Slovenija

Cerar za odprto in uravnoteženo zunanjo politiko

Ljubljana, 04. 09. 2018 06.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA/ U.Z / A.K.
Komentarji
82

Kandidatka za kmetijsko ministrico Aleksandre Pivec, kandidat za zunanjega ministra Miro Cerar, kandidat za notranjega ministra Boštjan Poklukar, kandidat za ministra za izobraževanje znanost in šport Jernej Pikalo in kandidat za ministra brez resorja, pristojen za razvoj, strateške projekte in kohezijo Marko Bandelli so po zaslišanjih dobili podporo svojih odborov.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Cerar bi več pozornosti posvetil gospodarski diplomaciji
    01:20
    Iz SVETA: Cerar bi več pozornosti posvetil gospodarski diplomaciji
  • Iz 24UR: Zaslišanje kandidatov za ministre
    02:57
    Iz 24UR: Zaslišanje kandidatov za ministre
Člani odbora iz vrst opozicije so bili kritični, da kandidatka ni ponudila konkretnih odgovorov, kako in kdaj bodo posamezni ukrepi izvedeni, ter da ni sodelovala pri pisanju koalicijske pogodbe.

Odbor DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je predstavitev kandidatke za kmetijsko ministrico Aleksandre Pivec ocenil kot ustrezno in jo podprl z desetimi glasovi za in šestimi proti.

Kandidatka je med cilji ministrovanja na podlagi koalicijske pogodbe navedla povečanje samooskrbe s kakovostno hrano znanega porekla, zagotavljanje višje dodane vrednosti za slovenske pridelke in promocijo lokalno pridelane hrane, dobro obveščenost potrošnikov o izvozu živil ter korektne odnose v celotni prehranski verigi. Veliko pozornost namerava nameniti upravljanju s tveganji, ki jih prinašajo podnebne spremembe, ter težavam zaradi staranja prebivalstva na kmetih in pogojem za mlade prevzemnike kmetij. Želi čim bolj učinkovito upravljanje z državnimi gozdovi.

Poklukar prestal zaslišanje

Poklukar je dejal, da primera ustanovitve paravojaške enote Štajerska varda ne more komentirati, verjame pa, da policija vsa nezakonita ravnanja obravnava strokovno in zakonito.

Sejo, na kateri se je predstavljal kandidat za notranjega ministra Boštjan Poklukar, ki ga je v vladno ekipo predlagala LMŠ, pa je odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo po treh urah prekinil zaradi predstavitve naslednjega kandidata. Kdaj bodo zaslišanje nadaljevali, še ni jasno.

Poklukar je sicer izrazil prepričanje, da bo funkcijo ministra za notranje zadeve opravljal dobro, pri čemer bo njegovo vodilo zagotavljanje pogojev za varnost ljudi in njihovega premoženja. Kot prioriteti je izpostavil obvladovanje migracij in boj proti kriminaliteti.

V koalicijskem sporazumu je prihodnja vlada zapisala, da bodo tehnične ovire na meji s Hrvaško odstranili, ko bo to mogoče. Poklukar pravi, da ob trenutnih razmerah v regiji to zaenkrat še ni mogoče. Je pa izpostavil, da bo za obvladovanje migrantske krize treba zagotoviti več proračunskih sredstev, predvsem zato, ker se policija sooča z resnimi kadrovskimi težavami.

Zakonske spremembe, sprejete v prejšnjem mandatu, so po njegovih besedah pomagale obvladati migracijski pritisk, pri čemer se je pokazala visoka profesionalnost policije, ki je svoje delo opravila strpno in humano. Napovedal je, da bodo v tem mandatu delovali v skladu z veljavno zakonodajo in mednarodnimi zavezami, okrepili medresorsko sodelovanje in k problemu pristopili celovito.

Pravi, da se zaveda, da migracijski pritiski ostajajo globalni izziv, kar se ob velikem številu ilegalnih prehodov državne meje kaže tudi v Sloveniji. Tako se migrantski tok na južni meji krepi, a ga policija po njegovem mnenju zaenkrat obvladuje. Napovedal je, da bo policija dosledno izvajala nadzor schengenske meje, pri čemer se bo, ko bo nastopil funkcijo, temeljito seznanil z ukrepi in taktikami za zaščito meje. Po njegovih besedah kadrovska slika policije predstavlja pereč problem, saj policijske vrste redči tudi naravni odliv.

 Zaslišanje pred parlamentarnim odborom za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je uspešno prestal. Njegovo predstavitev je namreč večina članov odbora ocenila kot ustrezno.

Danes v DZ potekajo prva zaslišanja kandidatov za ministre.
Danes v DZ potekajo prva zaslišanja kandidatov za ministre. FOTO: Damjan Žibert

Ob 12. uri se je odboru za zunanjo politiko svojo vizijo vodenja zunanjepolitičnega resorja začel predstavljati predsednik SMC Miro Cerar.

Cerar v predstavitvi v OZP za odprto in uravnoteženo zunanjo politiko

Kandidat za zunanjega ministra Miro Cerar je po zaslišanju dobil podporo odbora DZ za zunanjo politiko. Kandidat za zunanjega ministra Miro Cerar je v predstavitvi pred odborom DZ za zunanjo politiko napovedal, da si bo prizadeval za odprto, uravnoteženo in enotnejšo zunanjo politiko. Pri odnosih s Hrvaško se bo zavzemal za uveljavitev arbitražne razsodbe o meji med državama. 

Cerar, ki je kandidat za ministra na predlog SMC, je v uvodnem nastopu poudaril, da je pomembno, da ima Slovenija prijateljske odnose in odprt dialog z vsemi državami na svetu, pri čemer pa mora delovati v okviru lastnih vrednot in prepričanj, kot so kultura miru in nenasilja, človekove pravice, vladavina prava in druge demokratične vrednote ter spoštovanje mednarodnih obvez.

Zavzel se je za politiko konstruktivnega sodelovanja in negovanja odnosov s sosednjimi državami. "Slovenija z vsemi sosednjimi državami na gospodarskem področju odlično sodeluje. Beležimo razvejano sodelovanje tudi na številnih drugih področjih, od kulture, izobraževanja, turizma, infrastrukture," je navedel Cerar, ki še vedno opravlja tekoče posle predsednika vlade.

Glede odnosov s Hrvaško je spomnil, da se sosednja država v preteklosti na nekaterih pomembnih področjih ni izkazala kot verodostojen partner. Prepričan je, da je za zaščito slovenskih interesov treba slediti pravni poti. "Pravne postopke smo že sprožili v zvezi z uveljavitvijo arbitražne razsodbe in glede terjatev Ljubljanske banke do hrvaških podjetij," je pojasnil.

Poudaril je, da je treba posebno pozornost namenjati slovenski manjšini, ki ima pomembno vlogo pri vzdrževanju dobrih odnosov s sosednjimi državami. "Slovenija lahko zelo veliko stori za naše zamejce, pa tudi druge Slovence po svetu že s tem, da je uspešna, ugledna in privlačna država, na katero so lahko naši rojaki ponosni in z njo potem tudi lažje sodelujejo," je dejal.

Cerar je zatrdil, da je Slovenija jedrna članica Evropske unije. "Slovenija se vseskozi zavzema za enotno, trdnejšo in bolj povezano unijo. Čvrsto povezana demokratična in uspešna EU je za Slovenijo garant stabilnosti in razvoja. Sodelovanje pri oblikovanju in izvajanju skupnih evropskih rešitev je naš vitalni interes," je poudaril.

Kot poseben izziv je izpostavil slovensko predsedovanje Evropski uniji v drugi polovici leta 2021 in pred tem priprava naslednjega večletnega finančnega okvirja EU, ki bo oblikovan brez Velike Britanije. "Slovenija je začela s pripravami na oba procesa, v katerih bo aktivno vlogo igralo tudi ministrstvo za zunanje zadeve," je zagotovil.

Zavzemal se bo za vzdrževanje stikov z Rusijo

Cerar je dejal, da mora Slovenija še naprej aktivno pomagati državam Zahodnega Balkana na njihovi poti v evroatlantske povezave. Kot je poudaril, je pomoč Slovenije dobro sprejeta in cenjena, prav tako slovensko poznavanje regije.

Ocenil je, da je treba odnosom z ZDA posvetiti več pozornosti, zato si bo prizadeval za okrepljeno dinamiko v političnih in gospodarskih odnosih med državama.

Glede odnosov z Rusijo je ugotovil, da so tradicionalno dobri, v ospredju je predvsem gospodarsko in kulturno sodelovanje. Napovedal je, da se bo v mednarodnih forumih zavzemal za vzdrževanje stikov s to državo in reševanje odprtih vprašanj z dialogom, da pa je hkrati treba v pogovorih z rusko stranjo jasno izpostaviti pomen spoštovanja mednarodnega prava in ozemeljske nedotakljivosti Ukrajine.

Zavzel se je za nadaljnjo krepitev gospodarske diplomacije v vseh oblikah. Kot je dejal, je treba odpirati vrata slovenskemu gospodarstvu v tujini in skrbeti za privabljanje kakovostnih tujih investitorjev v Slovenijo. K temu morajo prispevati vsi zunanjepolitični akterji v državi, zato bo Cerar spodbujal tovrstno sodelovanje in si prizadeval za okrepitev mreže ekonomskih svetovalcev na diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini.

Tudi zaslišanje kandidata za ministra za javno upravo prekinjeno

Prav tako opoldne se je pristojnemu odboru predstavil kandidat LMŠ za ministra za javno upravo Tugomir Kodelja, ki ga na novem položaju med prvimi nalogami čaka soočanje s spečimi stavkami sindikatov javnega sektorja. 

Člani odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo v treh urah niso izčrpali vseh vprašanj, ki jih imajo za kandidata za ministra za javno upravo Tugomirja Kodeljo. Prekinjeno sejo bodo nadaljevali zvečer. V prvem delu pa so Kodelji največ vprašanj namenili s področja pogajanj s sindikati javnega sektorja.

Sledilo je še zaslišanje kandidata za ministra za izobraževanje znanost in šport na pobudo SD Jerneja Pikala, ki je bil na tem položaju že v vladi Alenke Bratušek v letih 2013 in 2014. Pikalo je dobil podporo odbora DZ za izobraževanje

Na skupni seji odbora za zadeve EU in odbora za gospodarstvo se je popoldne predstavil kandidat za ministra brez resorja, pristojen za razvoj, strateške projekte in kohezijo, Marko Bandelli, ki ga je v vlado predlagala SAB. Marko Bandelli je dobil podporo dveh odborov DZ. Odbora DZ za gospodarstvo in zadeve EU sta namreč predstavitev kandidata za ministra brez listnice, pristojnega za razvoj, strateške projekte in kohezijo, Marka Bandellija ocenila kot ustrezno. Kandidat je med prioritetami izpostavil maksimalno črpanje evropskih sredstev, želi si tudi, da vladna služba preraste v ministrstvo.

Zaslišanja preostalih desetih ministrskih kandidatov bodo v sredo in četrtek. Predsednik posameznega delovnega telesa mora najpozneje 48 ur po zaslišanju predsedniku DZ in predsedniku vlade poslati mnenje o predstavitvi predlaganega kandidata, ki ga je sprejelo delovno telo. Predsednik vlade pa lahko najpozneje v treh dneh po prejemu mnenja predlog kandidature za ministra umakne, predloži lahko tudi novo kandidaturo. Glasovanje o ministrskih kandidatih je sicer pričakovati prihodnji teden.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113089
05. 09. 2018 21.11
+1
V Zagrebu so mobilizirali protizračno obrambo! Njihovi obveščevalci so namreč izvedeli da Cerar namerava poslati pismo Plenkoviću. Ob prvem pismu so skoraj umrli od smeha, zdaj pa kot vse kaže so zadevo vzeli precej bolj resno. Se je Cerar že pripravil za Junckerjeve prijeme.... za del telesa kjer hrbtenica izgubi svoje pošteno ime?
komarec
05. 09. 2018 09.24
+0
Ta vlada bo odlična, ker ima na voljo odlične kandidate.
srebrnibreg
04. 09. 2018 19.03
-8
Za Slovenijo s Šarcem naprej.
zajebant2
04. 09. 2018 19.20
+6
laycan
04. 09. 2018 21.19
-2
zajebant2
04. 09. 2018 18.54
+0
srebrni je ko pijanec v gostilni, ki vsaki dan pove isto zgodbo samo, da srebrni o jj ki ga ljubi
robespierre16
04. 09. 2018 17.38
+4
cmerko...juncker ga že špiči....haha...
Chavez2
04. 09. 2018 17.38
+2
A Juncherjov-pija ncek se je kaj oglasil, na dogajanje v Slo? Predvsem v zvezi z zahtevami levice, po nacionalizaciji podjetij?
igy02
04. 09. 2018 17.37
+0
ka pa je povedal uni trgovc z avtomobili? Kako se gume menja?
sodelujem
04. 09. 2018 17.22
+1
Vsi,ki so vse zafurali????naj bi sedaj???Mi očemo,mi,mi,mi,mi......
Recenzor
04. 09. 2018 16.32
+14
Tole pa vse bolj zgleda, da bo zasedba intelektualno-kompetentnih kriplov! Vsi skup nimajo ene resne šole ki bi bila na nivoju enga strojnega faksa npr.
srebrnibreg
04. 09. 2018 17.11
-6
Kaplaraska jla šola je kaj več vredna od teh njihovih?
Recenzor
04. 09. 2018 17.20
+3
Ekstremist z rdečo zvezdo na kapi se oglaša - a ne Baretić?
zajebant2
04. 09. 2018 18.51
+1
Ata_Smrk
04. 09. 2018 16.13
+3
kaj bojo udaj kmeti brez zidana? koliko denarja jim je dal on vsega omogocil, traktore, stroje, pa panviti, perutnini?? sigurno zalujejo zdaj.
FCL
04. 09. 2018 15.46
+23
Nihče več ne obvladuje ilegalnega prehajanja naše meje, dnevno pride do 50 ljudi čez, za vikende tudi preko 100! Kaj ni jasno tem političnim klovnom????
iga_biba
04. 09. 2018 15.49
+8
pa kaj si nor! petdeset ljudi. čez vikend (sobota, nedelja) pa sto! azilni sistem poka po šivih
Ata_Smrk
04. 09. 2018 16.14
-2
kaj trosis neumnosti, pred volitvami to ni obstajalo, migranti pa to. samo zdaj, kapíš?
ina5785
04. 09. 2018 19.46
FCL - bodi skrit, da te kdo ne napade, po moje si že pollulan ali pa še kaj tršega. . . . . . . . ?
brabusednet
04. 09. 2018 15.22
+8
Kdaj bo prisegla VARDE.
butalistan
04. 09. 2018 14.51
+20
vlada diletantov in yugo kolaborantov
komarec
04. 09. 2018 15.28
-4
Ti vam bojo vladali, ker so veliko bolj sposobni kot vi, ki niste diletanti.
INAZ
04. 09. 2018 16.40
+4
zajebant2
04. 09. 2018 14.47
+20
kaj levaki vi mislite to zares ali se samo hecate
komarec
04. 09. 2018 15.29
-6
zajebant2
04. 09. 2018 14.45
+21
živela republika butale Slovenija
komarec
04. 09. 2018 14.18
-19
Desni, saj veste tisto "potrpljenje je božja mast, gorje tistemu, ki se z njo maže." Ni vam lepo, ko vam je večina slovenskega naroda obrnila hrbet.
direstraits
04. 09. 2018 15.13
+9
INAZ
04. 09. 2018 15.21
+14
Takšni, ki imajo v glavi lešnik namesto možganov ne dojamejo, da ljudje niso samo vaši in njihovi, so sami svoji in jim gredo takšni komentarji ful na jetra. Če nimaš za povedat nič drugega, kot pljuvat po desnici in JJ, je bolje da nehaš.
komarec
04. 09. 2018 15.25
-4
komarec
04. 09. 2018 15.26
-1
MiroF
04. 09. 2018 13.57
+42
Pa še to !!! Vsi bi morali podpisati listino s katero je izkazano jamstvo z vsem sedanjim in bodočim premoženjem v primeru, da se mu odkrijejo nepravilnosti na škodo Države in davkoplačevalskega denarja !!!
komarec
04. 09. 2018 14.20
-1
Ka bi, bi, pa če bi, nič ne bo s temi če in bi. V senco tam vi vladate. Kaj tu nergate saj še vlade niste znali sestavit, zdaj bi pavi nekaj tu.
komarec
04. 09. 2018 14.21
-1
komarec
04. 09. 2018 13.56
-11
Kaj dela z desnih, poskusi miniranja z vseh strani. Ja, ja poraz je boleč. Napačna reakcija, ker bo še bolj boleč in še več jih bo.
trgft
04. 09. 2018 15.34
+13
Daj ne s*rji ga,ni problem,kdo je kdo!Problem je v temu,da so nekateri od teh politikov nesposobni do amena!Pa naj bojo to levi,desni ali srednji! Zraven svojih oči si slep!
mariborviola
04. 09. 2018 13.40
+15
če bo pa kandidat za notranjega ministra dobil podporo potem pa je boljše da ministrstvo za notranje zadeve ukinemo, ker drugače bo ga tako ali tako uničil. Odgovori , ki jih premore vsak srednje izobražen Slovenec, pa res ne morejo biti dovolj za notranjega ministra. Naj se raje drži protokola.
komarec
04. 09. 2018 13.58
-2
Če ima en človek tako moč kot napoveduješ, potem ni bojazni.
tron3
04. 09. 2018 13.09
+27
Tile v hramu demokracije so pa res asi, čist iz vseh se norca delajo, za kandidate itak se ve da kr tekmujejo, kdo je bolj nesposoben, v hostah se jim pa zbira vojska, UKC je brez medicinskih sester, itd. haloooooo, a sploh živijo v tem času in svetu, kot kaže ne!!!
komarec
04. 09. 2018 13.59
-12
Napiši v čemu je Janša in njegovi bolj sposobni?
INAZ
04. 09. 2018 15.08
+18