Slovenija

Polajnar: Visok pretok Drave bo vztrajal še nekaj dni

Dravograd, 18. 11. 2019 06.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
A.K. / V.Š. / N.P. / STA
Komentarji
57

Na več koncih Slovenije ljudje še vedno z bojaznijo gledajo nivoje rek, ki ponekod še vedno poplavljajo. Kot je v oddaji 24UR ZVEČER povedal hidrolog Janez Polajnar, trenutno še vedno najbolj obsežno bregove prestopa reka Drava. Čez noč se bo njen pretok v spodnjem delu še povečeval in poplavljal kmetijske površine.

Več videovsebin
  • Pretok Drave v Dravogradu
    00:24
    Pretok Drave v Dravogradu
  • Iz SVETA: Poplavljanje Drave
    02:56
    Iz SVETA: Poplavljanje Drave
  • Iz SVETA: Reguliranje pretoka Drave
    02:59
    Iz SVETA: Reguliranje pretoka Drave
  • Iz 24UR: Sirene opozorile na poplave
    02:25
    Iz 24UR: Sirene opozorile na poplave
  • Iz 24UR ZVEČER: Hidrolog Janez Polajnar o aktualnih razmerah glede naraslih rek
    02:25
    Iz 24UR ZVEČER: Hidrolog Janez Polajnar o aktualnih razmerah glede naraslih rek

Deroče reke so v ponedeljek povzročile nekaj težav v zahodni, severni in osrednji Sloveniji. Težki trenutki so za Dravograjčani, ki so ponovno nemočno opazovali, kako nevarno se ob strugi dviga deroča Drava. Čeprav ni veliko manjkalo, se je razpletlo srečno, saj jim je narava tokrat prizanesla, drugače je bilo pred sedmimi leti, ko je reka rušila vse pred seboj. 

Vprašanje pa je, kaj bo prinesla noč, še posebej zaradi tega, ker je v sosednji Avstriji močno snežilo, sneg pa se že začenja topiti. "V tem trenutku še vedno najbolj obsežno poplavlja reka Drava, se je pa njen pretok iz Avstrije ustalil na 1300 kubičnih metrov na sekundo. V spodnjem toku od jeza Markovci pa Drava še vedno narašča. Po tako imenovani stari strugi Drave sedaj teče več kot 1100 kubičnih metrov na sekundo, čez noč se bo ta pretok še povečal in seveda poplavljal kmetijske površine na tem spodnjem delu Drave," je zadnje podatke s terena v oddaji 24UR ZVEČER predstavil hidrolog Janez Polajnar

Hidrolog Janez Polajnar napoveduje, da bo visoka Drava vztrajala še nekaj dni.
Hidrolog Janez Polajnar napoveduje, da bo visoka Drava vztrajala še nekaj dni. FOTO: POP TV

In kaj taljenje snega v sosednji Avstriji pomeni za naše kraje? "To pomeni, da se bo visoka Drava zadrževala ne samo jutri, ampak verjetno tudi še nekaj dni naprej. Zaenkrat ni videti neke močne odjuge z močnim taljenjem snega. Resda so predvidene padavine na porečju Drave na Koroškem, večina teh bo v snegu, nekaj v dežju. Zaradi velikih količin snega in dodatnih padavin bo ta visok pretok Drave, kot kaže, trajal še nekaj dni."

Polajnar je izpostavil tudi to, da se je v primerjavi s katastrofalnimi poplavami na Koroškem pred sedmimi leti sodelovanje s sosedi Avstrijci bistveno izboljšalo. "Avstrijski kolegi se trudijo, da naravnega pretok Drave ne bi poslabševali z manevriranjem na hidroenergetskih objektih. Moram reči, da so nas že pred tednom dni obvestili, da bodo začeli predprazniti akumulacijska jezera, zlasti tistega v Edlingu, ki je največji. Njegov nivo so znižali sprva za 90, kasneje za 150 centimetrov in s tem pripravili prostor za vodo, ki sedaj prihaja. Na ta način so zmanjšali poplavno ogroženost pri nas. Pa vendar, ta protokol bi se lahko v bodoče še dalo izboljšati, da bi tudi kmetijske površine na našem delu Drave lahko zaščitili," je povedal sogovornik. 

Visokovnodne razmere pa so po besedah Polajnarja še vedno tudi drugod po državi. Na območjih običajnih vsakoletnih poplav so bregove prestopile nekatere reke, kot so Ljubljanica in Sava v srednjem toku, večjih razlitij pa zaenkrat na teh območij hidrologi ne napovedujejo.

Vodostaj zaenkrat ni blizu tistemu izpred sedmih let

Kot smo poročali, so se prebivalci Dravograda in Vuzenice na napovedan povečan pretok reke Drave sicer temeljito pripravili, pri tem pa upali, da jim bo jutro prineslo olajšanje.

V Dravogradu, kjer je zaradi narasle Drave in padavin za prebivalci nemirna noč, se je največji pretok reke približeval 1100 kubičnim metrom na sekundo, nato pa spet upadel. 

Okoli 8.40 se je v Dravogradu sprožila sirena, ki je prebivalce ogroženih območij ob rekah Dravi in Meži opozorila na nevarnost poplav.

Visok vodostaj Drave v Dravogradu
Visok vodostaj Drave v Dravogradu FOTO: 24ur.com

Kot je poročala naša novinarka na terenu, je bilo stanje zaskrbljujoče, prebivalci pa so se bali, da bi se ponovile uničujoče poplave iz leta 2012, a vodostaj je kljub temu ostal približno dva metra nižji kot pred sedmimi leti.

'Avstrijski kolegi držijo pretok, ki so ga obljubili'

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je v oddaji SVET povedal, da "avstrijski kolegi držijo pretok, ki so ga obljubili, čeprav so bile napovedi pred dnevi še večje."

Hidrološko opozorilo za torek.
Hidrološko opozorilo za torek. FOTO: Arso

"Po naših informacijah so začeli urejati stanje voda že v torek oziroma sredo prejšnji teden, tako da letos doslej še nismo imeli težav, pa tudi spoštujejo napovedi, ki jih dajo," je povedal Šestan in dodal: "Ponoči naj bi bilo znižanje na 1200 kubikov, kar pa ne predstavlja več neke večje grožnje."

Sirena naznanila nevarnost, ko bo nevarnosti konec, se bo oglasila še enkrat

Kot je povedal poveljnik dravograjske civilne zaščite Bojan Zavec, so gasilci vso noč dežurali in opravljali oglede ter skupaj s civilno zaščito spremljali razmere. Na izpostavljenih mestih je reka prestopila bregove, a ni ogrožala objektov. Razmere spremljajo še naprej.

Za sproženje sirene v Dravogradu so se odločili, ker je pretok reke Drave presegel 1200 kubičnih metrov na sekundo, je povedal podžupan Anton Preksavec. 

Sirena za nevarnost je za prebivalce ob reki Dravi in v blokovskem naselju Meža pomenila, da so morali premično premoženje prestaviti v višje ležeče prostore ter s parkirišč umakniti avtomobile.

Oranžno hidrološko opozorilo

V spodnjem toku se pretok Drave zaradi lokalnih dotokov poveča še za okoli 150 m3/s. Drava je ob tem poplavljala na več mestih ob strugi. Razlivale so se Sava v srednjem toku, Ljubljanica s pritoki na Ljubljanskem barju ter kraški vodotoki na Notranjskem. Naraščale so tudi Mura, Savinja, Sotla s pritoki ter v svojem spodnjem toku reke: Sava, Dravinja s pritoki, Kolpa, Krka in Vipava.

Preksavec je povedal, da so še naprej v stiku s kolegi iz sosednje avstrijske občine Labot, kjer je za tovorni promet zaprto središče kraja, prav tako je še vedno zaradi poplavljanja na avstrijski strani zaprta cesta preko mejnega prehoda Vič, ki iz Dravograda vodi proti Labotu.

Drava poplavlja na več mestih ob strugi, za celotno strugo te reke po Sloveniji pa je izdano oranžno hidrološko opozorilo, ki opozarja na poplave, za torek pa so v zgornjem delu hidrološko opozorilo že omilili na rumeno, oranžno opozorilo pa je izdano samo za spodnji del struge reke Drave.

Po podatkih Dravskih elektrarn Maribor je bil pretok Drave okoli 15. ure pri hidroelektrarni (HE) Dravograd 1177 kubičnih metrov na sekundo, pri HE Vuzenica 1351, največji je bil pri HE Fala, in sicer 1563, čez 1500 kubičnih metrov na sekundo je bil tudi pri HE Zlatoličje.

Na Ptuju alarm sprožili v opozorilo

Ob 6. uri se je na Ptuju sprožila sirena za nevarnost poplav. Ta je bila sprožena zgolj kot opozorilo za tiste, ki so v neposredni bližini poplavnih območij. Sicer poplavne nevarnosti ni bilo, saj je bil pretok v kontroliranih mejah oziroma nadzorovanem stanju.

Kot je povedal vodja tamkajšnje izpostave uprave za zaščito in reševanje Drago Murko, so razmere redno spremljali.  Drava na območju Spodnjega Podravja škode ni povzročala, po besedah Murka se je razlila na območju stare struge, a le na kmetijskih površinah, kjer se to pogosto zgodi v času jesenskih deževij. Gre za območje Krčevine pri Vurberku in pod jezerom v Markovcih, le v naselju Čreta je poplavilo nekaj počitniških hišic.

Na širšem mariborskem območju za zdaj brez težav zaradi Drave

Na širšem mariborskem območju povišan pretok reke Drave ni povzročal težav, čeprav so že zgodaj zjutraj pred morebitno nevarnostjo opozorile sirene na območju Melja ter v občinah Duplek in Starše. Kot je povedal Rudolf Golob iz mariborske izpostave uprave za zaščito in reševanje, se je Drava v manjšem obsegu razlivala na običajnih mestih.

V spodnjem toku Drave so prav tako že zjutraj sprožili sirene v občinah Ptuj, Markovci, Cirkulane, Videm, Zavrč, Hajdina, Gorišnica, Ormož in Središče ob Dravi. 

Nevšečnosti tudi drugod po državi

Na povečan pretok reke Drave so se pretekli konec tedna pripravljali tudi v Vuzenici, kjer pa je kritična meje pretoka Drave, ko ta začne poplavljati, okoli 1800 kubičnih metrov na sekundo.

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje so zaradi obilnega deževja med včerajšnjim dnem zabeležili 19 dogodkov v občinah Brezovica, Dravograd, Izola, Kranjska Gora, Naklo, Nova Gorica, Piran, Radovljica, Vrhnika in Železniki. Meteorna voda je zalila ulice, cestišča, stanovanjske in druge objekte.

Gasilci dveh poklicnih enot in 11 prostovoljnih gasilskih društev so prečrpavali vodo iz objektov, odmašili jaške za odtekanje meteorne vode, nameščali protipoplavne vreče in v Dravogradu spremljali pretok reke Drave. 

Na območju Sladkega Vrha ostali brez elektrike

Zaradi nevarnosti poplav ob reki Dravi in povišanega pretoka je bila danes ob 5.00 sprožena sirena javnega alarmiranja v občinah Maribor, Duplek in Starše, ob 6.00 v občinah Ptuj, Markovci, Cirkulane, Videm, Zavrč, Hajdina, Gorišnica, Ormož in Središče ob Dravi ter ob 9.00 tudi na območju občine Dravograd, poroča uprava za zaščito in reševanje.

Na območju Sladkega Vrha je prejšnjo noč zaradi napake brez električne energije ostalo 645 odjemalcev. Dežurni delavci elektro službe napako odpravljajo.

Na območju Občine Idrija je v nedeljo popoldne v naselju Ledinske Krnice močan veter razkril del strehe stanovanjske hiše. Tamkajšnji prostovoljni gasilci so z rezervnimi strešniki pokrili približno pet kvadratnih metrov strehe, navaja center za obveščanje.

Kakšno vreme prinašajo naslednji dnevi?

Kot napoveduje naš hišni prognostik Rok Nosan, bo v torek predvsem zahodni del Slovenije zajel nov val padavin, a bo šlo za manjšo količino padavin. V nadaljevanju tedna bo bolj oblačno in suho. Snega ni na vidiku. 

Fronta se je ponoči oddaljila od naših krajev, središče ciklona pa se bo pomaknilo nad Severno morje, zato so padavine pri nas prehodno ponehale. A nad zahodnim Sredozemljem se je že zjutraj poglobil nov ciklon, ki se počasi pomika proti našim krajem, kar pomeni, da bo izboljšanje vremena le kratkotrajno. Vseeno kaže, da bo količina padavin v tem tednu občutno manjša kot v minulem.

Torek bo v zahodni in osrednji Sloveniji oblačen in deževen. V višjeležečih alpskih dolinah bo ob močnejših padavinah lahko tudi snežilo. Povsem drugače bo na vzhodu, kjer bo večinoma suho, tudi z nekaj sonca. Od srede naprej bo prevladovalo oblačno, a večinoma suho vreme, le občasno lahko v zahodni Sloveniji še pade nekaj kapelj dežja. Posebnega mraza ne bo. Ob jutrih bo okoli pet, čez dan pa malo nad deset stopinj Celzija. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kakamujo
18. 11. 2019 21.22
Kruh+sol!
18. 11. 2019 17.11
+1
Prebivalce je strah. Bojijo se za svojo varnost. A ne vejo, da tak strah vodi samo v populizem in fasizem. Da jih ni sram. Nabirajo politicne tocke in scuvajo k spremembi ustavne ureditve drzave.
korošc
18. 11. 2019 16.11
+2
Bmwowner, predvidevam da voziš cca letnik 2001.... sej nisi sam. Na Fužinama vas je več...
TolstojV
18. 11. 2019 14.12
+13
Naj bo to opozorilo da se hiše ne gradijo na poplavnem območju reke Drave, potokov in hudournikov in plazovitem območju neposredno pod hribovjem.
Kanalja1
18. 11. 2019 13.22
-23
briga me vazn da sm jzt na varnem
Rudar
18. 11. 2019 11.14
+65
Bogi ljudje. Ne razumem psihičev, ki se iz tega delajo norce in žalijo Korošce.
hothead
18. 11. 2019 11.03
-13
Kaj pomeni komentar ne obstaja ???????????
Pikanajlonca
18. 11. 2019 10.57
+2
Drava je imela pretok že 2200 kubičnih metrov toliko v vednost max leta 2012, 2600 tako da smo še daleč in če bi imeli kaj soli v glavi stroke to še omembe vredno ni je pač treba akumulacijo regulirat prej..
kakamujo
18. 11. 2019 10.51
-21
Niso zatesnili vrat dovolj dobro
marzo
18. 11. 2019 10.42
-18
A ni bilo rečeno, da se sirena prižge pri 1400 m3/s? Zakaj torej že pri 1200?
Pikanajlonca
18. 11. 2019 10.43
-11
kovanec123
18. 11. 2019 13.26
-1
Savudrijska
18. 11. 2019 10.34
-61
Dravograd :))))))))))) Niti najrevnejsi od migrantov ne bi sel tja zivet!!!
Wahl
18. 11. 2019 10.44
+27
Gledaš skozi okno in vidiš petrolov bencinski servis na zaloški.
Wahl
18. 11. 2019 10.46
-2
Najrevnejši in pomoči potrebni so obstali v jordanskih begunskih taboriščih.
RupniK
18. 11. 2019 10.50
+49
BMW... Ti si jih ziher fasal enkrat na Koroškem. Kar priznaj! Hahahaha!
Wahl
18. 11. 2019 10.52
+6
Savudrijska
18. 11. 2019 10.57
-18
"v jordanskih begunskih taboriščih" Sem pogledal slike od Dravograda. Ni velikih razlik.
Maxximus123
18. 11. 2019 11.03
+28
Opazam,da ze skoz neki provociras...lepo se je skrivat za anonimnostjo in zalit ter pljuvat...pozabljas pa,da zivis sam v banani republiki,kjer se migrantom ni za zivet...lol
AntiFarseloncek
18. 11. 2019 11.16
+7
setisfekšn
18. 11. 2019 11.38
+11
Bmw teb se je pa dravograd zelo zaneru ha ha!!
smlatna
18. 11. 2019 12.02
+12
Pozabljaš da si sam prišo se iz večjega sranja..lahko greš takoj nazaj dol za pastirja
Celabuča
18. 11. 2019 12.15
+8
Uporabnik1211614
18. 11. 2019 10.30
+14
Sicer pa ne razumem, zakaj se akumulacijska jezera ne praznijo prej, ko se ve, da bo veliko dežja. To je nalašč.
mucek4
18. 11. 2019 10.45
+3
Zaradi matematike :) Ker 1500 kubičnih metrov na sekundo ni malo :)
Uporabnik1211614
18. 11. 2019 11.04
+1
Ja, samo ta matematika očitno tebi ne gre?
mucek4
18. 11. 2019 11.51
+6
Seveda mi ne gre, zato se pa z izračuni ne ukvarjam. Ampak glede na to, da gre dež že 10 dni, mislim da boš prišel do preliva tudi z najboljšimi izračuni.
Sputnik
18. 11. 2019 10.12
-41
lenobe koroške niste si zavarovali imetja. moram napisat da ste leni ker ste tudi za obalo pisali prejšnji teden da so primorci leni ko pride plima čeprav ne vidim logike. zdej pač pišem isto neumnost samo da vidim odziv. LENI STE
Rudar
18. 11. 2019 10.31
+13
Savudrijska
18. 11. 2019 10.38
-31
Sputnik,ni res. Poznam Korosce.Niso leni. So zelo leni!
Wahl
18. 11. 2019 10.50
+4
Vraga poznaš. Če bi jih poznal bi bil bula, glede na neumnosti, ki jih kvasiš.
Mitja Plemen
18. 11. 2019 10.59
+0
Sputnik
18. 11. 2019 11.07
-3
kaj ste zdaj užaljeni ko je bila obala pod vodo ste pa delili pluse tistim ki so pisali da so primorci leni
anonymous82
18. 11. 2019 12.58
+5
jakec1575
18. 11. 2019 10.07
+0
Problem je ker hocejo proizvesti cimvec ekelktrike in pozabijo na varnost potem so pa avstrijci krivi. Kolikor vem imajo verigo in se informirajo. naši bi morali prazniti bazene pred prihodom avtrijske vode. Ce pa avstrijci sopajo mulj dol, pa naj placajo. Samo reci da so za vse Avstrijci krivi bi bilo neresno pocetje.
DR.Fejsbuk
18. 11. 2019 10.06
+6
torej je sirena samo za sejanje panike!
RUGIEVIT
18. 11. 2019 09.53
+7
Nekatere hiše so že prej bile problem je tudi ker so zajezili poplavna območja in se nima kam razlit!!!
upornik19
18. 11. 2019 08.28
+49
nevem kje so imeli pamet takrat ko so zidali...…..nikoli se ne zida zdraven reke!
dajno
18. 11. 2019 08.39
+44
korintos23
18. 11. 2019 08.45
+43
To me še ne moti, moti me da se še sedaj to dogaja.
Sil Ka 1
18. 11. 2019 10.03
+15
Od države, ki ima strokovnjnake geologe, hidriloge in podobne so dobili gradbeno dovoljenje in država je zanje kar nekaj zaslužila.
KrofKrof
18. 11. 2019 10.08
+20
Tu se lahko tudi vprašamo, od kod ljudem pamet, da se še vedno gradi na območju LJ, ki je eno izmed najbolj potresno ogroženih območij v Sloveniji?
Mererrek
18. 11. 2019 08.19
+73
Glavno je da ste politikom kupili avto za milijon evrov. Da se bodo varno peljali :)
marmilan
18. 11. 2019 08.17
+31
Kje je naselje Čreta na Ptuju??? Spet novinarska izmišljotina!!!!!
0OO7
18. 11. 2019 08.40
+11
Za eno Čreto vem v bližini Hoč pri MB, za eno blizu Vranskega, za Čreto pri Ptuju pa še nisem slišal.
jajek
18. 11. 2019 09.07
+17
kristani?
18. 11. 2019 10.28
+3
Je v Dupleku oz. Dvorjanah, kjer je pri zadnjih poplavah bilo izvršeno helikoptersko reševanje
Nimasmisla
18. 11. 2019 08.10
+88
če ti država ne pomaga se pa lahko vsaj na gasilce zaneseš