Slovenija

V boju z ognjeno pošastjo, ki Kras spreminja v pepelnato puščavo

Renče, 24. 07. 2022 07.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
97

Nanos je za popotnike med Primorsko in Notranjsko vedno predstavljal neko ločnico. Prehod, ko te je sonce zapustilo, podal pa si se v meglo. A če je ta občutek običajno spremljal tiste, ki so se podajali proti Ljubljani, pa je trenutno ravno obratno. V zraku lahko vonjaš ogenj in saje, z neba sneži pepel in še sončna svetloba je izgubila svojo lepo zdravo barvo. Namesto tega ima pridih sivine, ki je te dni zajela goriško regijo ter upepelila dobršen del kraške pokrajine. V nedeljo navsezgodaj zjutraj je gasilcem na pomoč priskočila mati narava – padel je dež, vendar le malo namočil presušeno zemljo.

Več videovsebin
  • Posledice požara, vir: Simon Kovačič
    00:16
    Posledice požara, vir: Simon Kovačič
  • Pogorišče med Mirnom in Kostanjevico na Krasu
    00:26
    Pogorišče med Mirnom in Kostanjevico na Krasu

 

Kako lahko še vedno gorijo območja, kjer je že vse pogorelo? "To se sprašujemo tudi mi," je ob vprašanju dejal Matjaž Juren iz civilne zaščite. Čeprav je ob pogledu na zoglenelo pokrajino to morda težko verjeti, pa očitno še ni pogorelo vse, je dodal. Tako je na primer napis Tito, ki se razprostira nad Renčami, zagorel že dvakrat, okoli njega pa je zdaj težko najti še kakšno rastlinje.

Medtem ko največji požar v slovenski zgodovini v pepel spreminja vse, česar se dotakne, se z ognjeno pošastjo že več dni bori okoli 1000 gasilcev ter še več sto drugih delavcev. A Kras se kljub temu iz dneva v dan vse bolj spreminja v pepelnato puščavo. Kot ocenjuje Juren, je bil za enote na območju občine Miren - Kostanjevica v petek najslabši dan. "Gorelo je povsod okoli nas," je dejal.

Da je bilo najhuje prav v petek, se strinjajo tudi številni domačini, ki so gledali, kako se plameni neustavljivo spuščajo po hribu vse bližje vasem. "Lahko si slišal, kako se je požar približeval," opisujejo domačini. "Šum plamenov je bil z iztekanjem dneva vse glasnejši," pripovedujejo.

Izmučeni vsi – od gasilcev do vaščanov

Zaradi približevanja požara in gostega dima so morali evakuirati prebivalce 11 okoliških vasi. Nekateri so se lahko sicer do večera vrnili v svoje domove, a mnogi so morali prenočiti v posebej pripravljenih evakuacijskih centrih.

V soboto so lahko sicer "malo zadihali". Ogenj se je namreč na njihovem območju nekoliko umiril, večje intervencije pa so potekale predvsem na območju občine Renče - Vogrsko. Tam so v soboto za krajši čas evakuirali tudi prebivalce vasi Mohorje.

"Vsi smo izmučeni – gasilci, civilna zaščita, občani. Vsa vas je pokonci že ves teden," je dejal Juren, ki je nastavljen v Vojščici. Nad glavami nenehno brnijo helikopterji in letala, a na to so se vsi že navadili in so za ta ritmični ropot tudi hvaležni. Pomeni namreč, da imajo gasilci na trdnih tleh pri gašenju izdatno pomoč tudi iz zraka.

A ne le tovrstne, hvaležni so vsakršne pomoči – tudi zgolj toplih in spodbudnih besed. Kjer se pa hvaležnost Slovencev seveda ni ustavila. Kot se je izkazalo že večkrat doslej – ljudje znamo v težkih situacijah stopiti skupaj in si podati roke. Prostovoljci se ekipam, ki se borijo proti požaru, trudijo pomagati na vsakem koraku.

Z gozdarji in civilno zaščito skrbijo za vzpostavitev požarnih presek, s katerimi želijo omejiti širjenje ognja. Ob cestah postavljajo stojnice s hrano in pijačo. "To je tudi najboljši način, kako lahko posamezniki pomagajo," pravi Juren. A s tem so lahko gasilcem tudi v napoto, zato morajo biti vsi civilisti na ogroženih območjih predvsem pripravljeni nemudoma ubogati navodila.

'Stopimo skupaj in zborbajmo do konca'

Ko smo se zapeljali mimo izmučenih gasilcev, ki so varovali območje ob Kostanjevici na Krasu, se je izkazalo, da imajo napitkov in hrane dovolj, ob ponujenem ledu pa so se jim v očeh prižgale iskre. "Imate hladilno skrinjo? Prinašamo led." Čeprav majhna gesta, pa je ekipam na terenu predstavljala velik luksuz. Žgoče sonce namreč gasilcem ne otežuje le gašenja požarov, temveč hitro segreje tudi vsako prejeto osvežilno pijačo.

V hipu je skupina gasilcev k vozilu prinesla skrinjo, led pa so vanjo zajemali kar z golimi rokam. Medtem pa nam prostovoljna gasilka iz društva PGD Predoslje Anica Vodnik pove o trenutnem stanju na terenu. "Trenutno je nekoliko mirneje, saj samo branimo. Huje je na drugem koncu hriba," je povedala. Tam je požar v soboto besnel predvsem v sosednji občini Renče - Vogrsko.

Gasilci se z ognjenimi zublji na Krasu sicer spopadajo že dober teden, je opozorila, zato so jim prostovoljci tudi zelo "ljubi". "Ne le prostovoljni gasilci, temveč tudi ostali, ki nas pridejo podpret. Prinašajo res veliko pijače in hrane," je dejala in podobno kot Juren dodala, da je njihova pomoč še toliko bolj dobrodošla v logističnih centrih, kjer gasilcem ni treba dodatno paziti na njihovo varnost.

"Zelo veliko je tudi gasilk prostovoljk. Vsi moramo iti čez določena izobraževanja, da smo sploh lahko tukaj. Ko je ogenj, ni več pomembno, katerega spola si, kaj si po poklicu ali koliko si star. Pomembno je le, da stopimo skupaj in da zborbamo do konca," je še povedala Vodnikova, ki je sicer ena izmed štirih gasilk prostovoljk v njihovem desetčlanskem prostovoljnem društvu.

Vsi medtem upajo, da sobota ni predstavljala le zatišja pred nevihto. Ali, če bi ga že, si želijo, da bi bila to prava nevihta z oblico dežja. Kljub mirnejšemu dnevu pa je skrb ostajala na obrazih gasilcev in tudi drugih enot na območju. Vedeli so namreč, da bi se lahko razmere ob napovedani burji že kmalu znova zaostrile. "A upamo, da vetra ne bo. Upamo, da bo čim prej padel dež," je še dejal Juren.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (97)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vomo
25. 07. 2022 10.57
+0
PREVENTIVA: zakaj se ne dela na preventivi in takoj postavi opazovalne točke po SLO, opazovalce takoj opremiti z daljnogledi in zmanjšati reakcijski čas prihoda gasilcev na kraj požara na maksimalno minimalni čas. Takoj urediti logistiko s pomočjo pravih strokovnjakov in ne pustiti do sedanjim zaspalim generalom, da zafurajo zeleno Slovenijo. PREVENTIVA bi nas davkoplačevalce stala 1000 x manj kot gašenje požarov, kot je danes ta. PREVENTIVA IN NE DRAGI AVIONI, katere ne bomo uporabljali pri malih požarih, ker ne bodo finančno vzdržni...
tarmac
25. 07. 2022 10.10
-4
Vse lepo in prav in pohvala vsem prostovoljcem ki so odsli pomagat, vendar... vec kot polovica jih je v zadnjih dneh odsla tja zgolj zarad svoje osebne pozornosti, da se bodo lahko pohvaili kak so pa oni pomagali gasit, ceprav jih je polovica od teh tam sedela v senci za cisternami in se slikali da so lahko objavljali vse na facebooku..
SIMON ROZIC
25. 07. 2022 09.47
-2
A kakšnega hladilnega kombija pa ne premore ne vojska, ne policija? Za dobavo sveže in hladne hrane bi bil nadvse dobrodošel !
St. Gallen
24. 07. 2022 20.11
-1
fotka leta na netu..: 1.Pozrtvovalne in izmucene gasilce, 2.levicarsko elito, ki v tem casu dopustuje na morju, in pa 3. dobickarje, ki prejmejo več denarja kot prostovoljna gasilska drustva, ter krivce, da Primorska nima dovolj vode v susnih dneh
superjezek
24. 07. 2022 20.27
+1
Dobro si napisal samo, da so meni levi in desni oboji pohlepni lopovi, ki uničujejo narod in državo. Prisesani paraziti na davkoplačevalski denar.
SIMON ROZIC
25. 07. 2022 09.49
-2
---žal se pri nas to ne da primerjat! Razmisli še enkrat kaj govoriš!
bovin
24. 07. 2022 20.03
+6
Sedaj pa družbeno politični delavci na tem portalu hitro raziščite koliko letno dobijo gasilci in koliko nevladniki in kolesarjat od države,
St. Gallen
24. 07. 2022 20.15
-3
skromnost v bogastvu komu levice in njih skrb za tiste na katere se pred volitvami redno sklicujejo.
SIMON ROZIC
25. 07. 2022 09.50
-2
...ne znajo ali pa nočejo računat! Tam na plažah je prevroče za konkretno delo!
Uros Mlinar
24. 07. 2022 19.22
+2
Evo vam goloba zaj
akmt
24. 07. 2022 17.53
-9
Ognjena posast. Dejte no. To je zelo obsezen pozar in ne posast. Personalizacija je za v pravljice
pstwojnc
24. 07. 2022 17.32
+10
Nanos ni nikoli predstavljal ločnice med Primorsko in Notranjsko. To ste si izmislili v Ljubljani. Meja je na Ravbarkomandi in tam se začne Notranjska z vašo meglo. Pivška kotlina ima krepko več sonca kot Ljubljana.
za naše
24. 07. 2022 17.28
-4
Boscarol je dejal, da bo dal nevladnikom gasilcem toliko kot golob ,vendar golob bo svojo nagrado od gen-ija 1,5 mio. dal raje 8mu marcu! Usluga dela dolg!
Mott
24. 07. 2022 18.09
-2
What? Kako jim je dal 1,5 milijona brez da bi bilo to kjerkoli zabeleženo?
Simona Simona
24. 07. 2022 17.16
+10
Janez Janez
24. 07. 2022 15.32
+4
2 letali bi morali imeti, pripravljeni ,tako bi začetni požar hitro pogasili.Ko je vse v ognju je težko gasiti.Potrebno bo pa tudi narediti red na zemlji, košnja , čiščenej , preseki, tega sedaj ni.
staridida
24. 07. 2022 14.35
-1
Požar je pogasnjen-zdaj pa naj Golob izpolni svojo obljubo-v Boskorolija sem prepričan ,da jo bo-v Goloba pa ne....
SIMON ROZIC
25. 07. 2022 09.52
-1
Golob bo še malo počakal, kaj pa če se še kje kaj vžge....da bi se splačalo!
minnaema@yahoo.com
24. 07. 2022 14.17
+2
& da se KRAS je spremenil skoraj v pepelnato puščavo-se tega nebi zgodilo, če bi imeli svoj KANADER ki požar najhitreje pogasi. Kdo je za vse to kriv ?
exdetektiv
24. 07. 2022 15.30
+7
Kriv...? Odgovor je verjetno v vseh dosedanjih vladah od osamosvojitve do danes.
Boris Kavčič
24. 07. 2022 17.48
+2
August Landmesser
24. 07. 2022 13.19
-4
kolikšna je upepeljena površina , kot jo omenjajo v članku ...? in kaj za avtorja pomeni - upepeljena ...???
fljfo
24. 07. 2022 13.21
+2
A v nedeljo v kleti dobite vsaj kuhano hrano ali klasičen sendvič s pingotom?
August Landmesser
24. 07. 2022 13.44
-3
fljfjić ...nimam pojma . Berem pa da je tako pri vas bilo , sedaj pa ste plonk ker vas je Orbán odpikal. Boš en wet martini ? Pridi v portoroško marino...
fljfo
24. 07. 2022 13.49
+4
Kako vas veliki vodja plačuje? Po objavi ali na uro?
August Landmesser
24. 07. 2022 13.58
-4
Evo...pa je šlo vabilo za tvoj šnicl ala brazilski žar...
fljfo
24. 07. 2022 14.07
+2
Ne boste več dolgo na šniclih...Sedaj iz opozicije se boste težko še naprej okoriščali
August Landmesser
24. 07. 2022 13.16
+3
a sekta pa domoljubno in povezovalno kot samooklicani največji garači gasi - svojo žejo...iz solidarnosti do sodržavljanov...
August Landmesser
24. 07. 2022 13.17
+2
August Landmesser
24. 07. 2022 13.04
+0
naslovi so čedalje bolj patetični v usa stilu ...V boju z ognjeno pošastjo, ki Kras spreminja v pepelnato puščavo....etc ...
August Landmesser
24. 07. 2022 13.06
+0
Romunski sivi ptici pripravljeni za odmet vode nad Krasom....
Abrnk
24. 07. 2022 12.56
+3
Škoda da sta SDS in NSi glasovali proti izenačenju plačila gasilcem za opravljeno delo.
fljfo
24. 07. 2022 13.06
-1
August Landmesser
24. 07. 2022 13.56
+4
v manjšini ste kletni fljfjići bivšega komunista lažnivega janše...pa to...
abcč
24. 07. 2022 12.49
+9
Vse pohvale gasilcem in vsem, ki so prišli pomagat. Če teh prostovoljcev ne bi bilo, bi verjetno gorele tudi hiše ali pa cele vasi. Brez veze je tu komentirat o politiki, ob takih nesrečah se pokaže solidarnost in veličina posameznikov, ki pomagajo in jih nič ne briga , koga kdo voli ali v kateri stranki je. Nemogoče je imet toliko ljudi zaposlenih v pripravljenosti za primer takih nesreč, saj bi preostale dni v letu gledali v zrak. Bi bilo pa prav, da se to uredi z delodajalci in take stvari potem subvencionira iz proračuna, da ne porabijo ves svoj dopust, pa še kakšno nagrado zraven za tiste, ki se takole požrtvovalno odzovejo. Glede na to, da je večina njih prostovoljcev, se jim lahko samo poklonimo. To so fantje in možje, ki živijo življenje v nasprotju z nami tu gor, ki ga bolj ko ne opazujemo.
August Landmesser
24. 07. 2022 13.09
-8
ne bit otročji ...par mulcev iz sosednje vasi sem poslušal dopoldan v kaffeju..Hvalisanje kot da so osvojili mars in lastnoročno spremenili tok reke Save da teče nazaj proti kranjski gori...In s to vašo patetiko ...to so fantje in možje...Če kdo ni gasil potem to ni , vključno s teboj ...?!
Mott
24. 07. 2022 18.22
+2
K2, v celoti se strinjam z zapisanim. Bi bilo pa prav, da ne omenjate zgolj fantov in moških, ampak tudi gasilke in ostale prostovoljke brez katerih bi bilo še bistveno težje.
akmt
24. 07. 2022 11.39
-2
"zborbajmo do konca".... Kaksna slovenscina.... "ognjena posast" -poosebitev....
london1982
24. 07. 2022 10.50
-5
Ko bodo vse pogasili, bo ponovno esdees začel z referendumi. Vedno moramo imeti neko katastrofo
kivzfccz
24. 07. 2022 11.27
+10
Golub na strehi
24. 07. 2022 13.09
+5
London....debate o politiki zadrži zase,ali pa se odpravi v vaško gostilno in tam nabijaj o tvojih travmah glede politike.
Boris Kavčič
24. 07. 2022 17.50
+0
zvoni..ne upa se...sej vidiš ga se skriva