Slovenija

V Britofu še vedno prisotno sproščanje plina iz zemljine

Kranj, 05. 12. 2019 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K./ STA
Komentarji
3

V Britofu pri Kranju, kjer se je zgodila eksplozija plina, nadaljujejo testiranje plinovoda. V sredo so izvajalci del odkrili najverjetnejši vir puščanja plina in ga sanirali ter se lotili 24-urnega testiranja. Cesta bo zaprta do nadaljnega, gibanje na kraju ni dovoljeno, velja pa stroga prepoved uporabe pirotehnike in odprtega ognja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V jaških zaznali plin
    03:15
    Iz 24UR: V jaških zaznali plin
  • Iz SVETA: Cesta ostaja zaprta, gibanje omejeno
    02:27
    Iz SVETA: Cesta ostaja zaprta, gibanje omejeno

Kot je povedal kranjski župan Matjaž Rakovec, je bil v sredo v Britofu ravno, ko so odkrili mesto, kjer je puščal plin. Gasilci so opravljali stalne meritve, kriminalisti pa so poslikali območje in vzeli del, ki je puščal. Nato so delavci namestili nov del in sedaj poteka 24-urni test.

Cesta zaprta do nadaljnega

A policija je popoldne sporočila, da cesta v naselju Britof na območju intervencije ostaja zaprta in bo zaprta do nadaljnjega, ker meritve Gasilsko reševalne službe Kranj še vedno kažejo na določeno prisotnost sproščanja plina iz zemljine.

Območje zapore je enako  kot  zadnjih  dveh dneh in velja za vse vrste udeležencev. Pristojni izvajajo vse ukrepe. Gibanje na kraju ni dovoljeno in ostaja zavarovan s
policisti. 

Pri  zavarovanju  bodo sodelovali tudi kranjski mestni redarji. Dokler ne bo zagotovljena popolna varnost, bodo gasilci periodično izvajali meritve  prisotnosti plina, je sporočil Bojan Kos s PU Kranj. 

Stroga prepoved uporabe pirotehnike in odprtega ognja

Še vedno je aktualno tudi opozorilo o prepovedi uporabe odprtega ognja in prijava vonja po zemeljskemu plinu na interventno številko 112  v  okolici  Britofa. 

Voznike  na  cestah v  okolici Britofa opozarjajo  na  varnost  otrok,  ki  za  šolsko pot sedaj uporabljajo druge okoliške ceste.

Pozivajo tudi  k  veliki  previdnosti pri izvajanju  krajevnih  običajev (Miklavževanje,  parklji  itd.) in strogi prepovedi uporabe pirotehnike in odprtega ognja (tudi cigarete in ogorki) na širšem območju.

Še vedno preiskujejo vzrok nesreče

Aktivnosti na kraju se danes tako še nadaljujejo, kriminalisti pa še vedno preiskujejo vzrok nesreče. V sredo so kriminalisti opravili ogled kraja eksplozije, ki se bo po potrebi še nadaljeval glede na sprotne ugotovitve pristojnih na kraju, so sporočili s Policijske uprave Kranj.

Policija svoje aktivnosti v smislu zbiranja obvestil in dokazov na tem območju namreč prilagaja izvajalcem in njihovi dinamiki iskanja domnevne napake na infrastrukturi. V sredo so na kraju zasegli tudi kos napeljave, ki bo predmet nadaljnje presoje, je pojasnil predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Kranj Bojan Kos.

Vprašanje varnosti plinovodov

Torkova eksplozija zemeljskega plina v vodovodnem jašku, v kateri sta bila poškodovana dva delavca in štirje otroci, je prestrašila prebivalce Britofa in tudi druge Slovence. Sproža namreč vprašanje varnosti plinovodov. Da bi ljudi čim bolj pomirili in zagotovili maksimalno varnost, na plinovodu, ki je bil poškodovan, izvajajo še dodatna testiranja, tlačne preizkuse in meritve

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Naglič
05. 12. 2019 20.30
+1
orenjci bodo izvažali plin Rusom. "Nekdo je nepooblaščeno spustil plin v naše omrežje." Tako Zevnikova. Gorenjci bodo še začeli izvažati plin Rusom.
Wahl
05. 12. 2019 18.09
+1
Domplan sam je izvajal nadzor nad deli in direktorica še kar palamudi, da podjetje ni odgovorno in prelaga na izvajalca, menda IMP. Pojma soodgvornost očitno nihče ne pozna. Mutna posla...
Darko32
05. 12. 2019 14.43
+7
Tukaj me nihče nebo prepričal, da je nadzornik delal svoje delo. Namreč tukaj je nemogoče, da bi kar puščalo od oka ampak je nadzor nad deli bil izredno malomaren, saj bi morali pred zasipavanjem pregledati ali so tesnenja tako kot treba. Opažam pa, da tisti, k ise ukvarjajo z instalacijami plina delajo bolj po domače in potem se čudimo, če kje useka ali pa se zakadi. Zato trdim, da je krivda na strani nadzornika in izvajalca. Bilo pa bi dobro slišati kdo so bili izvajalci in kdo je delal nadzor in kako.