ČRNA KRONIKA

V čistilno napravo steklo 16 kubikov goriva, do izlitja v okolje ni prišlo

Rače, 17.03.2023, 10:45 | Posodobljeno pred 4 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Mariborski policisti so s pristojnim inšpektorjem inšpektorata za okolje in prostor opravili ogled izlitja naftnih derivatov v čistilno napravo v Račah. Po prvih ocenah se je izlitje goriva zgodilo na prečrpališču pred dvema dnevoma, od tam pa je tekočina po kanalizacijskih vodih pritekla v čistilno napravo. Do izlitja v okolje za zdaj ni prišlo.

Čistilna naprava pred izvedbo gradbenih del
Čistilna naprava pred izvedbo gradbenih delFOTO: Občina Rače Fram

Policisti PU Maribor so bili v četrtek dopoldan obveščeni, da so na čistilni napravi v Račah opazili prisotnost naftnih derivatov. Po prvih ugotovitvah se je izlitje zgodilo 15. marca v popoldanskem času, ko se je po prvih ocenah izlilo okoli 16 kubičnih metrov goriva. Od tam je nato tekočina  po kanalizacijskih vodih prišla tudi v čistilno napravo Rače.

Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil suma kaznivega dejanja obremenjevanje in uničevanje okolja. Do izlitja v okolje sicer še ni prišlo, po vseh zbranih obvestilih in drugih ugotovitvah pa bodo obvestili pristojno državno tožilstvo.

Gasilci JZ GB Maribor so že v četrtek skupaj z delavci pooblaščenega podjetja za ravnanje z odpadki prečrpali 10 kubičnih metrov mešanice nafte in vode iz bazenov. Z vpojnimi črevesi in pivniki pa so odstranjevali nafto in naredili vpojno bariero na samem izpustu vode iz čistilne naprave v potok. 

V Petrolu so medtem pojasnili, da se je na lokaciji skladišča naftnih derivatov Rače v zemljino polilo dizelsko gorivo. Zatrdili so, da zemljino sanirajo oziroma premeščajo na ustrezno lokacijo. Za razlitje je sicer kriv nepravilen položaj zapornega elementa na iztekališču za avtocisterne, so dodali. Pa še, da sta reševanje in sanacija dogodka po pravilih stroke potekala že od srede.

PREBERI ŠE
V čistilno napravo odtekalo gorivo, Petrol: razmere so pod nadzorom

Po tem, ko so v četrtek zjutraj ugotovitve nakazale možnost prehajanja derivata izven Petrolovega skladišča, pa so o tem nemudoma obvestili tudi predstavnike občine. V Petrolu so še zagotovili, da so razmere že od začetka prepoznanega dogodka pod nadzorom, skladišče pa da obratuje normalno.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.