Slovenija

Proslava, polna rodoljubno patetičnih besedil, je zvenela v potvarjanju zgodovine

Ribnica, 30. 04. 2021 17.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Društvu TIGR Primorske se distancirajo od državne proslave ob dnevu upora proti okupatorju, ki je potekala pred spomenikom trem tigrovcem na Mali gori pri Ribnici. Menijo, da proslava ni izrazila dolžnega spoštovanja vsem tistim, ki so odločilno prispevali k zmagi v drugi svetovni vojni na naših tleh. Proslavi očitajo tudi potvarjanje zgodovine.

Proslava ob dnevu upora proti okupatorju
Proslava ob dnevu upora proti okupatorju FOTO: Damjan Žibert

V društvu opozarjajo, da je Mala gora spet postala prizorišče potvarjanja zgodovine in prizorišče političnega boja, kot si je to trenutna vlada privoščila na tej lokaciji. "Proslava, polna rodoljubno patetičnih besedil (če izvzamemo literarne vložke), je zvenela v potvarjanju zgodovine," so zapisali. Opozorili so na to, da na proslavi ni bilo slišati niti ene besede o posebnem položaju Primorske pod fašistično Italijo, kjer je plamen, bolje rečeno ogenj upora zagorel že 13. julija 1920 v Trstu, ni bilo slišati besede o Osvobodilni fronti in njenih vrednotah, o partizanskem osvobodilnem boju, v katerem so sodelovali tudi tigrovci.

"Slavnostni govornik ni imel poguma ali dovoljenja in se je zbal povedati na glas, kdo so bili zmagovalci na Slovenskem v drugi svetovni vojni," so dodali. Ob tem so v društvu opozorili, da ne držijo besede povezovalke proslave, da je bil spopad na Mali gori prvi spopad z okupatorjem na slovenskih tleh in da so se trije tigrovci spopadli s 34 italijanskimi vojaki.

Kot navajajo v društvu, je tri tigrovce v Lovšinovi koči na Mali gori 13. maja 1941 presenetila italijanska patrulja, ki so jo sestavljali štirje italijanski karabinjerji in trije lokalni orožniki, šele po nekaj urah je italijanski patrulji prihitela na pomoč večja vojaška italijanska enota. Ti lokalni orožniki niso bili nič drugega kot domači kolaboranti. "Torej lahko dogodek na Mali gori upravičeno štejemo za prvi oboroženi napad domačih kolaborantov na slovenske upornike, tokrat tigrovce," so zapisali.

Proslava ob dnevu upora proti okupatorju
Proslava ob dnevu upora proti okupatorju FOTO: Damjan Žibert

Zgodovinar Tone Ferenc v knjigi Akcije organizacije TIGR v Avstriji in Italiji spomladi 1940 tudi navaja, da je še pred to kolaborantsko oboroženo akcijo prišlo tudi do izdaje, ko so "kmetje domačini sporočili karabinjerjem v Ribnici navzočnost subverzivnih elementov" na Mali gori. So pa ob tem snovalci proslave po navedbah društva nehote priznali, da so bili domači kolaboranti sestavni del italijanskih okupacijskih enot.

Sklicujejo se tudi na besede zgodovinarja Boža Repeta za Dnevnik, ki je dejal, da na Mali gori ni šlo za načrtovan oborožen spopad, pač pa da so italijanski karabinjerji dobili informacijo, da so te osebe tam, zato so jih hoteli aretirati. Zgodovinar je dodal, da se dogodek na Mali gori preveč mitologizira, cilj pa je očiten. Osvobodilno fronto bi radi zamenjali z nečim drugim. "Mala gora je najbolj priročna, ker so bili v takratne dogodke vpleteni tigrovci, ki so obče nacionalno sprejemljivi, za razliko od komunistov, ki pri desnici niso sprejemljivi," je pred letom dni dejal Repe.

Zato 13. maj tudi ne more postati državni praznik, kot to poskuša skozi parlamentarno proceduro izpeljati SNS. "Prvi napad domačih izdajalcev na slovenske upornike proti okupatorju nikakor ne more imeti kakovosti in oznake državnega praznika," menijo.

Zato v Društvu TIGR Primorske ostro protestirajo proti novim in novim poskusom potvarjanja polpretekle zgodovine, posebej še proti potvarjanjem zgodovine in lažem ob tigrovskih spomenikih. "Spomeniki niso in ne smejo biti prostor za politične boje. Nikoli," so dodali.

Nasprotno pa je bila proslava po mnenju društva Slovenski TIGR 13. maj (nekdanje društvo Domoljubni TIGRI) na državnem nivoju, "kvalitetna in pluralna, kakršen je vedno bil tudi TIGR" ter dostojna počastitev spomina nanj. V sporočilu za javnost so še dodali, da z veseljem pričakujejo nov državni praznik, ki si ga TIGR zasluži ter društvo TIGR Primorske pozvali," da se pridruži prizadevanjem, da bo praznovanje TIGRA dostojen izraz njegovega izvorno domoljubnega in ne izključujočega pluralnega značaja.

Koronavirus pasica nova
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (427)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdrava.pamet
03. 05. 2021 15.46
-1
čudno res , da je tretjino ozemlja pripadlo okupatorjem , to je italiji in avstriji, če je tito vse prav delal?? to je bila kazen za vse poboje, ki jih je ukazal in za sodelovanje z rusijo....partizane pa je lahko v dno duše sram, ker po raziskavi novejše zgodovine, so vse 4 veje domobrancev in vaške straže pobile 4000 slovencev med vojno, med tem ko so partizani pobili 24 000 slovencev večino po vojni, kar se smatra za umor, ki ne zastara plus, 100 000 drugih narodnosti....ker še vztrajno zagovarjajo te zločine, so onečastli partizanski boj....ZGODOVINA JIH JE POSTAVILA NA PRAVO MESTO!
Uporabnik1929613
03. 05. 2021 11.54
+2
v deželo je prišel tuj zavojevalec, morilec. Vi pa namesto, da bi se pridružili upornikom in pomagali izgnati sovraga, ste stopili na stran tujca, morilca in pomagali moriti sestre in brate po rodu. vam ne da miru kajne? iščete opravičila v svojih dejanjih in dejanjih vaših prednikov? ne boste jih našli. in vi si želite SPRAVE??? najprej se iskreno in globoko opravičite za to kar ste naredili.
Uporabnik1929613
03. 05. 2021 11.46
Uporabnik1929613
03. 05. 2021 11.45
+0
domobrančki in njih potomci - a vas ni nič sram, ker ste izdali rodne brate in sestre ter jih obsodili na smrt? SE ZAVEDATE, da vas je čakal krematorij, ko bi enkrat opravili z nami - PARTIZANI???
ćurkl
03. 05. 2021 11.00
-1
V bistvu ima VSAK pravico KJERKOLI ricitirati pesmi pesnika, ki se je slučajno boril na strani OKUPATORJA. Kar je narobe, je to, da so si za to izbrali najbolj neprimeren dan ...
kamu
01. 05. 2021 17.59
+5
Še ena težka provokacija princa zla ob tihi podpori instagravža. Deklamirati pesmi domobranskih pesnikov, torej soborcev okupatorja, ob dnevu boja proti okupatorju je zares gnusno, z ničemer primerljivo dejanje. To je približno tak kot, da bi ob slovesnosti v Teharjah ali Kočevskem Rogu vrteli Hej bridage ali Šivala je deklica zvezdo.
zibertmi
01. 05. 2021 17.31
+6
A mogoče kdo ve, kdaj bo Pahorjev svetovalec (vidni član sds) šel v pokoj? Star je 85 let🤔 Ni razsoden😪
Walter Pravicek
01. 05. 2021 16.37
+4
PRAV IMAJO ČLANI TIGR!NE VEM,ČE JE JANŠA POLPISMEN ALI POZNA LE CIIRILICO IZ JNA,KER BI PREČITAL TABLO,TER NEBI SEBI,NAM TER PO SVETU DELAL SRAMOTE.PRAZNOVALO SE JE LANI,GOSPOD REPE JE POVEDAL KAKO IN KAJ,JANŠA TRMAST NIČ!PA ZOPET LETOS,A 16 DNI PRED DOGODKI IZPRED 80 LET!ČEMU?KOGA ČASTI 27.APRILA?TRDI,DA TIGR FANTE,A POVEDANO TAKRTAT JIH ŠE MENDA NI BILO NA DOLENJSKEM.IN V WIKIPEDIJO BI PČOGLEDAL,ČE NE ON PA VSAJ PAHOR!ALI SVETOVALCI!
borjac
01. 05. 2021 14.46
+10
Ni je večje svinjarije kot je ta, da so zavezniki Italijanskih fašistov domobranci, pod vodstvom Janše, dobesedno plesali, na grobovih mrtvih Tigrovcev, ki so bili prvi borci proti fašizmu v Evropi, med plesom pa so prebirali pesmi domobranskih pesnikov. Organizacija Tigr, ki predstavlja upor Primorcev proti fašizmu se je od te domobranske predstave ogradila in jo obtožila, še bolj sramotno in ponižujoče pa je bilo to, da je Primorec predsednik RS Pahor z svojo prisotnostjo to sramoto legaliziral, praktično so fašisti po 80 letih še enkrat pobili Tigrovce in to v sodelovanju z istimi kolaboranti kot v 2 SV. Če primerjamo s tujino je bilo praktično tako kot, da bi praznovali izkrcanje zaveznikov v Normandiji, in ne bi povabili Velike Britanije, v kulturnem programu pa bi citirali odlomke iz Hitlerjeve knjige Main Kampf.
Cloudyzzz
01. 05. 2021 13.54
+0
Hm ti trije so bili pač orožniki, torej policisti. Če je problem, ker so sodelovali in zato to ne more biti primeren dogodek za boj proti okupatorju, kako da smo v Jugoslaviju praznovali Dan vstaje slovenskega naroda 22. julija, ko so borci Rašiške čete s strelom ranili žandarja, ki se je mimo peljal na kolesu, Slovenca Franca Žnidaršiča?
User300173
01. 05. 2021 12.23
+6
Je bia državna proslava na Miri gori laž in navada prevara prodomobranskega predsednika vlade Ivana Janše in predsednika RS Pahorja? Tudi če Pahor ni sodeloval v pripravi, ji je s svojo prisotnostjo potrdil. Janša je Pahorja povabil samo za to, da prodomobranska državna proslava dobi legitimnost. Dobila je, ampak posmeh in zgražanje ob vseh lažeh. Beda slovenske politike in državnega vrha. Pahor marioneta, Maršal tvito sprenevednež.
metuljka
01. 05. 2021 09.46
+13
Saj Janša tudi leta 1991 pripisuje zasluge za osamosvojitev sebi in desnici, govori , da je bil Kučan proti osamosvojitvi. Tudi ta resnica je zlagana. Levji delež osamosvojitve sta izpeljala Kučan, Drnovšek, SZDL, mirovniška in civilno družbena gibanja že od leta 1980 dalje. Pisatelji so imeli tudi ogromno zaslug. Janša in Pučnik, Oman, Peterle so bili takrat stranski akterji. Jih takrat večina sploh poznala ni. Janša ,Peterle, Bavčar, okoli 30 let takrat stari , naj bi , po njihovem pripovedovanju , premagali JNA in se uprli Kučanu in ZK. Kakšna pravljica za naivne in neuke.
klobasnik
01. 05. 2021 13.21
-7
Sami extremisti. Kucan je sedel v BG Jansa pa v zaporu. Dejte preden pisete sploh levi ste znani potem se pozanimajte in kaj preberite. Tukaj po levem trobilu se napihujete brez dejstev sama nabijanja...
Cloudyzzz
01. 05. 2021 13.58
+3
Ni res, da gibanja so hotela razorožiti Slovenijo ali pa so bila itka proti osamosvojitvi. Kučan je povedal, da samostojna Slovenija nikoli ni bila njegova intimna opcija. Po aretaciji četverice smo čisto vsi Slovenci vedeli, kdo sta Janša in Bavčar (ki je ustanovil ob aretaciji Odbor za človekove pravice). Niso se upril ZK in premagali JNA Janša, Peterle in Bavčar, pač pa je to naredil slovenski narod. Res pa je Janša dal JNA nekaj lekcij iz sodobnega vojskovanja. Glede ene same stvari imaš pa prav - pisatelji so bili zelo pomembni. Ostalo je pa prenarejanje zgodovine v janšističnem stilu.
metuljka
01. 05. 2021 15.27
+2
ni vredno odgovarjat . Kučan ima daleč največ zaslug. Pika.
Kaktus111
01. 05. 2021 18.09
+6
Ajde mularija dudo pa spat ...... nam ne boste govorili kaj naj beremo ... vse smo v živo spremljali .....
Cloudyzzz
01. 05. 2021 18.18
-2
Da se je dogovoril tako slabo, da ob razdružitvi z Jugoslavijo nismo uredili morske meje z dostopom do odptrega morja, res super ja, popoln fiasko!
sinhron
01. 05. 2021 08.36
+12
To , kar so naredili prisotni na proslavi na Mirni gori je pljunek in posmeh organizaciji TIGR ter osvobodilnemu boju ! Janša in kompanjoni bi radi rehabilitirali kolaboracijo in jo naredili za zmagovalko . Domobranstvo in vse njene tri podvrste so bile s strani RKC ustanovljene in potisnjene v naročje okupatorja za borbo proti partizanom , ki so se borili proti agresorju in s tem so povzročili tudi bratomorno vojno .
Cloudyzzz
01. 05. 2021 14.01
-3
TIGR so bili prvi protifašistični borci in TIGR se je prvi po okupaciji spopadel z oržjem z okupatorjem in njegovimi pomagači. Če se poklonimo TIGR, kako se s tem rehabilitira kolaboracijo, kvečjemu se jo obsodi! Počasi ljudje dojemajo, da je bil TIGR prva protifašistična organizacija v Evropi in prva, ki se je spopadla z okupatorjem na naših tleh. Zakaj vas to dejstvo tako moti, saj ste tudi vi proti fašizmu, vsaj upam?
sinhron
01. 05. 2021 17.20
+4
Ob tem pa se prebirajo domobranske pesmi ! Oj ti koprivar !
1999slovenček
01. 05. 2021 08.28
-6
Pravilno!! vsa čast vladi, naj vladajo nad rdečakarjem-danes!!
Uporabnik1929613
03. 05. 2021 11.39
+1
zakaj si si dal nick: slovenček. ti si domobranček. domobrančke je bilo sram da so Slovenci. štekaš?
Nimasmisla
01. 05. 2021 08.23
+8
ja kaj so pa drugega pričakovali od janeza on vedno naredi po svoje
ValterUdovernik
30. 04. 2021 21.59
+4
Katere veroizpovedi pa so bili, ti domaci izdajalci?
ValterUdovernik
30. 04. 2021 21.55
+12
Kolaboracija je zavrzeno, podmuklo dejanje strahopetcev.
Uporabnik1929613
03. 05. 2021 11.39
Mother Russia
30. 04. 2021 21.42
-9
Levi zvončkarji spet razpredajo o partizanskih "epopejah". Slovenski skrivači so čakali po hostah debela štiri leta, na prihod jugoslovanskih borcev in potem zavzeli prazno Ljubljano, šele po kapitulaciji Nemčije. nejočipeterpress.
trn v šesti
30. 04. 2021 21.58
+8
tvoj stari je ziher imel lepo službo!!glancal je naci škornje !!
trn v šesti
30. 04. 2021 21.42
+16
o 2.s.v. je napisanih na tisoče zgodovinskih knjig podprti z dokazi in dokumenti pa lepo prosim če mi kdo od svečkarjev imenuje samo enega svetovnega zgodovinarja kateri omenja da je kolaboracija častno in domoljubno dejane!!
Slobodan Cvijetinovic
30. 04. 2021 21.35
+2
Nehajte se sramotit,vi in vaša zgodovina,se začne od leta 91..... Vse ostalo si ne prepisujte,ker kdor malo pozna zgodovino,ve da je temu tako