9°C

V Celju že 11 let operirajo s pomočjo robotskega kirurga

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Urška Šestan /
KOMENTARJI
5
Bi operacijo tumorja zaupali robotu? V celjski bolnišnici so pred skoraj 11 leti kot prvi v Sloveniji začeli operirati s pomočjo robota, pred slabimi tremi leti so ga nato začeli uporabljati tudi v ljubljanskem UKC. A robotski sistem seveda ne operira sam, pač pa le pomaga kirurgu, saj mu večkratno poveča sliko in odpravi tresenje rok, s tem pa omogoči izredno natančno gibanje instrumentov.

Kirurg Sandi Poteko, specialist urologije, je prvi v Sloveniji operiral s pomočjo robota. Prihodnji mesec bodo v Celju v senci epidemije praznovali 11 let robotske kirurgije. "Poseg izvedemo tako, da roke robota napeljemo v predel operativnega polja, in potem te roke robota upravlja kirurg, ki operira. Upravljamo ga s konzolo in operater ne stoji ob bolniku, ampak je nekoliko oddaljen," razlaga Poteko.

Robotski sistem omogoča povečano tridimenzionalno sliko in zelo dobro gibljivost instrumentov, kar pomeni tudi natančnejši poseg.

Da ni niti malo dvomil o odločitvi, da mu raka prostate operirajo s pomočjo robota, danes pravi Franc Hočevar, ki je bil v Celju med prvimi operiran na tak način. "Vse sem si tehnično razlagal. Kirurg sicer z rokami uravnava te cevke, ki so podaljšane v telo. Da se to dogaja s pomočjo robota, ki lahko bolje nadzoruje te gibe in ima boljši pregled, pa se mi ne zdi noben razlog za kakršne koli pomisleke," pojasnjuje Hočevar.

Robotski kirurg
Robotski kirurgFOTO: POP TV

Robotsko kirurgijo lahko uporabljajo pri skoraj vseh posegih v trebušni votlini, prsnem košu in grlu, pravi Poteko, ki se sicer s svojo ekipo bliža 2500. urološki robotski operaciji: "Letno povprečje operativnih posegov, ki jih izvedemo, je nad povprečjem vseh robotskih sistemov v Evropi. Številke v zadnjem obdobju so gotovo nižje, kot so bile prej, delno zaradi epidemije, pa tudi zaradi novih spoznanj v zvezi z obolenji prostate. Ni treba operirati vseh bolnikov z rakom na prostati."

Prednost kirurške odstranitve rakasto spremenjene prostate s pomočjo robota je manj zapletov, manj krvavitev in potreb po transfuziji krvi, vrnitev bolnika v normalno življenje pa je neprimerljivo hitrejša. "Po operaciji sem eno noč prespal v bolnišnici. Čez sedem dni sem se vrnil, da so mi odstranili kateter, še en dan, pa sem šel praktično v službo," svoje okrevanje opisuje Hočevar.

In četudi robot ni nezmotljiv, se med operativnim posegom še ni pokvaril oziroma naredil škode na bolniku, pravijo v Celju. Ves čas operacije so namreč povezani s servisnim centrom v Italiji, ki nadzoruje delo robota.

Koronavirus pasica nova