Slovenija

V Bolgariji aretirali slovenskega državljana zaradi povezav s Hamasom

Sofija, 28. 11. 2023 09.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po poročanju bolgarskih medijev so v Sofiji na podlagi evropskega naloga za prijetje, ki ga je izdala Avstrija, aretirali slovenskega državljana. Osumljen je kriminalnih aktivnosti in povezav s palestinsko organizacijo Hamas, kar pa je na sodišču v Sofiji zanikal.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Aretirali slovenskega državljana
    03:19
    Iz 24UR: Aretirali slovenskega državljana
  • Iz SVETA: Je bila cilj Sirija?
    02:46
    Iz SVETA: Je bila cilj Sirija?
  • Iz 24UR ZVEČER: 37-letnik naj bi se želel pridružiti Hamasu
    02:49
    Iz 24UR ZVEČER: 37-letnik naj bi se želel pridružiti Hamasu
  • Iz 24UR: Aretacija Slovenca v Bolgariji
    02:52
    Iz 24UR: Aretacija Slovenca v Bolgariji
  • Iz SVETA: Prijet Slovenevc, ki naj bi sodeloval s Hamasom
    02:58
    Iz SVETA: Prijet Slovenevc, ki naj bi sodeloval s Hamasom
  • Iz SVETA: Hamas izpustil dve talki
    02:56
    Iz SVETA: Hamas izpustil dve talki

 

Informacijo je medijem sporočilo državno tožilstvo. Po poročanju Bolgarske tiskovne agencije (BTA) gre za 37-letnega E. A. Sodišče v Sofiji še ni sprejelo odločitve o njegovi izročitvi Avstriji. 

Državna agencija za nacionalno varnost (SANS) je sporočila, da so Slovenca varnostno preverili, pri tem pa niso našli povezav z bolgarskimi državljani ali tujci, ki živijo na ozemlju Bolgarije. Aretacija je bila opravljena na podlagi evropskega naloga za prijetje, ki ga je izdalo tožilstvo v Welsu v Avstriji. Iz SANS so še sporočili, da njegove domnevne kriminalne aktivnosti ne zadevajo Bolgarije. 

Državno tožilstvo je ob aretaciji 37-letnika dodalo, da je bilo prijetje slovenskega državljana posledica koordinirane akcije, pri kateri sta sodelovala še notranje ministrstvo in SANS. 

Tožilstvo v Sofiji je zaprosilo sodišče, naj pridržanega zadrži v priporu do izida postopka izročitve, čemur je sodišče ugodilo. Odločitev še ni končna, nanjo se lahko 37-letnik pritoži. Po poročanju bolgarske BTV je osumljeni na zaslišanju zanikal povezave s Hamasom in zaprosil za takojšnjo izročitev Avstriji. Tam ga oblasti iščejo zaradi dveh obtožb - sodelovanje v teroristični organizaciji in sodelovanje v kriminalni združbi. Državno tožilstvo v avstrijskem Welsu je pri bolgarskih oblasteh že podalo zahtevo za izročitev slovenskega državljana, ki so ga v Bolgariji v petek pridržali zaradi suma članstva v teroristični organizaciji, so danes za STA potrdili pri tožilstvu v Welsu.

Njegova zagovornica Snežanka Kriliova je povedala, da bolgarski preiskovalci niso ugotovili nobene povezave s Hamasom. 

Pogrešan od 6. novembra

Prijeti osumljenec naj bi živel v avstrijskem mestu Wels, rojen pa je v Ljubljani, poroča BTV. Od 6. novembra je bil pogrešan, še poročajo bolgarski mediji. Ker ga več dni ni bilo v službo, javljal pa se ni niti na mobilni telefon, so bližnji njegovo izginotje prijavili policiji. 14 dni pozneje so avstrijske oblasti izdale evropski nalog za njegovo aretacijo. 

Na zaslišanju je povedal, da se je iz verskega romanja vračal iz Turčije in bil namenjen v Avstrijo, kamor pa mu ni uspelo priti, saj so ga pridržali v Bolgariji. 

Trenutno ni znano, kakšne povezave naj bi slovenski državljan imel s palestinsko organizacijo Hamas, ki je v Evropski uniji prepoznana kot teroristična organizacija.

Vprašanja glede prijetja 37-letnega Slovenca smo naslovili na MZEZ. "Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve ni bilo uradno obveščeno o tej zadevi. Prav tako oseba ni zaprosila za konzularno pomoč Slovenije," so zapisali v odgovoru. Medtem so prijetje slovenskega državljana potrdili na Policiji, kjer so bili konec preteklega tedna obveščeni o prijetju državljana Slovenije v Bolgariji.