Slovenija

V črnomaljskem vrtcu voda teče v igralnice, obstaja nevarnost kratkega stika in odpadanja ometa

Črnomelj, 11. 06. 2018 07.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Starši, ki jih je vodstvo po neurju s točo močno poškodovanega vrtca Čardak v Črnomlju prosilo, naj otroke v vrtec pošljejo le, če nimajo drugega varstva, so prošnji ustregli. Prišlo je le nekaj manj kot 50 od 130 otrok, ki so jih začasno razporedili v novi del objekta, telovadnico in zbornico. Po prvih ocenah črnomaljske županje naj bi škoda dosegla kar deset milijonov evrov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Četri dan na terenu
    03:01
    Iz 24UR: Četri dan na terenu
  • Iz 24UR ZVEČER: Neverjetna angažiranost gasilcev
    02:44
    Iz 24UR ZVEČER: Neverjetna angažiranost gasilcev
  • Iz 24UR ZVEČER: Nesebična pomoč
    04:12
    Iz 24UR ZVEČER: Nesebična pomoč
  • Iz SVETA: Pomoč Belokranjcem
    02:58
    Iz SVETA: Pomoč Belokranjcem
  • Toča v Črnomlju
    00:22
    Toča v Črnomlju
  • Toča v Beli krajini
    00:09
    Toča v Beli krajini
  • Toča v Stražnjem vrhu
    00:25
    Toča v Stražnjem vrhu

Po petkovem neurju s točo, ki je najhuje prizadela občino Črnomelj, se nadaljujeta odstranjevanje posledic in ocena škode. Toča je med drugim poškodovala streho vrtca Otona Župančiča v enoti Čardak in Loka.

"Na pomoč so nam priskočili gasilci in s polivinilom pokrili streho na starem delu vrtca Čardak, kjer imamo šest igralnic. Zaradi lukenj v strehi je voda pronicala tudi v igralnice, hodnike in pri tem poškodovala stene, strope, tla. Zaradi varnosti otrok, staršev, delavcev smo se odločili, da stari del vrtca zapremo in otroke nastanimo v novem delu vrtca (v telovadnici, zbornici in dodatni igralnici)," je pojasnila namestnica ravnateljice Irena Veselič Kos.

V vrtcu Čardak so zato vse starše prosili, da otrok, če imajo doma zagotovljeno varstvo, do konca sanacije v vrtec ne pripeljejo, ostali pa so jih lahko oddali v novem delu vrtca. Starši so prošnji ustregli in danes v vrtec pripeljali le nekaj manj kot 50 od 130 otrok. Tam so jih začasno razporedili v novi del objekta, telovadnico in zbornico.

Glede delovanja s točo precej manj poškodovanega otroškega vrtca Loka je Veselič Kosova povedala, da je tudi tja danes prišlo manj otrok, delo pa poteka normalno. "Tudi v enoti Loka prosimo za razumevanje. Terasa na prvem vhodu je poškodovana in je ne bomo mogli uporabljati v slabem vremenu. Nekaj kritine je uničene, vendar naj bi jo čimprej sanirali," je še dodala.

Toča je sicer poškodovala tudi streho največje črnomaljske Osnovne šole Loka s približno 530 učenci. V šoli so povedali, da so se začasno prilagodili stanju in da tamkajšnji pouk danes poteka normalno. Nadomestni prostor so dobili v sosednji srednji šoli, in sicer v učilnicah zaradi mature že nezasedenih zadnjih letnikov, so še dodali.

Škoda na infrastrukturi, v gospodarstvu, kmetijstvu in na zasebnih objektih v črnomaljski občini naj bi po prvih ocenah županje Mojce Čemas Stjepanovič dosegla deset milijonov evrov. Za torek je županja sklicala izredno sejo črnomaljskih svetnikov. Ob tem je že povedala, da občina stroškov sanacije ne bo zmogla poplačati in da med drugim računajo na državno pomoč.

Na pomoč priskočili gasilci iz vse Slovenije

Kot je znano, je neurje, ki se je v petek zvečer razbesnelo na jugovzhodu in severovzhodu države, z močnim dežjem in vetrom, ponekod tudi točo, povzročilo precej težav. Veter je odkrival strehe in podiral drevesa, meteorna voda je zalivala objekte, uničene so poljščine. Toča, debela kot jabolko, je najbolj prizadela občino Črnomelj, kjer je poškodovala več kot 500 objektov in vsa zunaj parkirana vozila.

V nedeljo je na območje občine Črnomelj domačim gasilcem iz GZ Črnomelj in štabu Civilne zaščite Črnomelj, ki nosijo največje breme, na pomoč prišlo 1035 gasilcev z 214 vozili, in sicer iz ljubljanske in gorenjske regije, pa tudi iz savinjsko-šaleške, notranjske, zasavske, celjske in dolenjske regije, obe sosednji gasilski zvezi Metlika in Semič ter hrvaški gasilci iz karlovške županije.

"Petkovo neurje bo ljudem na območju občine ostalo še dolgo v spominu. Iz srca se zahvaljujemo vsakemu gasilcu, tako domačemu kot od drugod, ki je priskočil na pomoč in tako pokazal svojo nesebično požrtvovalnost ter pomoč sočloveku v nesreči. Gasilci so znova pokazali, kako veliko je njihovo srce, saj so se v trenutku odzvali na klice na pomoč. Zahvaljujemo se za veliko pripravljenost, izredno organiziran strokovni pristop, požrtvovalnost in solidarnost," so zapisali na občini Črnomelj.

Voda je neoporečna

Občanom, ki jih je prizadelo neurje, pomagajo tudi v Javnem podjetju komunala Črnomelj. "V tem tednu velja za Pod center za ravnanje z odpadki spremenjen delovni čas; in sicer od 7:00 do 20:00. Sprejemamo vse vrste gradbenih odpadkov, tudi salonitne plošče. Slednje naj bodo ločene od preostalih odpadkov. Občane naprošamo, naj gradbenih odpadkov ne vozijo v gozdove ali kam drugam v naravo," so zapisali in sporočili, da vodovodni sistem deluje normalno, voda pa je neoporečna.

Cerar obljubil pomoč

Črnomelj je v soboto dopoldne obiskal predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar, in si ogledal posledice neurja. Kot je dejal, se bo vlada z nastalo škodo seznanila že na prvi naslednji seji prihodnji teden. Obljubil je pomoč, pri čemer bo prioriteta odprava škode, ki jo je neurje povzročilo na šolskih objektih. Glede vrtca in osnovne šole je povedal, da bo treba takoj ukrepati, saj otroci ne smejo ostati brez varstva in šole.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kako lahko pomagate?

Kdo vse zaradi posledic neurja potrebuje pomoč, prostovoljci in sodelavci območnih združenj Rdečega križa Slovenije na prizadetih območjih že ugotavljajo skupaj s komisijami za ocenjevanje škode, hkrati pa v sodelovanju z občinskimi in regijskimi štabi Civilne zaščite tudi pomagajo pri odpravljanju posledic.

Fizične in pravne osebe lahko prostovoljne prispevke za akcijo "UJMA 2018" nakažejo na tekoči račun Rdečega križa Slovenije pri SKB banki št. SI56 0310 0111 1122 296 s sklicem 00 96875 in kodo namena CHAR.

Pomagati je mogoče tudi s poslanim SMS na številko 1919 v omrežjih operaterjev Telekom Slovenije, A1, Telemach in T2. Ključna beseda UJMA pomeni donacijo v višini enega evra, ključna beseda UJMA5 pa donacijo v višini pet evrov, so sporočili iz Rdečega križa Slovenije.

Sredstva za pomoč prizadetim zbira tudi Slovenska karitas. Za prvo pomoč je že namenila 10.000 evrov, s katerimi bo pomagala najbolj prizadetim pri začasnih ukrepih. Zbrana sredstva v akciji bodo namenjena socialno ogroženim gospodinjstvom predvsem pri pokritju stroškov nakupa strešnikov, ureditvi streh, ki so bila pokrita s salonitno kritino in drugo kritino ter menjavi poškodovanih stekel. Prošnje za pomoč je mogoče oddati na župnijsko karitas Črnomelj in Škofijsko karitas Novo mesto, ki bosta v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi koordinirali pomoč.

Svoj dar lahko prispevate na:
SLOVENSKA KARITAS   
Kristanova ulica 1         
TRR (Nlb): SI56 0214 0001 5556 761      
Sklic: SI00 201  
Namen: NEURJE 2018

Pomagate lahko tudi s SMS KARITAS na 1919, s katerim boste prispevali 1 evro za strešnik. Prispevajo lahko uporabniki Telekoma Slovenije, A1, Telemacha in T-2.

Zavarovalnice zbirajo prijave škod

Zavarovalnice so na teren poslale okrepljene ekipe cenilcev, ki popisujejo nastalo škodo. Prve grobe ocene škode pričakujejo v prihodnjih dneh.

V Zavarovalnici Sava so takoj po neurju aktivirali vse razpoložljive sodelavce, danes pa še dodatne cenilce iz ostalih organizacijskih enot, ki so, kjer je to mogoče, začeli popisovati škodo, so povedali v Zavarovalnici Sava.

Podobno so okrepljene ekipe na teren konec tedna poslali tudi v Zavarovalnici Triglav in Adriatic Slovenici. V Črnomlju, ki je bilo najbolj prizadeto, Zavarovalnica Triglav postavlja mobilno cenilno enoto, v poslovalnici Adriatic Slovenica v Črnomlju so podaljšali delovni čas, so sporočili iz obeh družb.

V vseh zavarovalnicah so opozorili, da ljudje lahko škodo prijavijo v poslovalnici, prek spleta, telefona ali svojega zavarovalnega zastopnika. Izpostavili so še, da s prijavo škode ni treba hiteti. Zavarovalnice škode iz naravnih nesreč obravnavajo prednostno.

Prvih ocen škod iz petkovega neurja še ni, kaže pa, da bo ta zelo visoka, so navedli v Adriatic Slovenici. V Triglavu načrtujejo, da bodo prve ocene znane v prihodnjih dneh, v Zavarovalnici Sava jih pričakujejo do konca tedna. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

oježeš
18. 09. 2018 11.24
Da imajo gasilci široko in srčno srce vemo že dolgo nazaj. Upam in si želim, da bomo kdaj to dočakali tudi od politikov, ki kupčkajo z denarjem in vsak vidi le svojo stranko, ko ima kako osebno korist za skupno, kvalitetno sožitje pa še niso slišali.
ginem
12. 06. 2018 11.17
men je 3 cegle razbil,sredisce crnomlja.imel kar lepo sreco
pikantnifeferon
12. 06. 2018 08.49
-6
NATO naj placa skodo ki jo je povzrocil
endva
11. 06. 2018 22.01
+4
Ni važno, če ni vrtca, važno, da damo migrantu 1.900 na mesec!
ginem
12. 06. 2018 11.17
srecnii
11. 06. 2018 21.47
+8
Od politikov tak ne bo nobene pomoči, mi ljudje smo rešitev
TolstojV
11. 06. 2018 19.41
+5
Ta mrha Cerar je dvakrat podražil bencin tako da imamo v zgodovini Slo najvišjo ceno goriv.Tukaj v vrtcu pa blefira lažno solidarnost nesrečnih in od nesreče prizadetih ljudi sam pa jih je še dodatno prizadel z podražitvijo bencina in nafte ni čudno da je na volitvah dobil brco v r..
kakafonijaprava
11. 06. 2018 18.06
+10
a pa da bi namesto ene Patrrie nov vrtec zgradili, a ne IVEKKU
kakafonijaprava
11. 06. 2018 18.05
-2
Ne zgleda nov.
IvekKu
11. 06. 2018 16.52
+14
Je mogoče kdo iz mirovnega inštituta ali pa ostalih kvazi humanitarnih nevladnih organizacij odšel pomagati v Belo krajino ljudem katerih domovi so bili uničeni kljub temu da imate zelo dobro finančno zaledje!!
Samokolnica12345
11. 06. 2018 14.36
+7
Pustimo vrtec, naredimo raje nov dom za ilegalce, a ne Marjan?
grumf
11. 06. 2018 14.57
+6
mater ste eni že mal pretečeni s temi ilegalci.. sam še to, v vsaki temi se govori o teh klinčevh ilegalcih.. Bolani ste
direstraits
11. 06. 2018 15.23
+5
Po novem, po polmescovem Lukatu, so to turisti...
KAPIBARA
11. 06. 2018 10.13
-3
Če bi že imeli dom za ilegalce, bi lahko tam ustanovili začasni vrtec - sarkazem press
Karantanija
11. 06. 2018 09.57
+13
Gotovo imajo kje prostore, kamor bi začasno lahko premestili otroke. Po drugih krajih v Sloveniji v takih primerih koristijo kulturne domove, prostore gasilcev, pa tudi župnišča. Samo znajti se je treba.
NotMe
11. 06. 2018 11.44
+9
Ni tako preprosto, morajo biti stavbe prilagojene otrokom in varne zanje. Vtičnice, vrata, mali WCji, varna stopnišča. Če bo obnova trajala kak teden je vsekakor smiseln apel, da vskočijo babice in tete, ker bi v tem času komajda zrihtali igralnice.
Karantanija
11. 06. 2018 13.17
+8
Take stvari lahko hitro uredijo. Bolje tako kot v propadajočem vrtcu. Tudi mali WC-ji niso problem, tudi doma jih skoraj nihče nima.
Karantanija
11. 06. 2018 09.49
+16
Če bo denar med ljudi prišel čez dve leti, to ne bo nobena pomoč. Ljudje potrebujejo pomoč takoj!
pozzo
11. 06. 2018 09.02
+23
Res razumem vse prizdete ampak se mi zdi da so ti še najbolj strpni, ker se zavedajo situacije, drugi sam nabijate svoj ego.
DeBill
11. 06. 2018 08.31
-3
pa saj niso normalni tele z vrtcem. nagont občinarje ven iz stavbe pa vrtec na občini. da meni to rečejo jim pošđljem zahtevek za refundiranje dela.
no9
11. 06. 2018 07.48
+46
Nesposobna država ni sposobna urgentno zamenjat streho enega vrtca. In spet moramo državljani zbirat sredstva, politiki se pridejo pa samo naslanjat in "moralno" pomagat.
oježeš
11. 06. 2018 21.40
+5
Na žalost je res tako. Kaj si pa pričakoval od politikov? Kako dobro delo za občane? Da bi se odrekli delu svoje plače, ko tako ne delajo v korist državljanov, da bi oni prispevali 5 EUR? Oni bi jih vzeli za sebe, ne dali za pomoč potrebnim. Potem se pa nalivajo s šampanjcem po volitvah, namesto, da bi dali ta denar in zahtevali takojšnjo sanacijo vrtca. Aja, saj niso njihovi otroci v njem. Sredstva za take nujne primere so, le računa ne najdejo, ker gre za otroke. Kje pa so zdaj Primc in ostali? So pozabili njihov slogan, ki je bil samo nateg. Zdaj pa niti dima ni več od tega slogana, kaj šele kake pomoči.
kmet#1
11. 06. 2018 07.40
+19
če bi imeli varstvo doma nebi rabl vrtca a se vam ne zdi to
mackon08
11. 06. 2018 07.49
+8
Res si pameten, gre se za varnost otrok, vodstvo bi moralo obvestiti starše da je zaradi varnosti vrtec zaprt, tu se ne gre za prošnjo. To so izredne razmere za katere v vrtcu niso krivi.
heraldica
11. 06. 2018 21.16
+3
In kdo bo čuval otroke, če sta oba v službi
oježeš
11. 06. 2018 21.41
+2