Slovenija

V družinskih zadevah bodo odločala sodišča, ne centri za socialno delo

Ljubljana, 13. 12. 2018 14.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada je sprejela predlog novega zakona o nepravdnem postopku. Razlog je sprejetje družinskega zakonika, ki bo pristojnost odločanja v družinskih zadevah s centrov za socialno delo praktično v celoti prenesel na sodišča in določil nekatere nove pristojnosti sodišč.

Mladi in družina
Mladi in družina FOTO: Thinkstock

Vlada je na današnji seji sprejela predlog novega zakona o nepravdnem postopku, katerega primarni cilj je zagotovitev učinkovitejšega izvajanja načela varovanja koristi otroka, ki je temeljno načelo našega družinskega prava, so zapisali na Twitterju. Zakon je potreben tudi zato, da bodo prihodnje leto lahko začela delovati družinska sodišča.

Ključni razlog za sprejem novega zakona o nepravdnem postopku je povezan s sprejetjem družinskega zakonika, ki se začne uporabljati 15. aprila prihodnje leto in po katerem bodo v vseh družinskopravnih razmerjih odločala sodišča v nepravdnem postopku.

Družinski zakonik je pristojnost odločanja v družinskih zadevah s centrov za socialno delo praktično v celoti prenesel na sodišča in določil nekatere nove pristojnosti sodišč. Novosti iz družinskega zakonika pa se ne bodo mogle uspešno izvajati, če pred tem ne bodo prilagojena tudi postopkovna pravila sodnih postopkov, v katerih se rešujejo spori in urejajo razmerja, ki jih materialnopravno ureja družinski zakonik, poudarjajo na pravosodnem ministrstvu.

Zagotovitev učinkovitejšega izvajanja načela varovanja koristi otroka

Ministrica za pravosodje Andreja Katič je na današnji novinarski konferenci po seji vlade poudarila, da je namen zakona med drugim zagotovitev učinkovitejšega izvajanja načela varovanja koristi otroka v postopkih. Hitrejše reševanje zadev na družinskem področju je še posebej pomembno pri odločanju o ukrepih za varstvo koristi otroka, saj imajo lahko predolgi postopki nepopravljive negativne posledice na nadaljnji razvoj otroka.

Namen zakona je tudi omogočiti enotno obravnavanje celotne družinske situacije pred istim sodiščem po pravilih enega sodnega postopka. Zakon bo sodišču nalagal, da po uradni dolžnosti ugotavlja vse relevantne okoliščine neodvisno od predlaganih dokazov strank. Zato je danes v sprejetem predlogu zakona posebno poglavje, ki določa postopanje sodišča v postopkih ocene urejanja osebnih stanj in družinskih razmerij, je izpostavila ministrica.

Še posebej pa je po besedah ministrice pomembno poglavje iz zakona, ki ureja postopkovna pravila, po katerih bo sodišče postopalo v primeru odločanja o ukrepih za varstvo koristi otrok, torej v primerih, ko starši ne morejo ali nočejo varovati koristi otroka in mora za to poskrbeti država. Če so otrokove koristi v družini resno ogrožene, mora namreč država omogočiti učinkovito zaščito otroka. To se določa s pomočjo tega zakona in družinskega zakonika, je pojasnila Katičeva.

Po njenih besedah bodo tako lahko zagotovili hitrejše reševanje družinskih zadev preko enotne obravnave celotne družinske situacije pred enim sodiščem in po enotnih pravilih.

Zakon bo tudi omogočil ustrezno umestitev centrov za socialno delo v postopke po družinskem zakoniku, ki je okrepil njihovo strokovno-svetovalno ter podporno in predlagalno vlogo v sodnih postopkih, da bodo lahko pomembno prispevali k učinkovitemu varstvu koristi otrok in drugih oseb, ki ne morejo same poskrbeti za varovanje svojih pravic in interesov, je še izpostavila.

Poglavitne rešitve zakona gredo v smeri večjega vsebinskega odločanja sodišč v družinskih zadevah in poudarjanja vloge sodnika v teh postopki, saj bo lahko glede na konkretne okoliščine za varstvo oseb sprejemal postopkovno najprimernejšo rešitev. Predlog zakona tudi reformira izredna pravna sredstva v nepravdnih postopkih in daje večjo vlogo vrhovnemu sodišču, ki bo tudi v teh postopkih imelo možnost poenotenja sodne prakse, še navajajo na pravosodnem ministrstvu.

Otrok med igro
Otrok med igro FOTO: Thinkstock

Spremembe družinskega zakonika?

Ministrica je danes znova opozorila, da se bodo morali za uspešno delovanje družinskih sodišč - da bi ta lahko ščitila interese otrok - lotiti tudi sprememb družinskega zakonika.

Trenutno veljavni zakon o nepravdnem postopku, ki je bil sprejet leta 1986, do danes ni bil nikoli noveliran, v njegove določbe pa so posegli leta 2002 sprejeti stvarnopravni zakonik, leta 2008 sprejeti zakon o duševnem zdravju ter lani sprejeta novela zakona o pravdnem postopku, so še navedli na pravosodnem ministrstvu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
14. 12. 2018 12.44
-1
Saj je vseeno kdo; iz prakse vem, da se nihče resnično ne poglobi v stisko ljudi!
aristotel
13. 12. 2018 15.24
+12
Končno ker so na centrih za socialno delo bili moški že v startu v veliko slabšem položaju od žensk,bilo je ogromno krivic in nelogičnosti,veliko življen uničenih in po dolgotajnih kalvarijah so moški morali dokazaovali svoj prav ob tem da so bili brez zakonske in moralne enakopravnosti na centrih za socialno delo ob tem pa so leta tekla in tekla...odgovarjal pa na koncu ni nihče !
Simoni?
13. 12. 2018 15.11
+19
Moj skromen komentar: Hahaha! Slovenska sodišča imajo že tako in tako kar gromozanske zaostanke. 37% vseh zadev zastara, 32% zadev se prepusti žongliranju med višjimi in nižjimi sodišči, nesposobni sodniki pa naj bi se lotili še dodatnega dela!? No way!