Slovenija

Praznične lučke zasvetile tudi v Celju

Celje, 28. 11. 2020 20.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
12

Kljub epidemiološkim razmeram se bomo lahko tudi letos sprehodili po praznično okrašenih mestih. V prestolnici in nekaterih drugih mestih so božično-novoletne luči prižgali že v petek, danes pa so zasvetile tudi v Celju. Prižig lučk je bil zaradi vsem znanih omejitev in ukrepov bolj simbolne narave, saj je potekal brez spremljevalnega programa.

Zaradi ukrepov Vlade Republike Slovenije v zvezi s preprečevanjem širjenja koronavirusa so se letos na Zavodu Celeia Celje odločili, da del predvidenih aktivnosti preselijo na družbena omrežja in splet. Skupaj z Almedio smo pripravili niz videovsebin, ki jih bodo predvajali na naših kanalih in na TV Celje.

V uvodnem videonagovoru so prižig lučk ovekovečili nagovor župana Mestne občine Celje Bojana Šrota ter nekaj glasbenih točk dijakov celjskih srednjih šol. Nagovor celjskega župana so predvajali tudi preko avdio-vizualne zavese na Krekovem trgu. Do konca decembra predvidevajo predvajanje različnih videoposnetkov na adventne nedelje, ob Miklavžu, Božiču in Silvestrovem. 

Ob ustvarjanju prazničnega decembra so v Celju navkljub vsem omejitvam in posebnim razmeram zasledovali cilj, da občankam in občanom pričarajo pravljično vzdušje in jim ponudijo nekaj trenutkov za razvedritev, "veselje in radost, ki so letos vsem pošteno manjkali". Kot so zapisali so dali letos poudarek na praznično krasitev mesta, svetlobne elemente, foto kotičke, Božičkov kotiček, lanterne, adventni venček in druge podrobnosti, ki jih bo opazil vsak mimoidoči. 

Po celjskih ulicah in trgih so skupaj z MOC postavili 55 živih smrek, ki so posajene v lonce, podjetje Zeleno drevo pa jih bo spomladi ponovno zasadilo v zemljo.

Za praznično vzdušje bodo poskrbeli tudi s pomočjo ozvočenja na celjskih ulicah, za katerega skrbi Mestna občina Celje. Po zvočnikih bodo predvajali ambientalno glasbo in nekatere od že posnetih vsebin. S prvim predvajanjem so začeli že v petek, do 31. decembra pa bodo vsebine predvajali vsak dan med 10. in 20. uro. 

Na Stanetovi, v nekdanji Naši knjigi, je Zavod Celeia Celje z kreativnico Chic Corner okrasil celotno stavbo, v njej pa umestil Božičkov kotiček, to je Božičkova dnevna soba z delavnico, ki je ena od letošnjih novosti. S pogledom skozi okno izložbe bodo predvsem otroci lahko videli, kako izgleda Božičkova dnevna soba in delavnica daril. V kolikor se bodo v prihodnjih dneh sprostili ukrepi za varen vstop v Božičkov kotiček ga bomo omogočili, sicer bo ostal zaprt za javnost.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Druga novost sta lanterni, ki stojita pri lekarni na Stanetovi oziroma v stičišču Gubčeve in Prešernove ulice. Okrašeni z nekaterimi celjskimi simboli bosta dve od točk za ustvarjanje prazničnih fotografij in spominov. Tudi lanterni sta nastali v sodelovanju s Chic Corner. Okrasili so tudi Glavni trg in Celjski dom, pri katerem so sodelovali tudi zaposleni Zavoda Celeia Celje. Tako je nastalo osem škratov, ki so svoje mesto našli pri lanternah, Krekovem trgu pred Celjskim domom in pred Hohenwarterjevo hišo na Glavnem trgu.

Obiskovalce mestnega jedra sicer pozivajo, da na celotnem območju upoštevajo vse odloke, ukrepe in navodila Vlade Republike Slovenije ter pristojnih institucij v zvezi s preprečevanjem širjenja okužb s koronavirusom. Ob sprehodu po mestu naj upoštevajo varnostno razdaljo in higieno ter se naj ne zadržujejo dlje časa na javnih površinah.

S prazničnim dogajanjem so začeli tudi po nekaterih drugih mestih. Ponekod so se občine določile za zelo okrnjen program, ki bo večinoma potekal po spletu, drugje pa vendarle načrtujejo tudi manjše sejme in dogodke v živo.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Periot222
29. 11. 2020 15.01
-1
Periot222
29. 11. 2020 14.58
-1
Skoda denarja ker je letos vse mrtvo!!!!!
RamzesII
29. 11. 2020 11.03
+0
"podjetje Zeleno drevo pa jih bo spomladi ponovno zasadilo v zemljo" Ta majhna drevesa so vzgojena v loncih, niso še bila posajena v zemljo. V čem je sicer smisel, da jih kopljejo iz zemlje potem pa posajajo nazaj, v drevesnici kajpak.
RamzesII
29. 11. 2020 10.59
-1
Zakaj je na pročelju stavbe podrti križ, v sredini njega pa ... nevem kako bi to razložil, videti je luknja, portal.
RamzesII
29. 11. 2020 16.50
Mi je žal, a to mi je prvo padlo v oči, ne vidim darila, če so to mislili prikazat, trakovi niso temu ustrezno narejeni.
frenkii
29. 11. 2020 09.53
+1
Kaj nam vse to "nuca" če je vse zaprto in se ne smemo družit
Helix Nebula
28. 11. 2020 21.51
+2
Mislim da je prav da je nekaj Božičnega vzdušja. Božič letos ne bo isti, malo vzdušja je pa tudi koristnega
magura
28. 11. 2020 21.45
+3
...za ves ta denar bi lahko poskrbeli za starostnike in tiste, ki se komaj prebijajo iz meseca v mesec,...da ne omenjam koliko bo šlo za elektriko - ...pa nisem proti Božičnemu vzdušju ampak situacija in ukrepi so pač taki, da je vse skupaj brez pomena in tistega pravega prazničnega vzdušja,... isto mislim za razna pirotehnična sredstva,..
Periot222
29. 11. 2020 15.00
+1
magura res je denar bi lahko dali revnim ker lucke letos so brez pomena!!!!!
anabanana
28. 11. 2020 21.37
+3
Z temi lučkami se prav norčujejo
Evidence2000
28. 11. 2020 21.35
+2
komu kej svetijo
Periot222
29. 11. 2020 15.10