Slovenija

'Zdravniki nismo delavci za tekočim trakom, bolniki pa niso predmeti, ki jih pakiramo v enake škatle'

Celje, 15. 01. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Z novim letom je v Celju brez osebnega zdravnika ostalo več kot 1400 oseb, saj je koncesijo vrnila družinska zdravnica, ki je že več časa opozarjala na nevzdržne razmere in preobremenjenost. Kot kaže, tudi na novo določena meja dopustne obremenitve zdravnikov, ki jo je vlada sprejela lani, težav ni odpravila.

Na nas se je obrnila bralka, ki je pri 30 letih ostala brez osebnega zdravnika. Družinska zdravnica Katja Žerjav, ki je imela v Zdravstvenem domu (ZD) Celje koncesijo, je to namreč vrnila in "na vrat na nos zaprla svojo ordinacijo za koncesijske zdravstvene obravnave". Kot je še povedala bralka, ima zdravnica na vratih nalepljeno obvestilo, na telefonu pa tajnico, s katero obvešča paciente o prenehanju delovanja.

Na spletni strani omenjene zdravnice je res objavljeno sporočilo, da ordinaciji s 1. januarjem 2020 preneha koncesijska pogodba. "Po tem datumu bo ordinacija delovala dalje le brez pogodbe ZZZS, kar pomeni samoplačniško. Zdravstvena dokumentacija bo prenesena v ZD Celje, kjer jo bolnik lahko pusti ali prestavi kamor želi, saj je njegova last," še piše.

Pri zdravniku
Pri zdravniku FOTO: Shutterstock

Bralka pravi, da v ZD Celje ni prostih zdravnikov, a pojasnjuje, da se bo sama že znašla, zanima pa jo, kaj bo s starostniki, ki jih je vodila Žerjavova? S tem vprašanjem smo se obrnili na ZD Celje, kjer nas je tiskovna predstavnica Snežana Delakorda po odgovore napotila na ZZZS. "Da pojasnim, da ne bom delovala odrezava ali kar koli. Niste prvi, ki se na nas obračate s tem vprašanjem. Odločili smo se, da tega ne bomo na ta način komentirali, zato ker ni v naši pristojnosti."

Da je zdravnica Katja Žerjav izvajala dejavnost splošne oziroma družinske ambulante na podlagi podeljene koncesije, so potrdili na celjski območni enoti ZZZS. Kot so pojasnili, sodi omenjena dejavnost na primarno raven, kar pomeni, da je podeljevanje koncesije v pristojnosti občine. "S strani Mestne občine Celje smo 29. avgusta 2019 prejeli Odločbo o prenehanju koncesije omenjene zdravnice. Z razlogi za vrnitev koncesije nismo seznanjeni," so sporočili in dodali, da je v odločbi o prenehanju koncesije navedeno, da koncesija preneha veljati 1. januarja 2020, program pa prevzame ZD Celje.

"Prav tako je navedeno, da mora izvajalec oz. zdravnica Katja Žerjav do dneva prenehanja koncesije obvestiti vse svoje opredeljene zavarovane osebe in da je ZD Celje dolžan prevzeti vse njene opredeljene osebe, ki bodo to želele. Če povzamemo – naloga izvajalke je bila, da svoje paciente seznani o nameri prenehanja dela v javni zdravstveni mreži ter da bo program prevzel ZD Celje," pojasnjujejo. Sicer pa tudi ZZZS pisno obvesti vse paciente, da je njihov zdravnik prenehal delati, a to storijo šele po nastopu datuma prekinitve.

Slovenija je imela leta 2017 3,1 zdravnika na 1000 prebivalcev.

Ima pa celjski ZD od 1. januarja zaposleno novo zdravnico, ki je nasledila program po Katji Žerjav in sprejema nove paciente, pravijo na ZZZS. "Zavarovane osebe, ki so ostale brez osebnega zdravnika, naj čim prej opravijo izbiro novega osebnega zdravnika. Za ta namen se morajo osebno zglasiti v ambulanto zdravnika, pri katerem bodo podpisale izbiro. S sabo morajo imeti kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument. Zavarovane osebe lahko samo nujne storitve uveljavljajo pri katerem koli izvajalcu/ zdravniku. Če je izvajalec/ zdravnik del javne zdravstvene mreže, bo stroške storitev zaračunal ZZZS. Če zavarovana oseba koristi nujne storitve v samoplačniški ambulanti, te storitve plača po ceniku te ambulante, naknadno pa lahko uveljavi povračilo stroškov na ZZZS – ZZZS bo v postopku ugotovil, ali so bile storitve nujne, in v tem primeru stroške povrnil v višini pogodbenih cen," so še dodali.

S celjske občine so sporočili, da je zdravnica ostala brez koncesije zato, ker je dala odpoved, občina pa je dolžna spremembe sporočiti ZZZS, kar je tudi storila. Kakšni so bili razlogi za odpoved koncesiji, smo vprašali tudi omenjeno zdravnico, a nam na naša vprašanja ni odgovorila. Smo pa izvedeli, da je omenjena zdravnica že več časa opozarjala na nevzdržne razmere. Žerjavova je imela sicer 1405 opredeljenih pacientov in je dosegala 80 odstotkov slovenskega povprečja. Ker je zaradi kakovostne obravnave zavračala dodatne paciente, ji je ZZZS grozil s kaznimi po 400 evrov na odklonitev vpisa novega pacienta. "Zdravniki nismo delavci za tekočim trakom, bolniki pa niso predmeti, ki jih pakiramo v enake škatle," je že pred skoraj letom dni povedala.

Zdravnik v beli halji s stetoskopom
Zdravnik v beli halji s stetoskopom FOTO: Dreamstime

In to je tudi največja težava slovenskega javnega zdravstva. Sistem namreč že dolgo ne deluje več, zdravstveni delavci pa ga umetno ohranjajo pri življenju. In tudi zato odhaja vse več družinskih zdravnikov, ki nevzdržnega stanja ne zdržijo več. Spomnimo samo na številne preobremenjene zdravnike, ki so na težave opozarjali tudi s kolektivnimi odpovedmi. Med njimi niso bili samo celjski zdravniki, pridružili so se jim tudi kranjski, mariborski in ajdovski, a so pozneje našli skupen jezik z vlado. A težava še vedno ni rešena. Zaradi pomanjkanja zdravnikov so nekateri zdravstveni domovi namreč odprti omejen delovni čas, kar pomeni le nekaj dni na teden.

Vlada je sicer sredi maja lani potrdila aneks številka ena k splošnemu dogovoru, s katerim je pri 1895 glavarinskih količnikih (oziroma 1383 bolnikov) na novo določila mejo, pri kateri bodo družinski zdravniki lahko odklanjali nove bolnike. Minister Aleš Šabeder pa je zagotovil, da nihče ne bo ostal brez osebnega zdravnika. A brez osebnega zdravnika je po podatkih ZZZS 143.907 zavarovanih oseb. Delež teh je v zadnjih letih relativno enak, in sicer od pet do šest odstotkov.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (189)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ROMELS
16. 01. 2020 10.34
+1
Največ bolniških je pa izza tekočih trakov. Le zakaj?
ni_mi_vse_eno
15. 01. 2020 19.48
+5
Zdravstveni domovi so vsi v minusih. Zavod za zdravstveno zavarovanje RS (ZZZS) s svojim poslovanjem v letu 2017 ustvaril 35 mio evrov dobička (vir google). Zdravniki so pa najbolje plačani v javnem sektorju. Finance; Rekorder decembra zaslužil 17 tisoč evrov bruto
kick.your-ass
15. 01. 2020 18.14
+2
A nature bi pa delal?
kick.your-ass
15. 01. 2020 18.14
+2
srecnii
15. 01. 2020 17.56
+2
Tud v Polhovem Gradcu je osebni zdravnik nerazumljiv. Prav komaj čaka da se te znebi in ti napiše beli samoplačniški recept.
toxicox
15. 01. 2020 18.40
-3
Let it be ...
15. 01. 2020 17.51
-8
Prideš k zdravniku, pa vidiš kako se zdravniki in medicinske sestre s polžjo brzino šlepajo po hodnikih, čakalnice pa polne. Moj osebni zdravnik, na primer, recepte piše s tako hitrostjo, da dobim včasih občutek, da bo zdaj zdaj zaspal … Najin pogovor tudi poteka zelo počasi … Mislim, da zdravniki rabijo iti malo v kakšno proizvodnjo za tekoči trak, da bodo videli kako se dela za malo denarja … potem bodo videli še le kako bodo mogli oni delati, da bodo si lahko zaslužili takšno plačo. In to, da nekdo reče, da niso delavci za tekočim trakom, je diskriminacija tistih, ki dejansko delajo za tekočim trakom.
whatelse
15. 01. 2020 18.28
+9
Moja zdravnica ima tehnika, ki nikakor NE dela s polžjo hitrostjo. Je hiter, organiziran, natančen. Tudi odzivnost na maile je hitra. Kapo dol. Kar se pa zdravnikov tiče, bi morali imeti dovolj časa, da prisluhne pacientu, ne pa da te "zapakira" kot paket na tekočem traku. Zgleda, da nimaš zd težav, in zato pričakuješ hitro obravnavo, kot v pekarni, ko greš po kg kruha... Taka počasnost mene zmoti le v trgovini na blagajni ali pa na okencih občin, ko greš po nov dokument...
Rookoko
15. 01. 2020 17.32
+3
Eh, celotna javna uprava samo jamra... dela bolj malo, razen izjem.
User768643
15. 01. 2020 18.31
+5
Avtomehanik, polagalec ploščic, električar,... ki delajo za dve zdravnikove plače res ne rabijo jamrat.
Mungos2
15. 01. 2020 17.18
+1
Mislim, da se imajo medicinske sestre za bogove !!! Zdravniki pa so itak prisegli Hipokratovi metodi, da bolnike zdravijo, ne pa pozdravijo. Niso vsi zdravniki slabi, vendar pa so obremenjeni z denarjem !!!
scipio
15. 01. 2020 17.16
+20
rezultatteh trendov bo ta, da nas bodo v kratkim zdravili zdravniki s prištinsko in tiransko diplomo, pa malo tudi tisti iz moldavije in ukrajine. Tisti z ljubljansko in mariborsko bodo pa delali na irskem, pa v švedski, švici in avstriji.
Janko Pesjak
15. 01. 2020 17.05
+27
Saj ima prav. 50% časa tipkajo osebni zdravniki nekam v ekran, kdor planira te procese je popoln amater ali pa bedak ali pa je anarhija, ki go vodijo izvajalci informacijskih sistemov.
pojtrarara
15. 01. 2020 17.48
-6
in kje je razlika glede na prej, prej so pa gledali v zdravstveni karton in na roke pisali vanj - zdaj so samo medij gledanja zamenjali in sredstvo za pisanje - razlike v ukvarjanju s pacientom glede tega ni na pretekla leta. celo če povem primerjavo, ta, ki napiše vse v elektronski karton, ki se potem sprinta pri sestri je hitrejša, kot pretekli zdravnik, ki je vse izvide popisoval v karton ročno - in je trajalo ziher min 10 minut predno me je po vpisovanju vsega sploh vprašal kaj in kako je stanje. Hitrejši so zdaj z vpisovanjem v računalnik kot prej ko so vse to pisali na roke.
loznjak
15. 01. 2020 17.03
+0
Kaj pa,če ne pridejo pravočasno?
nikhrast
15. 01. 2020 16.43
+6
Zdravnik sprejme določeno število pacientov, pa gotovo, vsak zdravnik pa sam določi koliko cajta bo delal, plačan pa more biti za servis, ne pa da ima mesečno plačo. Tajnice in mediscinske sestre pa tako pripravijo pacienta, zdravnik samo vstopi v sobo se usede za komputer, sprašuje in tipka..., pa laufa v sosednjo sobo. Problem je da po navadi zdravniki delajo preveč, ne premalo, če ne dela ne more tajnica pošiljati račune zavarovalnici. Pa isto gre za dentiste, saj kar laufajo od ene sobe do druge.
Enmajstr
15. 01. 2020 16.29
+6
Spet eni in isti jamrajo.
haha lol
15. 01. 2020 16.05
+9
Konje treba tankat pa ragisterat avto ni problem 3.000€ dat. Ko pa je zdravstvo pa ne
ROMELS
15. 01. 2020 16.00
-4
Usposobljen in sposoben človek nikoli ne jamra..............................Jamrači in scerkljanci so v večini primerov nesposobni ljudje.
ROMELS
15. 01. 2020 16.01
+1
bergman
15. 01. 2020 15.35
-7
Ne bi bilo slabo, če bi ta "gospoda" v belih haljah poskusila malo delati po sistemu tekočega traku in za tako plačo kot imajo tisti, ki delajo za tekočim trakom (pa so nekateri med njimi po izobrazbi tudi blizu tem gospodom v belih haljah) in delali najmanj osem ur efektivno, pa bi potem videl, kako bi bili iztrošeni in še ne vem kaj...!! Mislim, da je to samo priprava na ponovno zahtevo o višjih plačah, kotje nekdo že omenil, ker če imaš koncesijo moraš sam plačevat prispevke in dajatve tako kot s.p. in to jih verjetno preveč moti, ker jim ne ostane dovolj za njihovo "lakomno" življenje!!!! Ko bodo pa ponovno zagrozili s stavko, pa ne bo nihče videl pacientov in njihovih "pravic" ampak bodo vsi (od predsednika vlade, pa to tistega ki je najmanj odgovoren za to) skakali okrog teh "modelov" v belih haljah in jih spraševali kako jim lahko ustrežejo, da narod ne bo preveč "hud"!!! Ne vem kam ta država pluje, vse tako kaže , da po Savi navzdol, kot so stari ljudje včasih rekli!!!
xmp125
15. 01. 2020 16.31
+26
Studirala je medicino. Ocitno je dobra zdravnica, ce jo pogresajo. Koga bos ti posiljal za trak delat? Saj ne bo sla na zavod, enostavno je vrnila koncesijo in bo pac obravnavala tiste, ki bodo placali iz svojega zepa. Za ostale je pa to dobra lekcija, da s prisilo (silo skozi zaprta vrata) ne bo slo.
janez653
15. 01. 2020 16.42
+25
Zato so hodili v šolo, da ni treba za trakom delat. Reveži mislite, da je edino pravo delo za trakom...
bergman
15. 01. 2020 16.50
-10
xmp,TO POMENI, da njej ni za paciente in njihovo zdravje, ampak za denar in nič drugega. Za take Hipokratova zaprisega "ne velja več"! Sama je izbrala to "profesijo" in je dobro vedela kaj jo čaka na delovnem mestu, da ne bo samo"SEDELA" ampak bo morala tudi kaj narediti, vendar danes to tem "kvazi gospodom in damam ne diši"!!!! SAMO IZSILJUJEJO denar na račun bolanih ljudi, ki jih je čedalje več, učinka od njih pa čedalje manj,kar dokazujejo tudi čakalne vrste pri "specialistih", kar skorajda pomeni "narava bo uredila (in pomagala)!! Redki so tisti zdravniki, ki se jim lahko reče da so zdravniki v pravem pomenu besede, ampak se mi zdi, da tudi oni ne bodo več delali namesto njihovih "kolegov", ki bodo hoteli samo denar!!!! Pri nas je postalo zdravstvo tako vzvišeno, da se smatrajo za več vredne kot vlada ali predsednik države in bi samo oni postavljali pogoje in nihče drug!!! Zakaj pa tisti za tekočim trakom v proizvodnji ne sme postavljati pogojev.....?????
kr--en
15. 01. 2020 17.16
+6
xmp125
15. 01. 2020 18.24
+15
Torej, zdravniki morajo delati zastonj? Saj verjetno vsak zdravnik pomaga v nuji, ne glede na placilo. Nihce pa ne pravi da MORA imeti 2000 pacientov prijavljenih v ambulanti, ceprav jim ne mora nuditi oskrbe na nivoju za katero misli, da je primerna. Ravno taki ki pisete neumnosti ste krivi da je s sistemom vse slabse. Stroski zdravstva rastejo (pa ne samo zaradi plac in korupcije ampak predvsem zaradi staranja prebivalstva), vi bi pa se vedno vse zastonj (placajo seveda drugi) in ko se sistem zacne razsuvati, iscete ideje, kako bi zdravnike prisilili delati. Ta zdravnica je zasebnica, tako mimogrede. Ce hoce jutri polezavati na plazi, se lahko tako odloci, tako kot se to lahko odloci vsak, ki ima svoj biznis. Ampak se je odlocila da ne bo polezavala, samo po ceni, ki ji jo "priznava" ZZZS ne bo vec delala. Glede na to da so takim kot si ti koncesionarji najbolj v peti, bi moral biti celo vesel da je en zasebnik "na javnem denarju" manj, a ne?
bergman
15. 01. 2020 19.47
-2
Ne vidiš ti tega, čeprav si ravno to napisal, preveč poležavajo na plažah in razno raznih "dopustih", za "posel" se pa naj drugi brigajo, tako je to pri njih!! Iz lastnih izkušenj vem samo to, da če bi vsi zdravniki delali INTENZIVNO vsak dan vsaj 7h, bi bila situacija povsem drugačna v našem zdravstvu, to je eno, če se pa toliko izgovarjajo na ZZZS, da jim več ne da denarja, kot samo toliko kot so jim ga namenili, so pa oni še kako pristojni, da se ta ZZZS ukine ali pa spremeni njegovo delovanje, ker jim pa to ugaja so tiho!!! NOBEN zdravnik ni toliko obremenjen, da bi lahko opravičil to "jamranje" s tem, da je " iztrošen uničen, ker to je čista "laž"!! Iztrošen ali preutrujen je lahko samo fizični delavec, ki dela težka fizična dela 8 ali 10 do 12 ur dnevno!!!! tako "poležavanje na plažah" lahko vidim v našem ZD, kjer določeni zdravniki komaj (po delovnem planu) dosežejo malo več kot polovico delovnih ur, vse ostalo je pa velik "?"! Zato ne zagovarjaj toliko to kar je ta zdravnica naredila in napisala, edino če nisi osebno prizadet!!
katepabriga
16. 01. 2020 09.38
+0
mewmew
15. 01. 2020 15.22
+10
Če se vsi tako pritožujete, zakaj sploh še uporabljate zdravstvene storitve? Če veste bolje, se zdravite sami. Poklic zdravnika je nenazadnje delo in ne prostovoljno delo. Glede reorganizacije sistema ima pa vsak državljan enako moč kot zdravnik, zaposlen v javnem zdravstvenem sistemu.
janez653
15. 01. 2020 16.43
+7
uporabljam privat zdravstvo, ker pokličem in sem na vrsti. Ne rabim čakat 4 mesece s hitro napotnico
Infraping
15. 01. 2020 14.34
+4
Torej na kratko: umri, če si bolan. se ma logiko, ne?
sandi101
15. 01. 2020 14.22
+22
Samoplačniško pa ne bo problem, četudi jih bo imela 500 na dan ! Prosim vas lepo, zdravniki so prekoračili vse meje dobrega okusa, šuhta jih pa lenoba Kuštrin, ki me zanima koliko je ljudi pregledal v svojem poklicnem življenju !" Vsi moramo delati več, taki so časi, samo se ne moremo pritoževati kot tile bogovi, ki mislijo da so, v belem ! Pa naj vsi spokajo privat, pa da jih vidimo kako jim bo šlo !!!!! Sicer jim pa vsaka vlada do sedaj drži štango, namesto, da bi enkrat PM udaril po mizi in naredil red , prvenstveno pa nagnal mafijo iz dobave ! Pa še iz kje !
jarti?
15. 01. 2020 15.23
+1
ni nujno, da moraš postati suženj, pa ,če tudi so taki časi. suženj = ničvreden.
xmp125
15. 01. 2020 16.33
+16
Samoplacnisko ne bo problem zato, ker si bo cene postavila tako, kot ji bo ustrezalo in mela toliko bolnikov, kot ji bo ustrezalo. Namesto 2000 jih bo morda imela 1000 in cene ki so 2x tega kar placuje ZZZS. Kaj te tu moti?
Mungos2
15. 01. 2020 17.20
+2
proofreader
15. 01. 2020 14.14
+9
Spet bodo dolge vrste, ko se bodo pacienti vpisovali drugam.
Cisto na hitro
15. 01. 2020 14.06
+12
Pred le ti mali Milan šel v Švico se zdravit. Tam Slovenceljni pa ni poceni. Zelo drago je. Ampak mali Milan je precednik Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije in on ve kako je treba slovenski narod izkoriščat in ga držat na minimalcu. Potem pa se z našim denarjem troši na vse konce. Za nas delavce so pa čakalne vrste in samoplačniški pregledi. Barabini so ti komunisti.
Mungos2
15. 01. 2020 17.22
+2
filanapaprika, strup in kozmetika je vedno v malih stekleničkah !
User974866
15. 01. 2020 17.33
+2