Slovenija

Uvodno srečanje IMF in SB

Washington, 13. 04. 2000 14.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Mednarodni denarni sklad (IMF) je na uvodni dan spomladanskega srečanja sklada in Svetovne banke (SB) v Washingtonu objavil poročilo o napovedi svetovnih gospodarskih gibanj v letu 2000 in 2001, ki je tokrat prvič po treh letih optimistično. Svetovna gospodarska rast naj bi letos dosegla 4,2 odstotka, v letu 2001 pa okrog 3,9 odstotka. Ob tem IMF opozarja, da bo največ odvisno od položaja ameriškega gospodarstva, kjer lahko velik padec vrednosti delnic povzroči krizo svetovnih razsežnosti.

Poročilo IMF ugotavlja, da je ameriška valuta dolar verjetno nekoliko precenjena v primerjavi z evrom in da si bo treba za izpolnitev napovedi o svetovni gospodarski rasti prizadevati za brzdanje prevelike porabe v ZDA in hkrati za promocijo trajne gospodarske rasti v Evropi in Aziji. IMF ugotavlja, da so inflacijski pritiski v Evropi zanemarljivi in da bo morala biti Evropska centralna banka previdna z obrestnimi merami, razen če ne bo prišlo do rasti inflacije.

Začetek srečanj Svetovne Banke in Mednarodnega denarnega sklada pa je minil tudi v znamenju protestov ameriških delavcev, ki so glasno izražali nasprotovanje načrtom administracije predsednika Billa Clintona, da Kitajska dobi stalen trgovinski status, ki ga potrebuje za sprejem v Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO). Proteste pripravlja koalicija številnih organizacij, združenih pod imenom Mobilizacija za globalno pravičnost, vrhunec pa naj bi doživeli v nedeljo in ponedeljek, ko se bodo v ameriški prestolnici zbrali finančni ministri in guvernerji centralnih bank z vsega sveta. interese velikega kapitala. Stalni trgovinski status za Kitajsko bo moral potrditi tudi kongres, zato so se protestniki preselili pred Capitol Hill in z ulice ''lobirali'' proti temu. Protesti so bili mirni, brez aretacij in spopadov s policijo. Merjenje moči med IMF in SB ter protestniki se bo nadaljevalo v naslednjih dneh, saj organizatorji spomladanskih srečanj ne mislijo odnehati. (konec)rp/mk