Slovenija

V Cerkljah ob Krki spet mednarodna vojaška vaja Jadranski udar

Cerklje ob Krki, 29. 05. 2018 14.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki so predstavili mednarodno vojaško vajo Jadranski udar - Adriatic Strike 2018. Vaja s približno 700 udeleženci iz 22 zavezniških držav, ki jo v Sloveniji pripravljajo sedmič zapored, bo na širšem območju države in v njenem zračnem prostoru potekala od nedelje do vključno sobote, 9. junija.

Vodja vaje in poveljnik 15. polka vojaškega letalstva Bojan Brecelj je povedal, da bo Slovenska vojska s sodelovanjem zavezniških držav in ob podpori vojaškega letalstva na omenjeni vaji izvedla usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja.

Na vaji poleg slovenskih vojakov pričakujejo še približno 350 pripadnikov oboroženih sil Albanije, Avstrije, Belgije, Češke, Črne gore, Danske, Estonije, Francije, Hrvaške, Italije, Kanade, Latvije, Litve, Madžarske, Makedonije, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Romunije, Slovaške, Španije in ZDA ter kot opazovalk še Jordanije, Turčije in Švice.

Naslednji teden bo v Cerkljah ob Krki mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2018
Naslednji teden bo v Cerkljah ob Krki mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2018 FOTO: POP TV

Usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja bo potekalo v šestih različnih krajih po državi, in sicer na osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, kjer bodo zračna plovila in tanki zagotavljali ognjeno podporo, ter na širšem območju občin Celje, Trbovlje in Črnomelj ter na območjih Korošice in Primožev pri Kočevski Reki, kjer bodo zračna plovila samo simulirala letalsko podporo.

Po podatkih namestnika poveljnika 15. polka vojaškega letalstva Roberta Špernjaka bo na vaji sodelovalo 21 letal, 10 helikopterjev in dve brezpilotni letali.

Na vaji bo tudi drugič sodeloval premestljivi zračni operativni center iz italijanskega Poggia Renatica, ki je del strukture poveljstva zračnih sil Nato zavezništva za Evropo.

Letala bodo v podporo usposabljanja omenjenih usmerjevalcev ognja vzletala z letališč Cerklje ob Krki in Brnik ter z italijanskih, hrvaških in madžarskih vzletišč.

Zaradi zagotavljanja varne izvedbe vaje in varnega zračnega prometa bodo med vajo začasne dnevne zapore zračnega prostora nad območji delovanja.

Slovenska vojska ima sicer za organizacijo in izvedbo vaje Jadranski udar 2018 na voljo 140.000 evrov. Tuji vojaški sestavi bodo svoje stroške pokrili sami, je še povedal Špernjak.

Sicer pa bodo na cerkljanskem vojaškem letališču v nedeljo pripravili dan odprtih vrat in opoldne slovesnost ob začetku omenjene vaje.

V okviru današnje novinarske konference so tudi prikazali delo med usmerjevalcem združenega ognja in pilotom letala Pilatus PC-9M Hudournik.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.