Slovenija

'Uživajte v prazničnih dneh, a ne pozabite na varnost v prometu'

Ljubljana , 25. 04. 2023 16.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pred pričetkom šolskih spomladanskih počitnic za zahodno in osrednjo Slovenijo na javni agenciji za varnost prometa opozarjajo na povečan promet. Voznike zato pozivajo k spremljanju prometnega koledarja in budnemu spremljanju dogajanja na cesti.

Marsikdo bo praznični četrtek, ko se pričnejo počitnice še za preostale osnovnošolce in srednješolce, z dopustom v petek podaljšal do prazničnega torka. Naše ceste bodo zato spet bolj polne, saj se bo mnogo ljudi podalo na počitnice, izlete in prvomajske prireditve, izpostavljajo na Javni agenciji RS za varnost prometa. Lepo vreme bodo zagotovo izkoristili tudi motoristi in kolesarji. 

Motoristi naj poskrbijo za svojo vidnost in varnost.
Motoristi naj poskrbijo za svojo vidnost in varnost. FOTO: Thinkstock

Že jutri zato lahko pričakujemo povečan promet proti turističnim krajem. Povečan bo tudi tovorni promet, vrste pa znajo podaljšati tudi dela na cesti, ki potekajo na nekaterih odsekih. 

Zato agencija za varnost prometa poziva k varnosti v prometu. "Uživajte v prazničnih in počitniških dneh, a ne pozabite na varnost v prometu. Bodite previdni, vozite strpno, pazite nase in na druge," izpostavljajo. Prav tako dodajajo, da se bodo spreminjale tudi vremenske razmere, zato je treba način vožnje prilagoditi tudi temu in ostalim spremenljivim razmeram na cesti. Priporočeno je spremljanje razmer pred odhodom na pot in spremljanje prometnega koledarja, ki je dostopen na Prometno-informacijskem centru.

Zaradi šolskih počitnic je pričakovan povečan promet proti turističnim krajem (slika je simbolična).
Zaradi šolskih počitnic je pričakovan povečan promet proti turističnim krajem (slika je simbolična). FOTO: Shutterstock

Na agenciji pa dodajajo še nekaj napotkov, ki prispevajo k varni vožnji. Sem tako spadajo hitrost vožnje (ki jo vselej treba prilagoditi cestnoprometnim predpisom, razmeram na cesti in vozniškim sposobnostim), uporaba varnostnega pasu, ohranjanje varnostne razdalje, osredotočenost na dogajanje na cesti in prepoved vožnje pod vplivom alkohola. 

Pešci so v prometu najbolj ranljivi (slika je simbolična).
Pešci so v prometu najbolj ranljivi (slika je simbolična). FOTO: Dreamstime

Motoristi morajo poskrbeti še za svojo vidnost in varnost, prav tako kolesarji, vozniki e-skirojev in pešci, ki so v prometu najbolj ranljivi. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.