Slovenija

'Utrujena in izčrpana': zdravniki imajo vse manj časa za bolnika

Ljubljana, 18. 12. 2018 16.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Danes sem utrujena. Utrujena, izčrpana bolj psihično kot fizično, zmozgana, zgarana. In ne edina." S temi besedami svojo pripoved začenja zdravnica Staška Kocjančič, ki je v svojem zapisu na družbenem omrežju Facebook izpostavila preveliko breme birokracije in papirologije, s katerim se morajo vsakodnevno soočati zdravniki.

Da je v slovenskem zdravstvu preveč birokracije, ki uničuje odnos med zdravnikom in njegovim pacientom, mnogi opozarjajo že več let. Da ima zdravnik vse manj časa za bolnika, ker se ukvarja z vse več birokracije, opozarjajo tudi pri Zdravniški zbornici Slovenije. Mladi zdravniki Slovenija pa opozarjajo, da so prisiljeni opravljati preglede kot po 'tekočem traku'. 

Na to je v svojem zapisu na družbenem omrežju Facebook opozorila tudi zdravnica Staška Kocjančič po napornem delovnem dnevu, ko je njeno ambulanto obiskalo "nekaj čez 100 ljudi": "Prihajali so zaradi smrkavih noskov, kašlja, depresije, pokazat izvide, eni tudi zaradi hujših težav. Ni me motilo, da so prišli. Niti me ni motilo, da je bila čakalnica nabito polna tako ljudi kot njihovih bacilov in virusov," pravi in dodaja, da ima svoj poklic rada, ga rada opravlja.

Svoje jeze tako ne stresa na bolnike, temveč na sistem, ki jo "sili, da se več niti ne morem sočutno nasmehniti bolnici, ki v solzah išče tolažbo pri meni. Pa ne za to, ker mi ni težko zanjo, ampak zato ker sem danes to storila tolikokrat, da več ne morem. Ne čutim več. Ne njihovega strahu, ne bolečine, ne nezadovoljstva, samo utrujenost."

In kje vidi največjo težavo? V vedno večji birokraciji in ukvarjanju s papirji: "In ko si lomim glavo, ali je bolniku XY bližja fizioterapija v Lendavi ali Radencih, ko razlagam gospe, ki je zaključila s kemoterapijo, da ji sedaj za kontrolo več ne pripada prevoz z reševalnim vozilom do Ljubljane, se sama sebi zdim totalno nekoristna. Kot da sprašujem blagajničarko, kdaj moram plačati zavarovanje za avto."

Dodaja, da ima zdravnik vedno manj časa za ljudi, ki "potrebujejo, da jih nekdo sliši, razume in pomaga. In to nam zdravnikom jemlje naš sistem".

Zdravniki imajo vse manj časa za bolnika.
Zdravniki imajo vse manj časa za bolnika. FOTO: iStock

Svoj zapis zaključi z besedami, da se kljub temu, da zvečer doma ne more spregovoriti niti besede, nasmehne svoji medicinski sestri in reče: "Jutri bo boljše. In srčno upam, da enkrat bo…do sedaj pa na žalost… saj veste sami."

'Ne le na periferiji, tudi v centru Ljubljane bo težko dobiti izbranega osebnega zdravnika'

Na Zdravniški zbornici Slovenije pravijo, da je dejstvo, "da podobni pozivi in klici na pomoč prihajajo iz cele Slovenije in jih lahko pogosto beremo v medijih. Prav tako je poveden podatek, da bo v začetku naslednjega leta odšlo iz ZD Ljubljana več kot pet zdravnikov. Torej ne le na periferiji, tudi v centru Ljubljane bo težko dobiti izbranega osebnega zdravnika." 

In dodajajo: "Čeprav vemo za prizadevanja ministrstva za zdravje, da bi naredil izboljšave na področju osnovnega zdravstva, pa pravih in odločnih korakov v tej smeri še nismo zaznali. Za začetek bi lahko ukinili naročilne knjige in omejili kreiranje vedno novih pravil s strani ZZZS."

Zdravniki postajajo delavci za tekočim trakom?

Mladi zdravniki Slovenije pravijo, da se "podobno kot kolegica v pismu, tudi mladi zdravniki v ambulantah primarne ravni borimo z zbirokratiziranimi postopki in neučinkovito elektronsko podporo: od predpisa zdravil, e-napotnic do preverjanja skladnosti  dela  s pogoji, ki jih postavlja zavarovalnica." 

Dodajajo, da čas za pregled bolnika izjemno skopo odmerjen in ne omogoča poglobljenega strokovnega dela z bolniki: "Tako smo prisiljeni namesto poglobljenega pogovora in temeljitega kliničnega pregleda, opraviti pregled 'po tekočem traku' in ob tem še zapleten, informacijsko neintuitiven elektronski predpis, kar od nas posredno zahteva zavarovalnica  in 60 čakajočih, bolnih tisti dan." 

Tudi mladi zdravniki se borijo z zbirokratiziranimi postopki in neučinkovito elektronsko podporo.
Tudi mladi zdravniki se borijo z zbirokratiziranimi postopki in neučinkovito elektronsko podporo. FOTO: iStock

Opozarjajo tudi na slabo delujoč elektronski sistem, ki  podaljša čas elektronskega predpisa: "Tako zaradi časovne stiske vedno bolj postajamo delavci za tekočim trakom. Bolj kot bolnik, je plačniku očitno pomembna dokumentacija in birokratski postopki, saj smo prav zaradi njih lahko kaznovani. Kakovostna obravnava, ki ni 'instant' in 'ekspresna', je očitno za plačnika manj pomembna." 

Kaj bo storilo ministrstvo?

Minister za zdravje Samo Fakin je danes na novinarski konferenci izpostavil prioritet za leto 2019. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Pia Vračko je spomnila, da so že v splošnem dogovoru za letošnje pogodbeno leto okrepili primarno zdravstveno dejavnost za 43 timov splošnih ambulant in deset timov otroškega in šolskega dispanzerja v skupni vrednosti 3,6 milijona evrov. Prav tako so z aneksom 2 k splošnemu dogovoru dodali še devet timov splošnih ambulant oziroma ambulant družinske medicine.

Po napovedih Vračkove bodo v primarno zdravstveno raven v prihodnje usmerili več denarja, prav tako podpirajo povečanje števila razpisanih mest za specializacije iz družinske medicine, pediatrije ter ginekologije in porodništva, s čemer bi zagotovili ustrezno mrežo specialistov na primarni ravni zdravstvene dejavnosti.

Fakin je tudi napovedal, da bodo diplomirane medicinske sestre v prihodnje v večji meri vključili v delo splošnih ambulant, kar bo dodatno razbremenilo zdravnike. Ob tem pa je spomnil, da obisk teh ambulant v zadnjih letih nekoliko upada.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lepe o?ke
19. 12. 2018 09.43
-2
Ubogi zdravniki,preobremenjeni so,nizke plače imajo,,,,,,res se mi smilijo.Glavno,da je sester dovolj ali pa morda preveč in da imajo lepe oz. previsoke plače,,,,,,Banda pokvarjena
Miro32
19. 12. 2018 08.31
-2
Zdravniki niso nic utrujeni.Utrujene so medicinske sestre.One sele garajo.Sem lezal na intezivni in sem vse videl.Boge so sestre.Zdravniki pa sm tm mal potipa in gre naprej na kavico.
gremnamorje
18. 12. 2018 20.50
+18
Cudoviti komentarji cudovitih ljudi. Tako bom rekel. Zaenkrat zdravnik se vedno lahko gre delat za trak, delavec za trakom pa ne more bit zdravnik. Slovenski zdravniki, vsi, VSI! ce dajo ta trenutek odpoved takoj dobijo sluzbo v tujini... Vas pa bodo zdravili pristinski zdravniki. Leto se upokoji 100 druzinskih zdravnikov, na letosnjem razpisu je bilo prijavljenih 7, pa sami izracunajte kaj vas caja.
roxerc
18. 12. 2018 20.38
+22
Slovenci smo pač egoističen narod. Dejstvo je, da so nekateri zdravniki preobremenjeni - in ja - zagotovo so pod večjim psihičnim pritiskom kot navaden delavec. Če bi se ljudje bili sposobni vsaj za trenutek vživeti tudi v kožo drugega, bi bila družbena percepcija drugačna, država pa bi posledično lahko normalno funkcionirala. Tako pa ignorantni neumneži zavirajo razvoj. Pa pojdite vsi vi - "bojda izkoriščani" - v ambulanto zdraviti ljudi, in k temu delu pristopiti z vso odgovornostjo. Držati za lopato, upravljati z gradbenim strojem ali opravljati katerokoli ročno delo pač ni enakovredno delu zdravnika. To ne pomeni, da delajo vsi zdravniki enako, je pa zagotovo več kot polovica pod velikim pritiskom. Zaradi skorajšnjega kolapsa slovenskega zdravstvenega sistema pa se ta kriza še poglablja. Poglejte, kam je ta slovenski "idiotizem" pripeljal otroško kliniko v Ljubljani - ni je več. Tako se lahko zgodi tudi drugod, če ljudje ne boste imeli vsaj kanček zaupanja in ne boste kar naprej tarnali nad svojim socialnim položajem. Slovenski narod se ves čas pritožuje nad politiki, visokimi funkcionarji, zdravniki, odvetniki, šolniki in drugimi, v bistvu pa vsi ti slovenski proletarski "znalci" najbolj pogosto visijo po tehle forumih, gledajo resničnostne šove in se samopomilujejo. Raje kaj konkretnega naredite - začenši pri sebi in lastni družini. Nihče vam ne brani biti proaktiven in spreminjati družbo. Dokler pa z vaše strani ni nikakršne ideje in iniciative, pa niste poklicani, da bi se pritoževali. Da pa lahko podate pametno idejo, morate najprej biti razgledani - in pod pojem razgledanosti spada tudi funkcionalna pismenost in obvladovanje maternega jezika. Vam in vašim otrokom je bila in je še vedno dana možnost izobražavanja, a ste jo nekateri očitno povsem zapostavili in zanemarili. Produkt vaše pomanjkljive izobrazbe je "miselna/racionalna zaostalost, omejenost", ki se ne kaže le v jeziku, temveč tudi v vaših poniglavih umotvorih. Lahko si pogledate komentarje spodaj. Izmed 30 jih je vsaj 20 polnih napak, da o neznatni substančni vrednosti sploh ne govorimo. Ko boste sposobni spraviti skupaj vsaj 3 neoporečne stavke, pa vam je dovoljeno nergati. Lp
trunck
19. 12. 2018 08.14
+5
Da se mene pita..
18. 12. 2018 20.24
-21
Mal jim zmanjšajte plače,pa bo tut kaka nadurca padla,in več bo časa za paciente.
trdovrat
19. 12. 2018 09.33
-1
T55, tebi družinski zdravnik lahko da samo napotnico za ustrezno ustanovo!
borec91
18. 12. 2018 19.51
-14
nemoralni pridpevek o tistih ki majo pajne place delajo zelo malo ogromno dopusta a nikoli jim ni dovol oni bi vec in vec obup kaki ljudje brez vsake morale
borec91
18. 12. 2018 19.44
-17
se zdalec ni tko hudo kot hoce prikazat
Casey Ry
18. 12. 2018 19.35
-13
Papirologijo ureja sestra in sploh administratorka!
man1983
18. 12. 2018 19.24
+26
fakin je dal programe le zdravstvenim domom, od koder pa mladi zdravniki bežijo stran saj so razmere za delo neznosne saj namesto da bi denar dobila zdravnik in medicinska sestra, so na ta proračun zalepljeni sami paraziti (direktor, 2 tajnice, računovodkinje, informatičarji itd)
nezhy123
18. 12. 2018 19.13
+11
Ko pridem k osebnemu zdravniki, le-ta 10 min tipka, kaj je narobe, po moji dve minutni pripovedi... Veste, danes se da poklicat, naročit recepte in napotnice, ne da se tam pojaviš. Ampak NE, še vedno smo raje žrtve sistema... Vsak se sam odloči!
nezhy123
18. 12. 2018 19.14
+7
BTW, menda poznamo e- recepte in e-napotnice ravno v ta namen
Neprijatelj
18. 12. 2018 18.25
+0
normalno, predvsem , po vikendih v Trenti...res so bogi.
Bott
18. 12. 2018 18.06
+23
pa na stotine delavcev v gospodarstvu se nihče ne obrne in vpraša če se je danes nagaral za minimalno plačo
ROMELS
18. 12. 2018 17.31
+1
Razvajenost? Tu iščite razloge in našli jih boste.
ROMELS
18. 12. 2018 17.32
+1
bavbav
18. 12. 2018 17.24
+17
Razen v primeru samoplačništva, si zdravnik takoj najde čas.
slovenskidelavec
18. 12. 2018 17.18
+7
Nekateri zdravniki so nenormalno obremenjeni, nekateri pa skoraj nimajo dela v svojih ambulantah. Povpreček pa je zadovoljiv. Velja za splošne ambulante. Seveda pa imajo po 50 dni dopusta in še več.
Thinc25
18. 12. 2018 17.15
+15
Zdravniki se ukvarjajo z administracijo, namesto z bolniki, kriva je zakonodaja.
brezveze13
18. 12. 2018 17.14
+4
toliko zgaran? kaj pa potem išče na fb (partnerja) ali privat stranke ki imajo možnost samoplačništva poleg zdravstvene izkaznice, verjamem da je bolje dobiti dvakrat plačano ,če že moraš iz državne blagajne malo počakati ,administracijo večino ureja medicinska sestra
SabincaH
18. 12. 2018 17.11
-11
Bo kar držalo, da papirji vzamejo precej časa, a dejstvo je, da dokazi morajo biti.
Aerys Targaryen
18. 12. 2018 16.51
+20
ZZZS, JE IZVOR ZLA V ZDRAVSTVU. PACIENTOM KRATI PRAVICE IN ZDRAVSTVO KRIPLJA Z OTEŽEVALNO BIROKRACIJO.
Aerys Targaryen
18. 12. 2018 16.48
+5
to je čista resnica da zzzs, kroji birokratsko anomalijo....resnično,gozdove se seka zarad poneumljene birokracije. dodali bi lahko še iso standard, to je pa resnično mešanje megle.