Slovenija

V času epidemije živilska podjetja v državi krepijo proizvodnjo osnovnih živil

Ljubljana/Celje, 20. 03. 2020 12.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V podjetjih iz živilsko-predelovalnega sektorja zagotavljajo, da uspešno odgovarjajo na povečano povpraševanje. Zaradi spremenjenih razmer so ponekod preusmerili oz. na določenih segmentih okrepili ali zmanjšali proizvodnjo. K temu, da je treba kupovati slovensko hrano, je znova pozvala tudi kmetijska ministrica.

V Žitu so povedali, da so poskrbeli za nemoteno poslovanje svojih obratov in prilagojeno poslovanje trgovin tudi v izrednih okoliščinah. "850 naših zaposlenih tako redno in požrtvovalno prihaja vsak dan na delo v različne proizvodne obrate in pekarne ter Žitove prodajalne po Sloveniji," so izpostavili.

V slovenskih živilskih podjetjih zaznavajo večje povpraševanje po osnovnih živilih, med katerimi so tudi moka, testenine, riž, kvas, polenta in mlevski izdelki.
V slovenskih živilskih podjetjih zaznavajo večje povpraševanje po osnovnih živilih, med katerimi so tudi moka, testenine, riž, kvas, polenta in mlevski izdelki. FOTO: Dreamstime

Trenutno tako proizvodnja kot dobava kupcem v Žitu potekata nemoteno. "Smo pa morali proizvodnjo na določenih segmentih povečati, tako da moramo aktivno dnevno sproti organizirati ekipe za delo, da lahko čim več dobavimo," so pojasnili. Povečali so se odvzemi trajnih izdelkov, večje je tudi povpraševanje po osnovnih živilih, med katerimi so moka, testenine, riž, kvas, polenta, mlevski izdelki, konzervirana hrana, otroška hrana, paradižnik, marmelade in vložena zelenjava. "A nam to trenutno ne predstavlja težav," so zatrdili.

Ob začetku pojava koronavirusa so vzpostavili tudi krizni štab in uvedli ukrepe za nemoteno izvajanje dela. Spomnili so na stroge standarde, ki so jim že tako podvrženi na vseh stopnjah proizvodnje živil, v aktualni situaciji pa so sprejeli še dodatne ukrepe za zaščito oz. preventivne protokole.

Glede na trenutno krizno dogajanje so v Žitu pripravili izbor izdelkov za nujno oz. prednostno proizvodnjo, povečali zaloge surovin za te produkte oz. preostalo zalogo enakomerno porazdelili v skladu z izborom prednostnih izdelkov. Med prednostne izdelke štejejo sveže pekarske izdelke, toast, testenine, riž, mlevske izdelke in prepečenec. Podjetje ima tudi določene zaloge, ki zagotavljajo dolgoročno ponudbo v primeru večje krize.

Občasno imajo manjše težave pri dobavi blaga iz uvoza in pri njihovem izvozu zaradi zaprtja meja, nekaj težav imajo tudi zaradi zamud pri dobavi zaščitne opreme. Intenzivno sodelujejo z dobavitelji in iščejo možnosti alternativne dobave in obvladujejo stanje. Upajo, da so informacije o urejanju pretoka blaga pravilne in da bodo lahko nemoteno delali tudi v prihodnje.

Mlekarna Celeia: Ključno je, da ohranjamo svojo ekipo zdravo

V Mlekarni Celeia kljub epidemiji koronavirusa zbirajo mleko z 938 slovenskih kmetij, dnevno 270.000 litrov mleka. "V zadnjih dneh opažamo povečanje naročil svežega in trajnega mleka, sirov in jogurtov v večjih pakiranjih, čemur smo že prilagodili svojo proizvodnjo," je povedal direktor Vinko But in tudi on podčrtal strokovnost, požrtvovalnost in pripadnost zaposlenih.

Mlekarna Celeia z izdelki trenutno zalaga 1000 prodajnih mest v Sloveniji. Proizvodnja in dostava izdelkov do kupcev ob strogih varnostno-zdravstveno-higienskih ukrepih poteka nemoteno, so sporočili iz mlekarne.

Slovenski mlekarji v zadnjih dneh opažajo povečanje naročil svežega in trajnega mleka, sirov in jogurtov v večjih pakiranjih.
Slovenski mlekarji v zadnjih dneh opažajo povečanje naročil svežega in trajnega mleka, sirov in jogurtov v večjih pakiranjih. FOTO: iStock

Tudi pri njih so že pred epidemijo veljali zelo strogi varnostno-higienski ukrepi, a so jih v danih razmerah v skladu z zahtevami domačih in mednarodnih institucij še zaostrili. "Ključno je, da poleg neoporečnosti proizvodov ohranjamo svojo ekipo zdravo. Sodelavce, tako tiste na terenu kot v proizvodnji in podpornih službah, smo pravočasno podučili in pripravili na nevarnosti, ki se lahko pojavijo pri delu," je poudaril But.

V Pekarni Grosuplje so medtem zaradi varnostnih ukrepov v proizvodnji, ki so pogojeni z zaščito zaposlenih, zmanjšali obseg dela. "Naše surovine so večinoma domačega slovenskega porekla, tako da trenutno nimamo težav zaradi zaprtih meja oz. prepovedi transporta," so povedali. Pri tem pa opažajo povečano povpraševanje po toastu, ki ima daljši rok trajanja in je primeren za daljše shranjevaje.

Pasica posebne oddaje PRAVA
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Supervillain
22. 03. 2020 11.55
+0
Hrane zmanjkalo NE BO.Lp Genius
flojdi
20. 03. 2020 16.06
+0
. a zato se je včeraj "osveščena" sosedova putka drla" ( kokodakala ) tako zelo kot da je namesto enega jajčka jih znesla najmanj 10 ; če ne 15
AlternativeFacts
20. 03. 2020 15.15
+5
Slovenija 30% samooskrba...povečujemo proizvodnjo, tako da ni panike, tistih 70% manjka se vozi okoli Sežane, samo še ne vemo kje je natančno je ta Sežana....
ganckranc
20. 03. 2020 14.57
+4
Ne vem, zakaj je treba imeti v živilskih trgovinah na prodaj ves nepotreben luksuz? Zakaj se pregorele prodajalke obremenjuje s tem? Naj bo na razpolago osnovna, nujno potrebna hrana, vse ostalo se lahko začasno ukine. Se vidi, da lastniki stremijo k dobičku in niti malo ne k zaščiti pregorelih prodajalcev.
periot22
20. 03. 2020 14.57
+1
Težave imate pri najbolj osnovnem pri kvasu!!!!!!!!!!
prašek
20. 03. 2020 14.47
+8
Pri nas kure znesejo dve jajci na dan .......... Povečujejo proizvodnjo !!!
StarWars
20. 03. 2020 14.34
+8
...pa cene tudi. Panvita je podražila meso in salame.
Dej???
20. 03. 2020 13.56
+12
Žalostno je, da se ne subvencionira malo več rastlinske prehrane, imamo čudovito, zdravo in plodno zemljo!
Geres
20. 03. 2020 13.52
+9
No v Tolminu kvasa ni od srede prejšnjega tedna. Tako da hočeš nočeš moramo v trgovino.
Gorenc45
20. 03. 2020 13.47
+1
Vsaj to je dobra novica korone.
DaVinci
20. 03. 2020 13.31
+27
Sedaj kupijte domace.Med,moko,krompir.... podprite lokalnega kmeta.
Jožajoža
20. 03. 2020 13.30
+15
mi je pa všeč, da so obviseli kmetje, ki so za nekaj centov več začeli mleko prodajat v italijo,dasiravno so dobivali slovenske subvencije za zemljišča in za stroje.imamo jih nekaj na vasi. ni mi treba napisat,h kateri opciji spadajo.
vinogradnik33
20. 03. 2020 13.26
+16
Problem v domači oskrbi z živili JE V TEM , DA SO PREDRAGA , če bi država dejansko skrbela za dvig domače samooskrbe , bi subvencionirala domačo hrano , da nebi bila dražja od uvožene !
StarWars
20. 03. 2020 14.40
+1
Predraga je zato, ker GZ dela izobraževanja za kmete in pravi, da česen lahko komot prodajajo po 15€/Kg, ker je kao domač. Kmetje bi prodali vse in za sprejemljivo ceno, da jim le pridelki ne zgnijejo. Tako pa, jih mečejo stran, pa čeprav po 15€. Problem našega kmetijstva je v majhnih, razdrobljenih kmetijah. Hofer gre lažje na eno veliko superkmetijo v Avstrijo in se zmeni za pogoje za nekaj let vnaprej in potem ne rabijo skrbet za logistiko.