Slovenija

Utopitve so drugi najpogostejši vzrok za smrtne poškodbe predšolskih otrok

Ljubljana, 02. 07. 2019 11.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na Nijz so pripravili osnovna priporočila za varnost otrok ob bazenu ali vodah v naravi, saj utopitve veljajo za drugi najpogostejši vzrok za smrtne poškodbe predšolskih otrok. Najbolj ogroženi so otroci od 1. do 3. leta starosti, ki se največkrat utopijo ali skoraj utopijo v bazenu in vodah v naravi.

V nedeljo so reševalci v enih od term uspešno oživljali sedemletnega otroka , ki je po spustu s tobogana ostal pod vodo, ko pa so ga rešili iz bazena, ni dihal

Ob začetku poletne sezone so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) tako posvarili, da utopitev velja za drugi najpogostejši vzrok za smrtne poškodbe predšolskih otrok. Najbolj ogroženi so otroci od prvega do tretjega leta starosti, ki se največkrat utopijo ali "skoraj" utopijo v bazenu in vodah v naravi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Napihljivi obroč, rokavčki ali jopič ne zagotavljajo varnosti

In ob tem objavili osnovna varnostna pravila. Med drugim opozarjajo, da je otroka potrebno aktivno nadzorovati, kadar je v bližini vode ali v vodi. Majhnega otroka pa je potrebno imeti ves čas na dosegu roke, saj se lahko utopi že v nekaj centimetrih vode, ne da bi zaklical na pomoč.

Prav tako naj otrok v bazenu, jezeru ali morju plava le skupaj z odraslo osebo, ne glede na njegovo znanje plavanja. Napihljivi obroč, rokavčki ali jopič ne zagotavljajo varnosti, zato naj otroci pripomočke za plavanje uporabljajo le pod nadzorom odrasle osebe, ki zna plavati. 

Otrok se lahko začne učiti plavanja v starosti 4 let. Vpišemo ga lahko v plavalni tečaj in se mu pridružimo, če smo tudi sami neplavalci. Čeprav zna otrok plavati, to ne pomeni, da se ne more utopiti.

V primeru utopitve lahko rešimo otroku življenje le z znanjem prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja. Čimprej se udeležimo tečaja prve pomoči, da bomo znali pomagati svojemu otroku. "Ne dovolimo, da nam uporaba mobilnega telefona ali karkoli drugega niti za trenutek ne preusmeri pozornosti od otrok, ki so ob vodi ali v njej. Ne pijemo alkohola pred plavanjem, vožnjo s čolnom ali kadar nadzorujemo otroke, ki so v vodi ali ob njej," še opozarjajo. 

Otrok naj plava le skupaj z odraslo osebo.
Otrok naj plava le skupaj z odraslo osebo. FOTO: Dreamstime

Nijz prav tako opozarja, da napihljivi pripomočki za plavanje ne zagotavljajo varnosti otrok pred utopitvijo, prav tako ne znanje plavanja, saj lahko npr. otroku spodrsne in pade v bazen, ob tem z glavo udari ob rob bazena, izgubi zavest in se utopi.

Če imamo domači bazen, ga z vseh štirih strani obdamo z ograjo tako, da bo bazen popolnoma ločen od hiše in dvorišča. Ograja naj bo visoka najmanj 130 centimetrov, ima naj samo pokončne letvice, presledek med njimi pa mora biti manjši od 10 centimetrov. Vrata ograje se morajo samodejno zapirati in zaklepati z avtomatsko ključavnico, ki mora biti zunaj dosega otrok. 

Iz bazena odstranimo vse igrače takoj, ko jih ne uporabljamo več. Plavajoče igrače lahko pritegnejo otroka, da se steguje za njimi in pri tem pade v vodo. Prekrivanje bazena z zaščitno prevleko ni učinkovito pri preprečevanju utopitev najmlajših otrok, saj otroci poskusijo hoditi po prevleki in lahko ostanejo ujeti pod njo.

Pred skakanjem v vodo preverimo, ali je voda dovolj globoka

Še posebej nevarni so jezera in ribniki, zato je treba otroke ves čas aktivno nadzorovati ob vodi in v njej. Voda ob obrežju jezer in ribnikov je običajno plitva, potem pa se dno strmo spusti, zato lahko otrok hitro izgubi tla pod nogami.

Poleg tega pred skakanjem v vodo skupaj z otrokom preverimo, ali je voda dovolj globoka in kakšno je dno na mestu, kjer bomo skakali. Po priporočilih naj bi bila voda za skakanje globoka vsaj 270 centimetrov. Otroku razložimo, da se je treba skakanja na glavo naučiti, pri čemer roki vedno iztegnemo naprej. Zaradi varnosti naj bo prvi skok v vodo na noge. V motni vodi je nevarno, da ob skoku na glavo udarimo ob dno in si poškodujemo hrbtenico in živčno tkivo hrbtenjače. Posledica take poškodbe je ohromelost udov in telesa od poškodbe navzdol. 

Na plovilu pa moramo uporabljati atestirane rešilne jopiče ne glede na dolžino potovanja, velikost čolna ali plavalne sposobnosti. Dojenčka lahko vozimo na plovilu šele takrat, ko je dovolj težek, da uporablja rešilni jopič. Napihljivi pripomočki za plavanje (rokavčki, obroč, jopič) ne morejo nadomestiti uporabe rešilnega jopiča. Prav tako se na plovilu namesto rešilnega jopiča ne uporablja otroškega avtomobilskega sedeža, ker se sedež skupaj z otrokom takoj potopi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SVARUN85
02. 07. 2019 21.07
+0
Utopitev je vzrok za SMRTNE POŠKODBE!!!!
SVARUN85
02. 07. 2019 21.08
+0
Al ste mislili napisat vzrok smrtnih primerov???
Zikepike
02. 07. 2019 19.54
-2
Mi ko gremo na dopust, imam 16 parov oči,...in niti za sekundo jih nespustim. Videl sem pa ze primere, ko otročiček po ladjici išče mami, med tem ko ona pijucka s fanti na polubi..
MilošObili?Srbin
02. 07. 2019 17.37
+3
Rad bi povedal vsem tistim, ki ste na socialni podpori, da imate pravico dobiti tudi obcinsko pomoc 2x na leto, kot tudi izredno podporo 2x ali po presoji socialnega delavca tudi 3x. Lahko vam placajo poloznice, ce nimate denarja za njih in tudi celo najemnino za stanovanje, ce imate veljavno pogodbo z svojim gazdo ; ) dobro se pozanimajte kaj vam pripada v tej demokraticni drzavi polni lukenj ; )
LOS - T
02. 07. 2019 17.26
Kaj se zdaj pripravlja, en nov zakon da otroc ne smejo bliz vode brez reševalnega jopiča?
flojdi
02. 07. 2019 16.15
+12
. pa saj je že pisalo. Otročkov ne izpuščat izven vidnega območja. / meni ni tega nihče rekel, ali napisal. Bilo mi je enostavno Pod Nujno.
flojdi
02. 07. 2019 16.23
+4
. čeprav se mi je prikazal spominček moje nepopolnosti. nekje na morju. moje dvoje oči. in trije frocki.nataknem šlavf enemu, se obrnem in ga natikam drugemu. se obrnem in vidim da se je prvi prekucnil in je z glavo v vodi. tretji je stal zraven in debelo gledal. ampak bilo je dovolj hitro za Obrnitev ; in za oči še bolj na peclne . / merkite se.
RamzesII
02. 07. 2019 16.00
+1
"Prav tako se na plovilu namesto rešilnega jopiča ne uporablja otroškega avtomobilskega sedeža" Od kod vam ta trapasta zamisel o avtomobilskem otroškem sedežu in kakšno plovilo ste imeli v mislih. Ne vem zakaj ga ne bi namestili na sedeže čolnov ali niso enaki kot v vozilih, ali so brez pasu za pripenjanje.
asatan1986
25. 12. 2019 13.39
+1
Saj ti piše, ce imas otroka na čolnu pripetega v avtosedezu, se v primeru nesrece potopijo coln, sedez in privezan otrok v njem
RamzesII
02. 07. 2019 15.56
+7
Ni štiri leta za učenje plavanje malo pozno, zakaj ne prej. Pri mlajših se razvija ohranjanje naravnega refleksa.
Bofur
02. 07. 2019 13.11
+50
To je res grozljivo. Ker dejansko je človeško telo namenjeno plavanju in je človek bržkone edina plavajoča oziroma vodna opica. Kot dojenčki smo vsi plavali, saj smo bili potopljeni v plodovno tekočino v maternici. Kako malo je potrebno, da se človek nauči plavati. Vsaj tiste osnove, da ima glavo nad vodno gladino. V nekaj ur v vodi pod nadzorom strokovne osebe lahko že splavaš. V vrtcih in šolah bi moralo biti plavanje del osnovnega vzgojnega oziroma učnega programa. Država bi lahko res z minimalnimi sredstvi vsakega Slovenca, prebivalce te naše države naučila plavati.
RUGIEVIT
02. 07. 2019 14.00
+8
Klemzi28
02. 07. 2019 14.46
-8
A zdaj ti bo pa država učila otroka plavat naučit. V 4 letih boste pa že našparali tistih par evrov za obisk bazena pa ga naučite plavat. Tukaj država nima nč zraven. Lp
Klemzi28
02. 07. 2019 14.47
-9
Klemzi28
02. 07. 2019 14.55
-3
Boš pač našparal tistih par evrov v 4 letih in boš peljal svojega otroka na bazen in ga boš naučil plavat. Najboljše da ti bo še država otroka učila plavat ? A ni lepo da preživiš malo časa z njim ? Itak smo cele dneve na šihtu :)
Bofur
02. 07. 2019 17.25
-3
Moji punci, 6 in 8 let, znata PLAVATI, že pred OŠ sta splavali. Tako da. Sva pa z ženo načrtno investirala čas in denar. Torej plavalna šola, počitnice na morju, čas v vodi, jezera, reke, toplice, bazen. Plavalne urice že pred prvim dopolnjenim rojstnim dnevom. To, če otrok ne zna pri sedmih, osmih letih plavati, je lahko označiti za lenobo staršev. Ker pač taki starši žal obstajajo, bi moralo plavanje postati del kurikuluma od vrtca naprej.
flojdi
02. 07. 2019 18.13
+2
.a smem povedat, da pri 60+ še vedno ne znam plavat. Nisem riba. in ga ne bo , ki bi mene naUčil plavat