Slovenija

Uzakonjena definicija spolnega nasilja po modelu samo ja je ja

Ljubljana, 04. 06. 2021 15.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

DZ je z 78 glasovi za in tremi glasovi proti potrdil rešitve iz novele kazenskega zakonika, ki v slovenski pravni red vnašajo nov koncept dojemanja spolnih kaznivih dejanj po modelu samo ja je ja. Kot so v razpravi poudarjali tudi poslanci, gre zasluga nevladnikom, ki so mobilizirali javnost, da je nastalo pravo družbeno gibanje. Po mnenju več kot 20 nevladnih in drugih organizacij je narejen velik korak v smeri zaščite spolne integritete in podpore žrtvam spolnega nasilja. Spremembe zato toplo podpirajo, so sporočile.

Da ima predlog enovito podporo politike, je bilo jasno že na matičnem odboru za pravosodje, kjer zakonski predlog, ki so ga pripravili v nevladnih organizacijah, posvojili pa v opozicijskih LMŠ, SD, Levici in SAB, ni imel nasprotnikov. Kot je danes izpostavil tudi državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Matic Zupan, so lahko skupaj ugotovili, da "smo kot družba toliko dozoreli, da smo pripravljeni širše varovati spolno nedotakljivost". "Kazenski aparat se ne bo več spraševal, ali je bilo v nekem primeru uporabljene dovolj sile. Bo pa uporaba sile oteževalna okoliščina," je izpostavil.

"Želimo enakopravnejšo družbo, v kateri razvijamo kulturo soglasja, se naučimo vprašati, slišati in spoštovati izrečeno."
"Želimo enakopravnejšo družbo, v kateri razvijamo kulturo soglasja, se naučimo vprašati, slišati in spoštovati izrečeno." FOTO: Dreamstime

Tudi poslanka SD Bojana Muršič je v imenu strank predlagateljic poudarila, da pobuda za redefinicijo spolnega nasilja v kazenski zakonodaji ne pripada nobeni politični strani, temveč je to zakon številnih državljank in državljanov, prostovoljcev, ki delujejo na področju pravic žensk, ter nevladnih organizacij. "Želimo enakopravnejšo družbo, v kateri razvijamo kulturo soglasja, se naučimo vprašati, slišati in spoštovati izrečeno. Sprememba zakonodaje ne bo čudežno ozdravila naše družbe, je pa odraz trdne politične volje, da spremenimo miselni okvir, opolnomočimo žrtve ter omogočimo učinkovitejši pregon storilcev," je dejala.

Poslanec Branislav Rajić (NeP) je ocenil, da s to spremembo kazenskega zakonika "žrtvam sporočamo, da jih politika podpira; spodbujamo jih, naj tovrstna kazniva dejanja prijavljajo, saj ni več tveganja, da bi storilci ostali nekaznovani". Da je redefinicija spolnega nasilja po modelu samo ja je ja več kot nujna in je civilizacijska norma, ki bi morala biti že davno sprejeta, je poudaril poslanec SDS Dejan Kaloh.

Tina Heferle (LMŠ) je dodala, da "danes ne gre za politično, ampak za družbeno soglasje. Želimo biti družba, v kateri bo telo posameznika spoštovano, spolna nedotakljivost pa bo učinkovito zaščitena". Predrag Baković (SD) pa je opozoril, da samo sprememba zakonodaje ne bo dovolj: "Še več resursov je treba vložiti v podporo žrtvam, v psihološko podporo, razumevanje institucij."

Tudi Matej T. Vatovec (Levica) je menil, da "če hočemo ostati odprta in vključujoča družba, nas čaka še veliko dela. Ne le skrbeti za ustrezne zakonske podlage, ampak v vsakem trenutku v življenju biti pozoren na različne prakse, da civilna gibanja, kot je bilo gibanje Jaz tudi, ne bodo več potrebna". Ob napovedi podpore zakonskemu predlogu je Iva Dimic (NSi) žrtvam spolnih kaznivih dejanj sporočila, da "niste same, z vami smo. Družba mora stopiti na stran žrtev ter jih zaščititi".

Mateja Udovč (LMŠ) pa je izpostavila tudi složnost politike ob tem vprašanju. Da ima danes sprejeta zakonska rešitev "sporočilo ničelne tolerance do kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost", pa je dodala Alenka Bratušek (SAB). Pomen zaščite šibkejših je ob napovedi podpore zakonski rešitvi izpostavil Franc Jurša (DeSUS).

Gonilo pobude za redefinicijo spolnega nasilja v slovenski kazenski zakonodaji je v zadnjem letu postal Inštitut 8. marec. Njegova direktorica Nika Kovač je pred današnjim glasovanjem v DZ izpostavila, da je postopek sprejemanja redefinicije kaznivega dejanja posilstva dokazal, da v Sloveniji obstaja občečloveška vrednota – to je spolna nedotakljivost. Izpostavila je podporo predlogu v vrstah strank vseh opcij, kar je po njenem prepričanju jasno pokazalo, da ima vsaka žrtev posilstva v DZ svoj glas. "Prepričani smo, da do tega ne bi prišlo brez množične kampanje prostovoljcev in prostovoljk. Skupaj smo spremenili družbo na bolje," je še dodala.

Nevladne organizacije: Uzakonitev modela ja pomeni ja velik korak v smeri zaščite spolne integritete

"Danes je pomemben dan, ne samo za žrtve nasilja, ampak za vse nas, ki bomo odslej živeli v malce drugačni družbi. Pogumne izpovedi žrtev, ki so ob podpori nevladnih organizacij uspele aktivirati ljudi po vsej državi, da so v njihovem in svojem imenu zahtevali spremembe, so dosegle državni zbor," je ob tem v skupnem sporočilu za javnost skupine organizacij izpostavila predsednica Društva za nenasilno komunikacijo Katja Zabukovec Kerin. Dodala je, da je bilo pri tem sodelovanje z obema ministricama za pravosodje, Andrejo Katič in Lidijo Kozlovič ter tako rekoč vsemi političnimi strankami zgledno.

V Društvu SOS telefon verjamejo, da bo sprememba zakonodaje, ki sporoča, da je za vsak spolni odnos potreben pristanek, dodatno podprla žrtve v odločitvah, da prijavijo posilstva, je navedla predsednica društva Maja Plaz.

Da je to "zgodovinsko pomemben trenutek", je ocenila tudi direktorica Amnesty International Slovenije Nataša Posel, ki pa je opozorila, da po sprejemu zakonskega temelja treba ustrezne institucije in družbo kot celoto čaka pomembno delo dejanskega uresničevanja koncepta soglasja. Enako je izpostavil Mitja Svete iz Združenja za MOČ.

"Državni zbor je sprejel rešitev, ki bo razbremenila žrtve v postopkih, še pomembneje pa je, da daje jasno sporočilo, da kot družba nimamo nikakršne strpnosti do nasilja," je sprejetje zakonskih sprememb pospremila Katarina Bervar Sternad, direktorica PIC - centra za pravno varstvo človekovih pravic in okolja. Podobno je Lucija Užmah iz Društva Ženska svetovalnica izpostavila, da smo "dokazali, da se v naši družbi zavedamo zavržnosti in nesprejemljivosti nasilja".

Darja Zaviršek s Fakultete za socialno delo pa je navedla, da je sprememba kazenske zakonodaje velikanski korak k formalni enakosti med ženskami in moškimi, ki bo vplival na novo razumevanje medčloveških odnosov, spodbudil nove pogovore med deklicami in dečki in nove oblike intimnosti med odraslimi ženskami in moškimi. 

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (150)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Slovenec1973
05. 06. 2021 09.24
uvest digitalno potrdilo bos prej podpisala zravn dopisala da si jedla pila zastojn celo noc in se darilo dobila. drug dan ne bo mozn da si si premislala.
MUNGATUMBA
05. 06. 2021 08.02
Ja, ja, ja - nehaj.. Ja, ja, ja nadaljuj.. - Kvab zdej rade..
MUNGATUMBA
05. 06. 2021 08.03
NE, NE , ne nehaj....- NE NE ne nadaljuj.. - Kvab zdej rade..
ni_mi_vse_eno
04. 06. 2021 20.17
Šibkega je potrebno zaščititi in večinoma so res dekleta fizično šibkejša, zato je tak zakon pravilen. Vrag je v podrobnostih. Ko te neka ženska obtoži posilstva brez dokazov, potem je pa tudi pravilno, da se obdrži premisa nedolžnosti, dokler se kaznivo dejanje ne dokaže.
Kubik
04. 06. 2021 19.24
+2
Kako kaj pedofili v Sloveniji? Tudi tisti,ki vejo pa jih ščitijo bodo obsojeni!
Razumnež
04. 06. 2021 19.42
+1
totinori
04. 06. 2021 19.15
+3
Ja pomeni ja ! Punca je vsa zagreta, on pa ne more. Kaj ji preostane drugega, kot da ga obtoži poizkusa posilstva. Nekako pač mora dobiti zadoščenje.
ni_mi_vse_eno
04. 06. 2021 20.15
-2
marker1
04. 06. 2021 19.01
+2
Kako pa to zakon tolmači med LGBT?
marker1
04. 06. 2021 19.02
+2
Evkaliptus
04. 06. 2021 18.54
+8
se pravi to posiljevalca ne bo ustavilo, ker njemu je vseeno kaj bo ona rekla, normalnemu moskemu pa bo lahko zenska z lazjo zaradi lubosumja ali denarja recimo rekla posilil me je, ali to velja tudi obratno, ce me ena grda napade jo lahko obtozim ker nisem rekel ja?
marzo
04. 06. 2021 18.50
+6
Super zadeva za kakšne bogate vdove izsiljevat.
lluckyss
04. 06. 2021 18.30
+8
In kam spada pedofilija cerkvenih uslužbencev, ki jo Vatikan prikriva ter tolerira in se za to kdaj pa kdaj kakšen kardinal ali celo papež opraviči, potem pa vse spet po starem ?!..Kako bi ob tem glasovala SDS ?!...Bi upali potegniti s splošnim zdravorazumskim mnenjem ?!
Malive
04. 06. 2021 20.03
+2
Kot da je SDS ščit rimokatoliške cerkve. Verjetno ima SDS globalni doseg, moč in vpliv.
Malive
04. 06. 2021 20.08
+1
Pa nič ne zaustavlja leve opcije da gre preganjati RKC, ali pa ima Janša tudi vpliv in moč nad njimi? Janša absolutni vladar .... aja saj res tudi leva opcija se gre klanjat papežu ob postavitvi na mesta funkcij premira, predsednika.
Pomemben petelin
04. 06. 2021 18.07
+1
Uh tu pa zna pacientom težave delat, če v padcu vidi rast, bo v ne slišal ja?
Uporabnik543728
04. 06. 2021 18.00
+0
Janja Sluga (NeP), Marjan Šarec (LMŠ), Violeta Tomić (Levica), Maša Kociper (SAB) in Franc Trček (Levica) o tem zakonu niso glasovali. Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS) pa je bil proti. No, toliko o tem, kdo je potrdil ta zakon in kdo je bil proti.
Pomemben petelin
04. 06. 2021 18.09
+1
Zmago je bil proti ,ker je splošno znano , da zagriženi nacionalisti imajo rajši mlade fante.
Looneh
04. 06. 2021 18.18
+2
Ma dej ne bluzita. Kako boš dokazu, da ti je ženska rekla ja?! Najbol, da vsako k notarju pelješ predno skočta. Če se bo kaka hotla maščevat k jo boš hotu na čevelj dat bo pa itak pogrom ...
lluckyss
04. 06. 2021 18.25
+5
Tiste, ki si jih naštel imajo načela, ostali si pri tako delikatni zadevi ne upajo izzivati svojih ovc....Predvsem "cerkveni" imajo svoje mnenje o tem in so glede na dokaze eni najbolj spolno devijantnih osebkov v vseh variacijah...in to odkar ta religija obstaja...
marker1
04. 06. 2021 19.00
Nekaterim od zgoraj naštetih tudi ob večkratnem "da" ne bi ugodil.
Harpuna
04. 06. 2021 17.59
+5
Torej se bo lahko vsaka,ki se želi maščevati nekomu lahko izmislila,da je rekla ne.Tole ne drži vode.
marzo
04. 06. 2021 18.49
+2
zurc
04. 06. 2021 17.59
+3
ja je vedno pomenilo ja in ne vedno ne in s tem zakonom ne bo nič drugače. Posiljevalca ne bo ustavilo nič.S tem so samo dali ženskam malo več orožja za izsiljevaje moških za denar in nič druga pa še malo bodo odvetniki zaslužil !Danes je treba precej pazit s kom ali katero se zapleteš v razmerje pa fajn je malo zgodovino prevert
Anonymus
04. 06. 2021 17.58
-4
Tiste 3 ki so glasovali proti takoj na Dob na malo lekcije...
JosipBrozDrugi
04. 06. 2021 17.57
+0
kdo je glasoval PROTI?
Thor
04. 06. 2021 17.57
-1
takšen zakon lahko sprejmejo impotentni poslanci ki se jim tako ali tako ne dvigne
Antikrist Anarhist
04. 06. 2021 17.46
+8
Posebej bi morali sprejeti sprejeti tudi zakon o katoliški pedofiliji, ki bi vseboval kemično kastracijo za prestopnike.
Alojz69
04. 06. 2021 17.30
-5
Najbols je ko preberen da so moski bili posiljen😂
lluckyss
04. 06. 2021 17.36
+10
Če ti stoji...morda zaradi kakšnih tabletk ali "kar tako", kar in ker je za moškega z normalnimi hormoni v "najbolj aktivnih" letih normalno, še ne pomeni, da hočeš z neko osebo tudi seksati...Tega tisti, ki vam vstane le ob nedeljah, ko pridete od maše pač ne morete razumeti..No, sedaj imate norotv in vam večkrat stoji....;)
Antikrist Anarhist
04. 06. 2021 20.40
+2
Meni pa ni prav nič smešno, če preberem, da je mlajšega moškega posilil duhovnik!
MUNGATUMBA
05. 06. 2021 08.05
+2
alojz_ V Afriki ženske (3 ponavadi) ugrabljajo moške, jihnzvežejo, in pol jim čez "vikend paket" 3 dni odvzemajo spremo, katero Odlično prodajo..
ni_mi_vse_eno
04. 06. 2021 17.29
-2
V današnjem svetu obstaja vse preveč "alfa" samcev, ki si ga vsaka želi. "Sanjski moški" izkoristi priliko, ki mu jo ponudi marsikatera gospodična, ampak sanjski moški se noče z njo vezati, samo malo z njo zabavati. Po nekem času gospodična spozna, da sanjskega moškega ne bo nikoli mogla omrežiti, zato ga obtoži posilstva. Je moški kriv, da se je prepustil njenim čarom ali ni kriv? Takrat je pomenil "JA" "JA", danes pa ne več.
stumfeta
04. 06. 2021 18.00
+2
Do današnjega sveta se je vse prevečkrat zgodilo, da se je marsikateri gospodični kakšno stvar v pijačo podtaknilo, potem pa se storilo kar se je. In ker je bila gospodična preveč koma, da bi rekla ne, se je smatralo, da ni posiljena, ker ni rekla ne. Da ni bila sposobna rečt niti ja, ni brigalo nikogar. Je ona kriva, če si v njeni nezavesti nekdo dovolil? In ker nezavest nekaterim očitno ne pomeni ne, bo zdaj samo ja pomenil ja.
lluckyss
04. 06. 2021 17.28
+9
Sicer pa podpiram strogo kaznovanje vsakega spolnega nasilja, sploh nad mladoletnimi.Je pa treba uvesti ustrezne kazni tudi za tiste, ki tak zakon izkoriščajo..Npr..dve prostitutki dva dni po dejanju, Juliana Assangea na "predlog" CIA obdolžijo za "posilstvo"...Mislim, da ne bo tip na žurki rabil notarja, ko bo dečvo odpeljal v sobo...