Slovenija

V kmetijstvu bo lažje zaposliti sezonske delavce

Ljubljana, 01. 07. 2018 08.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V skladu z novelo zakona o kmetijstvu so začele veljati določbe o začasnem in občasnem delu v kmetijstvu. To bo dovoljeno v sadjarstvu, vinogradništvu, hmeljarstvu in zelenjadarstvu, z ukrepom pa naj bi zmanjšali delo na črno ter brezposelnim omogočili opravljanje dela za kratek čas.

Z današnjim dnem se v sadjarstvu, vinogradništvu, hmeljarstvu in zelenjadarstvu uvaja začasno ali občasno delo. To posebno obliko dela je vpeljala novela zakona o kmetijstvu, ki je začela veljati že aprila. 

Z vpeljavo posebne oblike začasnega ali občasnega dela v kmetijstvu se po oceni vlade zmanjšuje delo na črno ter omogoča brezposelnim aktivno opravljanje določenega dela vsaj krajši čas in zmanjšuje ekonomska odvisnost od prejemanja denarnega nadomestila. Naročnikom dela pa se omogoča najem dodatne delovne sile, ki bo v kratkem časovnem obdobju opravila določeno fazo pridelave.

Začasno ali občasno delo je dovoljeno tam, kjer je treba določena dela opraviti v kratkem časovnem obdobju.
Začasno ali občasno delo je dovoljeno tam, kjer je treba določena dela opraviti v kratkem časovnem obdobju. FOTO: iStock

Nova oblika začasnega ali občasnega dela v kmetijstvu bo omogočila opravljanje tistih del v kmetijstvu, ki po svoji naravi trajajo kratek čas in se jih opravlja občasno. Najdaljša dolžina trajanja začasnega dela je tako 120 dni za delodajalca in 90 dni za delavca. Pri tem novela zakona določa minimalno urno postavko v višini 4,79 evra bruto, delo pa mora biti urejeno s pogodbami civilnega prava.

Začasno ali občasno delo je dovoljeno v sadjarstvu, vinogradništvu, hmeljarstvu in zelenjadarstvu, kjer je treba določena dela opraviti v kratkem časovnem obdobju.

Samo v sadjarstvu je bilo v letu 2015 po podatkih Gospodarske zbornice Slovenije redno zaposlenih približno 300 delavcev. Za namene sezonskega dela pa so sadjarska podjetja takrat sklenila podjemno pogodbo s približno 800 osebami, od tega je bila tretjina delavcev tujih državljanov. Med njimi prevladujejo Romuni, Bolgari, pa tudi državljani Srbije, Bosne in Hercegovine ter Moldavije.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
02. 07. 2018 14.22
+1
Avstrijce bomo zaposlili, veljajo za poceni in natančne delavce.
komarec
01. 07. 2018 17.38
+7
Evo pa smo tam, sezonske delavce. Spet izkoriščanje tistih, ki krvavo iščejo službo. Zaposlili njih bodo za mesec ali dva, da rešijo, naprimer, trgatev potem pa čav.
white31
01. 07. 2018 14.44
+6
kdo bo pa delal za drobiž cele dneve tem kmetom?!?minimalc ne znese komurkoli več za preživetje..ne pa da bo kdo delal za slovenskega privatnika oziroma kmeta ki ni zmožrn še minimalca dat!volili ste lažne obljube prej in sedaj v prigodnosti.vsi vas natepavajo da ni denarja a sami taki prevledajujejo ki imajo veliko in živijo na velki nogi.denarja je dovolj v sloveniji za vse.vprašajte lopove in politike zakaj ni denarja za večino državljanov.pa lp
JApajaDAja
01. 07. 2018 14.06
+6
mar so res vsi prejemniki socialke ne zmožni dela? pri "najboljših,prijateljskih" sosedih, bo ena občina ukinila vse socialke za tiste, ki bi lahko delali pa nočejo !
trgft
01. 07. 2018 18.23
+2
hmm,še malo pa bodo ostali brez ljudi,saj jim bežijo sploh iz slavonije.
Darko32
01. 07. 2018 12.30
+10
Kdor misli, da bo z tem rešil anarhijo se je zmotil. Namreč veliko sogovornikov je lepo povedalo, ko bo poletje je dobrodošel in ko bo zima pa je vse samo človek ne. Sočasno pa je navedeno, da je minimalna podstavka 4,9€ na uro seveda bruto in če odštejemo prevoz in hrano, ter plačilo dohodnine pa pridemo na 2,5€ neto, kar je za ostale stroške. Drugače povedano za to urno podstavko brez opisa del bodo imeli probleme in žal nebodo dobili delovne sile. Sem se pogovarjal z človekom, kateri je dal več prošenj pri naših podjtjih in zasebnikih, da bi delal. Še odgovorili mu niso. Seddaj pa ko je šel v tujino delat pa so ga klicali šele po več kot pol leta in vabili nazaj. Toliko o odnosu do delovne sile. Vsaj odpisali bi v zakonskem roku. Kdor gleda delo skozi denar bo raje šel v tujino delat in se nebo kregal, da bo mu izplačal 2,5€ in še ga žalil zraven. Tako bomo tudi tukaj dobili novo poglvje, kjer bodo morali postaviti nove vrednote in ceno dela. To, da dobijo kmetje subvencije tudi po več 10.000.0€ in zraven še izkoriščajo delovno silo pa je samo slika stanja v državi.
emilzapata
01. 07. 2018 10.20
+6
jaz lahko vidim skozi okno vsak dan, kako se obnavlja dninarstvo v kmetijstvu, torej ko te rabim, si dobrodošel, ko pa ne, to je v glavnem zimski čas, je pa tvoj problem, kako boš preživel s tisto miloščino, ki si jo dobil v času delovne sezone. V glavnem ti novi fevdalni najemniki so tam okrog50+, vsi pa vsaj šepasti, v glavnem pa še kaj več. Če bi bila ta država do malega človeka poštena, bi vsaj zahtevala plačilo socialnih in pokojninskih prispevkov za čas, ko so igrali sužnja.
brabusednet
01. 07. 2018 11.00
-4
Misliš,da je kmetija socijalna ustanova norc socjalistični.Koliko denarja si ti dal ubogim ne bluzi.
emilzapata
01. 07. 2018 11.09
+4
ti pa si najprej nauči malce kulture, potem se pa oglašaj, tebi moderator pa polagam na srce, da tudi takšne primitivne komentarje brišeš, ne pa samo tiste, kjer se pojavljajo besede črni, pa rjavi, itd.
Darko32
01. 07. 2018 12.33
+2
Ne blefiraj. Subvencije, katere nekateri dobijo tudi do 15.000.00€ in si kupujejo traktorje z katerim samo enkrat na mesec uporabijo za obdelavo je pa tudi socialna pomoč tem kmetom. ZAto ne bluzi. Če je človek prišel delat na kmetijo ga je potrebno plačati in prej mu določiti kaj je njegovo delo za teh 4,9€ bruto. To pa zato, da se lahko tudi upoštevajo drugi predpisi, kateri veljajo za podjetnike.
Darko32
01. 07. 2018 12.37
+1
Odgovor velja za tvojega predhodnika, kateri je žaljivo pisal. Žal tudi sam opažam, da se delajo norca nekateri kmetje iz potrošnikov. Hranijo živali z kurjimi dreki in potem prodajajo pod bio. Ali pa Rastline škropijo kot zmešani in potem prodajajo pod bio. Ali pa živali hranijo z kemikaljami samo zato, da pridobijo v kratkem času na teži. Pustimo kvaliteto. To je pošteno poslovanje in če se pod to skriva izjava da kmetija ni socialna ustanova je slika potem jasna.
sejamlem
01. 07. 2018 13.16
+5
Mislim, da imaš premalo znanja in splošnih informacij o kmetijstvu. Kmet, ki ima certifikat BIO, ima po 2-4 krat letno inšpekcijski nadzor zemlje in živil (odvisno od dejavnsti). V primeru kršitve to izgubi ... kar ti posplošuješ so pa "novodobne branjevke", ki na tržnici pod BIO prodajajo uvoženo ali domače ali iz LIDLA zelenjavo in prodajajo pod BIO. Hranijo z kurjimi dreki ? mislim da si z tem označil relavantnost svojih izjav.
sejamlem
01. 07. 2018 13.29
+3
15.000 € ? ali 15 miljonov ? ... 150 tisoč ? ... v glavnem navadno gre za subvencije v smislu "kredita" ... za nepovratna sredstva pa so tudi pogoji takšni, da kmet more za to nekaj naredit. Jaz sem bolj mnenja, da je pri vsem požrešna država in ne kmetje, podjetniki,... ipd... ne pravim da je ugodno iz strani delavca, ker problem, ki si ga izpostavil je realen ... ampak tudi v koži kmeta ni enostavno, saj more svojo gospodartvo voditi ekonomično in profitabilno, in zato stiskati, gledati zakaj kje denar zapravi, vedeti v kaj denar vloži,... In ko kmet al podjetnik napravi dobiček (za katerega je sam garal), si država odreže svoj kos pogače ? zakaj ? levičarji nam vstrajno pripovedujejo, da zato da imamo zastonj šolstvo, zdravstvo, socialne podpore ... ... in radi zamolčijo, da se financira njih, razne projekte, uradnike za urade, ki so namemu sebi namen, kulturo,... pa ostali legalno nakraden denar
zmago56
01. 07. 2018 09.37
+25
V normalni državi bi kmet samo na zavod poklical, da rabi delavce za obiranje jagod, hmelja, sadja, itd. in bi mu jih prec poslali, tistim, ki so za ta dela sposobni in bi delo odklonili pa socialko ukinili, pa tudi migrantom malo sezonskega dela ne bi škodilo.
brabusednet
01. 07. 2018 09.42
+10
Kot kaže,kdo sestavlja koalicijo še dolgo ne bomo normalna država.V23 letih je niso znali bolje rečeno hoteli napravit tudi sedaj z 6 strankami je nimajo šans.
emilzapata
01. 07. 2018 10.23
+1
torej se po tvojem morajo vrniti časi tam do leta 1941, ko so bolj premožni dejali: samo s krožniki in žlicami bom poropotal, pa bo takoj polno dvorišče dninarjev, pa domače asabenkov, potem pa se čudimo, da se je potem zgodilo v Sloveniji kar se je, saj vsi vemo, kaj mislim. Tudi marginalci imajo pravico do človeškega dostojanstva.
Darko32
01. 07. 2018 12.45
+3
Žal očitno nekateri se gredo ekonomijo v to smer, da živijo na račun drugih. Zato pa smo tam, kot smo. Sam vidim to ekonomijo, katero se gredo nekateri kmetje, kateri so navadni goljufi vsmer, da bodo naredili samo škodo, samo , da njihov prav zmaga. Očitno je šlo tudi v to smer. Kdor misli, da bo z prisilo ali z drugo prevaro prisilil, da bo lahko delavce izkoriščal se je zmotil. Sedaj bodo v to smer padli tudi kmetje, kateri mislijo, da bodo izkoriščali delavce in še žalili po vrhu, da nočejo delati, če bodo delavci zahtevali plačilo. Veliko ljudi je naredilo računico in se je raje napotilo v tujino delat in tudi obirat sadje. Samo tam je plača 250% boljša in boljši so pogoji dela in tudi plačilo je tako kot treba. Vsak pred začetkom naredi računico in si izračuna koliko bo zaslužil. Zato z veseljem dela in je vel na koncu opravljenega dela. Tudi gospdoar je vesel in tako imamo oba zadovoljna. Soačsno pa kjer je pri delu prisilno delo in goljufija je delo slabo. Očitno se pri nas tega nikoli ne bomo naučili, da se delo opravlja z veseljem in za vsako delo je potrebno prierno plačilo. Ko bom oto dojeli bomo hitro napredovali.
mallonge
01. 07. 2018 09.20
+11
Takoimenovano dninarstvo. Levaki so dojeli kapitalizem!
mallonge
01. 07. 2018 10.09
+6
To bo delal Brglez, ker bo iz načelnosti zapustil parlament. hahahahahah
Darko32
01. 07. 2018 12.51
+0
MALLONGE Poglej si mahnjen na politiko in že haluciniraš leve. Žal sem videl v praksi, da so tudi lopovi desni. Zato ne klobasaj neumnosti. Ljudjer vidijo stanje in si mislijo svoje. Poznam nekaj članov, kateri so šli v stranke samo zato, da izkoriščajo sistem in goljufajo sodržavljane. Žal sem na gorenjskem in tudi na Štajerskem videl primere, ko so člani SDS goljufali proračun in to tako, da so škodo delali domačinom in to obračunavali kot svoj strošek. Seveda pa zbasali v žepe in to svoje. ZAto ne klobasaj o tem BRGLEZU.
mallonge
01. 07. 2018 15.28
-1
Brglez je samo sinonim in to odličen, za barabe, ki jih ti opisuješ, v slabi slovenščini.