suho in oživljal do prihoda reševalcev. Po zadnjih podatkih ni v smrtni nevarnosti. 

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) svarijo, da velja je utopitev drugi najpogostejši vzrok za smrtne poškodbe predšolskih otrok. Najbolj ogroženi so otroci od prvega do tretjega leta starosti, ki se največkrat utopijo ali "skoraj" utopijo v bazenu in vodah v naravi. Kot opozarjajo, je zato treba otroka aktivno nadzorovati, kadar je v bližini vode ali v vodi. Majhnega otroka pa je treba imeti ves čas na dosegu rok, saj se lahko utopi že v nekaj centimetrov globoki vode, ne da bi zaklical na pomoč.

Učenje plavanja
Učenje plavanja FOTO: Shutterstock

Prav tako naj otrok v bazenu, jezeru ali morju plava le v spremstvu odrasle osebe, ne glede na njegovo znanje plavanja. Napihljivi obroč, rokavčki ali jopič ne zagotavljajo varnosti, zato naj otroci pripomočke za plavanje uporabljajo le pod nadzorom odrasle osebe, ki zna plavati. Otrok se lahko začne učiti plavanja pri štirih letih. Čeprav zna plavati, to ne pomeni, da se ne more utopiti.

Ob utopitvi lahko otroku rešimo življenje le z znanjem prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja, poudarjajo. "Ne dovolimo, da bi uporaba mobilnega telefona ali kar koli drugega za trenutek preusmerilo našo pozornost od otrok, ki so ob vodi ali v njej. Ne pijemo alkohola pred plavanjem ali vožnjo s čolnom ali takrat, kadar nadzorujemo otroke, ki so v vodi ali ob njej," še opozarjajo. 

NIJZ prav tako pojasnjuje, da napihljivi pripomočki za plavanje ne zagotavljajo zaščite pred utopitvijo, prav tako ne znanje plavanja, saj lahko npr. otroku spodrsne in pade v bazen, ob tem z glavo udari ob rob bazena, izgubi zavest in se utopi.

Če imamo doma bazen, ga z vseh štirih strani obdamo z ograjo tako, da bo bazen popolnoma ločen od hiše in dvorišča, svetujejo. Ograja naj bo visoka najmanj 130 centimetrov, ima naj samo pokončne letvice, presledek med njimi pa mora biti manjši od 10 centimetrov. Vrata ograje se morajo samodejno zapirati in zaklepati z avtomatsko ključavnico, ki mora biti zunaj dosega otrok.

Iz bazena odstranimo vse igrače, takoj ko jih nehamo uporabljati. Plavajoče igrače lahko pritegnejo otroka, da se steguje za njimi in pri tem pade v vodo. Prekrivanje bazena z zaščitno prevleko ni učinkovito pri preprečevanju utopitev najmlajših , saj ti poskusijo hoditi po prevleki in lahko ostanejo ujeti pod njo.

Otroke je treba nadzorovati tudi med igro v plitvi vodi.
Otroke je treba nadzorovati tudi med igro v plitvi vodi. FOTO: Shutterstock

Pred skakanjem v vodo preverimo, ali je voda dovolj globoka

Še posebej nevarni so jezera in ribniki, zato je treba otroke ves čas aktivno nadzorovati ob vodi in v njej. Voda ob obrežju jezer in ribnikov je običajno plitva, potem pa se dno strmo spusti, zato lahko otrok hitro izgubi tla pod nogami.

Poleg tega pred skakanjem v vodo skupaj z otrokom preverimo, ali je voda dovolj globoka in kakšno je dno na mestu, kjer bomo skakali. Po priporočilih naj bi bila voda za skakanje globoka vsaj 270 centimetrov. Otroku razložimo, da se je treba skakanja na glavo naučiti, pri čemer roki vedno iztegnemo naprej. Zaradi varnosti naj bo prvi skok v vodo na noge. V motni vodi je nevarno, da ob skoku na glavo udarimo ob dno in si poškodujemo hrbtenico in živčno tkivo hrbtenjače. Posledica take poškodbe je ohromelost udov in telesa od mesta poškodbe navzdol. 

Na plovilu pa moramo uporabljati atestirane rešilne jopiče ne glede na dolžino potovanja, velikost čolna ali plavalne sposobnosti. Dojenčka lahko vozimo na plovilu šele takrat, ko je dovolj težek, da uporablja rešilni jopič. Napihljivi pripomočki za plavanje (rokavčki, obroč, jopič) ne morejo nadomestiti rešilnega jopiča. Prav tako na plovilu namesto rešilnega jopiča ne uporabljamo otroškega avtomobilskega sedeža, ker se sedež skupaj z otrokom takoj potopi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
13. 06. 2022 18.16
"Dojenčka lahko vozimo na plovilu šele takrat, ko je dovolj težek, da uporablja rešilni jopič." Verjetno je mišljeno, ko je dovolj velik, s težo to nima nič. Prav čudno mi je, da se pri dojenčkih vse meri s težo.
Draža
13. 06. 2022 13.56
+4
Otroka niti sekunde brez nadzora pustiti.
Rožice so zacvetele
13. 06. 2022 13.19
+5
Starši so odgovorni za svojega malčka in nihče drug.
Geniusslo
13. 06. 2022 13.13
+3
Kako otrok potone je fascinantno. Kot kamen. Samo ni ga... Skos jih je treba gledat...
slo_veter
13. 06. 2022 12.50
-3
a tu on bajsi Krek, ki je rekel da je cepljenje proti prehladu obvezno :) pa nismo vsi "boje" ki nas podkožna maščoba nad vodo rine, eno mormo še mal migat . Tako NIJZ lahk vam pokažem kako to gre al pa yoooutube, medtem ko papate krofe, saj se vam šteje v delovni čas, tako z minusi .. mal šparajte.
Sentis
13. 06. 2022 12.43
+6
Hitro lahko pride do tragedije zato ne bit preveč pametni, češ nam se pa kaj takega ne more zgodit.
Chrome
13. 06. 2022 11.58
+8
Čisto enostavno, otroka je potrebno imeti na očeh, tudi če zna plavati se pa lahko zgodi kaj drugega.
MUNGATUMBA
13. 06. 2022 11.52
+3
Doma v kopalnici nisem male brez nadzora pustil !- se obril.. uredil.. pa mala žaba še ne iz vode..
uleda
13. 06. 2022 11.33
+7
Ma to so teli Ljubljanski starši, ki skoz hitijo in so v paniki. Pol pa pridejo na bazen imajo pa oni pavzo i n ne vidilo nič mala žabica pa jim uide v vodo. Mislm ejga.
mahar123
13. 06. 2022 11.44
+4
uleda
13. 06. 2022 12.29
+3
picolin
13. 06. 2022 11.24
+5
problem je tudi pri starsih .moja je zmeraj komplicirala ko sem reku da je treba pri tamali cimprej rokavcke umaknit .mi je govorila da sem nor . nor sem bil zanjo ,ampak tamala je pa splavala brez rokavckov pri 5 letih . starsi prevec v vato zavijate svoje otroke in imate v glavah da vas otrok pa se tega ne zmore . zraven stejem tudi svojo partnerko ker je ista. moja sedaj 8 letna punca obvlada veliko vec kot si partnerka sploh misli . zato naj vas ne bo strah moj moja pa tega ne zmore
MUNGATUMBA
13. 06. 2022 11.58
+5
Res zmorejo več kot mislimo.. vendar hitro prestopijo mejo "zmorejo", pa se zložijo, roka zlomi..pol se čaka celo noč na urgenci (ravnanje kosti pod narkozo) ker smo na pikniku jedli..
picolin
13. 06. 2022 12.09
+2
ne me narobe razumet ,ampak vsak otrok mora nekaj fasat da si pol za v bodoce zapomne da ni vredno da se dela po svoje in da se ne poslusa starsev kateri vedno opozarjamo na nevarnosti
G8J
13. 06. 2022 10.52
+3
Pa veste čemu je to vzrok? Enostavno večini se ne da ukvarjati s temi, plavalne šole pa so bile zaradi kovidovanja zaprte. Kako smo se pa mi mulci lahko kopali v sladki in slani vodi pa nič jamrali pred 30 in več leti?
METKA102
13. 06. 2022 11.25
+3
Tudi takrat se je kdo utopil. Kar pa se znanja plavanja tiče, je pa precej vprašljivo. Nekateri mislijo, da če naredi tri zamahe žabice, da zna plavat. Resnica je povsem drugačna. Plavati znajo npr. reševalci iz vode, plavalci - športniki in vaterpolisti.
picolin
13. 06. 2022 11.27
+0
metka jaz ne upam plavat v tako globoko vodo kot je sla tamala pri 6 letih in moja zraven .zato ne pocenjevat otrok .otroci veliko vec zmorejo kot si mislimo. je pa res da moramo pa bit zraven prisotni starsi
METKA102
13. 06. 2022 11.41
+5
Ne upaš v globoko vodo? Ojej. Otroci še ne poznajo strahu, zato se morajo naučiti veščin v otroštvu.
guruguru
13. 06. 2022 11.44
+3
Danes so plavalne šole drage, marsikateri starš si tega ne more privoščiti, šole v naravi in kolonije so bolj izjema kot pravilo. Mi kot otroci smo imeli to, brez dvoma. Je pa tudi res, utrujeni starši, otroci ne plavalci.. tastari se zleknejo otrok pa....
MUNGATUMBA
13. 06. 2022 11.56
+4
Mestni froc in prvi kar je blo so me straši dali v plavalno šolo Ilirija, tam sredi 60 let. Sam na bus(sem že velik) pa sam na tečaj.. mi je čez par let mami pripovedovala, da me je oče z mopedom sledil in gledal, kak se bodem znašel na busu, v mestu in počakal kako domov..
picolin
13. 06. 2022 12.12
+1
ja metka ne upam si v prevec globoko od neprijetne situacije se iz osnovne sole . in kaj je stem narobe ?
METKA102
13. 06. 2022 12.36
+2
Nič ni narobe, le škoda je, da imaš tako slabo izkušnjo. Plavanje je tudi užitek, kot npr. drsanje ali smučanje. Tega se nisem naučila kot otrok, in tudi zdaj ne znam. Pa jih gledam kako švigajo sem in tja in uživajo, jaz pa tam sedim in le lahko gledam.