Slovenija

'V Dallasu že imamo veliko Slovencev, upamo, da jih bo kmalu še več'

Dallas, 07. 04. 2023 13.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenija se je na poslovno-investicijski konferenci uspešno predstavila potencialnim poslovnim partnerjem v ZDA. Kot so sporočili organizatorji konference Texas feels Slovenia, pa je ta mogoča predvsem zaradi košarkarskih uspehov in priljubljenosti Luke Dončića.

Slovensko gospodarstvo išče priložnosti tudi na ameriškem trgu. Pri tem mu močno pomagata prepoznavnost in priljubljenost  enega izmed najbolj znanih slovenskih košarkarjev Luke Dončića. V četrtek se je tako 39 slovenskih podjetij in turističnih destinacij na poslovno-investicijski konferenci Texas Feels Slovenia znova uspešno predstavilo ameriškim podjetjem. Konferenco je obiskalo več kot 170 predstavnikov ameriških podjetij, vsi so bili nad Slovenijo navdušeni, sporočajo z ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport.

"Slovenija se jim je predstavila kot odlična gospodarska partnerica, država investicijskih priložnosti in trajnostna turistična destinacija z edinstvenimi doživetji za zahtevne goste," so tudi povedali. Pristavljajo, da je Dallas kot deveto največje ameriško mesto po številu prebivalcev za slovensko gospodarstvo, ki išče priložnosti na 332-milijonskem ameriškem trgu, odlična odskočna deska. 

Vrhunec bo srečanje doseglo danes zvečer, ko bodo slovenska in ameriška podjetja obiskala slovensko zeleno obarvani NBA košarkarski tekmi I feel Slovenia night med Dallas Mavericksi in Chicago Bullsi.

Pri organizaciji dogodka je poleg pristojnega ministrstva, Slovenske turistične organizacije, Urada vlade za komuniciranje, Turizma Ljubljana ter kmetijskega in zunanjega ministrstva sodelovala še Javna agencija SPIRIT Slovenija.

Slovenija se je predstavila na konferenci Texas feels Slovenia.
Slovenija se je predstavila na konferenci Texas feels Slovenia. FOTO: Ministrstvo za gospodarstvo turizem in šport

Prisotne na konferenci je v četrtek nagovoril generalni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Mitja Blaganje. Poudaril je pomembnost ameriškega trga in odprte možnosti za sodelovanje. "Poleg tega je šport zagotovo ena tistih stvari, ki v nas vseh zbudi pozitivna čustva, ponos, nas združuje in povezuje – celo preko oceanov. Dokaz za to so Dallas Mavericksi z Luko na čelu," se je nato osredotočil na uspehe Luke Dončića, ki omogočajo sodelovanje. 

Letošnja konferenca le nadaljuje lansko zgodbo o uspehu

Za njim je na govorniški oder stopil še v. d. direktorja SPIRIT Slovenija Rok Capl. Izpostavil je, da letošnja konferenca le nadaljuje lanskoletno uspešno zgodbo sodelovanja med državama. "Veseli smo, da se jo je udeležilo toliko ameriških poslovnežev, ki so nas prepoznali kot pomembno poslovno destinacijo tako z vidika ustvarjanja novih partnerstev kot tudi priložnosti za investiranje."

Izvršna direktorica košarkarskega kluba Dallas Mavericks Cynt Marshall in generalna direktorica London Lions Vanja Černivec pa sta poudarili, da se lahko s trdim delom, strastjo in osredotočenostjo v življenju doseže vse. 

"Uspehi slovenskih športnikov izjemno pripomorejo k prepoznavnosti države, Slovenija ima le dva milijona prebivalcev, a ima najboljšega košarkarja, hokejista, kolesarja, plezalko, smučarje, kar je res izjemno," je slovenske uspehe povzel nekdanji slovenski košarkarski as Radoslav Nesterović.

Predstavitev Slovenije na sejmu Texas feels Slovenija
Predstavitev Slovenije na sejmu Texas feels Slovenija FOTO: Ministrstvo za gospodarstvo turizem in šport

V nabito polni dvorani so Američani našo državo, njene konkurenčne prednosti in poslovne priložnosti spoznali ne le prek odličnih športnikov, temveč tudi prek zelenega, ustvarjalnega in pametnega gospodarstva in prebojnih rešitev slovenskih podjetij. Slovensko poslovno okolje ter poslovne in investicijske priložnosti je predstavil Vid Habjan, vodja sektorja za spodbujanje tujih neposrednih investicij na SPIRIT Slovenija.

Poslovni pogovori in mreženje med slovenskimi in ameriškimi podjetji, ki so zaokrožili konferenco, so položili temelje za nove uspešne zgodbe v prihodnosti. Pričakovanja, da bo teh čim več, je povzela Cynt Marshall: "Luka Dončić nam je pokazal, kako čudovita dežela je Slovenija za življenje, delo in šport, saj je odličen ambasador tako vaše kot naše dežele, pravzaprav nas je povezal. V Dallasu že imamo veliko Slovencev, upamo, da jih bo kmalu še več!"

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
07. 04. 2023 16.42
-13
Malo pretiravate, večina folka še vedno pojma nima kaj in kje je Slovenija, vidim kaj folk govori na tekmah. Dončića pa lahko kar naenkrat prodajo drugemu klubu.
Trembalajek
07. 04. 2023 15.35
+4
Kolikor hodijo zadnje čase raznorazni Slovenci v Dallas, ni vrag da ne bi tam še kakšnega naredili.
proofreader
07. 04. 2023 14.42
+17
Lahko jim svetujemo glede neuporabe orožja, javnega zdravstva, brezplačnega šolstva, visoke kvalitete življenja.
nikhrast
07. 04. 2023 16.45
-13
Zato pa pa toliko folka drvi v Ameriko, šanse za uspeh so večje, bolj malo folka pa drvi v Slovenijo.
PomisliNaSonce
07. 04. 2023 14.23
+4
A jim delavcev fali
Sailer2
07. 04. 2023 14.07
+3
grem zdej smučat tja
blue_cat
07. 04. 2023 14.00
+8
Cela drzava se bo zdej slepala na priimek Doncic🤦
Roadkill
07. 04. 2023 14.02
+1
Roadkill
07. 04. 2023 13.56
+3
Komi čakam ja