Slovenija

UV-indeks bo v naslednjih dneh zelo visok, sonce nas lahko opeče prej kot v 20 minutah

Ljubljana, 13. 06. 2019 17.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Aleš Satler
Komentarji
7

Smo v delu leta, ko je sonce najvišje na nebu in svetel del dneva najdaljši. Predvsem sredi dneva pride do tal veliko škodljivega ultravijoličnega sevanja, ki povzroča staranje kože in opekline, lahko povzroči tudi nastanek kožnega raka. Pred soncem se je treba dobro zaščiti, saj nam lahko opekline povzroči že v zelo kratkem času.

Od Sonca prihaja do Zemlje svetloba različnih valovnih dolžin. Sonce najmočneje seva v območju vidnega dela svetlobe, precej elektromagnetnega valovanja pride do nas v obliki infrardeče svetlobe z daljšo valovno dolžino, še najmanj je za nas škodljivega ultravijoličnega sevanja z najkrajšo valovno dolžino. UV-sevanje ima namreč največjo energijo, zaradi tega ker ima to valovanje najvišjo frekvenco.

Stratosfera prepusti večino UVA žarkov in majhen del UVB žarkov.
Stratosfera prepusti večino UVA žarkov in majhen del UVB žarkov. FOTO: POP TV

Do tal pridejo v glavnem le UVA-žarki

Ultravijolično svetlobo delimo na UVA-, UVB- in UVC-žarke. Največjo energijo in s tem največjo nevarnost za organizme predstavljajo UVC-žarki, ki na srečo ne pridejo do površja Zemlje. Ustavijo jih atomi kisika v stratosferi, ki se nahaja od nekje 20 do 50 kilometrov nad površjem Zemlje. UVC-žarki povzročajo razpad dvoatomnih molekul kisika, ki se nato vežejo v triatomne molekule kisika oziroma v ozon. V stratosferi se ustavi še velika večina UVB-žarkov, za kar poskrbi prav ozon, ki je ključen za obstoj življenja na Zemlji. Majhen del teh škodljivih žarkov, ki povzročajo opekline kože, vseeno pride do tal. UVA-žarki večinoma nemoteno pridejo do tal, vendar za nas niso zelo nevarni, povzročajo namreč porjavelost in staranje kože.

Pri vrednosti UV indeksa nad 7 uporabimo vsa zaščitna sredstva, nad vrednostjo 9 se je najbolje umakniti v senco.
Pri vrednosti UV indeksa nad 7 uporabimo vsa zaščitna sredstva, nad vrednostjo 9 se je najbolje umakniti v senco. FOTO: Shutterstock

Kaj je UV-indeks?

Z UV-indeksom merimo vpliv ultravijoličnega sevanja na organizme. V naših krajih indeks zavzema vrednosti med 0 in 10, spreminja se z letnimi časi ter časom v dnevu. Najvišji je junija in julija med 12. in 14. uro, močno pa je odvisen tudi od geografske širine in nadmorske višine.

Vrednost UV-indeksa 6 pomeni, da nam sonce povzroči opekline po 30 minutah izpostavljenosti brez zaščite. Vrednost 3 pomeni, da nezaščiteno kožo sonce opeče v 60 minutah, pri vrednosti 12 le v 15 minutah.

Med 12. in 14. uro nas sonce lahko opeče prej kot v 20 minutah.
Med 12. in 14. uro nas sonce lahko opeče prej kot v 20 minutah. FOTO: POP TV

Kako se UV-indeks spreminja čez dan?

V tem delu leta UV-indeks ob jasnem vremenu po nižinah sredi dneva doseže vrednost okoli 10.

Ponoči je seveda vrednost indeksa 0, po sončnem vzhodu se začne počasi višati in ob 9. uri doseže vrednost 3. Potem indeks začne hitro naraščati, ob 11. uri znaša že skoraj osem in sonce nas lahko opeče v dobrih 20 minutah. Ob 13. uri, ko je sonce po poletnem času najvišje, ima vrednost 10 in sonce nas lahko opeče že prej kot v 20 minutah. Indeks popoldne hitro pada in ob 17. uri znaša le še 3.

Vrednosti UV indeksa so v gorah višje kot po nižinah, snežna odeja lahko podvoji dozo sevanja.
Vrednosti UV indeksa so v gorah višje kot po nižinah, snežna odeja lahko podvoji dozo sevanja. FOTO: POP TV

V gorah je izpostavljenost precej večja

UV-indeks z nadmorsko višino narašča, saj je v hribih nad nami manj ozračja, ki zaustavlja ultravijolično sevanje. V teh dneh UV-indeks v gorah presega 10 in ob teh vrednostih je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro povsem izognemo. Odmerek prejetega sevanja dodatno poveča še odbita svetloba od skal, če pridemo na območje, prekrito s snegom, pa se lahko vrednost UV-indeksa celo podvoji, kar je zelo nevarno.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
14. 06. 2019 07.50
Jutri bodo potegnili par špur po nebu,pa današnje gume,pa včeraj cerknica,in uv žarki nas ne bodo žgali.
ZIPPO
13. 06. 2019 20.51
+2
COPERTONE-da pocrniš, a ne izgoriš! 🤣
hotchilipoper
13. 06. 2019 19.06
+4
So uničili ozon,zdaj bo veliko kožnega raka.Edino dobro sredstvo proti žarkom je globoka senca,pa hladna pijača.
debelaberta
13. 06. 2019 19.10
+2
Če pa že greš na sonce pa sončna krema s faktorjem vsaj 30. Glede ozonske luknje pa kolikor jaz spremljam se v zadnjih letih zmanjšuje :)
hotchilipoper
13. 06. 2019 19.19
-1
RamzesII
13. 06. 2019 19.03
+12
Da povzroča kožnega raka, potem bi ga imel vsak, ki je bil kdaj opečen, raje preverite s čim s mažete, tam so pravi vzroki, UV je tukaj zgolj plus, ki vpliva na te snovi.
butalistan
13. 06. 2019 18.32
+5
Top tema medija 24 ur.