Slovenija

V 21. stoletju Srbijo pretreslo sedem množičnih pobojev

Beograd, 06. 05. 2023 09.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Srbija je v zadnjih dneh ovita v črno. V samo dveh dneh sta se v Srbiji zgodila dva množična poboja, v zadnjih dveh desetletjih so jih sicer zabeležili pet. Nazadnje leta 2016, ko je umrlo pet ljudi. Največ oseb je umrlo leta 2013, ko je 60-letnik hladnokrvno streljal na svoje družinske člane in sosede.

Prvi od petih se je zgodil leta 2002, ko je 32-letni Dragan Čedić v Leskovcu ubil svojo (bivšo) ženo, njeni dve sestri, njeno teto in tri družinske člane. Vse skupaj se je zgodilo v pol ure, ob tem pa je ranil še štiri osebe. 

Morilec je po napadu izginil, v iskanje so bile vključene posebne enote srbske policije, pridružili so se jim tudi helikopterji. Morilčevo truplo pa so v eni ob bližnjih vasi našli po 40 dneh, poroča RTS.

Po navedbah policije so najverjetnejši vzrok za tragedijo zakonski nesporazumi med Čedićem in njegovo 28-letno bivšo ženo.

2007 – devet mrtvih

Pet let pozneje, julija 2007, se je na zemljevid množičnih zločinov vpisal Jabukovac pri Negotinu. 38-letni Nikola Radosavljević je po prepiru z ženo v domači vasi začel z lovsko puško streljati na mimoidoče, pri čemer je po navedbah policije ubil štiri sovaščanke in pet sovaščanov, dve osebi pa je huje ranil. Med žrtvami je bil tudi 15-letnik. 

Na kraj zločina je prišla policija, da bi moškega aretirala. Našli so ga na tamkajšnjem pokopališču, kjer je najprej poskusil narediti samomor, pozneje pa se je pustil prijeti. S pomočjo strokovnega pregleda so ugotovili, da ima psihične težave, zato so ga napotili na zdravljenje.

2013 – 13 mrtvih

Največ oseb je v množičnem poboju umrlo aprila 2013. V vasi Velika Ivanča pri Mladenovcu je 60-letni Ljubiša Bogdnaović hladnokrvno streljal na svoje družinske člane in sosede ter tako sodržavljane pustil v šoku. Ubil je 13 oseb, 12 odraslih in dveletnega otroka.

Ljudi je ubijal, medtem ko so spali, nekateri pa naj bi mu celo odprli vrata, ne da bi pričakovali, da bo streljal nanje. Ko je zagledal policijo, je ustrelil še sebe in nekaj dni pozneje tudi umrl. 

Srbska policija
Srbska policija FOTO: Shutterstock

Streljanje je preživela Bogdanovićeva žena, ki pravi, da ni bilo nobenega znaka, da bo njen mož storil kaj takšnega. Čeprav so številni sosedje povedali, da je Bogdanović veljal za mirnega človeka, pa je njegova žena policistom povedala, da je bil vzkipljiv. A česa takega, kot je masaker, vseeno ni pričakovala.

Policijo je poklicala ravno Bogdanovićeva žena Javorka. Med njenim telefonskim pogovorom s policisti se je zaslišal krik. Najverjetneje jo je takrat Bogdanović ustrelil. Policisti so prihiteli na kraj dogajanja, Bogdanovića pa naj bi našli na domačem dvorišču.

2015 – šest mrtvih

Maja 2015 se je 55-letni Rade Šefer, ženinov oče, ki se ni strinjal s poroko, na zabavi napil in pretepel svojo nekdanjo ženo. Posredovala je policija, a ga ni pridržala. Odšel je domov, pograbil puško in se odpravil na morilski pohod. Dan po poroki je ubil šest ljudi. 

Najprej je v vasi Orom pri Kanjiži ubil starše svoje žene, potem pa se je odpravil še v Martonoš. Vstopil je v hišo, v kateri so spali gostje in pričel streljati. Najprej je ustrelil 25-letno sinovo izbranko, nato njene starše in svojo nekdanjo soprogo.

Tedaj naj bi streljal tudi na družino nevestinega strica iz Francije. Sprva so mediji poročali, da naj bi moški v samoobrambi streljal na 55-letnika, nato pa je Dnevnik.hr poročal, da je Francoz vanj zalučal stol. Šefer je zaradi poškodb ob udarcu umrl.

2016 – pet mrtvih

Julija 2016 se je zgodil še en množičen poboj. Siniša Zlatić je v kavarni v Žitištu ubil svojo ženo, njeno prijateljico in še tri goste lokala. V streljanju je bilo sicer ranjenih 21 ljudi. Zlatića so aretirali, obsojen je na 40 let zapora.

Na zaslišanju je sicer dejal, da se "počuti grozno" in da obžaluje svoje dejanje. Kot je še povedal, bi svoje življenje zamenjal za življenja tistih, ki so umrli. Pojasnil je, da ni želel nikogar ubiti, nekdanjo ženo je želel le prestrašiti. Med ranjenimi so bili tudi trije mladoletniki.

Na vzhodu in zahodu Evrope so v (bližnji) preteklosti zabeležili več krvavih strelskih pohodov na šolah

Čeprav Združene države Amerike prednjačijo po statistikah pokolov na šolah, pa morilski pohod na beograjski osnovni šoli opominja, da nanje ni imuna niti Evropa. Gre za dogodek praktično brez primere na območju nekdanje Jugoslavije, a na vzhodu in zahodu Evrope so v (bližnji) preteklosti zabeležili že več krvavih strelskih pohodov na šolah. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou