Slovenija

V Bruslju o naftnem sporu

Bruselj, 13. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Slovenska delegacija bo jutri v Bruslju seznanila posebno skupino za trgovanje o spornih hrvaških ukrepih glede prevoza nevarnih snovi po cestah.

Cisterna na meji
Cisterna na meji FOTO: POP TV

Predstavniki Slovenije so prepričani, da sosednja država že skoraj štiri mesece z omenjenimi ukrepi omejuje predvsem tranzit naftnih derivatov ter slovenskim podjetjem in prevoznikom s tem povzroča dodatne stroške. Zato bo Slovenija na dvodnevnem zasedanju delovne skupine za trgovanje povedala, na katerih področjih po njenem mnenju Hrvaška krši mednarodno pogodbo o energetski listini, katere podpisnici sta obe državi.

Minimalne zahteve, od katerih slovenska stran po pojasnilu državne podsekretarke na ministrstvu za okolje in prostor Olge Marinko ne namerava odstopiti, so odprtje dveh dodatnih koridorjev za prevoz naftnih derivatov, in sicer od mejnih prehodov Jelšane/Rupa in Starod/Pasjak do reške rafinerije ter odprava administrativnih ovir, kot so policijsko spremstvo, tehtanje, vzorčenje goriva in drugi ukrepi, ki pomenijo zamude v času in dodatne stroške. Najbolje bi bilo vzpostaviti razmere, kakor so veljale pred januarsko uveljavitvijo spornih hrvaških ukrepov, je pred odhodom v Belgijo pojasnila Olga Marinko.

Marinkova ne pričakuje, da bodo problem rešili na tokratnem zasedanju, izrazila pa je pričakovanje, da bo sekretariat energetske listine o njem podal svoje mnenje. Dejstvo je, da si marčno oceno sekretariata vsaka država razlaga po svoje; po mnenju slovenske strani so v Bruslju po vsej verjetnosti ugotovili določene kršitve energetske listine, v Zagrebu pa so prepričani prav nasprotno.

SORODNI ČLANKI