Slovenija

Oddali podpise za zakon o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja

Ljubljana, 17. 07. 2023 06.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Predlog zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja so pobudniki vložili v zakonodajni postopek. Predlagatelji pojasnjujejo, da želijo z zakonom neozdravljivo bolnim, ki trpijo neznosne bolečine, zagotoviti možnost dostojanstvene smrti, ki je pravno urejena, zagotavlja družbeni nadzor in varnost postopka pred zlorabami. Predlagatelji pričakujejo podporo koalicije. "Zdravništvo predloga zakona in v njem predstavljenih rešitev ne podpira," pa so v odzivu zapisali pri Zdravniški zbornici in dodali, da bi morali kot družba napore usmeriti v razvoj in dostopnost paliativne oskrbe.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V Državni zbor oddali podpise
    02:50
    Iz 24UR: V Državni zbor oddali podpise
  • Iz SVETA: Zakon o pravici do evtanazije
    03:27
    Iz SVETA: Zakon o pravici do evtanazije

 

Avtorji predloga Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja (ZPPKŽ) so v družbi skupine podpornikov in predsednice Srebrne niti – združenja za dostojno starost Anite Caruso predali Državnemu zboru RS 5.513 od 5.841 podpisov volivcev in volivk, kolikor so jih zbrali v predpisanem roku, z zahtevo za pričetek zakonodajnega postopka za sprejem zakona.

Z zbiranjem podpisov so pričeli 24. aprila in zaključili 22. junija 2023. Želijo si, da se zakonu v Državnem zboru nameni široka razprava, s katero bi se razjasnile še zadnje morebitne dileme. 

"Z zbranimi podpisi dokazujemo veliko podporo in skrb, ki jo državljanke in državljani RS namenjajo ZPPKŽ, ker se zavedajo, da je problem trpečega umiranja treba urediti pravno in humano. Za to ni posebne stroke, o rešitvi in ureditvi mora odločati družba kot celota, v naši predstavniški demokraciji so to poslanke in poslanci, na katere se zato še posebej obračam," je ob predaji podpisov dejal dddr. Andrej Pleterski. Dodal je, da verjame, da bodo našli moč in voljo za sprejem zakona.

Zakonski predlog, ki so ga vložili s podpisi volivk in volivcev, omogoča pomoč pri prostovoljnem končanju življenja v skrajni stiski posameznika ob koncu življenja, ko mu ne moreta pomagati niti medicina niti paliativna oskrba. Dejanska možnost zlorabe je po ocenah društva Srebrna nit, v okviru katere je predlog zakona nastal, nična.

Z zakonom bi namreč določili stroge pogoje, v okviru katerih se odločitev o prostovoljnem končanju življenja sprejme po skrbni preučitvi vseh možnosti še morebitnega paliativnega zdravljenja, predstavljenih možnosti lajšanja trpljenja s paliativno oskrbo in po pogovoru z lečečim ali nadomestnim zdravnikom, neodvisnim zdravnikom, psihiatrom, komisijo ter drugimi strokovnjaki.

Predlog izrecno odreka pomoč v primeru akutnih duševnih motenj, določa obvezno mnenje psihiatra o opravilni sposobnosti pacienta in psihiatrovo navzočnost pri sklepnem dejanju pomoči pri prostovoljnem končanju življenja.

Zakonskemu predlogu med drugim nasprotujejo v zdravniški zbornici, komisiji za medicinsko etiko ter komisiji za pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci.

Kot je dejal vodja skupine, ki je pripravila zakonski predlog, Andrej Pleterski, zakonu nasprotuje del zdravniške stroke, pri čemer pa ni znano, kolikšen del. "Je pa res, da ta del, ki nasprotuje, drži v rokah vodstva vseh zdravniških organizacij in je tisti, ki je glasen. Seveda pa je nedvomno tudi del, ki podpira ta zakon, pa se v javnih diskusijah ne izpostavlja," je pojasnil.

Opozoril je, da "v Sloveniji vlada klima črnih, ilegalnih in protizakonitih evtanazij, vendar to stanje vodstev zdravniških organizacij niti najmanj ne vznemirja". V tem nezakonitem stanju imajo škarje in platno v rokah zdravniki, zakon pa daje škarje in platno v roke bolnikom, kar nekatere moti, je dejal.

Zdravniška zbornica: Bolniki si ne želijo evtanazije. Želijo si umreti doma in v krogu svojih svojcev, brez bolečin.

Pri Zdravniški zbornici Slovenije ob vložitvi podpisov zapisali, "da bi morali kot družba napore usmeriti v razvoj in dostopnost paliativne oskrbe, ki poskrbi za trpečega in njegove svojce in se osredotoča na skupnost, ki bolnikom v vseh družbenih in ne samo medicinskih aspektih pomaga ob koncu življenja. To so tiste etične in civilizacijske norme, ki jih moramo kot družba krepiti."

Dodali so, da se zdravniki srečujejo z bolniki, ki umirajo v bolnišnici, a si ob tem želijo, da ne bi umrli sami. "Ne želijo si evtanazije. Želijo si umreti doma in v krogu svojih svojcev, brez bolečin. Medicina lahko s svojim napredkom zelo pomaga pri zmanjšanju tega fizičnega trpljenja. Zato si moramo kot družba prizadevati, da se zagotovi celovita mreža paliativne oskrbe in pri tem podpreti prizadevanja številnih zdravstvenih delavcev, društev in nevladnih organizacij, ki že zdaj delujejo na tem področju," so še zapisali in dodali, da bi morala biti ta pomoč na voljo vsakomur, ki jo potrebuje. 

Zdravništvo predloga zakona in v njem predstavljenih rešitev ne podpira, dodajajo in izpostavljajo, da je njihovo stališče razvidno že iz dosedanjih izjav Zdravniške zbornice Slovenije, Slovenskega zdravniškega društva, Slovenske medicinske akademije in Komisije za medicinsko etiko pri Ministrstvu za zdravje.

Izpostavili so tudi, da je evtanazija uzakonjena v izjemno redkih državah, ob izpolnjevanju zakonskih pogojev pa je dopuščena na Nizozemskem, v Belgiji, Luksemburgu, Španiji. "Nedavno pa je bil zakon o evtanaziji in pomoči pri samomoru ponovno sprejet tudi na Portugalskem, potem ko ga je dvakrat razveljavilo ustavno sodišče. V Švici, Avstriji in Nemčiji je evtanazija kazniva. Mogoča je le pomoč pri samomoru. Sam akt končanja življenja pa lahko nekaznovano izvede samo posameznik sam," še navajajo v svojem odzivu. 

Evtanazija
Evtanazija FOTO: Dreamstime

Tudi nekdanji minister za zdravje in zdravnik Dušan Keber je omenil, da sedaj prihaja do primerov posegov svojcev v življenje bližnjega iz obupa oziroma nesprejemljivega trpljenja bližnjega, prav tako pa tudi do pasivne evtanazije. Gre za poseg, ki ga zdravnik opravi brez vednosti in privoljenja bolnika ali njegovega svojca, ko denimo bolniku predpiše naraščajoče odmerke sedativov, mu ukine hrano ali tekočino, kar nedvomno vodi v smrt, četudi tega ne imenuje pasivna evtanazija, temveč "stranski učinek zdravljenja", je bil kritičen Keber. Po njegovem prepričanju je bolje določiti postopek in omogočiti nadzor, saj bo tako bistveno manj zlorab, kot jih je sedaj.

Pleterski pričakuje, da koalicija ve, da ta zakon podpira "ogromna večina državljank in državljanov, ker je tisti, ki rešuje problem, ki nastopi ob koncu življenja in konec življenja doživi vsakdo". "Koalicija se zaveda, da tak zakon lahko pomaga vsem, in verjamem, da bodo našli moč in voljo, da podprejo ta zakon," je dejal.

Pojasnil je, da so imeli pogovore s predstavniki koalicije, da pa je njihova odločitev odvisna od "njihove volje in moči". "Pričakujemo, da bo koalicija podprla ta zakon," je še dodal. Če zakon v tej sestavi DZ ne bo sprejet, pa bodo po njegovih besedah počakali na takšno sestavo, ki bo zakon podprla.

Medtem ko so v največji opozicijski stranki ob današnji vložitvi zakonskega predloga v DZ vnovič izpostavili, da predlogu ostro nasprotujejo, saj je, kot je poudarila Jelka Godec (SDS), življenje sveto in je treba spremeniti sistem paliativne oskrbe, v največji koalicijski stranki napovedujejo, da je treba zakon proučiti in opraviti javno razpravo. Kot je dejal vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda Borut Sajovic, gre pri tem za civilizacijsko vprašanje, o katerem bodo čez poletje razmislili in se odločili najprej kot posamezniki, "šele nato pa mogoče, če sploh, kot stranka". Po njegovih besedah bo tako "zgodba zagotovo potrebovala kar nekaj mesecev, da zori in dozori, predvsem pa, da se razčistijo res vse dileme".

KOMENTARJI (259)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
27. 07. 2023 16.54
Ojej zlate ali srebrne niti in ne vem vse kaj zraven- & ko NE nastopi stroka z predlogi temveč misli, ki jih človek NE zna kam postaviti - zato raje naj ostane to vse v ŠKATLI zapakirano in spravljeno na domu predlagatelja-tako vsaj NE bo škode-za številne ljudi, ki mislimo pravilno, da naj o svojem življenju vsakdo odloča posamično -saj je vsakdo svojega telesa gospodar in PIKA
Sony Globokar
20. 07. 2023 19.50
+1
Pokojnine naj popravijo, da bodo človeka vredne. Gospe in gospodje se gredo samopromocijo. Naj gredo rajši pomagati na RK.
eurosapiens
18. 07. 2023 15.19
-2
to ni za slovenijo kjer je vse skorumpirano ... marsikatero življenje bo neprostovoljno končano ... že sedaj je vprašljivo ali v bolnicah res naredijo vse ... da te ne pokončajo prehitro zaradi napak ali slabega dela
smuuki
18. 07. 2023 11.37
-7
Nihče jih ne ovira kar danes naj te stare dame končajo svoja življenja nas naj pa pustijo živeti. Vsaj toliko naj nas zaščitijo kot živali. Ta iste kvazi dame podpirajo prepoved odstrela zveri in divjadi istočasno vlagajo zakon za predčasno končanje življenja človeka. Opravilna sposobnost teh osebkov je res vprašljiva in zagotovo vredna presoje na to temo.
Oknaj 4
17. 07. 2023 21.22
-9
Mene je strah ker nisem bogat in bog ne daj da to sprejmejo ker bo diagnoza lahko kaj hitro neozdravlivo bolan tudi če bi bila še kakšna rešitev . Evtanazija= samomor in že sedaj je Slovenija pri samomorih v samem vrhu v Evropi
Nimiuseen
18. 07. 2023 10.01
+8
eurosapiens
18. 07. 2023 15.21
-5
Rafael Kramar
17. 07. 2023 18.04
-3
Klaftre stare nesejo podpise za evtanazijo, a že tako nimajo več prav dolgo...
Samo12
17. 07. 2023 18.09
+3
To niso klaftre, to so najlepše poslanke sekte
Rafael Kramar
17. 07. 2023 18.13
-3
Samo12
17. 07. 2023 18.16
+4
Res je, sam na sliki ne zgledajo tako zlobno kot so v resnici😂
smuuki
18. 07. 2023 11.23
-4
To so zblojene feministke, ki so doživele svojih pet minut
kiropraktik
17. 07. 2023 17.29
-2
Velja tudi za volkove in nutrije?pa golobe?pa opice?
Samo12
17. 07. 2023 18.02
+1
Pa za gologlave jastrebe, ovce, kriminalce, svetovalce, koprive
walter2
17. 07. 2023 16.45
+8
O tej zadevi lahko izključno odloča narod katerega se to tiče in ne politika!Torej referedum!
proofreader
17. 07. 2023 16.30
-5
V zakon dodati, da se evtanazija ne sme izvajati v SB Celje.
St. Gallen
17. 07. 2023 15.50
-2
WHO bo odlocala kdaj zategniti pasove
minnaema@yahoo.com
17. 07. 2023 15.10
-8
o NE o mojem življenju bom jaz odločala sama in tudi NI pošteno, da drugi odločajo, kar se tudi zdravniki NE strinjajo o tem kar "štuka določena skupina ljudi"-o končanju življenja-to naj odločajo o sebi in o njihovem življenju in če pozabljajo ,da je življenje SVETO je to njihov problem NE naš !
JApajaDAja
17. 07. 2023 15.28
+6
kdo naj odloča o tem , kako bo končano moje življenje, ko bo "tisti čas"? jaz, jaz, jaz! stroka-zakon naj mi to samo omogoći...kot vsaki mački, psu,hrčku.....mazohist, sadisti...."uživajte" mimo mene! enako zagovarjam pravico ženske za splav! amen!!!
igy02
17. 07. 2023 15.10
-11
Ni je neumnosti na svetu, ki se je ne bi spomnili levaki. Rojeni za bluzit.
smuuki
17. 07. 2023 14.40
-11
A zdaj bo ta skupina zafrustriranih žensk odločala o mojem življenu
Samo12
17. 07. 2023 14.55
+6
Misliš poslanke komuni. Sekte? 80% ljudi se tudi to sprašuje
Nimiuseen
17. 07. 2023 15.20
+9
Težeklojz
18. 07. 2023 10.09
+1
smuuki
18. 07. 2023 11.25
-1
Pa bodiva malo manj splošna pa pa bolj natančna. Kaj pa je po vaše tako nespametno. Prosim bodite konkretni ne na splošno
smuuki
18. 07. 2023 11.29
-4
Naj vas spomnim na konkretni primer norosti. Volkove, medvede zakonsko ščitit pred predčasnim končanjem življenja. Isti ljudje v istem času sprejemajo zakon o predčasnem končanju človeka. Kdo je v tej igri nor? Prosim za odgovor, če ga kdo pozna.
Mejduš
17. 07. 2023 14.35
-6
jiz pravm takule rejs je hadu če n murš mrajt pa nje žvajt bi rajs tu blu dobr da te čim prej pokunčajo
moto-gp
17. 07. 2023 14.23
+0
)Kolesarji( na vseh področjih...🤮
Samo12
17. 07. 2023 14.28
+6
janmar1234
17. 07. 2023 14.07
-3
Pa kaj so to za ene stare butare....
JApajaDAja
17. 07. 2023 14.16
-2
TO-91
17. 07. 2023 14.35
-4
Saj lahko gredo v tečaj izdelave vozlov💩
Samo12
17. 07. 2023 14.36
+2
smuuki
17. 07. 2023 14.03
-2
Kdo bo preprečil neučakanim dedičem izvedbo tega projekta?
JApajaDAja
17. 07. 2023 14.17
-2
Samo12
17. 07. 2023 14.02
+12
Vsak se lahko zase odloči, kaj in kako bo, ko bo prišlo do tega. Vsekakor podpiram zakon, ker sem videl, kaj človek preživlja zadnje ure pred smrtjo, sepsa, počasno odmiranje notranjih organov. Tisti, ki tega ni videl oz doživel naj bo tiho!!! Vsak naj odloči zase!!! Tisti volneni, ki ste tukaj samo z namenom negativnih komentarje, kot koprive in troli, ne gre se, da bi kdo drug odločal in bi bila kakršna koli verjetnost preživetja, gre se za zadnje ure, ko ti zdravnik pove, da boš čez par ur umrl, do takrat pa boš imel najhujše bolečine, ker več morfij a ti ne morejo dat saj bi pol od prevelike doze umrl!!!
Foxn.ca
17. 07. 2023 14.01
+2
...človeka se lahlo ubije na tisoč načinov...pomaga pa samo na en način...z znanjem in z naravo...
Darko32
17. 07. 2023 13.49
+4
Ko ti nakladajo, da je možnost napak nična se vrnimo k Celjskemu priemru, kjer je bila akrtoteka zamešana in potem so se sklicevali en na drugega. Zato naj za vraga te nehajo nakladati, saj so pri tem z svojim delom v mladosti veliko pripomogli ko so delai po liniji najmnjšega odpora. Zato naj ne zavajajo narod, ker imamo že preveč problemov. Nihče me ne bo prepričal, da zlorabe niso možne. Videli smo primere, kjer so starostniki hoteli pred smrtjo svoje psolednje želje prenesti na papir in so naredili razne oporoke, katere pa arhivirali na sodiščih, da se zahvalijo za trud, katerega so vlagali njihvi domači za skrb na stara leta za njih. SODNIJA PA JE TE OPOROKE PSOKRILA IN samo zato, da so si uredili delo za naprej. Ta primer samo kaže, dodnost moralni do starostnikov in to tam, kjer bi morali njihove psoeldnje želje celo spoštovati. Zato nejhajmo farbati ljudi, da je poštneje doma. Prej anvedeni prier sem navedel zato, d avidimo kako spoštujejo poslednjo voljo starostnikov recimo po sodnijah. Potem pas e pejmo pravno državo in zaupanje v institucije. Zato pravim,da SLOVNEIJA MORALNO NI PRIRPAVLJENA ZA TO, KAR NAJ BI ZBRALI PODPISE. DELOVALA BO KORUPCIJA IN LIKVIDACIJE PO DOMAČE. Naj tisti, kateri dajejo minuse jasno in glasno povedo in dokažejo, da ni v Slveoniji Korupcije po sodnijah. Posledično kako bomo verjeli v poštenje in da nebo zlorab, če pa imamo zlorabe na vsakem koraku. Tisto v CELJU je samo slika stanja, Pa založene oporoke in kako se spoštuje poslednja volja starostnikov. Bodimo pošteni in se malo zamislimo nad tem. Temu so tudi pripomogle gereacije,katere so sedaj najbolj glasne pri evtanaziji.
periot22
17. 07. 2023 15.15
-3
darko32 ja čista resnica kar si napisal,v naši skrumpirani državi kjer se ščitijo morilci,lopovi in pedofili in kjer sodišče ne dela v korist resnice in poštenja se bodo dogajale katastrofalne zlorabe v škodo bolnih in revnih!