Slovenija

V 10 dneh več kot 1000 kršitev, skoraj vse naredili pešci

Ljubljana, 14. 10. 2021 12.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V začetku oktobra so policisti skupaj z AVP izvedli akcijo za večjo varnost peščev. Ugotovili so 1242 kršitev, več kot 1070 pa so jih storili pešci sami. Zato policisti znova opozarjajo, da lahko za lastno varnost in varnost drugih največ naredimo sami.

Pešci so najpogostejši, pa tudi najbolj izpostavljeni udeleženci v prometu. V jesenskih in zimskih časih, ko so dnevi krajši, vidljivost slabša, ceste pa zaradi vremenskih razmer spolzke, se zgodi največ nesreč z udeležbo pešcev. Zato je med 1. in 10. oktobrom potekala nacionalna preventivna akcija za večjo varnost pešcev, policisti pa so v tem času izvajali poostreni nadzor.

Preverjali in ozaveščali tako pešce kot voznike

Policisti so v tem času izvajali krajše poostrene nadzore tam, kjer je problematika največja, predvsem na območju prehodov za pešce, so sporočili iz Agencije za varnost prometa (AVP). Pri tem so bili pozorni tako na spoštovanje predpisov pri voznikih motornih vozil in morebitne kršitve (na primer izsiljevanje prednosti pešcem na zaznamovanih prehodih za pešce) ter na spoštovanje predpisov pri pešcih (nošenje odsevnih teles, pravilna stran hoje, varno prečkanje vozišč itd.). Pešce so tudi opozarjali na varno udeležbo v cestnem prometu in jim razdeljevali odsevna telesa – slednjih so razdelili več kot 20.000.

Pešec
Pešec FOTO: Dreamstime

Policisti ugotovili 1242 kršitev

Policisti so v desetdnevni preventivni akciji ugotovili 1242 kršitev. Od tega so jih 1076 storili pešci sami, 166 kršitev pa so storili vozniki vseh vrst vozil. Od skupno 1242 kršitev so policisti za 1013 kršitev izrekli zgolj opozorilo.

Najpogostejši vzroki za prometne nesreče z udeležbo pešcev so še vedno neupoštevanje pravil o prednosti, nepravilni premiki z vozilom in nepravilnosti pešcev. Najpogostejši udeleženci prometnih nesreč med pešci so v starostni skupini nad 64 let.

Ker je pred nami še nekaj mesecev, ko bodo dnevi krajši, vidljivost pa zaradi pogosto oblačnega in deževnega vremena ter megle precej slabša kot poleti, Policija in agencija znova opozarjata, da lahko za lastno varnost in varnost drugih največ naredimo prometni udeleženci sami, ne glede na to, ali smo v prometu udeleženi kot vozniki, kolesarji ali pešci.

Pešci, upoštevajte cestnoprometna pravila in uporabljajte prometne površine, namenjene pešcem. 

Med hojo ne uporabljajte mobilnega telefona. 

Ob slabši vidljivosti in ponoči obvezno uporabljajte odsevna telesa za večjo vidnost oziroma svetilko, ki oddaja belo svetlobo. 

Raba odsevnih teles vam lahko v temi in mraku reši življenje! 

Učenci prvega in drugega razreda osnovne šole morajo na poti v šolo in iz nje okoli vratu nositi tudi rumeno rutico.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bleki1
14. 10. 2021 13.07
+0
Policisti, na Viču, kar pomeni tudi drugod, na prehodu v križišču, samo enem, vsaj 500x na dan, vozniki vozijo skozi rdečo, ko ima prednost pešec. Kaj ste naredili glede tega?
Uporabnik1812060
14. 10. 2021 13.02
+6
Predvsem naj se začnejo pešci spet držat pravila, da se je potrebno pred zebro ustaviti in se prepričati ali je prehod na drugo stran varen. Tega jih ne počne več 90%. Vključno s starši, ki hodijo z mlajšimi otroki, se niti malo ne ustavijo, ampak kar čez, otroci pa za njimi kot race.
martinov
14. 10. 2021 12.45
+3
Neka, od države plačana Agencija svetuje ! Prosim vas lepo ! Za denar, katerega dobiva, lahko vsak inštruktor svetuje, da se pešec odpove sprehodu, tudi čez "zebro" !!
Janez Novak 13
14. 10. 2021 12.40
+3
Kazen je vzgojna. Pravijo.