Slovenija

V DZ-ju spet diši po nesoglasjih glede ilegalnih migracij

Ljubljana, 29. 11. 2023 18.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odbor DZ za notranjo politiko je zavrnil predlog priporočil vladi na temo nezakonitih migracij. V nasprotju s poslanci SDS, ki so prepričani, da Slovenija zaradi migracij ni več varna država, v koaliciji menijo, da je stanje obvladljivo, vlada in Policija pa se z izzivi dobro spopadata. SDS očitajo podpihovanje nestrpnosti in sovraštva.

Poslanska skupina SDS je namreč ponovno vložila zahtevo za sklic izredne seje DZ, na kateri bi obravnavali predlog priporočila vladi za ustavitev nezakonitih migracij, učinkovitejše ukrepe za zaščito meja ter krepitev varnosti državljanov in njihovega premoženja.

V SDS bi s predlogi priporočil vlado pozvali k okrepitvi policijske prisotnosti na meji s Hrvaško, v nadzor meje pa naj vlada vključi tudi pripadnike Slovenske vojske. SDS predlaga tudi sestanek več držav članic EU, ki so prizadete zaradi povečanega števila nezakonitih migracij na balkanski poti, ter sprejem dodatnih ukrepov za učinkovitejše varovanje državljanov in njihovega premoženja.

Mejni prehod s Hrvaško
Mejni prehod s Hrvaško FOTO: Bobo

"Slovenija ni več varna država," je prepričan poslanec SDS Branko Grims. Spomnil je na povečanje števila nezakonitih prehodov meje v letošnjem letu, po njegovem mnenju se zaradi migrantov dogaja tudi "masovna zloraba azilnega prava". Po njegovih besedah je s povečanim prihodom migrantov nesorazmerno povečan tudi porast kriminala, kar naj bi priznala tudi Policija.

Ta po njegovem mnenju ne zmore več poskrbeti za varnost državljanov, ki naj se ne bi več počutili varne. Predlogi priporočil, ki so jih vložili v SDS, pa so po njegovih besedah "minimum, da Slovenija znova postane varna država".

"Brez skrbi, Policija opravlja svoje delo zelo dobro," pa je na očitke odvrnil minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. V letošnjem letu se je res povečalo število nezakonitih prehodov meje, je dejal Poklukar, a ob tem spomnil, da se je po vstopu Hrvaške v schengensko območje spremenil režim varovanja meje.

Minister priznava, da migracije prinašajo varnostne izzive, a jih ustrezno obvladujejo. Navedel je uvedbo začasnega nadzora na meji s Hrvaško, razglasitev srednje stopnje teroristične ogroženosti ter povečano ukrepanje Policije na nekaterih območjih. Kot ključno pa je poudaril sodelovanje z drugimi državami EU ter državami na zahodnobalkanski poti, ki intenzivno poteka.

Migranti na Rigoncah
Migranti na Rigoncah FOTO: Aljoša Kravanja

Da je stanje na tem področju obvladljivo, je povedal tudi namestnik generalnega direktorja Policije Igor Ciperle. Kot pravi, ne bežijo od dejstva, da migracije lahko vplivajo tudi na varnostno tveganje, a naloga Policije je, da kazniva dejanja preprečuje in odkriva. Pri tem je Policija zelo uspešna, kar po njegovih besedah kaže tudi statistika.

Glede varnostne situacije v prestolnici so ugotovili, da se je zmanjšal subjektivni občutek varnosti občanov, zato so na nekaterih območjih povečali prisotnost. Ob tem je Ciperle tudi spomnil, da je bilo v nekaterih medijih mogoče zaslediti "zlonamerne navedbe" glede posilstev v Ljubljani.

Na to so v razpravi opozarjali tudi koalicijski poslanci, ki so predlagateljem seje očitali podpihovanje nestrpnosti, sovraštva in ksenofobije ter zavajanje pri navajanju statističnih podatkov. Po besedah poslanke Svobode Janje Sluga je to zavržno početje, zato je največjo poslansko skupino pozvala, naj preneha z retoriko "laži in podpihovanja". Opomnila je, da je Slovenija na lestvici najbolj varnih držav na svetu na osmem mestu.

"Slovenija je varna država, nevarno je to, kar se greste vi," pa je predlagateljem očitala predsednica odbora, poslanka Svobode Tereza Novak. Migracije sicer so izziv, a niso največji varnostni problem v Sloveniji, kot poskušajo prikazati v SDS, je poudarila in dodala, da vlada in Policija z njimi dobro upravljata. Tudi njena poslanska kolegica Tamara Kozlovič je takšnega mnenja, dodala je še, da vlada in Policija izvajata že večino ukrepov iz predloga priporočil SDS.

Da Policija dela dobro, je ocenila tudi poslanka Levice Nataša Sukič, ki dejala, da je sedanja vlada prva, ki se je sploh resno lotila integracijske strategije. Tudi ona je SDS očitala, da spodbuja ksenofobijo, sovraštvo do tujcev in islamofobijo, kar je kaznivo dejanje.

Predloge priporočil je tako večina članov odbora zavrnila, kar pomeni, da poslanci na izredni seji v četrtek o njih ne bodo glasovali, pač pa bodo opravili le razpravo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Senzor
23. 12. 2023 15.26
+2
Za to imate nevladnike, ki vam pomagajo pri naraščanju migracij, vpijete "človekove pravice" za migrante. Nam se vsak dan kršijo človekove in državljanske pravice, ker nam uničujete kulturo, nižate standard na račun tujcev za katere bi morale skrbeti njihove države.
Senzor
23. 12. 2023 15.21
+2
Zakaj se Madžarska od samega začetka uspešno upira ilegalnim migracijam??? Golob govori, da ne more nobena država sama reševati problem, ki ga sprejema glede migracij. Zakaj jih pa prevzemate z izdajalskim izgovorom iz drugih članic??? Ne trosite laži pred javnostjo. Vsem je jasno, da se na tem področju ni naredilo nič v celi EU, že celih 8 let ali celo več.
Sajeta5
30. 11. 2023 18.44
+4
Glede ilegalnih migrantov pa dam SDS popolnoma prav
zibertmi
30. 11. 2023 09.27
-6
grims je zopet modroval na seji odbora kako bi tas problem morali reševati že pred 10 leti.pa koko bi morali bit policisti na meji in ne kilometer stran v naši državi.gospod pozablja ,da ,če bi pomladne stranke z obrambnim ministrom jj tako delale pred osamosvajanjem in pripadnike TO in policije ,postavili na katastrske točke naše države,problemov s hrvati in mejo ,nebi bilo.se pravi že desetar je padel na izpitu
zibertmi
30. 11. 2023 11.18
-4
verjetno si eden tistih,ki ti za slovensko zemljo ni mar,krivec za stanje na sedanji meji s hrvaško ,desetar iz leta 92
zibertmi
30. 11. 2023 13.19
-2
verjetno,če sploh kaj imate,ograjo okoli svojega imetja postavite zgolj okoli hiše.sosedu in ostalim pa pustite vse od ograje do vašega skrajnega mejnika,kar je v vaši lasti.bog pa ne daj verjetno,da bi se tam kdo sprehajal,ker naj bi bilo vaše
zoran pušenjak
30. 11. 2023 08.51
+12
Pod to vlado Slovenke in Slovenci nismo vredni nič edino dobro smo za plačevanje vedno večjih davkov. Pa kdo je take volil
zibertmi
30. 11. 2023 09.27
-4
Uporabnik1558623
29. 11. 2023 21.01
-5
Oj, oj, koga voliti, ti so nesposobni, oni pa pokvarjeni?
4556
29. 11. 2023 20.22
+9
Golob pred volitvami obljubi ,da bo odstranil ograje ,kar je bil jasni signal ilegalcem pridite ne bomo vas ovirali in to narod nagradi z zmago na volitvah pa ste res butalci ,ki pljuvate v svoj krožnik.
4556
29. 11. 2023 20.17
+10
Naslednjič volite tiste ,ki bodo zaščitili slovenske državljane -ne pa izdajalce ,ki so jim več tujci.
trgft
29. 11. 2023 20.10
+11
Vsak dan čez 100 novih migrantov. V ponedeljek v Posavju prijeli 114 migrantov. V torek pa 133, največ iz Afganistana (48). Kaj, ko bi te ženske, ki se oglašajo, prišle zvečer k nam v Posavje, da vidijo, kako se počutimo varne?!
zmerni pesimist
29. 11. 2023 20.03
+7
Mi pa to moramo živeti mater smo bogata država
boris c
29. 11. 2023 19.30
+15
Sploh nisem dvomil da bodo nasprotniki takoj ožigosani kot x⁶fobi, pa skrajneži, naciji in še kaj bi se našlo.