Slovenija

Okuženi stanovalci, zaposleni v karanteni: Ni lahko videti izmučenosti na obrazu staršev

Tolmin, 01. 11. 2020 07.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
403

V goriški regiji je trenutno najbolj pereče stanje v enoti doma upokojencev Petrovo Brdo v občini Tolmin, tam je okužena večina od 93 stanovalcev in 10 zaposlenih. Situacija je velik izziv za zaposlene, ki neumorno skrbijo za stanovalce, so pa zaradi tega ločeni od družin.

Zaposleni v domu, kjer je okužena večina stanovalcev, so se znašli pred velikim izzivom - podobno kot njihove družine.
Zaposleni v domu, kjer je okužena večina stanovalcev, so se znašli pred velikim izzivom - podobno kot njihove družine. FOTO: osebni arhiv

Pogovarjali smo se s študentko Hano (več podatkov je znanih uredništvu). Tako oče kot mati sta zaposlena v tem domu upokojencev in kot nam je povedala, "so se morali zaposleni umakniti v obvezno karanteno, da ne bi okužili še svojih družin"

"Težava pa nastane, ker je večina ljudi iz okoliških krajev zaposlena prav v domu, kar pomeni, da sta lahko oba partnerja v karanteni. Posledično doma ostanejo otroci sami. Je pa v domu že toliko okuženih, da morajo zaposleni na delo, četudi so pozitivni na testu. V nasprotnem primeru ni dovolj kadra, da bi poskrbeli za stanovalce doma," nadaljuje. 

Njena družina se je tako znašla v nenavadni situaciji: "Oba starša že nekaj dni preživljata karanteno v Gostišču Macesen v Sorici, jaz in moj mladoleten brat pa sva ostala sama." 

Največji izziv je šolanje na daljavo

Situacija, v kateri sta se pravzaprav znašla čez noč. "Vse skupaj je bilo popolno presenečenje. V prvem valu v tem domu niso imeli nobene okužbe. Seveda so se na možnost izbruha pripravljali, pripravljeni so bili na vzpostavitev rdeče cone, vendar se je potem zgodilo, kar ni nihče pričakoval – naenkrat je bilo okuženih več kot 90 odstotkov stanovalcev. V bistvu si dom zasluži pohvalo, ker so takoj ukrepali in zaposlenim še isti dan omogočili, da so nastanjeni v gostišču in ne hodijo domov."

Je pa to na hitro spremenilo njen vsakdan: "Ne živim več  doma, ampak v nekaj urah sem morala spakirati stvari in se vrniti domov, kjer je mlajši brat, sicer dijak drugega letnika."

Priznava, da se jo je naprej polotilo precejšnje nelagodje: "Jasno mi je bilo, da bom, če se takoj odpravim domov, kršila policijsko uro, saj sem za to izvedela ob osmih zvečer, poleg tega je bilo treba prečkati tri občine in res si nisem želela, da me vmes kdo ustavi in mi napiše kazen, tako da sem si na koncu za vsak slučaj sama napisala obrazložitev."

Pot domov je nato minila brez težav, a po nekaj dneh te situacije, Hana ugotavlja, da bo težko, če se bodo razmere še dolgo vlekle in kot pravi sama, zaenkrat nič ne kaže, da bi se kmalu izboljšale. Kot pravi, je velik izziv šola na daljavo za mlajšega brata. "Šola na daljavo je težka. Treba je tudi pomagati, vendar se on šola v povsem drugačni smeri. Jaz sem antropologinja, on pa je izbral smer računalništvo in informatika," razlaga Hana, ki tako dobro razume muke staršev, ki se ob svojem delu spopadajo s šolo na daljavo. 

Največji izziv je usklajevanje časa. "Vsakdanji detajli kot je iti v trgovino ali skuhati, so postali problem." Prav tako so se nekoliko spremenili družinski odnosi, iskreno priznava: "Seveda je človek vajen poskrbeti zase, je pa drugače biti odgovoren za najstnika in se iz sestrske vloge preleviti v avtoriteto." 

In kakšen je povprečen dan njune "nove realnosti": "Zjutraj najprej vstanem jaz, zakurim, potem pride brat, pojeva zajtrk in greva vsak za svoj računalnik. Potem jaz vmes svoja predavanja "selim" na telefon in dam v ušesa slušalke, da lahko vmes kuham. Potem pojeva, večinoma ločeno, ko imava čas. Popoldne pa je brat prost, zame pa se nadaljujejo predavanja, včasih tudi dlje kot do 21. ure. Večino stvari tako naredim medtem ko imam slušalke na ušesih in telefon v žepu, družbo pa nama dela še nekoliko nejevoljen mačkon." 

Izmučeni starši na videoklicu

S starši komunicirajo preko video klicev: "Težko jima je, saj delajo 12-urne izmene. In ni enostavno, ko na obrazu staršev vidiš izmučenost, izžetost od dela in še skrb, kako sva midva. Poleg tega delajo v zaščitnih oblekah, očalih, to pušča tudi vnetja kože in modrice. Med delovnim časom imajo dve daljši pavzi, vmes ne jedo, ne pijejo, ne gredo na stranišče."

"Ko tako razmišljam, vidim, da je cela država, v bistvu cel svet v isti vojni, ampak vsak ima svoje bitke. Lahko se poslušaš, vzpodbujaš, ampak ko si sam v zelo slabi situaciji, si težko trdna opora," pravi. 

Tudi na prijatelje te dni težko računa. "To situacijo težko razumejo, ker ni njihova, poleg tega imajo svoje težave. Študentskega dela je malo in veliko jih ima finančne težave, skrbi, medtem ko so moje zdaj osredotočene na družino."

Tako sta z bratom glavna opora drug drugemu: "Dejansko nimava druge izbire, kot da si pomagava. Na srečo brata situacija ne moti veliko, morda mu je malo več svobode celo všeč. Poleg tega je zaradi bivanja v dijaškem domu vajen ločenosti od staršev."

Možnost, da se ljudje ponovno povežejo

Tudi zaradi študijske smeri še toliko bolj opazuje družbo, dogajanje. "To pač počnemo antropologi, spoznavamo načine življenja." In novi koronavirus je v te načine močno zarezal, pusti bo posledice. 

Tudi na Hanini družini? "Mislim, da je tisto, kar bi iz tega lahko nastalo pozitivnega, to, da se bosta starša po dolgih letih lahko ponovno povezala med seboj. Zdaj sta v gostišču sama, lahko se pogovarjata. Seveda si ne bosta si odpočila, sta pa skupaj, brez vsakdanjih izzivov."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (403)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zibertmi
01. 11. 2020 17.30
+4
izgleda ,daso se svečkarji utrudili ali pa so priklopljeni na telemah ali jim je pa sam bog stranke sds prinesel večerjo
dekontaminacija
01. 11. 2020 13.21
+3
Zaradi odličnih rezultatov v borbi proti Corona19, predlagam da spremenimo Ustavo z namenom da v Sloveniji uvedemo monarhijo, ter v zahvalo za uspešno delo sedanjega PM ustoličimo za večnega kralja te dežele. Verniki naj ga razglasijo za boga in častijo kot večno vsemogočno in nezgrešljivo božanstvo.
zibertmi
01. 11. 2020 17.27
+4
to so njegove mokre sanje.rad bi bil kot njegov idol tito,samo kaj ko mu niti do narta ne seže
simeoni
01. 11. 2020 18.15
+2
enakatalena
01. 11. 2020 12.06
+5
Hahahahaha, smeh me kar lomi! Kam smo prišli, da je lahko to novica, da morata dva praktično odrasla človeka poskrbeti zase...
nivampomo?i
01. 11. 2020 11.58
+11
Pri 10 letih vsak vikend skrbel za brata,en 8 drugi 1 leto.Starša v službi od 6h zjutraj do 21h zvečer.Kuhal, plenice menjavu,flajštre na rane limau ni da ni.1991 ko se odrasli niso prav imeli časa ukvarjat z nami namreč ustvarjali so novo boljšo državo v kateri bomo nekoč vsi živeli kot "bubregi u loju".In potem smo se zbudili.
dajno
01. 11. 2020 11.32
-5
Za mamine maze je vseeno koliko so stari, 16, 18, 20, 35... nesposobni so si posteljnino menjat...
TistoPravo
01. 11. 2020 11.43
+2
Kaj se je z delavskim rango v času privatizacije nardilo? Poteralo se jih je na cesto..,na zdej pa imajo, na keziku stalno mamini sinkoti in očitove hčerke...in prou imajo za koga pa nej garajo...a zato da pol brez odpravnine in brez vsega ostanejo ko njih tko zapaše.,,naj si jih iščejo na balkano,,,,sj so mel na jeziku, da nj problem dobit druzga..,aha bomo vidli kuk cajta
TistoPravo
01. 11. 2020 11.24
+4
Glede na to, da je sistemska bolezen...kot si skupek dejavniku imun tako obremeni, da podležeš sapici med vratmi....bi morala država vsem odškodnino dat...tistim obolelim, kot tistim ki so prikrajšani zaradi obolelega svojca
Ultra bass
01. 11. 2020 11.17
+1
Jajo kdo koga zaj...va Gao, Ming. et al. “A Study of infectivity of asymptomatic SARS-CoV2 carriers.” Respiratory Medicine.2020. Aug: 169:106026 : 455 stikov je bilo izpostavljenih asimptomatskemu prenašalcu virusa COVID19: 35 pacientov, 196 družinskih članov in 244 bolnišničnega osebja. NIHČE od 455 stikov se ni okužil s SARS-CoV-2. Leung, Nancy., et al. (2020) “Respiratory virus shedding in exhaled breath and efficacy of face masks.” Nature Medicine 26, 676-680.: ''med izbranimi vzorci brez obrazne maske smo ugotovili, da večina udeležencev z virusom gripe in okužbo koronavirusa ni izločala virusa, ki bi ga bilo mogoče zaznati v izdihanih kapljicah ali aerosolih…vsak odvzem izdihanega zraka so opravljali 30 minut, kar lahko pomeni, da je za prenos potreben daljši tesen stik, četudi predvsem preko aerosolov.''
dr.dare
01. 11. 2020 11.07
+14
20 in 16 letnica v tej dobi tehnike ne moreta sama doma biti... naš 8 let star sin je včeraj pomagal zajce in piščance klat in čistit taledva pa sama 5 dni ne bota mogla biti? Kako ti ljudje v življenju funkcionirajo da 20 letnica svojo mamico potrebuje??
IanNow
01. 11. 2020 11.12
+6
blazter
01. 11. 2020 11.07
+9
Ampak, res, kaj je vlada delala 7 mesecev?
vrti vrti
01. 11. 2020 11.29
+0
Principat
01. 11. 2020 12.39
+8
a da bo en potrč izgovor vladi , daj resetiraj se in ponovno zaživi v 21 stoletju
Rožice cvetijo
01. 11. 2020 10.54
+12
In ravno Petrovo Brdo, ki je zelo stran od civilizacije. Nemarni negovalci so v vseh DSO jih povzročitelji okužb. 90% kadra pa prihaja od kje?
UlaGabi
01. 11. 2020 11.18
+7
Da se slucajno ne izgovarjajo na odkrbovance da so jedli brez mask.
kapucarka
01. 11. 2020 10.48
+23
No, najbrž bi lahko našli precej bolj srce parajočo zgodbo kot je zgodba te družine. 16-letnik in študentka pa menda ja bosta nekaj časa preživela sama doma.
lluckyss
01. 11. 2020 10.51
+7
Ja, naj nabavijo ono, ki tule redno prodaja pravljice, na banki pa milijoni in cela žlahta zaposlena v "dobrodelništvu"...
NotMe
01. 11. 2020 11.00
+11
To so pravzaprav sanje vseh samostojnih 16-letnikov.
hersonissos
01. 11. 2020 10.45
+0
Okuženi starostniki brez znakov bolezni. Depresivni in pod stresom. Umrli bodo pa zaradi "virusa" . To je plan evropskih držav. Temu se teče genocid!
Maister1
01. 11. 2020 10.35
+3
Vremenko res si pameten -ZAKAJ ZNANJA NE PRODAŠ -Nemcem,Avstrijcem,Špancem.....-bolni slovencek pa ne od covida
RamzesII
01. 11. 2020 10.34
+2
Nespametno izpostavljanje ločenih družin, njihovih težav, otrok, ki so doma 'sami'. To ima lahko določene posledice, če bodo določene državne institucije začele zadeve preverjati in presojati ter odločati po lastnem prepričanju.
RamzesII
01. 11. 2020 10.30
+4
"Njena družina se je tako znašla v nenavadni situaciji: "Oba starša že nekaj dni preživljata karanteno v Gostišču Macesen v Sorici, jaz in moj mladoleten brat pa sva ostala sama."" Treba je dvakrat premisliti od odgovoru na vprašanje, ki gre v javnost. Sicer se lahko kaj zaplete, če si kakšen CSD ali podoben kaj vbije v glavo.
dr.dare
01. 11. 2020 11.05
+7
ja 20 letno hčerko bodo vzeli familiji hahahahaha in v posvojitev dali hahaha
RamzesII
01. 11. 2020 13.53
-1
Ne bi bila zanje vprašljiva ona, pač pa mladoletnik, šele nato ali lahko ona skrbi zanj, nima še prihodkov. Kje dobita denar? Skratka gledati je treba širše, nikoli ne veš kaj jim bo padlo na pamet tem državnim nebodijih treba, ko jih res ni treba.
RamzesII
01. 11. 2020 10.28
+1
"Posledično doma ostanejo otroci sami." Pazite kaj pišete, da ne bo začel CSD okrog skakat. Ve se kaj sledi.
Žuža88
01. 11. 2020 10.49
+11
To niso vec otroci in morajo pri teh letih znat poskrbet zase. Vsa gospodinjska opravila. Tudi za ucenje ne potrebujejo vec starsev. Ampak zivimo v casu, ko se za 30 let stare ljudi govorijo otroci, starsi jih zivijo, pospravljajo za njimi, hodijo v trgovine namesto njih....
vrti vrti
01. 11. 2020 11.33
-2
Ja se čudiš,jujul kolesar še zdaj hodi po Ljubljani v gatah,ker ga mama nima časa pregledat pred odhodom od doma.
lluckyss
01. 11. 2020 10.28
+17
Vlada je kriva za takšno stanje v domovih za ostarele, ker ni dovolila večje prisotnosti stroke in je iz DSOjev naredila nekakšna geta prepuščena samim sebi....Pa so imeli sedem mesecev časa, da bi po vzoru drugih evropskih držav ustrezno poskrbela za najranljivejšo skupino državljanov... Briga njih za starejše...glavno, da je ablast in kaj za v žep dat...
vonbongo
01. 11. 2020 10.25
+8
SVEĆKE neznajo razlozit , zakaj ena bolnica prosi za hrano in druga za kes , od drzavljanov ;) Zakaj tega ni vlada zrihtala !!!
Jst !
01. 11. 2020 10.41
-7
Si zopet nick zamenjal ? Ne moreš iz svoje kože nsbijaš že stotič eno in isto. Stokrat ponovljena laž postane resnica a ni tako - rdeči kmer ?
vonbongo
01. 11. 2020 10.45
+5
Ne skos imam isti nick ;) Ti ti rjavo srajcnik ;)
92ddt 1
01. 11. 2020 10.52
-2
Denar se je porabil za ohranjaje delovnih mest in pa delno za izpeljavo korupcijskih poslov
larionov
01. 11. 2020 10.58
+2
Von... Dej ti men povej zakaj je zdravstvo v takem razsulu?... Je za to kriva ta vlada?
MEDKO
01. 11. 2020 10.25
+7
Dom je v Podbrdu in ne v Petrovem brdu. To sta dva različna kraja
Sonce11
01. 11. 2020 10.46
+7
Dom je na Petrovem brdu moj oce je tam,spodaj v Podbrdu je se en dom.
larionov
01. 11. 2020 10.59
+3
IanNow
01. 11. 2020 10.22
+14
Janez nas je v pol leta zadolzil ze za 6 milijard.. Nas letni proracun je 9,8...zdaj pa racunajte.. Kje smo z bdp... Samo krediti na kredite...kredite je najlazje jemati.. Placevati jih pa janez ne zna.. Bo spet alenka morala.
igor1
01. 11. 2020 10.24
+7