Slovenija

V času epidemije vse več stisk. Pomembno je, da se o težavah pogovorimo

Ptuj, 10. 11. 2020 19.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Mojca Hanžič
Komentarji
15

Zaradi koronakrize in vseh omejitev, ki jih ta prinaša, se veliko družin spopada s takšnimi in drugačnimi težavami. Prisotnega je veliko strahu, skrbi in negotovosti. Ni druženj, manj je pogovorov o strahovih, težavah in pomislekih. Vsi namreč zaveznika znotraj svoje družine žal nimajo. V družinah, ki so že pred tem imele težave, pa se te zdaj le še stopnjujejo, skrbi naraščajo. Kako bo z otroki, kako dolgo bo to trajalo, kaj bo z našo službo, kaj bo s krediti, ki nam visijo nad glavo?

Situacijo, v kateri smo se znašli, vsak dojema in si jo razlaga po svoje, pojasnjuje psihoterapevt Heliodor Cvetko. Ne le da otroci ne morejo v šolo, odvzeli smo jim tudi druženje in telesno aktivnost. Tudi starejši se počutijo nemočne, omejili pa smo tudi stike z njimi. "Zagotovo je najtežje tistim, ki so zdaj eksistenčno ogroženi ali pa so tik pred tem in vidijo situacijo, kam to gre," meni Cvetko.

Že po prvem valu so zabeležili za 10 odstotkov več izplačanih enkratnih socialnih pomoči, zdaj pa je delež na območju ptujskega centra za socialno delo narasel že na 20 odstotkov. Stopnjujejo se tudi težave znotraj družin. Že to, da se nas večje število dalj časa nahaja na neki manjši površini, "povzroči to, da smo malo bolj sitni, da smo drug drugemu napoti, da se težje prenašamo. To povzroča konflikte, jezo in še kaj drugega".

Treba je prositi za pomoč

"V primerih, ko je že prej obstajalo kakšno nerazrešeno vprašanje med partnerjema, je seveda zdaj to eskaliralo. Po drugi strani pa so recimo otroci zdaj doma, vzpostavljajo se neke nove relacije znotraj družine," pa pravi direktor CSD Ptuj Miran Kerin. S temi spremembami nekateri lažje, pa drugi težje shajajo.

Šolanje od doma je lahko zelo stresno tako za otroke kot tudi za starše.
Šolanje od doma je lahko zelo stresno tako za otroke kot tudi za starše. FOTO: Shutterstock

So pa tudi primeri, ko shajati ne morejo več. "Dobil sem klic očeta, ki pravi, da bo znorel, ker je sin študent zdaj doma, in da ne prenese, ko ga neprestano vidi za računalnikom,"  pove Cvetko in razloži, da je oče povedal, da bo nekoč počilo, če bodo takšne razmere trajale dlje časa.

K sreči je starš zaprosil za strokovno pomoč, a na žalost mnogi tega ne storijo, kar je narobe, pravi psihoterapevt. "Ko se odpremo, ko nekomu povemo, da nam je težko ali pa da potrebujemo pomoč, takrat doživimo neko olajšanje, ker odložimo svoje breme," še pove Cvetko.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Rekreacija sprošča serotonin, ki nam pomaga pri premagovanju stisk

Še bolje pa je, če se napetostim pravočasno izognemo – z racionalnim razmišljanjem in z veliko športne aktivnosti. Brez izgovorov, denimo da nam je bila naša dosedanja aktivnost onemogočena. Športni psiholog in mentalni trener Matej Lunežnik kot primer navede Primoža Rogliča, ki je nekoč skakal, zdaj pa vozi kolo.

Stiske in depresijo lahko namreč zelo učinkovito zdravimo s športom. "Ravno zdaj bi se morali bistveno več ukvarjati z določenimi športnimi panogami, ki so nam v tem trenutku na voljo. 12 tisoč korakov na dan namreč sproži enako količino serotonina kot ena antidepresivna tableta," razložil Lunežnik.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TistoPravo
11. 11. 2020 08.15
+3
Kako rešiti narod? Čimbolj ga pustiti pri miru...ker če hočeš v resnici rešiti zgolj eno samo življenje, rabiš eno celo življenje časa...toliko časa pa nima noben, vsaj ne živ!
RichPiana
10. 11. 2020 20.35
+3
Se sexat ne morem. Punco imam v drugi regiji. Koga naj poklicem? Sem v stiski.
Robespierre
11. 11. 2020 08.11
+4
Darko32
11. 11. 2020 14.40
bojer
10. 11. 2020 20.28
Morda bi za domače stiske kaj vedel Svetina?
simple_mind
10. 11. 2020 20.08
+4
Bo več mrtvih zaradi nekakšne epidemije, ali zaradi pretiravanja z ukrepi, odloki in zapiranjem ?
bojer
10. 11. 2020 20.32
+2
Se razume, vse bo vrženo pod epidemijo. Če tako naredijo, jim ni treba nič mislit.
lumpimonster
10. 11. 2020 20.07
+0
Februarja:slovenija je pripravljena 😁🤣😁🤣😁🤣😁🤣😁🤣😁🤣🤣
lumpimonster
10. 11. 2020 20.08
+3
9mesecev kasneje......v10dneh postacili 59 pojstl...nahbolsa ekipa do sedaj......????????
lumpimonster
10. 11. 2020 20.06
+1
Hahahahahah 24ur glavno da je korona vsega kriva hahaha
VAREN
10. 11. 2020 20.06
+1
Delo krepi telo in duha. To se ve že dolgo. Za vse ostale jokice pa ni pomoči.
Robespierre
11. 11. 2020 08.10
+1
In koliko delovnih mest si ustvaril, da lahko potrdiš to tezo? Verjetno cel kup, brezposelnost raste in si imel ogromen populacijski vzorec na katerem si to potrdil.
Tomaž 63
10. 11. 2020 19.47
+6
V času stiske naj bodo g. Hojs, pa g. Gantar, pa g. Janša, pa lahko še g Kacin, dežurni na SOS telefonu, da bodo slišali stiske iz prve roke. Ne pa da, da delajo to kar nas pelje v stisko. Lahko njim, ko pa imajo garantiran dohodek ne glede na razmere. Veliko nas je, ki smo že od marca brez dela, pa še nekaj časa bomo in rad bi jih videl toliko časa brez "plače". Ne vem do kdaj še...
Darko32
11. 11. 2020 14.44
+1
TOMAŽ63 To jaz ves čas govorim, da se sploh ne zavedamo kaj se bo zgodilo. Zlom ekonomije je za pričakovati. Naši bimboti pa še blokirajo tistim, k ibi delali in imajo minimalne možnosti. Tako pravim, da bi ojačali dostavne službe in omogočili nakupe repromateriala in določenih materialov tudi tako, da se uredi nek protokol pri dostavi. Ne to pa ne. Vidimo, d ana ta račun mastno služijo tuja podjetja, katera prodajajo iste izdelke. Zato ti dam popolnoma prav in prav je, da je nekdo povedal iz prve roke kaj je dejansko stanje.
ni_mi_vse_eno
10. 11. 2020 19.45
+4
Se že skoraj mesec dni pogovarjamo, da bi odprli šole in vrtce. Mlade ne ogroža korona, za mlade je gripa bolj nevarna. Za starejše je pa korona bolj nevarna. Odpreti vse, da ne umremo zaradi lakote.