Slovenija

V Butalah so dobili novo družino

Cerknica, 25. 02. 2019 15.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
18

Butalci so po letu dni znova pripravljeni, da bodo prevzeli oblast v Cerknici. Letos se bo slavnim velikim figuram in tradicionalnim likom pridružila čisto nova družina. Ogledali smo si, kako nastajajo butalske glave in ali je vse nared, da Butale zaživijo.

Vsako leto se v Butalah rodi kakšen novi prebivalec. Letos bo to velika butalska družina, ki bo štela osem ali devet članov, odvisno, koliko jih bo Boru Šparembleku, izdelovalcu butalskih mask, uspelo narediti. Oblike glav ni želel izdelati po resničnih osebah iz Cerknice, ampak si jih je zamislil in jih nato zrisal. "Zanimivo se mi zdi, da ljudje, ki so hodili v delavnico gledat nastajajoče maske, v njih vidijo podobnost s Cerkničani. Na primer, lik dojenčka naj bi bil podoben nekemu odraslemu domačinu, ki ga jaz sploh ne poznam. Verjetno, ko sem risal skice, so mi njihovi obrazi podzavestno prišli v glavo," je razmišljal.

Šparemblek dokončuje še zadnje butalske glave.
Šparemblek dokončuje še zadnje butalske glave. FOTO: Damjan Žibert

Glave nove družine nastajajo od decembra lani

Šparemblek, sicer študent akademije za likovno umetnost in oblikovanje, je imel kar nekaj težav z izdelovanjem penastih glav, poleg tega mu je primanjkovalo časa, saj je moral zaključiti semester na fakulteti. Največ preglavic so mu povzročale barve: "Pena je obarvana rumeno, zato sem se moral kar precej ukvarjati z barvami, da sem dobil različne odtenke. Oče ima bolj oranžen odtenek, mati pa je bolj napudrana."

Glave izdeluje tako, da jih najprej obreže z velikim nožem in dobi osnovne forme. Z olfa nožem se loti podrobnosti, na koncu glave zbrusi s strojem, da dobijo dovršeno obliko. Do nedelje, ko bo glavna pustna povorka, jih mora dokončati še štiri. Ali mu bo uspelo, se ne obremenjuje, saj je obljubil, da jih bo izdelal osem, do zdaj jih je že devet. "Našel sem družino iz Cerknice in njene prijatelje, ki bodo postali butalska družina in bodo to vlogo vsako leto prevzeli," je zadovoljen Šparemblek.

Butalski oče je dobil ime Brko, nekaj članov družine na ime še čaka.
Butalski oče je dobil ime Brko, nekaj članov družine na ime še čaka. FOTO: Damjan Žibert

Nekaj članov butalske družine je že dobilo imena. Oče je zaradi brkov Brko, dojenček je ostal kar Jenček, sin je Kemal – ime je dobil po glavnem liku iz turške nadaljevanke Moja boš, tašča je Matilda, je povedal Šparemblek in dodal, da dvojčka še nimata imena, prav tako tudi nekaj dojenčkov ne.

Znamenita coprnica Uršula pripravljena na pohod

Coprnica Uršula na metli in ostala družba: moderna Uršulinina hči Liza, ki jaha prašiča, povodni mož Jezerko, največji žabon na svetu Rego Vranjejamski, mogočni zmaj, butalski jež … med letom počivajo v veliki hali. "To so stalne maske, ki jih vidimo na karnevalu vsako leto in se jih sproti pripravlja, da pridejo lepe na karnevalsko teraso," je pojasnil Aljaž Červek, v pustnem času Lojz Pustni.

Coprnica Liza, hči coprnice Uršule, namesto metle jaha prašiča.
Coprnica Liza, hči coprnice Uršule, namesto metle jaha prašiča. FOTO: Damjan Žibert

Dela z njimi je veliko, saj se jih pripravlja od pusta do pusta. Treba je popraviti vse, kar se poškoduje na povorki. Vsake toliko časa je treba prižgati traktor, ki vozi masko. Od decembra do pusta so glavne, končne priprave. "To pomeni, da imamo tehnično ekipo, ki živi za to in so s srcem in glavo pri stvari, da je na koncu vse tako, kot je treba. V pust v Cerknici je vpetih približno 1000 ljudi. Poleg tehnične, kreativne in promocijske ekipe imamo tudi ljudi, ki hodijo po osnovnih šolah, saj želimo v pustni čas vključiti tudi mlade," je razložil Červek in dodal, da čeprav so ravno počitnice, bo na pustnem karnevalu ogromno učencev od prvega do devetega razreda. Oblekli se bodo v čarovnice, netopirje, žabe … "Že od majhnega jih vključujemo v to dogajanje. V Cerknici pravimo, da takoj, ko se rodiš, postaneš ali Butalec ali čarovnica," se je zasmejal Červek.

Največja figura je zmaj. Dolg je 14 metrov, visok 3,5 metra.
Največja figura je zmaj. Dolg je 14 metrov, visok 3,5 metra. FOTO: Damjan Žibert

Vsako leto v Cerknici pripravijo kaj novega. Lani je bila butalska veselica. Ker so se marsikje po svetu dogajale težke stvari, so Butalci rekli: mi se bomo pa veselili, je razložil Červek. Letos je torej nova družina, ki se bo na ulicah Butal predstavila v nedeljo. Pustni teden v Cerknici sicer traja od debelega četrtka do pepelnične srede – 6. marca. V četrtek začnejo z žaganjem babe. "Na ta dan bo potekal tudi najbolj nenasilen prevzem oblasti, ko bo župan predal oblast butalskemu županu, in rajanje se bo začelo. Žaganje babe pa izvira iz stare tradicije, ko so stare mame pekle krofe in ostale dobrote. Ker so bili zraven otroci, ki jim niso dali mira, so jim rekle: pojdite pogledat v vas, tam žagajo babo. Otroci so jo cel dan iskali, a je seveda niso našli. Ko so prišli domov, so stare mame že spekle krofe. Obdržali smo ime in tradicijo. Babo, ki je hlod, prežagamo in takrat se v Cerknici vse začne," je opisal Červek in za konec dodal, da bodo na pepelnično sredo pusta pokopali.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Roterdam
25. 02. 2019 20.59
+4
Manjka samo še betica Dejana Židana, pa bodo vse maske na polici
Kuku456
25. 02. 2019 20.41
+1
Ah sej mamo ze v realnosti butale...tko da to je sam odsev
Smešno
25. 02. 2019 20.31
+3
Živele Butale! Butale so večne, do konca večnosti!
cool29
25. 02. 2019 19.46
+2
Celo leto mam vec butalcev
Kruh+sol!
25. 02. 2019 19.17
+0
Vsi, ki so volili levicarje so ze Butalci v Cerknici.
Sortegilio
25. 02. 2019 18.45
+9
to je odlična prireditev v Cerknici, ki je lep kraj pa tudi ljudje so prijazni in dobri.
Romantik
25. 02. 2019 18.21
+0
družini Kordiš in Židan?
Cesar Millan - Vodja krdela
25. 02. 2019 18.37
+3
jaz bi tudi rad bil butalec ,kajti šele tam bi lahko pokazal !Kako lepo je ,če upokojenec za 40 let dela dobi borih 500e !!! Bil bi pa saj enkrat v življenju vesel !!!!
VolkBrenin
25. 02. 2019 18.13
+1
tronu 3 se zdi brko podoben marjanu...Meni recimo se zdi veliko bolj simbolno , če svoja prevozna sredstva zamenjata copranca urša in hči liza... potem bi bilo bolj realno...urša jaha prašiča ...liza pa metlo ...
VolkBrenin
25. 02. 2019 18.31
+0
ob tem bi dodal ...da je ta nič hudega sluteč prašič veliko bolj simpatičen , kot original...
pa dobr no
25. 02. 2019 17.18
+9
A to govorijo za parlament?
tron3
25. 02. 2019 16.52
+10
Zakaj Brko, če pa mu je ime Šarko?????
notrajnc05
25. 02. 2019 17.16
-4
Ej beli, spet ne moreš iz svoje kože in ne zdrži še niti en sam dan brez, da bi žalil in pljuval. Bednik
Mich Diam
25. 02. 2019 17.30
-4
Ta buča nima las, torej ne more biti Šarko, lahko pa da je JanivanJan!
tron3
25. 02. 2019 17.30
+7
notranjc, kaj sem včeri zapisu, da ste ta rdeč in ta bel odgovorni za propad Slovenije in da že 28 let z roko v roki uničujete Sloveniji, jasnooo!!! Pa kolkrat ti bo treba napisat da boš to moje pisanje razumu, kva imaš tudi ti ta rdeč prepih med ušesi, kjer nč ni, tako kot ta beli, al Kaj???
notrajnc05
25. 02. 2019 17.35
-2
Ej beli ne užigaj se, da te ne bo razneslo po celi sedežni.