Slovenija

Škode po neurju v Domžalah po prvih ocenah za okoli dva milijona evrov

Domžale, 30. 07. 2020 15.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan, STA, Tina Švajger
Komentarji
80

Po grozovitem neurju, ki je zajelo večji del države, še vedno odstranjujejo posledice. Najhuje je bilo v občini Domžale, kjer je več kot pet centimetrov debela toča razbila streho več sto objektov, med njimi tudi treh šol. Posredovanje gasilskih enot je bilo potrebno na več kot 500 lokacijah, aktiviranih je bilo okoli 100 enot. Škodo po toči na Domžalskem si je ogledal tudi minister Počivalšek. "Poškodovanih je več kot 390 objektov in okoli 20 kilometrov makadamskih cest," je podal prvo oceno. S tem bo zdaj seznanil vlado, da se posledice neurja čim prej sanirajo. Domžalska podžupanja Renata Kosec pa dodaja, da je škode za zdaj za okoli dva milijona evrov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Minister Počivalšek v Domžalah
    01:28
    Iz 24UR: Minister Počivalšek v Domžalah
  • Iz 24UR: Kot jajce velika toča
    04:08
    Iz 24UR: Kot jajce velika toča
  • Iz SVETA: Pogovor s podžupanjo Domžal o materjalni škodi neurja
    03:38
    Iz SVETA: Pogovor s podžupanjo Domžal o materjalni škodi neurja
  • Iz SVETA: Huda ura nad Domžalami
    02:25
    Iz SVETA: Huda ura nad Domžalami
  • Debelejša toča v Domžalah
    00:43
    Debelejša toča v Domžalah
Občino Domžale, ki jo je sinočnje močno neurje zelo prizadelo, je danes obiskal minister za gospodarski razvoj in podpredsednik vlade Zdravko Počivalšek. Na Centru za zaščito in reševanje Domžale se je srečal s predstavniki občine in tamkajšnje civilne zaščite. Zatem si je na terenu ogledal nekaj najbolj poškodovanih objektov.

Po včerajšnjem neurju, ki je zajelo več del države, prihajajo poročila o škodi. Najhuje je sicer bilo okoli 21. ure v Domžalah, kjer je toča poškodovala večje število stanovanjskih in drugih objektov ter avtomobilov. Kot je zapisano v 12-urnem poročilu Centra za obveščanje RS, ima več sto objektov razbito streho in vodo v hiši. Neurje je najhuje prizadelo naselja Domžale, Vir in Rodica, toča je začela padati okoli 20.30 in je padala več kot pol ure. Sprva so padala manjša zrna, kmalu pa tudi pet in več centimetrov debela toča.

Z domžalske občine so sporočili, da so bili na intervencije napoteni gasilci Centra za zaščito in reševanje Domžale, gasilci Gasilske zveze Domžale, zaradi razsežnosti ujme pa so aktivirali tudi štab Civilne zaščite Občine Domžale ter pripadnike zaščite in reševanja. Pridružili so se jim tudi gasilci iz okoliških občin (PGD Mengeš, PGD Loka pri Mengšu, PGD Trojane, PGD Lukovica, PGD Krašnja). Vsega skupaj je bilo ponoči na terenu 250 gasilcev in pripadnikov zaščite in reševanja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Regijski center za obveščanje je za območje domžalske občine med 21. in 23. uro "sprejel neverjetnih 851 klicev na pomoč", reševalne enote pa so napotili na 321 naslovov, so zapisali na svojem Facebookovem profilu.

Kako velika je bila toča v Domžalah in kakšno škodo je naredila, si poglejte v spodnji fotogaleriji:

Domžalska podžupanja Renata Kosec je povedala, da so se nočne intervencije po občini zaključile v zgodnjih jutranjih urah. Trenutno poleg nujnih del in intervencij potekajo ogledi po celotni občini. Na terenu so še vedno vse gasilske ekipe, ki sproti odpravljajo največje težave. "Pregledujejo najbolj ogrožene objekte, pripravljamo načrt za najnujnejše sanacije objektov ter javne infrastrukture," je povedala Koščeva, ki je tudi pripadnica Štaba Civilne zaščite Občine Domžale.

Na domžalski občini so vzpostavili posebno telefonsko številko, na kateri so lahko občani dobili dodatna pojasnila. Za vso nujno pomoč pa naj pokličejo 112.

Dopoldne je bilo po njenih besedah škodo še težko oceniti, kar se tiče javnih objektov pa je jasno, da so poškodovane strehe treh šol. "V nekaj urah bomo imeli že točno pripravljen načrt za sanacije, torej katere najbolj nujne objekte je treba čim prej zaščititi," je še napovedala. V imenu občine se je zahvalila vsem gasilcem in občanom za strpnost in razumevanje.

Na mnogih objektih so tako danes že bili krovci, ki sanirajo nastalo škodo. Telefoni pregorevajo tudi na avtomobilskih servisih, kjer pravijo, da je število prijav poškodovanih vetrobranskih stekel že preseglo zaloge. Tudi na zavarovalnicah imajo veliko dela, na obisk cenilca morajo stranke čakati.

Zjutraj je stekla sanacija škode:

Na ogledu škode po toči na Domžalskem minister Počivalšek

Občinski štab civilne zaščite je danes popoldne obiskal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Za zaprtimi vrati je najprej spregovoril s predstavniki Občine in Civilne zaščite, nekaj po 17. uri pa si je še na terenu ogledal dejansko stanje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Seznanil sem se s 'težo' škode v Domžalah in okolici. Poškodovanih je več kot 390 objektov in 20 kilometrov makadamskih cest," je dejal v izjavi za medije po zaključku obiska. Dodal je, da bo s temi informacijami zdaj seznanil vlado, da se posledice neurja čim prej sanirajo. Skupaj bodo tako pregledali, če in kako lahko država pomaga.

Ob tem je minister izrazil zadovoljstvo, da kljub veliki premoženjski škodi med neurjem ni bilo težjih poškodb med prebivalstvom. Izrazil je prepričanje, da bodo našli rešitve za to, da se posledice neurja čim prej odpravijo. Prepričan je, da bo večina del postorjenih do konca današnjega dne. Izpostavil je še, da je toča škodo povzročila tudi v občinah Hrastnik, Žalec, Braslovče in Prevalje.

Minister Zdravko Počivalšek na ogledu škode po toči v Domžalah.
Minister Zdravko Počivalšek na ogledu škode po toči v Domžalah. FOTO: POP TV

Natančnejše številke glede ocene škode je popoldne že lahko podala tudi domžalska podžupanja, opisala pa je še potek intervencij. "Neurje se je pričelo po 21. uri. Intervencijske službe so bile poslane na različne lokacije, kjer so začeli odpravljati posledice," je dejala Koščeva. Po njenih besedah so bili gasilci na delu vso noč, do 4. ure zjutraj. "Z delom smo nato nadaljevali ob 6. uri - najprej z ugotavljanjem, kakšne so posledice te nesreče. Opravili smo tudi že koncesionarni pregled infrastrukture," je razložila in dodala, da so občani Domžal ob tokratni ujmi še enkrat dokazali, da so strpni, pa tudi iznajdljivi. Približno polovica poškodovanih objektov je po njenih besedah že oskrbljena, ves čas spremljajo vremensko napoved in upajo, da take ujme ne bo več. Med drugim so v občini že sanirali tudi vsaj 20 kilometrov makadamskih cest v občini, da so spet prevozne. Samo danes so za povrnitev cest v stanje prevoznosti namenili 60.000 evrov, ostalo škodo pa - tako podžupanja - ocenjujejo na od dva do dva in pol milijona evrov.

Poveljnik Gasilske zveze Domžale in Centra za zaščito in reševanje Domžale Matjaž Merkužič je izpostavil, da jo je od pomembnih javnih objektov v tokratni ujmi dobro odnesel zdravstveni dom, je pa toča poškodovala nekatere šolske objekte. A škoda na teh objektih po prvih ocenah ni velika.

O intervencijah je spregovoril še namestnik poveljnika Civilne zaščite Občine Domžale Peter Gubanc. Tudi on se je zahvalil številnim gasilcem iz okoliških krajev in regij, ki so jim ponoči in danes priskočili na pomoč, med drugim tudi 100 ljubljanskih gasilcev. Nanizal je tudi nekaj statističnih podatkov: zjutraj so začeli oglede terena, od 13. ure pa so gasilci pomagali z zasilnim prekrivanjem poškodovanih streh. Po navedbah Gubanca je bilo na terenu 40 ekip oziroma približno 250 gasilcev. Računajo, da bodo intervencije za zaščito premoženja pred nadaljnjo škodo končali do petka zvečer, je ocenil Gubanc. Doslej so porabili približno 1500 kvadratnih kilometrov folije, s katero so zaščitili domove občanov, še toliko folije imajo na zalogi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Patosmjst
31. 07. 2020 21.55
+2
Vsem pametnjakovicem,ki pljuvate vsepovprek.Sem gasilec na terenu od srede in videl marsikaj ,kar se je zgodilo je katastrofa,ki jo nihce ne pomni,razbilo je vse in ni objekta,ki ne bi bil poskodovan ne glede na kritino.Iza racunalnika ali telefona je lepo biti pameten,pridite na teren in pomagajte,naredite vsaj eno dobro stvar.Upam da se kaj takega nikjer ne ponovi.Bodite dobro in pazite nase.
RdecaZvezda
31. 07. 2020 18.27
+1
Domžale,Domžale,kaj pa mi ostali,npr.Spodnja savinjska dolina a mi smo pa imeli veselico s točo,samo eni bi imeli škodo drugi pa kakor kdo.
pravi?nik2
31. 07. 2020 09.12
Očitno opozorila vremenoslovcev ne jemljemo resno.Betonske strehe in garaže,novi trend zaščite.Zaščita proti toči je predraga in slabo učinkovita,pravijo v politiki.Zavarovalnice in država skupaj bi lahko financirale tako zaščito.Me zanima koliko denarja bo namenila vlada in koliko škode bodo plačale zavarovalnice.Za to pa imajo eni in drugi denar?Zavarovalnice na nekih področjih ne dovolijo zavarovati poljščin,ker so na rizičnem območju.Kaj pa je zavarovanje,če ne rizik.
Banana50
30. 07. 2020 21.56
-2
Ne da bi kritiziral vendar napovedovali so nevihte že cel dan, če pa niste primorani avta odpeljati v kakšno parkirno hišo ali pa čez nega vrzti kakšne stare deke in prevleke, pa ste si krivi sami. Samo ena malce debelejša deka bi že veliko oblažila udarce toče.
Invazija2020
30. 07. 2020 21.52
-1
Jaz mislim da je covid -19 krivec in nijz
luzarf@arcor.de
30. 07. 2020 21.06
+0
a je pri marjanu, tudi kaj uničeno?
RdecaZvezda
31. 07. 2020 18.28
-1
Cicamica
30. 07. 2020 19.54
-10
A je bila potem pojedina pri Kebru? Sam vprašam.. Gasilce pa tudi kličite za vsako figo. Sami levaki očitno v Domžalah. Ženska jašek dviguje da vodi naredi pot, 10 moških pa zraven drka leve..
pivka1
30. 07. 2020 19.47
+25
Bo Počivalšek spet provizijo vleku?
luckysss
30. 07. 2020 19.52
+20
Ne...on bo le izbral krovca, ki bo hkrati pokril tudi nekaj njegovih stroškov..;))
Mali medo
30. 07. 2020 19.44
+26
upam da ne bo delal uvoza strešnikov
luckysss
30. 07. 2020 19.48
+22
Takoj zahtevaj izbris svojega komentarja, da ne bo dobil ideje, da mora "nujno pomagati"....!!...Bi rad za en strešnik dal 15 evrov?!
mačo123
30. 07. 2020 19.40
-11
Upam da je v Šmarci toliko deževalo,da je Serpentinšku napolnilo bazen.Da se revež ne bo metal na glavo v prazen bazen.Čeprav nima nič notri bi ga lahko vseeno bolelo.
luckysss
30. 07. 2020 19.42
+14
Jouža...pojdi domov iz zidanice, če si sploh še upaš...Žena ima valjar v rokah, pa ti ne peče štrudla ..Butalc..
Pan1
30. 07. 2020 19.34
+66
Vsi ki se tukaj norčujete. Če živiš v bloku, ji ima 8 nadstropij, v 4 štuku, ti je res vseeno za streho. Če si prepričan, da solata raste v trgovini na polici, ti je tudi vseeno. Brihten pa tolko, da ne veš, da pa je nekomu, stolklo vse.
luckysss
30. 07. 2020 19.36
+36
Takšni bodo ob resni krizi svoje 15 let stare BMWje menjavali za 50 kg krompirja...če ga seveda ne bodo prej ukradli na prvi njivi..
Malinha
30. 07. 2020 19.41
-3
Še dobro, da nam norci rastejo v cerkvah. Po teh glavah šele pada božja gorjača; bolj tepe, bolj norčava glava vidi božjo dobrobit.
Zikepike
30. 07. 2020 19.32
+1
Kaaa biljke so cele???? te pa vredi, te ni panike
janez653
30. 07. 2020 19.31
-17
no sodeč po slikah so največ škode utrpele dotrajane strehe. zdaj jih bodo pa lahko zamejnali na račun zavarovalnic. win za lastnike
matejcko
30. 07. 2020 19.41
+5
Janezek, brigaj se zase in celo leto, slehrni dan, boš imel obilico dela
luckysss
30. 07. 2020 19.30
+21
Glede na obseg neurja se zdi ocenjena škoda bistveno prenizka...razen če je že odšteta Počitnikovalnikova provizija...
nemo1
30. 07. 2020 19.28
+7
Plačajte, ste dobili milijarde ajde tu to je kriza, gremo
Antoniozmaj
30. 07. 2020 19.19
+11
"še dobro, da ste me poklicali. Rešujem življenja. Eeeee...imam izkušnje, eeeee..."
Antoniozmaj
30. 07. 2020 19.17
+7
eeeeeeeeee.....lahko zrihram razne monterje....eee
DaVinci
30. 07. 2020 19.17
-1
2020 je pa res leto za zapomnit.Mene pa tudi nekaj v prsih stiska pa mi neznajo doktorji povedat zakaj.Covid pac ni...obupno leto
Malinha
30. 07. 2020 19.41
-2
matejcko
30. 07. 2020 19.16
+31
Folk je čist prežet s politiko, ga ni članka, da ni takoj spodi komntarja o levih ali desnih, pa tudi, če je govora o brejih golobih. Slovencelj je veno nezadovoln, če nima dnarja, ni porov, če ga dobi od države, spet ni prov, če je levo ni prov, če desno, ni prov, če je naravnost, spet ni prov.....noben pa ne vidi, da gremo NAZAJ
Pan1
30. 07. 2020 19.25
+6
vonM
30. 07. 2020 19.08
-8
Toča je osnovni - temeljni rizik vsakega zavarovanja nepremičnin? Torej bodo škodo utrpele zgolj zavarovalnice. Saj imamo vsi to zavarovanje sklenjeno? al ne?
Pan1
30. 07. 2020 19.27
+6
VonM. Zavarovalnica, ti ne krije vseh problemov, ki so posledica neurja. Doživeli 2008. Nočeš vedet, kaj vse je potrebno, da spraviš stvar v red. Tudi denar.