Slovenija

V DeSUS še čakajo morebitne kandidature za predsednika

Ljubljana, 12. 10. 2020 17.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Za mesto predsednika DeSUS so doslej prispele tri kandidature, čakajo pa še torkovo pošto, pravi vodja poslancev DeSUS Franc Jurša. Nabora kandidatov ne želi ocenjevati, pa tudi ne razkriti, komu gre njegova podpora. Sta pa tako on kot ministrski kandidat Jože Podgoršek izrazila željo, da bi poslanci in oba ministra enotno podprli enega kandidata.

Kot so že pojasnili v stranki, za predsednika stranke za zdaj kandidirajo Karl Erjavec, Srečko Felix Krope in Dominik Šteiner. 

V izjavi novinarjem v DZ pa je Jurša dejal, da je še možno, da bi kakšna kandidatura prispela s torkovo pošto, če jo je kdo oddal v soboto, pa pošta ni bila odpravljena. Poslanska skupina tako v torek še ne bo govorila o kandidatih, želijo pa opraviti z vsakim od njih pogovor. Kot je dejal Jurša, bi si želel, da bi bili v poslanski skupini enotni pri podpori enemu kandidatu, ni pa gotovo, da se bo to zgodilo.

Ali bo sam Erjavca podprl, Jurša ne razkriva

Kot je povedal Jurša, ni vedel, da bo med kandidati tudi nekdanji predsednik stranke Erjavec. A ob njegovi kandidaturi ni bil posebej presenečen, saj je Erjavec, ko se je z njim pogovarjal, "večkrat izrazil bojazen za to stranko". Ali bo sam Erjavca podprl, Jurša ni želel razkriti, volitve so tajne in bo to zadržal v tajnosti, volil pa bo tako, kot misli, da bo prav za stranko, je pojasnil.

Kot je povedal Jurša, ni vedel, da bo med kandidati tudi nekdanji predsednik stranke Erjavec.
Kot je povedal Jurša, ni vedel, da bo med kandidati tudi nekdanji predsednik stranke Erjavec. FOTO: Aljoša Kravanja

Na vprašanje, kaj bi vnovičen prihod Erjavca na čelo stranke pomenil za obstoj DeSUS v aktualni koaliciji, je Jurša ponovil, da o tem, ali bo stranka v tej ali oni koaliciji, ne odloča en človek, ampak organi stranke in tudi poslanska skupina. "V kolikor bo prišlo do tega, se bomo vsi skupaj usedli in se pogovorili o delu vnaprej," je dejal.

Snovalci koalicije ustavnega loka jih še niso povabili k pogovorom. Pobuda za koalicijo ustavnega loka je po njegovih besedah legitimna, to pravico imajo. Mnenja pa je, da bi morali dejansko voditi politiko, ki ne bi bila vezana le na rušenje vlade, ampak bi bila najprej vsebinska s predstavitvijo, kaj bi želeli narediti tistega, kar vlada doslej ni naredila. So pa v DeSUS zaenkrat s tem, kar so dosegli v zdajšnji desnosredinski vladi, zadovoljni in pričakujejo, da se bo uresničilo, kar je zapisano v koalicijski pogodbi.

Jurša je tudi prepričan, da se bodo po izvolitvi novega predsednika stranke v koaliciji znova pogovarjali o tem, ali naj bo na čelu urada za demografijo direktor ali pa morda minister brez resorja. Po odloku, ki ga je sprejela vlada, bo urad vodil direktor, prvotno pa je bilo predvideno, da bo na čelu urada minister brez resorja. Na vprašanje, ali sprememba ni bila usklajena z njimi, pa je odvrnil, da so se o tem pogovarjali, "odločali pa so na vladi".

'Predsednik bo imel zelo zahtevno nalogo'

 Kandidat za ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek, ki naj bi na ministrskem mestu zamenjal zadnjo predsednico DeSUS Aleksandro Pivec, je v izjavi novinarjem ocenil, da bo novi predsednik stranke, kdorkoli to bo, imel zelo zahtevno nalogo, da "stranko poenoti, konsolidira, jo spravi nazaj v tirnice stare slave". Neke spremembe zagotovo bodo, meni Podgoršek. "Ali govorimo tudi o kakršnem koli posegu na mojo funkcijo, je pa verjetno danes povsem preuranjeno govoriti," je dodal.

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Bobo

Na vprašanje, kako gleda na morebitno Erjavčevo vrnitev, pa je Podgoršek, ki je veljal za podpornika Pivčeve, odgovoril: "Stranka DeSUS si zasluži nekoga, ki obvlada politiko, ki bo sposoben nazaj zgraditi mostove, kjer so se ti porušili". Meni pa, da bi bilo prav, da bi se, če bo imenovan za ministra, skupaj s poslansko skupino in ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem uskladili pri podpori kandidatu. Prepričan je namreč, da stranka DeSUS, če jo želijo konsolidirati in poenotiti, v tem trenutku potrebuje enotno podporo enemu kandidatu s strani poslancev in ministrov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Walter Pravicek
15. 10. 2020 08.00
A so v DESUS res sami CAGARJI?NE ZMOREJO NAJTI NOVEGA PREDSEDNIKA,KI JIH NEBI TAKO NESRAMNO IZKORIŠČAL?-PLAČA KOT MINISTER V VLADI-ČE BO IZVOLJEN,JE AVTOMATSKI.PA ŠE PLAČA KOT PREDSEDNIK STRANKE.ERJAVEC JE SVOJO PESEM ODPEL.BIL JE ZA VSE VLADE,VSE PRILOŽNOSTI.NOBENE POKONČNE DRŽE!ZATO JE DESUS DOBILA TAKO MALO GLASOV UPOKOJENCEV.GLEDE NA NA ŠTEVILU UPOKOJENCEV-NISMO PA VSI V DRUŠTIH-BI TA STRANKA MORALA IMETI TRAJEN MANDAT,TER VODILNO VLOGO V POLITIKI SLOVENIJE.A NI TAKO IN NE BO.TUDI ZARADI TAKŠNIH KOT JE ERJAVEC!JAZ MU NE DAM MOJEGA GLASU!NIKOLI!!
Bavci11
13. 10. 2020 11.42
+1
Kahlovanje 99 del.
jung
13. 10. 2020 10.18
-1
Če bi korona virus mutiral kot Karl Veliki , nam ni rešitve.
Kam to pelje.....
13. 10. 2020 09.44
+1
Ko vidim Perota ponovno na naslovnici nevem ali bi se smejal ali jokal...Kahli, kahli, bhum, bhum pa v prepad, boš vsem naredil uslugo....
maršal Broz
13. 10. 2020 08.30
-2
Bravo Erjavec za odločitev. Podpiramo te.
slovenecavt
13. 10. 2020 08.07
+6
Sedaj pa pripravljajo še državni udar. Kaj lahko pričakujemo od SD, SAB in LMŠ, Levica pripravlja državni udar, vzor pa so jim Kim Džong Un, Mao Ce Tung, Moša Dejan, Evita Peron, Stalin, Hitler, Fidel Kastro, Hitler ( vsi so nacional socialisti krajše NACI-sti ) in poglejte si kaj so naredili v teh državah levi nasilni norci.
SLObunkeljn
13. 10. 2020 11.08
+1
Se ti res zdi, da so to vzorniki SD, SAB , LMŠ in Levice? Ali pa morda trenutne vladajoče klike?
Walter Pravicek
15. 10. 2020 08.06
A VEŠ POET SVOJ DOLG?IMAŠ PRAV,A RAJE DELAJ PRIMERJAVO Z ŽIVIMI,ZELO "DEJAVNIMI GRINTARJI".JIH JE OGROMNO.KOLHOZI,OSTALO SKUPNO DOBRO JE BILO PRI NAS V MODI,KO SEM BIL POBIČ.SEDAJ GRE ZA KAPITALISTIČNO UREJEVANJE,EN ČLOVEK-LASTNIK(ALI Z PARTNERJI ALI DRUŽINSKO PODJETJE)DRUGI SO ZAPOSLENI,TER JE VPRAŠANJE RAZNIH INŠPEKCIJ,ČE JE VSE V REDU.SINDIKAT ODSTRANITI,TA JE TUDI OSTANEK SOCIALIZMA,LE ČLANARINO POBIRAJO,KO FIRMA "CRKNE"JIH NI,DA BI FINANČNO POMAGALI ČLANOM.TO PO NJIHOVO MORA BITI SKRB DRŽAVE.A TA ČLANARINE NIMA!
Walter Pravicek
15. 10. 2020 08.12
VSI VEMO,ČITAMO,POSLUŠAMO TO PRAVLJICO:DVA NEKDAJ ODSTOPILA,ENA BREZ SLUŽBE,ENA Z OGROMNO PLAČO V EU,EDEN ONI TAMALI,PA MORA STRANKI DAJATI PO NJIHOVIH MERILIH POL PLAČE-PRVA ZAPOSLITEV,PA GA ŽE TAKO GULIJO!IN TO BI NAJ POPELJALO SLOVENIJO V BOLŠE ČASE!LEPO,DA ŠE NI POLEG KAKŠNEGA KLOŠARJA IZ TROMOSTOVJA!ALI DEKLIC,ALI ONE STAREJŠE DAME,KI NUDIJO VESELE URICE V ŠIŠKI!SPELJITE SE IZ POLITIKE,NISTE IN NE BOSTE DRUGO,KOT IZKORIŠČEVALCI DRŽAVE!-medklic:KAKO BOSTA MESEC IN ŠAREC SODELOVALA,ČE JE PRVI DRUGEMU VEDNO NAGAJAL.NE V KOALICIJO,A UGODNOSTI DA!
slovenecavt
13. 10. 2020 08.07
+4
Sedaj pa pripravljajo še državni udar. Kaj lahko pričakujemo od SD, SAB in LMŠ, Levica pripravlja državni udar, vzor pa so jim Kim Džong Un, Mao Ce Tung, Moša Dejan, Evita Peron, Stalin, Hitler, Fidel Kastro, Hitler ( vsi so nacional socialisti krajše NACI-sti ) in poglejte si kaj so naredili v teh državah levi nasilni norci.
brezveze13
12. 10. 2020 20.57
+4
v kolikor bodo upokojenci zopet postavili tega luzerja za svojega vodjo. potem pa res niso za drugam kot za v pokoj ker tam jim je v tem primeru tudi pamet. v zgodovini slovenije in šefovanju stranki ni kahla za upokojence napravil polnoma nič razen nenehnih obljub takoj ko se je odstranil oziroma mu je spodneslo stolček so upokojenci dobili nekaj denarčkov brez vsakršnih predhodnih obljub , toliko o kahli
Karantanija
12. 10. 2020 20.52
+2
Erjavec je izjavil, da ne bo šel nikoli več z SDS v vlado. In kaj bo naredil sedaj, če bo izvoljen? Mislim, da vem: snedel besedo.
brezveze13
12. 10. 2020 21.00
+2
JE-BI-GA
13. 10. 2020 08.26
+1
Zamenja gvant in evo ga na delovnem mestu, kemeleon. Za kozlat !!!!
Nimasmisla
12. 10. 2020 20.27
-1
Karli bo kar pravi
Wahl
12. 10. 2020 19.44
-1
Po Fužinah mulčki brez dneva delovne dobe vozijo dražje avtomobile kot je Erjavca koštal nekaj let star Porsche, ampak tu vidite problem. Jaz ga vidim samo v tem, da glede na staž koritnika v politiki, bi moral voziti novega. Jurši niti besede ne verjamem, da nič ne ve. Je bilo pričakovati, da se bo Erjavec ponovno pojavil.
krmeki
12. 10. 2020 19.19
-8
Prej ko bodo spoznali, da jih samo še Erjavec lahko reši iz te godlje ki jo je zakuhala Pivčeva, prej bo lahko Desus okreval.
EEgon
12. 10. 2020 19.04
+9
DeSUS čaka na ukaz Globoke države, do takrat so v hibernaciji. DeSUS ni nikoli počel nič, vedno je samo vegetiral v vseh vlada. Napišite eno stvar, ki jo je udejanjil DeSUS.
JE-BI-GA
13. 10. 2020 08.28
+4
Pod tem luzerjem Khalo se pa to res ne bo zgodilo, kvečjemu odvoz na smetišče zgodovine............
prinašalec2
12. 10. 2020 18.46
+3
Pa saj poznamo scenarij, arjavc (klovn) mora nazaj, da bodo lahko skupaj s 5timi izdajalci rušili vlado.
flojdi
12. 10. 2020 18.28
+3
.njegova pokojnina bo ali ne bo jurja...ali pač več ../ plača je itak vedno večja od pokojnine , tko da
kure bedne
12. 10. 2020 18.18
+8
A se bo na volitve pripeljal s svojim Porschejem? Volilci res hitro pozabljajo.