Slovenija

V dveh postojnskih vrtcih odkrili legionelo

Postojna, 06. 07. 2021 21.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.S., STA
Komentarji
2

V dveh vrtcih v Postojni so ob rednem letnem preverjanju kakovosti vode odkrili legionelo. Kot kaže, se z njo za zdaj ni okužil nihče od otrok in zaposlenih. Vrtca ostajata odprta, a z določenimi omejitvami, kot so pitje ustekleničene vode, umivanje rok s čistilnimi robčki in prepoved poletnih iger z vodo.

Omejitve bodo veljale še vsaj deset dni. Kot je še poročala TV Slovenija, so legionelo ob rednem preverjanju odkrili v dveh enotah vrtcev v Postojni in Planini. Prav v slednji so imeli z legionelo veliko težav tudi v preteklosti, v povprečju se je tam pojavila vsako drugo leto.

Kot je za televizijo dejala ravnateljica vrtca Postojna Elizabeta Zgonc, so imeli v Planini v preteklosti skupni vodovod s tamkajšnjo osnovno šolo, ki se 25. junija zapre, zato se je legionela med počitnicami v preteklosti verjetno pojavljala zaradi manj pogostega preverjanja kakovosti vode. "Zato so lani zamenjali celoten vodovodni sistem in ga ločili od šolskega, a kljub temu se je legionela letos spet pojavila," je dejala.

Za zdaj se z legionelo ni okužil še nihče od otrok in zaposlenih (slika je simbolična).
Za zdaj se z legionelo ni okužil še nihče od otrok in zaposlenih (slika je simbolična). FOTO: Shutterstock

Pojav legionele jih je presenetil tudi v postojnski centralni enoti. Kot je dejala ravnateljica, je tam vodovodni sistem razširjen na 23 oddelkov, tako da se je verjetno zgodilo, da v kakšnem lijaku voda ni bila odtečena v zadostni meri.

Kot je še pojasnila, zadevo skušajo urediti, pazijo pa tudi na to, da vsak drugi dan odprejo prav vse pipe. Kot je še zagotovila, je bila sicer prisotnost legionele nizka, zato meni, da lahko v vrtcu še vedno zagotavljajo varno okolje za otroke in zaposlene.

Kakovost vode bodo sicer v petek znova izmerili v Planini, v ponedeljek pa v Postojni, še poroča nacionalna televizija. 

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

majazmaja2
07. 07. 2021 09.05
+1
Postojna grozljivo propada že od župana Verbiča naprej.
Generacija56
06. 07. 2021 21.38
+3
Legionela preseneti le IZJEMNO NEUMNE OSEBKE, KI POJMA NIMAJO, KAJ TO JE! Jaz sem del svoje kariere delal v ravnanju z vodo... Legionela se pojavi v žepih omrežja, KI NISO V UPORABI! Ob tem, kar se v zblojeni državi dogaja, je idealno gojišče za legionelo. Ne bi našteval...