Gospodarstvo

Delnica NLB zvezda dogajanja na ljubljanski borzi

Ljubljana, 14. 11. 2018 06.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA/L.Š./D.L.
Komentarji
117

Dogajanje na Ljubljanski borzi je poživila borzna kotacija delnice NLB. Debitantka se je prvi trgovalni dan odrezala dobro, saj je promet dosegel 2,88 milijona evrov, tečaj pa je pridobil 10 odstotkov in se oblikoval pri 56,65 evra. Delnice NLB so začele kotirati tudi na londonski borzi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Delnice NLB na borzi
    02:18
    Iz 24UR: Delnice NLB na borzi
  • Iz SVETA: Kotiranje delnic
    02:57
    Iz SVETA: Kotiranje delnic
  • Otvorili začetek trgovanja delnic NLB
    00:19
    Otvorili začetek trgovanja delnic NLB

Delnica NLB je bila na prvi trgovalni dan na Ljubljanski borzi zvezda dogajanja. Vlagatelji so sklenili za 2,88 milijona evrov prometa, kar je visok dnevni izkupiček. "Vsaj nekaj časa bi bilo lahko trgovanje na nekoliko višji ravni, nato pa lahko pričakujemo, da se bodo nivoji umirili," je dogajanje na borzi komentiral Matej Šimnic, direktor upravljanja premoženja v družbi Alta Invest.

Delnice NLB so kotacijo začele pri ceni 51,50 evra. V prvem trgovalnem dnevu so pridobile 10 odstotkov in dan sklenile pri 56,65 evra.

Na londonski borzi pa je promet danes do približno 15.30 dosegel okoli 12 milijonov evrov, tečaj - izhodiščni za GDR je znašal 10,30 evra - pa je pridobil približno 11 odstotkov in se oblikoval pri okvirno 11,47 evra.

Zvonec naznanil debi delnic NLB na borzi 

Delnice NLB so začele kotirati na ljubljanski in londonski borzi.
Delnice NLB so začele kotirati na ljubljanski in londonski borzi. FOTO: Aljoša Kravanja

Uvrstitev delnic NLB na Ljubljansko borzo, za kar so bili načrti že pred 15 leti, je pospremilo simbolično zvonjenje ob začetku trgovanja ob 9.15. Dogodka so se udeležili vodilni iz NLB in SDH (Slovenski državni holding), nanj pa so bili vabljeni predstavniki države, regulatorjev, finančne industrije in nekaterih podjetij, predvsem tistih, z delnicami katerih se trguje na Ljubljanski borzi v prvi kotaciji. 

S tem je tudi uradno končana prodaja 65 odstotkov največje banke v državi po metodi IPO. Država je ohranila 35-odstotni delež, med večjimi lastniki pa sta po novem finančna družba Brandes Investment Partners in Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD).

Prvi mož NLB Blaž Brodnjak je otvoril začetek trgovanja delnic NLB na borzi s simbolnim zvonjenjem. Pri tem mu je vrv zvonca ostala v roki.
Prvi mož NLB Blaž Brodnjak je otvoril začetek trgovanja delnic NLB na borzi s simbolnim zvonjenjem. Pri tem mu je vrv zvonca ostala v roki. FOTO: 24ur.com
Čeprav je NLB v postopku javne ponudbe delnic (IPO), ki so stekli v drugi polovici oktobra, dobila zasebne lastnike, mora država do konca leta 2019 prodati še 10 odstotkov banke. Do takrat zanjo veljajo omejevalni ukrepi, s katerimi komisija želi zagotoviti, da nima konkurenčne prednosti pred drugimi bankami na trgu. Med njimi so zaprtje poslovalnic in začetek odprodaje svojega deleža v hčerinski zavarovalnici NLB Vita.

"Glava in srce NLB ostajata v Ljubljani," je ob debiju delnic NLB na borzi dejal prvi mož NLB Blaž Brodnjak in dodal, da se NLB sedaj odpirajo nova obzorja: "Zadihali bomo s polnimi pljuči, saj smo bili pet let zelo omejeni pri svojem poslovanju." NLB namreč bremenijo omejevalni ukrepi, da zaradi prejema državne pomoči ne bi imela konkurenčne prednosti pred tekmeci. Sedaj se odpravljajo nekatere omejitve, ko bo država prodala preostanek, pa vse. "To bo velik privilegij in velika odgovornost," je ocenil Brodnjak. Ker prodaja 75 odstotkov minus ene delnice državnega lastniškega deleža ne bo izvedena do konca letošnjega leta, bo morala NLB skladno z odločitvijo Evropske komisije sprožiti tudi prodajo svojega deleža v hčerinski zavarovalnici NLB Vita.

A Brodnjak upa, da bo mogoče v pogovorih z Evropsko komisijo nasloviti upravičenost preostalih omejitev in zahtev in doseči njihovo odpravo. V kratkem naj bi v Ljubljano na obisk prišla tudi pristojna evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.

Brodnjak je sicer prepričan, da se bo s pretežnim zasebnim lastništvom banka razvijala v smislu korporativnega upravljanja in svobode poslovanja. Svoje storitve je ponudil še naprej.

Delnice NLB, največje banke v državi, so začele kotirati tudi na londonski borzi
Delnice NLB, največje banke v državi, so začele kotirati tudi na londonski borzi FOTO: AP

NLB se bo lahko zdaj potegovala za naziv regijskega prvaka

Prvi mož NLB je dodal, da je banka tako kot celoten slovenski sistem po bančni sanaciji, ki jo je označil za vzorčno, v zelo dobri kondiciji in da je sistemsko pomembna institucija poleg Slovenije še v petih državah. Tudi v prihodnje ima po njegovih besedah v regiji, kjer deluje, zelo velike ambicije. Skupina deluje na trgih Srbije, Črne gore, BiH, Kosova in Makedonije, Brodnjak si želi, da bi enkrat vanjo lahko vključili tudi Hrvaško, ki je za slovensko gospodarstvo v regiji najpomembnejši trg.

Banka se bo zdaj, tako Brodnjak, lahko potegovala za naziv regijskega prvaka. Za to ima kot sistemska družba, ki pozna zgodovino, kulturo in mentaliteto na območju nekdanje Jugoslavije potencial. Zagotovil pa je, da bo delovala premišljeno in zasledovala dolgoročne cilje ter zagotavljala gospodarsko stabilnost.

Državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja je poudaril, da je Slovenija s to transakcijo izpolnila prvi, najpomembnejši del zavez Evropski komisiji, vezano na dodelitev državne pomoči v 2013. "Slovenija je jasno pokazala, da danes zaveze spoštuje. Kredibilnost, ki jo je država pridobila s tem, bo pozitivno prispevala k bonitetni oceni države in banke," je poudaril.

'Pomemben dan za slovenski kapitalski trg'

Predsednica uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Lidija Glavina je napovedala, da bo SDH nadaljeval prodajo preostanka delnic do konca 2019. "Uspešno smo zaključili prvi korak privatizacije NLB. Kljub zelo zahtevnim razmeram na finančnih trgih so se za nakup odločili mednarodno priznani finančni investitorji," je povzela. Kupnina znaša 609 milijonov evrov, v njej še ni kupnine iz stabilizacijskih delnic v višini 61 milijonov evrov. Dodala je, da NLB ostaja "samostojna slovenska finančna institucija".

"To je pomemben dan za slovenski kapitalski trg," pa je poudaril predsednik uprave Ljubljanske borze Aleš Ipavec in spomnil, da smo v preteklosti izgubljali kredibilnost, ker "smo podobne zgodbe delali s figo v žepu". Cene, ki jo je za delnico NLB iztržila država, ne more komentirati. "Nekateri so nezadovoljni, da je prenizka. A trg bo kmalu pokazal, koliko je delnica vredna," je dodal.

Na londonski borzi kar nekaj zanimanja

Na Ljubljanski borzi so se navadne delnice, imenovane NLBR, uvrstile v trgovanje v prvi kotaciji. Na londonski borzi pa so globalna potrdila o lastništvu, ki predstavljajo navadne delnice NLB, uvrščena v uradno kotacijo urada za finančni red Združenega kraljestva in v trgovanje na glavnem trgu Londonske borze za uvrščene vrednostne papirje, pod imenom NLB.

NLB pa je z današnjim dnem postala tudi prva slovenska družba, katere delnice kotirajo na borzi v Londonu, so izpostavili v London Stock Exchange. "Današnja kotacija delnic NLB v Londonu, prva s strani slovenskega podjetja, je pomemben mejnik," je dejal izvršni direktor družbe London Stock Exchange Nikhil Rathi. Postopek javne ponudbe delnic za NLB, v skladu s katerim so delnice uvrščene tudi na londonsko borzo, po njegovem potrjuje vlogo te borze kot vodilnega svetovnega prizorišča in partnerja za mednarodne izdajatelje, predvsem za banke.

V uradno kotacijo urada za finančni red Združenega kraljestva in v trgovanje na glavnem trgu Londonske borze za uvrščene vrednostne papirje so pod imenom NLB uvrščena globalna potrdila o lastništvu (GDR). Gre za prenosljiv vrednostni papir, ki ga izda banka in služi kot nadomestni finančni instrument za delnice nekega tujega podjetja, s katerimi se trguje v tujini. Vsako delnico sestavlja pet GDR. Razpon ponudbene cene v GDR je tako določen pri 10,30 evra. 

Promet je danes do približno 15.30 dosegel okoli 12 milijonov evrov, tečaj pa je pridobil približno 11 odstotkov in se oblikoval pri okvirno 11,47 evra.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (117)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JApajaDAja
15. 11. 2018 10.38
+4
rvacka pbz -pokojninski sklad kupil 1,4%....erste plavi 2,76% nlb....pri gorenju so že sedaj zaslužili 100 %...sedaj čakajo na pertol, triglav, krko.......sosedje so zopet "aktivni"!
kameltrajbar
15. 11. 2018 07.59
+3
Šenkal banko.....za drobiž...
Simoni?
14. 11. 2018 20.48
+6
Brodnjak, Dragonja in Glavinova pa se smejejo, kot bi jim ratalo kupiti večinski delež Krke...
muci007
15. 11. 2018 12.00
+1
...omenjeni so se zelo omastili .... delček od kupnine bodo imeli oz. že imajo na skritih računih v tujini ali v obliki nepremičnin na brezimenskem računu... Glavni kupec jim bo povrnil zagotovitev nizke cene delnic NLB...
Simoni?
14. 11. 2018 20.46
+3
Vem da je Cerar bil in ostal občutljiv na babe. To da Šarec prenaša Lidijo Glavinana čelu državne agencije za razprodajo državnega premoženja, pa je zame zeloo velika uganka. Enako kot mnenje bajonetarjev - Kordiša in Mesečnika o tej zadevi...
mijavci
14. 11. 2018 20.20
+8
Ko vidiš da se spakatura od plastike veseli, to pomeni da je narod popušil pa obračaj kokr hočeš.
alkimistos
14. 11. 2018 18.06
+13
Pa je šel bankomat..... no zdej ga nadomešča nekaj po imenu DUTB...
est
14. 11. 2018 18.32
+4
ezzy5
14. 11. 2018 17.50
+23
Dajte no.....na bruhanje mi gre od vas bankirjev. Še vedno čakamo na kreditne pogodbe podarjenih kreditov. Kdo jih je podpisoval za prijatelje? OKRADLI STE NAS BARABE!!! In odgovarjali boste pred narodom ne pred sodiščem.
ezzy5
14. 11. 2018 17.52
+16
POGODBE VEN!!!! Kdo od politikov si upa to zahtevat? Tisti bo zame BOG!!
puspan
15. 11. 2018 08.58
+0
Ezzy, vsi tisti, ki jokate, da so vas okradli, se za burek nimate.
Simoni?
14. 11. 2018 17.08
+20
Se bosta NLB in Gorenje združila? To bi šele bili pralni stroji!!! Kakšen Miele? Kakšen Bosch?
Simoni?
14. 11. 2018 17.06
+27
V letih ko so slovenski davkoplačevalci devetkrat dokapitalizirali to vrečo brez dna, je gospa Glavina delala kot poenterka pri laškem steklarju. Danes pa se junaško baha da je dosegla spektakularne rezultate ob prodaji delnic NLB. Če bi še čistilki Fati dodelili mandat za prodajo Krke bi ona dosegla še precej boljše rezultate kot ta uboga laška kreatura, ki očitno dobro obvlada le mahanje s tujim onetom po koprivah!
belzer
14. 11. 2018 17.01
+14
Pa je šel bankomat za elito-kaj pa zdaj?
26277
14. 11. 2018 16.39
+10
KORI IN NIGHT... sta pokupla vse delnice.
piu
14. 11. 2018 16.51
+8
andrej2004
14. 11. 2018 16.37
+35
In spet bo nekje nekdo dobr pokasiral. Plačali smo pa mi.
drago štubljar
05. 11. 2019 15.49
ecnarf
14. 11. 2018 16.24
+17
še mal nakladanja potem pa štrbuuuuuuunk in ne bo nič vredna
wolfterier
14. 11. 2018 16.03
+24
A sta Kos in Praprotnik še na plačilni listi,sam prašam...
marker1
14. 11. 2018 16.20
+14
Še, vendar na tistih 35%, kar je še državnega. Sledove pranja se mora izbrisati.
kaktusar1
14. 11. 2018 15.39
+30
Drugač pa debitantka blesti...na naših žuljih....
Madeni
14. 11. 2018 14.54
+13
LEVAKI imajo razprodajo vse - 50 %..Pa še kupon zan- 25 % na en izdelek..
Viejo cabron
14. 11. 2018 16.02
-5
Kdo pa so LEVAKI? Malo jih naštej, ni mi jasno kaj s tem misliš. Sicer pa sem vesel, da so se ta "čreva" z NLB končala. Kdor pa je komintent te banke pa je itak brez IQ.
elrocco77
14. 11. 2018 14.05
+30
Je pa res tudi to, da ko se bankirji enkrat takole smejčkajo bolje prijeti se za denarnice in višek denarja spraviti v štumf brez luknje kot je v banki.
Transformerji
14. 11. 2018 13.57
+17
Ob lepem vremenu so sončni zahodi čudoviti, ne glede na to, kjer si.
wolfterier
14. 11. 2018 16.04
+7
Če bodo voluharje,jazbece in ostale parazite vun zbrcali,bo bolje !
KrTakoNeki
14. 11. 2018 13.31
+9
...pa ne pozabit...ljudje iz NLB še imajo na dolgu hrvaške vloge...razumel bi, da se zavlačuje, pa bi bil tisti denar nekje na rezervnem skladu, če se stvari ne poklopijo...tako pa se jim fučka, boril se ne bodo več, denar (ki ga že zdavnaj ni več) bo pa treba ljudem (ki so ga roko na srce pošteno hranili na takratni LB) vrnit z bogatimi obrestmi...vse to nas še čaka...
krnekilojz
14. 11. 2018 14.58
+29
fizične osebe so bile v tem primeru izigrane, ali ne veš ali pa nočeš vedeti, da so hrvaška podjetja, ki so imela kredit pri LB, prenehala plačevati kredite, ker so politiki jim tako dejali. LB je bila mnogo bolj oškodovana s strani hrvaških podjetij, kot je LB ostala dolžna hrvaškim fizičnim osebam. LB ni dolžna nič ampak so hrvati dolžni LB.
wolfterier
14. 11. 2018 15.53
+7
Tistemu,ki je vložil prihranke v banko,je treba denar vrniti,ne glede,če je Hrvat in če ti je nekdo drug dolžan !!!
Viejo cabron
14. 11. 2018 16.04
+4
Fizične osebe katere so bile komintenti LB ma Hrvaškem nimajo nič skupnega z dolgovi Hrvaških podjetij do LB.
KrTakoNeki
14. 11. 2018 13.27
+49
...sam sem pred leti na tak način "investiral" v slavni NKMB...banka še danes "uspešno" posluje, nam pa so pobrali (pokradli) vse pošteno plačane delnice, ki jih žal (seveda po moji krivdi) nisem prodal...to plat še razumem...ne razumem pa, kako je lahko država dopustila, da so nas enostavno razlastninili...kraja pri belem dnevu vsem na očeh...a mogoče kdo kaj ve na to temo...se še lahko kaj ukrepa?
Castrum
14. 11. 2018 13.33
+39
Seveda se ukrepa. Sprožen je postopek, katerega politika sicer še blokira, ampak prej ali slej bo pred sodiščem. In sodba bo padla, če ne v Sloveniji bo pa ESČP določilo odškodnino. Zaradi NKBM bodo Alenka in leva politika odgovarjali, prej ali slej.
KrTakoNeki
14. 11. 2018 13.43
+24
Castrum...hvala za podatke...ne gre se mi za znesek, dali smo ga prostovoljno...ampak da te lahko nekdo razlastnini , upam da se bomo lahko skupaj borili za pravico...če je kak dostopen kontakt ali podatek...se priporočam...