Slovenija

Posvojitev psa z Balkana - problem ali rešitev?

Ljubljana, 07. 04. 2018 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 14 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
109

Po odmevni zgodbi psičke Dane, ki so ji neznanci v BiH odrezali vse štiri tačke in ušesa, nato pa je nov dom in prijazne lastnike dobila v Sloveniji, so se na družbenih omrežjih med zaščitniki živali vnele vroče razprave o načinu reševanja in uvozu živali iz držav nekdanje Jugoslavije. Živali ne poznajo meja, pravijo zagovorniki, nasprotniki pa: S tem ne rešujete problema tam, ga pa povečujete tukaj!

"Spoštovani, ker ste tudi vi že poročali o nevzdržnih razmerah, v katerih se nahajajo psi na Balkanu, vam posredujem moje razmišljanje ob incidentih, ki jih v zadnjem času glede tega spremljam! V Sloveniji nastaja vse več društev, ki - predvsem po družbenih omrežjih - čustveno izsiljujejo ljudi za donacije in posvojitve. Ob tem grozijo s spuščanjem psov nazaj na ulice, evtanazijo ... če se psa hitro ne posvoji," nam je sporočila bralka in opozorila, da so se v naših zavetiščih pričeli pojavljati psi, ki imajo srbske čipe brez podatkov o lastniku, društva posredujejo pse, ki so nezaupljivi, plašni, prihaja celo do ugrizov ... "Zakaj? Ker vsak, ki ima takšne ali drugačne ideje, lahko ustanovi društvo in začne uvažati pse, ob tem pa nima osnovnega znanja in poznavanja vedenja in nagonov psov. Tukaj gre za neracionalne ljudi, ki niso sposobni razsoditi o resnični koristi za psa. Cilj je samo zbrati donacije in/ali spraviti psa na kavč, takoj, za vsako ceno! Poročali ste tudi o psički Dani, ki je brez vseh štirih nog. Če pogledamo realno, z vidika psa in ne egoističnega človeka: kaj to psičko čaka v prihodnosti? Razen tega, da bo čez nekaj mesecev pozabljena, ampak še zmeraj brez vseh štirih nog! /.../ Realno gledano, lahko v Slovenijo uvozimo še tisoče in tisoče psov, pa s tem problematike tam ne bomo rešili, ampak jo bomo kvečjemu poslabšali pri nas! "

Lahko bi na dolgo in široko razpravljali o tem, ali bi bilo za psičko Dano, ki je kljub preživetim travmam pokazala izjemno voljo do življenja in dobila novo priložnost, bolje, če bi jo evtanazirali. Pa ne bomo. Ker problem ni v njej, problem je, očitno, veliko širši.

Psička Dana je dobila priložnost za novo življenje, potem ko so se nad njo znesli okrutneži.
Psička Dana je dobila priložnost za novo življenje, potem ko so se nad njo znesli okrutneži. FOTO: Društvo Pomagamo preživeti zavrženim živalim

Društvo Lajka: Tak način reševanja psov je kot prenašanje vode s sitom

Omenjena bralka in kontakti, na katere nas je napotila, o tej problematiki niso bili pripravljeni javno spregovoriti, je pa ogromno zapisov in mnenj moč zaslediti na Facebooku.

Med tistimi, ki že dlje časa javno nasprotujejo uvozu živali iz tujine, naj bo ta legalen ali ne, je tudi društvo Lajka. Res je, pravijo, da brezdomne živali v državah Balkana živijo v težkih razmerah in da potrebujejo pomoč, saj se oblasti za ta problem, ki jim je že zdavnaj zrasel prek glave, nič kaj dosti ne brigajo, posamezniki ob koritu pa si polnijo lastne žepe s sredstvi, ki v glavnem prihajajo iz (dokaj naivne) tujine. A kruto dejstvo je, da je populacija nikogaršnjih živali že na območju Slovenije tolikšna, da je nemogoče vsem zagotoviti primerne domove, uvoz živali iz drugih držav pa situacijo še dodatno poslabšuje.

Tak način reševanja ogromnega problema brezdomnih psov je enako učinkovit, kot bi z otroško kanglico gasil gozdni požar. Pri tem pa še tvegaš, da se pošteno opečeš. društvo Lajka

"Na spletu lahko zasledimo ogromno oglasov in žalostnih zgodb psov iz tujine (Hrvaška, Bosna, Srbija, Romunija, Grčija, Irska, Španija …). S tem se ukvarjajo društva, skupine in posamezniki, ki se jih skorajda ne da več prešteti in to ne gre za kakšnega psa sem ter tja, ampak na stotine v enem letu. Seveda vsi uvozniki trdijo, da je vse transparentno, da vsi delajo po črki zakona, da je za vse uvožene pse krasno poskrbljeno, mi pa vemo, da je to daleč od resnice. Tudi nas kličejo na pomoč ljudje, ki so posvojili pse z ulice, pa se izkaže, da so se prav pod vplivom čustvenega izsiljevanja prenaglili, da psu niso kos, da ga niso sposobni obvladati, uvozniki, ki so ga pa oddali, pa se jim sploh ne javljajo več. Psi z ulice, ki že več generacij živijo tako, so specifični. Siliti jih v nek popolnoma drug življenjski slog je ravno tako, kot bi hotel popolnoma nesocializirano prostoživečo mačko zapreti v stanovanje. Verjemite, da se jim kar meša in lahko od stresa tudi poginejo," so pojasnili.

Na tak način se na teritorijih, od koder se pse "vlači" v Slovenijo, ne reši nič, pri nas pa se problem povečuje, opozarjajo. "V državo, ki je imela kar dobro precepljenost in zdravo populacijo živali, se vračajo bolezni, ki smo jih v preteklosti že dokaj izkoreninili, predvsem pa obvladovali. Steklina, virusni hepatitis psov, pasja kuga, lišmanioza, babezioza, srčna glista … je le nekaj bolezni, ki se z uvozom psov iz tujine s svetlobno hitrostjo širijo k nam in ogrožajo čisto vsakega našega psa."

Tak način reševanja živali je le prenašanje vode s sitom, menijo v Lajki, in dodajajo: problem bi moral reševati na licu mesta – tam, kjer je nastal.

Veterinarji, ki rešujejo problematiko na licu mesta

In prav to počnejo v Združenju veterinarjev SVSP (skupina veterinarjev sterilizira potepuhe/slovenian vets for stray pets). SVSP sestavljajo štirje stalni prostovoljci – trije veterinarji in en študent veterine, ki se odpravljajo na stalne projekte v BiH, Srbijo, na Kosovo, Ciper in v Španijo. Tam sodelujejo z lokalnimi zavetišči, veterinarji in prostovoljci, na odpravah pa se jim pridružijo tudi dijaki srednje veterinarske šole, študentje veterinarske fakultete ter občasno tudi veterinarji.

"Naše delo je v prvi vrsti namenjeno veterinarski oskrbi potepuških oz. zavetiških psov in mačk – sterilizacija oz. kastracija ter drugi veterinarski posegi, če jih potrebujejo. Zelo pomemben del je tudi osveščanje lokalnega prebivalstva, zakaj je sterilizacija/kastracija in odgovorno skrbništvo živali tako pomembno – v ta namen imamo pripravljene letake v lokalnih jezikih, organiziramo predavanja, občasno se predstavimo na lokalnih TV postajah ter izobraževanje lokalnih veterinarjev, saj upamo, da bodo v prihodnosti oni prevzeli naše delo," so povedali. Aktivni pa so tudi v Sloveniji, kjer v sodelovanju z zavetišči nameščajo začasnike, predvsem mačje in kunčje, pomagajo zavetiščem z donacijami ter organizirajo različna predavanja na temo odgovornega skrbništva živali.

Ekipa SVSP se je lani odpravila na deset projektov, kjer je prebila 45 delovnih dni ter opravila 699 sterilizacij in kastracij psov in mačk ter 80 drugih posegov.
Ekipa SVSP se je lani odpravila na deset projektov, kjer je prebila 45 delovnih dni ter opravila 699 sterilizacij in kastracij psov in mačk ter 80 drugih posegov. FOTO: SVSP - Slovenian vets for stray pets

Lani so se tako odpravili na deset projektov, kjer so prebili 45 delovnih dni ter opravili 699 sterilizacij in kastracij psov in mačk ter 80 drugih posegov. "V zadnjih letih počasi opažamo izboljšanje situacije. Vse več lastnikov se odloči za sterilizacijo ali kastracijo svojih živali, kar je pomemben korak pri temu, da se prične problematika zapuščenih psov in mačk počasi izboljševati. Na lokacijah, kjer delamo že več let zapored, opažamo živali, ki smo jih pred leti sterilizirali oz. kastrirali, označili z ušesno številko in te še vedno, po več letih, brez težav bivajo na ulici – lokalni prostovoljci poskrbijo, da imajo na voljo hrano in vodo ter ob neprimernih vremenskih razmerah tudi zavetje. Vsekakor pa je stanje na Balkanu še vedno precej slabo in potrebno bo še ogromno energije in časa, da se bodo stvari začele odvijati v pravo smer," pojasnjujejo.

Revija Kinolog je objavila statistiko psov iz tujine, ki so bili registrirani pri nas. V letu 2016 jih je s Hrvaške prišlo 1971, iz Srbije 161, iz BiH 30, iz Makedonije pa 19. Razlog za visoko številko s Hrvaške je po mnenju zavoda Pit v tem, da Slovenci na Hrvaškem pogosto kupujemo pasemske pse. "So nam najbližji, imajo ogromno ponudbo različnih pasem in dostopnejše cene."

Tudi v Zavodu SVSP so proti uvozu tujih psov in mačk v Slovenijo. "To vsekakor ne pomeni, da nam je zanje vseeno ali da si te živali ne zaslužijo najboljšega možnega doma, zavedamo pa se, da to vsekakor ni rešitev zelo pereče problematike. Pogosto se izkaže, da psi uvoženi iz tujine ne izpolnjujejo pogojev za uvoz oz. da se ljudje za posvojitev odločajo brez tehtnega premisleka. Žival, ki je mesece ali leta živela na ulici ali v "zavetišču", ima vsekakor slabe izkušnje, je pomanjkljivo socializirana ali razvije določena neželena vedenja. Takšna žival potrebuje izkušene posvojitelje, ki z njo intenzivno delajo ali celo strokovno behavioristično pomoč. Skrbniki se po večini s takimi težavami ne znajo ukvarjati in tako so psi pogosto vrnjeni v društvo ali se selijo iz enega doma v drugega, včasih so oddani v naša zavetišča, prišlo pa je tudi že do evtanazij takšnih psov. Prepogosto se s posvojitelji pred samo posvojitvijo ne opravi predposvojitvenega pogovora in tako posvojitelji niso seznanjeni z vsemi specifikami, ki jih imajo takšni psi, niti niso pripravljeni na posvojitev – vemo, da se večina posvojiteljev odloča na podlagi čustev, ne razuma. Žalosti pa nas tudi dejstvo, da v naših zavetiščih pristanejo tudi zapuščeni psi s tujim čipom. Za takšne pse lahko sklepamo, da so bili k nam pripeljani brez ustrezne dokumentacije, kar pa je izredno neodgovorno dejanje. Obstaja namreč velika možnost, da se na tak način k nam zanesejo hude bolezni, ki smo jih že uspeli iztrebiti (pasja kuga), so pri nas zelo redke (parvoviroza, kužni hepatitis...) ali se še ne pojavljajo (leishmania, TVT...)," so še opozorili.

'Živali ne poznajo meja, pes je pes'

"Živali ne poznajo meja. Pes je pes v Sloveniji, na Hrvaškem, v Bosni, Srbiji, Avstriji ali kjerkoli na svetu. Bolni, zlorabljeni, zanemarjeni potrebujejo pomoč, ne glede na to, od kod prihajajo in prav nerazumljivo je, da jih nekateri ločujejo na naše in njihove. Morda zato, ker Slovenci na vseh področjih tako delujemo, zakaj bi bilo na področju živalovarstva drugače?" pa odgovarjajo v društvu Animals Matter, kjer so lani pomagali pri posvojitvi štirih psov iz BiH.

"Vsi štirje so imeli zagotovljen dom, urejena je bila vsa potrebna dokumentacija, prišli so cepljeni, čipirani, psičke sterilizirane in samci kastrirani. Posvojitelji ob posvojitvi podpišejo izjavo o prevzemu živali, v roku sedmih dni so dolžni psa vpisati v CRP in nam posredovati potrdilo o vpisu. Vse posvojitelje pred prihodom psa v novi dom obiščemo, jim poskušamo pojasniti, kaj pomeni prihod novega pasjega družinskega člana v njihov dom. Opozorimo jih na odgovornost, na morebitne težave, vedno poskušamo od prostovoljcev, ki skrbijo za rešeno žival pridobiti čim več informacij o njenem vedenju, o morebitnih travmah oz. strahovih, ki jih ima posamezna žival ... da bi lahko čim več informacij posredovali tudi posvojiteljem."

Slovenija problema prosto živečih psov nima, ker je pravočasno pravilno ocenila, da je nujno take živali umikati s cest v zavetišča in poskrbeti, da se nekontrolirano ne razmnožujejo. Zaradi premajhne osveščenosti in še vedno precejšnjega števila neodgovornih skrbnikov pa se kljub temu soočamo s prevelikim številom nezaželenih živali, tako psov kot mačk. Kljub zakonsko predpisanemu obveznemu označevanju psov pa se to še vedno ne izvaja v zadostni meri in zavetišča so polna zapuščenih živali, pri katerih se skrbnika ne da identificirati. društvo Lajka

Kot pravijo, obsojajo "švercanje" psov iz tujine in posvojitve le na osnovi telefonskega razgovora s potencialnimi posvojitelji, pa naj gre za slovenske pse ali za pse iz tujine. "Mnogim je pomembno število živali, ki jim "pomagajo" niso pa pomembni pogoji, v katere se živali oddajo in res je, mnogi končajo tudi v Sloveniji v nemogočih pogojih, na prekratkih verigah, v boksih v lastnih iztrebkih, .... skratka v neprimernih domovih in pri ljudeh, ki nikakor niso kos novemu družinskemu članu," so še povedali.

Društvo Animal Angels je lani v Slovenijo pripeljalo 19 psov iz BiH in 17 s Hrvaške. "Pri uvozu psov iz tujine smo odgovorni in delamo v skladu z zakonom, saj iščemo domove psom, ki so živeli na ulici v slabih življenjskih razmerah. V zadnjem letu se problematike na Balkanu lotevamo drugače, saj želimo pomagati večini psom, ne le posameznikom. Pomagamo s plačilom sterilizacij in kastracij, plačujemo hrano za pse, ki so nastanjeni na varno, seveda morajo biti pred tem veterinarsko obdelani ter kastrirani in sterilizirani, prav tako pomagamo s plačilom cepljenj, čipiranj in zdravljenjem bolnih. Osveščamo ljudi, predvsem prostovoljce, ki pomagajo psom in jih podajamo način dobre prakse, ki je uveljavljena pri nas in se obnese. Zelo se trudimo reševati problematiko zapuščenih psov z državnimi inštancami ter župani," nam je povedala Simona Vodopivec.

V društvu Angelske šapice se strinjajo, da meja ni. "Pes je pes. Pomagamo tako slovenskim kužkom kot tistim iz drugih držav. Res pa je, da z veliko previdnostjo. Kužka pripeljemo z vso potrebni papirologijo in direktno do lastnika. Vse kužke spremljamo, kje smo, in smo povezani z njimi kot nekakšna velika družina."

Da slovenskih zavetišč ne polnijo psi s tujimi mikročipi, ki so posledica neodgovornih posvojitev, temveč neodgovorni lastniki in dvoriščna vzreja, ki je v Sloveniji popolnoma brez nadzora in nima nobene povezave z uvozom ali posvajanjem psov iz tujine, pa trdijo v Zavodu Pit, kjer se zavzemajo za odgovorno posvajanje in uvoz psov iz tujine, ki so veterinarsko oskrbovani in imajo vso potrebno dokumentacijo.

Kot pravijo, ne delajo razlik v vrednosti živali glede na izvor države porekla. "Seveda ne izključujemo dejstva, da se v slovenskih zavetiščih znajde kakšen pes s tujim mikročipom, pa vendar posploševati in kazati s prstom na vsa društva ali tiste aktiviste, ki želimo to posvajanje postaviti na nek nivo, je vsekakor krivično," še dodajajo.

Aktivisti in društva po njihovih besedah trenutno spremljajo tri primere psov s tujimi mikročipi v slovenskih zavetiščih – dva sta v zavetišču Horjul, eden v Brežicah.

Simona Vodopivec iz društva Animal Angels je posvojila štiri pse - enega iz Slovenije, enega iz Srbije in dva iz BiH. Pravi, da so ji spremenili življenje.
Simona Vodopivec iz društva Animal Angels je posvojila štiri pse - enega iz Slovenije, enega iz Srbije in dva iz BiH. Pravi, da so ji spremenili življenje. FOTO: 24ur.com

V Ljubljanskem zavetišču so sprejeli celo psa iz Alžirije

Tudi mi smo v slovenskih zavetiščih povprašali, koliko psov s tujimi čipi imajo. Iz Horjula so nam odgovorili, da imajo dva iz Srbije, iz Obalnega zavetišča so sporočili, da nimajo nobenega.

V mariborskem zavetišču pravijo, da se pri njih znajdejo psi s tujim mikročipom, ki so večinoma najdeni blizu meje z Avstrijo in blizu meje s Hrvaško. "Ne vidim komplikacije, če skrbnik žival nabavi v tujini in legalno pripelje v našo državo. Druga pesem je uvoz in namestitev živali k nekomu, ki živali prej še sploh ni spoznal (o karakternih značilnostih pa ne ve nič!) in ima občutek, da je nekaj rešil. Vsekakor je moje mnenje, da je nelegalno uvažanje živali iz tujine, ki so nato pri nas spuščeni in se v zavetiščih znajdejo kot najdeni, popoln nesmisel. Na ta način se težava ne reši, ampak se samo premakne. Rešitev te problematike vidim izključno v sterilizaciji in kastraciji živali v izvornih državah, saj je to edini način, da se omeji število živali. Ampak dokler bodo aktivisti "živalovarstveniki" reševali problem na način ilegalnega uvoza živali in s tem reševali problematiko drugih držav, je tudi težko pričakovati pozitivne spremembe tamkajšnjih oblasti," je zapisal vodja zavetišča Tomaž Kristanič.

Društva, ki uvažajo pse, in na katere torej letijo kritike, so Animal Angels, Anima, Angelske Šapice, Zavod Pit in Društvo Pomagajmo preživeti zavrženim živalim. Obstajajo pa seveda tudi še posamezniki.

V zavetišču Ljubljana so nam povedali, da že od nekdaj sprejemajo pse s tujimi čipi, ne samo z območja balkanskih držav, temveč tudi iz sosednjih držav, celo Nemčije. Večino psov vrnejo lastnikom, nekaterih pa tudi ne. "Po nam znanih podatkih društva ne pripeljejo psa na ime Društva, temveč je kot lastnik pisana fizična oseba. Potem psa predajo drugi fizični osebi v Sloveniji. Pogosta težava, ki jo ob tem zaznavamo, je, da se ne opravijo prepisi lastništva – registracija psa na novega lastnika. Veliko psov, pripeljanih iz balkanskih držav, je plašnih, slabše socializiranih in novemu skrbniku že ob manjši nepazljivosti pobegnejo. Potem jih ne morejo ujeti oz. jih ulovimo mi ali prejmemo v zavetišče. Zatem pa nastane težava, ker psa lahko vrnemo samo v register vpisanem lastniku, in najmanj, kar nastane, je kup logističnih težav. Se pa tudi dogaja, da se osebe, ki so vpisane kot lastniki, ne javljajo skrbniku, niti zavetišču, ker s psom ne želijo imeti več opravka. Bilo je že potrebno posredovanje veterinarske inšpekcije. Dogajalo se je tudi, da je bilo uvoženih več psov hkrati in potem so bili podatki ali dokumenti pomešani." Na tak način posvojeni psi so lahko tudi prezahtevni za nove lastnike (neobvladljivi oziroma z drugimi oblikami neželenega vedenja, s poškodbami ali drugimi zdravstvenimi zahtevami … Prejšnji lastniki jih ne želijo sprejeti nazaj in skrbnikom ne preostane drugega, kot da jih predajo v zavetišče. "Nedavno smo reševali zgodbo psičke, ki je bila pripeljana iz omenjenih držav preko društva, bila predana posvojiteljici in ji kmalu po prejemu pobegnila neznano kam. Psička je bila kasneje večkrat opažena na več lokacijah na območju letališke ceste. Zaradi plašnosti in nesodelovanja oseb, ki so jo hranili, smo jo lovili kar dve leti. Nedavno jo je ena občanka po dolgem času le uspela toliko socializirati, da jo je lahko ujela in sedaj biva z njo."

V zavetišču so nekoč sprejeli tudi psa, ki je bil najden v Ljubljani in je k nam prišel iz Alžirije! "Zraven so bile vse potrebne stvari, še letalska karta … žal lastnika brez imena in kljub čipu nismo nikoli našli. Zaradi neznanega statusa smo morali izvesti karanteno in potreba cepljenja v skladu s predpisi, zatem pa smo ga oddali novim skrbnikom. Ali že uživa pri novih skrbnikih," so še povedali.

Tudi UVHVVR ne podpira reševanj psov iz tujine, dokazov o boleznih, ki jih omenjajo društva, ni

Psi, ki v Slovenijo pridejo preko meje, morajo izpolnjevati veterinarske pogoje za vstop, so pojasnili na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR). Ti vključujejo označitev, identifikacijski dokument in predpisane dokumente glede na vrsto premika (netrgovski premik, trgovanje oziroma uvoz). Pes mora izpolnjevati predpisane zdravstvene zahteve, na primer zahteve glede obveznih cepljenj, preverjanja učinkovitosti cepljenj, tretiranja proti zajedalcem. Te zahteve se razlikujejo glede na državo, iz katere psi prihajajo.

Informacij, da se bolezni, ki smo jih v Sloveniji že izkoreninili, zaradi uvoza psov znova pojavljajo pri nas, ne morejo uradno potrditi. UVHVVR namreč ne spremlja pojavov virusnega hepatitisa psov, pasje kuge in invadiranosti s srčno glisto, zadnji primer babezioze so zabeležili avgusta lani pri psu v Ajdovščini. "Glede stekline pa je situacija ugodna, saj je v Republiki Sloveniji z vsemi potrebnimi ukrepi steklina uspešno izkoreninjena, zato si UVHVVR prizadeva, da bi tako tudi ostalo."

Na UVHVVR še pravijo, da ne podpirajo reševanj psov iz ulic v državah bivše SFRJ in iskanja posvojiteljev v Sloveniji, in sicer iz treh razlogov:
- odločitev za psa iz ulice je velikokrat sprejeta impulzivno iz čustvenih vzgibov,
- "reševanje" psov z iskanjem posvojiteljev v Sloveniji dejansko ne pripomore bistveno k odpravljanju problematike zapuščenih psov v omenjenih državah, ker ne odpravlja vzrokov, temveč samo blaži simptome;
- vsak potencialni posvojitelj, ki se odloči za psa preko meje, je en posvojitelj manj za psa, ki na novega lastnika čaka v enem od slovenskih zavetišč in se v zavetišču delno oskrbuje iz davkoplačevalskega denarja.

Podatkov o tem, koliko neregistriranih psov imamo v Sloveniji, na UVHVVR nimajo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (109)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ZaZaZuu
13. 04. 2018 13.23
+4
na bruhanje mi gre ob branju komentarjev. seveda so pri nas živali, ki rabijo pomoč, vendar se količinsko niti približno ne more situacija pri nas primerjati s situacijo v Bosni in Srbiji. Žival je žival. Vsako rešeno življenje šteje, pa naj bo iz Slovenije, Bosne ali pa Avstralije. če bi vsi ki, ki ste tako glasni glede tega, da ne posvajanje psov izven naših meja napaka, posvojili samo eno žival, ki pri nas išče dom, bi lahko mi preostali še naprej mirne vesti posvajali pse od drugod.
dannyer
09. 04. 2018 18.11
+1
dannyer
09. 04. 2018 18.40
-1
o kakšnem protokolu ali o karanteni pa nič kršenje lastnih zakonov super. taka početja so ne odgovorna. celo nevarna.
flojdi
09. 04. 2018 14.37
+5
. to je Problem./ spominjam se nekoga naših , ki se je pohvalil, da je " posvojil" otročka v afriki, in nakazuje denar zanj. ( ampak TU SO otročki , ki niso nikoli siti. ravno tako SO TU živalce , HUDO Potrebne pomoči. (in zakaj je danes tako težko Poštimat najprej sebe; po tem pomagat najbližji okolici... in šele PO TEM ...ja no, tistim, ki tega tudi(še) ne znajo
KladivoSi
09. 04. 2018 15.47
+1
Kadar doma stvari v red vzameš je to samoumevno, kdo pa se bo drugi brigal za to. Če pa v tujini nos zraven vtikaš se pa lahko pohvališ, kar se doma težko, ker si dovžan pomagat. Pa še zgleda pol tako, kot da doma teh problemov nimaš in zato pomagaš.
wolfterier
09. 04. 2018 16.47
-1
Posvojili smo že pol Balkana,pa bomo še kakšno živalco,se bodo bolj domače počutili,a ne.
Morana7
09. 04. 2018 17.54
+1
flojdi, pa kdo si ti, da boš to pogojeval? Nekdo ki ima rad živali sem prepričana, da se tudi ob živalih v Sloveniji ne obrne stran...lahko da pomaga tudi ljudem a vi sedja obsojate, češ vrstni red ni pravi....
ZaZaZuu
13. 04. 2018 13.28
+4
pa ti veš koliko let lahko traja če želiš v sloveniji posvojit 'slovenskega' otroka? posvojiti otroka je nadvse plemenito in nesebično dejanje (za razliko od tega, da imaš svoje otroke). Če nekdo želi posvojiti otroka, mu noben na tem svetu nima pravice pametovati iz kje naj posvoji otroka in kako mora le-ta izgledati. v afriki dnevno umre na tisoče otrok. Umirajo v bedi, od bolezni, od lakote, osamljeni.... Če nekdo želi rešiti eno tako življenje, potem kapo dol. Živali in otroci, potrebni pomoči, so v vsaki državi, v vsakem mestu, v vsaki vasi in za vsakim vogalom. Po celem svetu. Če rešiš eno, samo eno življenje, si naredil dobro delo. Človek, ki kaj takega kritizira, ni vreden naziva 'človek'.
Seni70
09. 04. 2018 13.58
+8
Društvo Lajka, ja....kot vedno, imajo negativne komentarje glede posvojitve živali iz tujine. Hvala za ODLIČEN KOMENTAR Zdenko Krajnc in Ajda_NJ . Žival je žival, ni važno od kod. Tudi sama sem posvojila psičko iz BIH preko Animal Angels. Nikoli se ni zgodilo, da (kot so napisali v Lajki) je ne bi obvladali: psička je bila plašna in ŠE KAKO ZELO HVALEŽNA, da ima končno redno prehrano, topel dom in veliko ljubezni. Pa je ta naša carta kar konkreten kuža. Vsako rešeno živalsko življenje je odlika sočutnih ljudi, pa naj bo to v slo, bih ali kjerkoli drugje.
Transformerji
09. 04. 2018 13.03
+11
Čas je, da novico odstranite, tisti, ki hočejo prispevati za proteze psa, so že seznanjeni. Ker pa gre za živali - o poginulih kravah zaradi lakote je bila hitro odstranjena - to je bilo pa v Sloveniji!
flojdi
09. 04. 2018 14.41
+7
.tudi to , da eni pri nas futrajo bike s kurjim gnojem, in krave s pretečenimi tortami..zaradi nedovoljenih besed ne bo videlo DNEVA. stavim.
macro
09. 04. 2018 12.41
+1
Zdenko Krajnc
08. 04. 2018 16.42
+14
Slovenceljni spet imate eno temo za naše in tujce. Slovenceljni z IQ sobne temperature očitno ne dojemajo: - da lastniki perzijskih mačk nimajo ničesar skupnega s podporo Iranske politike; - da lastniki škotski ovčarjev niso vsi po vrsti transvestiti; - da lastniki zlatih prinašalcev nimajo pod posteljo kupov zlata. - da vsi lastniki dalmatincev nimajo sorodnikov ob jadranu Zakaj sploh jeste Dunajske in Pariške zrezke, ko pa ti niso avtohtono slovenski, raje se odločite za Kranjsko klobaso in Ptujski lűk in s tem izkazujte svojo pripadnost. Kar se psov tiče, pa pa sploh ni važno od kod si ga nekdo nabavi. Če je to iz področja bivše SFRJ, iz Brazilije ali Kanade ali celo Kitajske je nepomembno. Čvekanje, da je v slovenskih azilih dovolj "domačih" živali, je enako kot nakladanje pri katerem trgovcu lahko kupujemo kruh in mleko.
Ajda_NJ
09. 04. 2018 09.23
+9
ja, Zdenko, takih z odrezanimi nogami v slo zavetiščih res ni na pretek, pa tudi uličarje je v slo težko najti in ne, ne gre za ksenokanofobijo, ampak za pragmatizem ...
pizzamargerita
07. 04. 2018 21.22
-22
najprej naval jugosov v slovenijo, zdaj pa se njihovi cucki... smo res totalno nori?!
wolfterier
09. 04. 2018 16.48
+3
ce.ce.
09. 04. 2018 20.01
+1
Dule Med
07. 04. 2018 19.29
+42
Problem ni z psi, problem je z ljudmi.
Klleo
07. 04. 2018 17.49
+10
Lepo spisan članek..ko pa berem komentarje ti naredi malo slabo kako nekatei živijo v oblakih da boš rešil nepoznanega psa iz nepoznanega okolja in porekla in bil njegov Jezus ter družbeni heroj vse lepo in prav lepa IDEJA....vse te ljudi vabim naj se odpravijo v neko predmestje Tirane in vidijo kaj je pasji zakon ulice....če so živali maltretirane 3/4 svojega življenja in morajo vsak dan ubijati za hrano ne moreš pričakovat socializacije od njega to je SEBIČNO ker žival ne pozna drugačnega načina življenja oziroma je bomba ki čakaš da jo raznese in ugrizne nekoga doma ali na ulici....da grem malo dalje v Sloveniji ni dosti bolše v kakih vaseh. Osebno poznam primer ko je imel nekdo doma nekontrolirano št. mačk cca 20-še sam ni vedu za njih. Ljudje so ga opozorili a ta je zanikal-saj niso čipirane,dokaži da so moje. kličeš policijo,nobeden nič ne more, nihče noče domov vzet 20 potepuških in roparskih mačk-zavetišče se jih otepa ker je prepolno. AMPAK našel se je vaški junak ki je to zreduciral na 2 mački-prve dve. Nihče v vasi ne ve kdo je to bil, so mu pa vsi 100% hvaležni. Lastnik je pa zadnji opazil da se je kaj spremenilo-žival res ni nič kriva, žal pa plača ceno neodgovornega lastnika
Morana7
07. 04. 2018 18.09
+11
Imeti psa je zelo vzajemno in če se tega lotiš kot je treba, greš v pasjo šolo, se ukvarjaš s psom se bo ta tudi s časom socializiral. Brez truda ni pa seveda nič eni obupajo že ob prvi težavi ti so verjetno res želeli bit heroji ne pa tudi odgovorni lastniki psa kar naj bi s prevzemom psa postali.
milllla
07. 04. 2018 19.56
+4
Problem je, da ti klateški psi z oblikovanim karakterjem, tega psa ga ne kar zrihtaš...ni toliko simpl...Imam mačkona, ki je bil prostoživeči, že kastriran z prirezanim uhljem, pripravljenim za živet nazaj zunaj...Star je bil okrog 1 leto...Če mi verjamete mi je leto samo razmišljl kako uiti iz hiše(živim v križišču, muce imam v hiši) tudi iz 1 nadstropja mi je skočil skozi okno(sem imela potem leto zaprta okna), groza...sem že skoraj obupala pa se nisem vdala...sedaj je pa mačkon, da ga ni takega daleč naokrog!!! Muc in pol...je bilo vredno vsega truda!!
Ajda_NJ
09. 04. 2018 09.25
+4
seveda, se strinjam, ampak vsak, ki posvoji psa iz ulice, se mora vprašati, ali sem res pripravljen na ekstra napore? gre samo za to, da se ljudje odločajo z dovolj informacijami in ne amo na podlagi čustev, pa mogoče tudi malo egotripa v smislu "kok sem jst fajn človk, ker sem pomagal" ...
svasta...
07. 04. 2018 17.07
+5
dober clanek o pomembni temi!
nogutsnoglorry
07. 04. 2018 16.54
+11
problem je isti ko pri prebežnikih, težave se ne lotimo pri izvoru marveč poskušamo rešiti posledice, to je pa začaran krog. Kriv je pa kapital, saj ima veliko ljudi od takšnnih in drugačnih težav velike koristi. Bo pa tako, dokler bomo podpirali ta pokvarjeni kapitalistični sistem.
User1421764
07. 04. 2018 16.05
-7
more slovensko govort :D
Transformerji
07. 04. 2018 15.23
+21
Nisem brez empatije, vendar mi je tega počasi že dovolj - psička je iz Bosne, poskrbeli smo za žrtve min, dali zatočišče na stotine prebivalcev iz Bosne, ki so ostali tukaj - vse pošljimo nazaj in naj se zaposlijo tam, kjer lahko poskrbijo za civilizacijo in humanost svoje domovine!
Morana7
07. 04. 2018 15.49
+8
Če se vse prej dogovori in so vsi papirji urejeni in pes ne pride sem v pasji azil temveč v dom ne vidim problema, saj ne bo na cesti ampak bo zanj poskrbljeno...ta dikcija na koncu rešujmo zgolj naše živali se mi zdi čisto mimo. Če so zadeve urejene ne vidim težave zakaj ne psa vzela od drugod...tudi kolegica je pasemsko psico vendarle pripeljalal iz tujine, kar je bila njena osebna odločitev.
Transformerji
09. 04. 2018 12.31
+1
Te razumem, ne razumem pa, zakaj ponovno gledamo to novico. Saj menda ne pričakujejo kakšne prispevke za proteze psičke???
ONniON
07. 04. 2018 14.41
+1
najlažje je uvoziti
Morana7
07. 04. 2018 14.32
+6
Ko greš prebrat še na FB malo kaj društva za zaščito živali pišejo na to temo in dobesedno serjejo po drugih delujočih društvih na tem področju, kot da sami niso ene živali iz tujine pripeljali....tipično Slovensko...naj pred svojim pragom pometejo za začetek.....Lajka deluje kot neko zbirališče nestrpnežev...ki se spušča na osebni nivo in javno blati...naj dajo svoje ljudi poimensko me zanima, če si bo kdo upal zapisati točno iste besede....ker kao po SSKJ niso slabšalne...izjemno nizek nivo....
Transformerji
07. 04. 2018 12.50
+33
Sem bral tudi začetek te zgodbe: kar dajte mi minuse na moje mišljenje: ubogo bitje bi morali takoj evtanazirati! Brez vseh nogic še hoditi ne more!
Apostol1
07. 04. 2018 13.58
+9
No jaz ti bom dal minus, kar poglej malo po netu koliko je srečnih psov z protetiko, drugič si zaslužiš minus, ker obravnavaš živo bitje kot nek recimo zelo poškodovan avto, ki je res za na odpad, pes je pa živo bitje tako kot jaz ali ti in vsako živo bitje rado živi mar ne in tretjič pa imaš minus od mene zaradi ravnodušnosti do tega primera.
joze-j
07. 04. 2018 14.12
-2
Ko vam bo prišel v družino tetraplegik, ga kar dajte s kolom po glavici, ker drugačne evtanazije pri nas ni.
Dracul Va Domni DinNou
07. 04. 2018 14.24
+25
sem velika ljubiteljica zivali ampak zivali ki ne morejo imeti normalnega zivljenja jim moramo pustiti odditi. to ni zivljenje. in ja kakor pise v clanku na kuzka bo svet kmalu pozabil on pa bo za vedno ostal brez vseh 4 nog.
Uporabnik113089
07. 04. 2018 14.53
-1
Je, je. Reče se ji nepopolna evtanazija, mar ne?
Transformerji
07. 04. 2018 15.13
+6
Jaz pa spremljam naš zdravstveni sistem, in ugotavljam, da so ljudje brez zvez in poznanstev, pa brez denarja, na slabšem kot psi. Zakaj se pa kar naprej zbira denar za zdravljenj naši državljanov v tujini???
Apostol1
07. 04. 2018 15.56
+11
Kar se zdravstvenega sistema tiče ti bom pa tole povedal. Ravno en teden je kar so mi zamenjali kolk, od prvega o pregleda do operacije je minilo 4 mesece, ne vem za druge ampak jaz sem prišel na vrsto brez zvez in zaenkrat se o vsem skupaj lahko samo pohvalno izrazim.
Transformerji
07. 04. 2018 16.49
+5
Komu to govoriš - od prvega pregleda do operacije samo 4 mesece?? Pojavi se v kakšnih novicah in se pohvali s tem, potem , če ne bo ugovorov, ti bom celo verjel! Verjetno si eden izmed tistih, izbranih....
Apostol1
07. 04. 2018 18.39
+5
Nisem med izbranimi in vse je dokazljivo samo prav dobro veš,da se tule nihče ne izpostavlja in se tudi jaz ne mislim, verjemi ali ne, toda lagati pa nimam namena ne tebi in ne ostalim.
Apostol1
08. 04. 2018 15.51
+2
Ti si kvečjemu ljubiteljica svojega ega. Poglej na you tube kužke s protetiko kako se veselijo življenja
ce.ce.
09. 04. 2018 20.04
ce.ce.
09. 04. 2018 20.04
saavik256
07. 04. 2018 11.18
-20
Ce bi se taisti ljudje pol toliko brigali za soljudi kot pa se za pse, bi bila Slovenija dosti lepsa.
Frane Šajn
07. 04. 2018 11.43
+32
Savik....Kaj so torej psi poslani na ta svet da se nad njimi izživljamo ti namišljeni človekoljubček , ki za povrh verjetno hodiš še v cerkev! Očitaš ljudem tisto kar sam nisi v stanju ponuditi ne psu ne človeku. Tako se berejo taki med vrsticami ne moreš se skriti.
Morana7
07. 04. 2018 12.12
+27
Savik se tudi za ljudi brigam kot prostovoljka RK in ja še za psa se brigam, ki ga je en človek pustil na cesti...kaj pa vi delate, če lahko vprašam???
Hachi
07. 04. 2018 12.43
+25
Savik, ce bi se taisti ljudje, ki jim non stop nekaj ni prav, brigali samo zase, bi bil tudi cel svet dosti lepsi. sploh pa ce sam nisi sposoben narediti nicesar, ne pljuvaj po tistih, ki pomagajo komurkoli. tisti, ki pomagajo zivalim, vecinoma vsi pomagajo tudi ljudem in ne samo zivalim. tisti, ki pa pljuvajo in pametujejo tistim, ki pomagajo zivalim, pa ne pomagate ne zivalim, ne ljudem. sicer pa, ce si tako pameten, obuj cipele, pa pojdi pomagati ljudem. 905 ljudi bi si lahko sami pomagali, pa si ne. zakaj ne? zato, ker so navajeni, da jim je vse dano na pladnju, da jim socialna pripada, da jim ni potrebno delati, itd. zivali pa so odvisne od nas. so zavrzene zaradi cloveske malomarnosti. so zapuscene zaradi cloveske neodgovornosti. in ja, so nasa skrb. vsak, ki ima dve roki in dve nogi, pa lahko poskrbi zase. dokler bodo delovna mesta na razpolago, do takrat mi naj ljudje ne jamrajo, da nimajo. pa pustimo dolocene specificne primere ob strani, da se ne bos ob kaj obregnil.
ce.ce.
08. 04. 2018 08.19
+0
dela na tem, da mu je samemu sebi najlepše
optimistikus
07. 04. 2018 11.15
+5
Človeška podlost in pohlep po zaslužku ne pozna meja, pa naj bo to na živalih , ljudeh ali čim drugem, sam sem do sedaj rešil in domov odpeljal tri kužke in kr nekaj muc ter jih razvajal do konca, nobene pa nisem pripeljal iz azila ampak sem jih pobral direktno iz ulice, samo enkrat pa sel šel v azil da bi od tam posvojil kakšno muco ali kužka pa so me zelo razočarali ko sem videl kakšno politiko vodijo. Zadevo tako hudo zakomplicirajo in verjetno tudi z namenom da se čim manj ljudi odloči za posvojitev ker očitno da na ta račun nekdo lepo živi in ima korist, več živali imajo tam več služijo in mislim da sami zelo skrbijo za redni pritok novih živali. Moje mnenje je da bi treba vse te azile zapret in to prepustiti veterinarskim postajam ki bi poskrbele za čimprejšnjo oddajo živali ali pa jih po določenem času uspavati.
Apostol1
07. 04. 2018 11.07
+49
Ko pogledam to psičko Dano me je sram da sem človek.
jg57
07. 04. 2018 11.28
+0
Jaz ne verjamem, da so to storili ljudje. Videl sem podobne poškodbe pri mladi srnici, ki je prišla pod kosilnico. Skrita v travi ni znala pobegniti. 0stala je brez nog in bila je porezana po glavi in ni preživela. Čudim se, da sa na forumu ne oglasi iz kmetisjke stroke, ki bi lahko kaj več povedal o usodbih stikih strojev in živali. Tu pa mnogi nabijate o pošastih med ljudmi. Upam, da se motite.
Hachi
07. 04. 2018 12.46
+5
js57, ce ne poznas zgodbe, ni prav da komentiras. ce je nakljucni res, ali pa nameren, se povsem lepo vidi. kosilnica tudi kogo razcefra, ne samo odreze. tako da se pri Dani lepo vidi, da je zadeva porezana in da je delo cloveske roke.