Slovenija

Interpelacija Simone Kustec: 'Ko smo jo najbolj potrebovali, je bila odsotna'

Ljubljana, 19. 11. 2021 06.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 16 min
Avtor
STA, Maja Račič, Maja Pavlin
Komentarji
628

DZ bo predvidoma nekaj več kot 15 ur razpravljal o interpelaciji šolske ministrice Simone Kustec, ki so jo vložile opozicijske LMŠ, SD, Levica, SAB in nepovezani poslanci. Poslanec Levice Matej T. Vatovec je v uvodu v razpravo, ki se je začela ob 10. uri, dejal, da ministrico interpelirajo, ker ni izpolnila pričakovanj deležnikov v šolstvu, predvsem v času epidemije. To področje se zanemarja, ministrica pa se jasno in glasno ne zavzame za svoj resor, je poudaril. Ministrica Simona Kustec očitke zavrača. In čeprav je opozicija prepričana, da gre za eno najslabših ministric za šolstvo v zgodovini Slovenije, pa v koaliciji ravno nasprotno. "Lahko bi rekli tudi, da gre za neko novo Marijo Terezijo v slovenskem šolskem sistemu," pravi Franc Breznik.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Interpelacija Simone Kustec
    17:00
    Iz 24UR ZVEČER: Interpelacija Simone Kustec
  • Iz 24UR: Interpelacija zoper Simono Kustec
    04:13
    Iz 24UR: Interpelacija zoper Simono Kustec
  • Iz SVETA: Opozicija ji očita sedem grehov
    04:57
    Iz SVETA: Opozicija ji očita sedem grehov

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je v odgovoru na interpelacijo pred poslanci poudarila, da se ministrstvo od prvega dne mandata te vlada intenzivno ukvarja s sprejemanjem in izvrševanjem ukrepov za zajezitev epidemije ter zagotavljanje zdravega in varnega šolanja otrok in mladostnikov. Ukrepi so po njenih besedah nujni in jih izvajajo povsod po svetu.

Zanikala je očitke o zmedi, ki naj bi na šolskem polju vladala zaradi ukrepov, ki se pogosto spreminjajo. Ukrepe se spreminja glede na intenzivnost virusa v družbi, uspešnost njihovega spoštovanja in na podlagi znanstvenih dognanj, je poudarila. Zagotovila je, da "koronaobdobje" obvladujejo in ga dojemajo tudi kot priložnost za nadaljnji razvoj in prepotrebne spremembe.

Prvo interpelacijo februarja letos je Kustečeva prestala. Bo tudi drugo?
Prvo interpelacijo februarja letos je Kustečeva prestala. Bo tudi drugo? FOTO: Bobo

Zavrnila je očitke o odsotnosti drugih potrebnih ukrepov v izobraževalnem prostoru. Po njenih besedah so sprejeli številne ukrepe za duševno zdravje otrok, sredstva za izobraževanje, znanost in šport dvignili na zgodovinsko raven, sofinancirali so številne naložbe v vzgojno-izobraževalne zavode in z razpisom po več letih pomagali pri gradnjah šol. Dvignili so tudi plače zaposlenim.

Pojasnila je, kako se je komuniciralo pred šolskim letom in med drugim spomnila, da so poleti pripravljali novo osveženo publikacijo o izvajanju pouka, pri čemer so sodelovali tudi ravnatelji osnovnih in srednjih šol. V času te vlade sta bila po njenih besedah sprejeta tudi zakon o obravnavi otrok in mladostnikov s čustvenimi in vedenjskimi težavami ter zakon o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti, uresničena je bila ustavna odločba glede financiranja zasebnih osnovnih šol.

Kustečeva ugotavlja, da je bilo kar veliko vsebin in vprašanj, ki ne sodijo v interpelacijo.

"Na ministrstvu je tudi v času posebnih razmer ostala naša osnovna skrb zagotavljanje enakih možnosti izobraževanja na daljavo in omogočanje nemotenega izobraževalnega procesa za vse otroke, tudi tiste iz najbolj ranljivega socialnega okolja," je dejala- Po njenem mnenju so vse njene aktivnosti transparentne, tudi kadar je v tujini.

V zvezi s slabo komunikacijo in okrožnicami v času epidemije covida-19 je povedala, da je ministrstvo za ukrepe konec oktobra namenilo 133,4 milijona evrov. O tem, da ni dorasla svoji funkciji, kot ji očita opozicija, pa je dejala, da "njihove kritike slonijo na tem, kako utišati žensko".

V nekoliko čustvenem zaključku je ministrica ponovila, da vse očitke zavrača, "tudi na podlagi dejstva, da kritike mojega dela, ki letijo iz dela leve opozicije, slonijo na mehanizmih, kako žensko utišati, je ne jemati resno, jo poniževati z žaljivkami, ko oziroma če nisi na pravi strani, še posebej, ko gre za žensko v politiki". Do tovrstnega odnosa in razprave "imam in bom imela ničelno stopnjo tolerance".

Kustečeva je sicer sredi razprave celo zapustila dvorano. 

'Ministrica je pokazala še oholost, napihnjenost, sprenevedanje, igrala je žrtev in zlorabila ženske'

"Ta govor je bil takšen kot bi ga napisal sam Janez Janša in glede na rezultat izgleda, da ga je dejansko pisal," pa je na ministričin govor kritično udarila Violeta Tomič iz Levice.

Poslanec Levice Matej T. Vatovec je izpostavil, da ministrstvo za izobraževanje dejansko vodi nekdo drug, ne ministrica Kustečeva, ki da je izgubila stik z realnostjo tako kot vlada. Če bi prisluhnili šolskemu sindikatu Sviz, ki že leto in pol teži, da se ustanovi skupina za koordinacijo ukrepov, bi bile stvari po njegovem mnenju boljše. Tudi, če bi poslušali ravnatelje ob določenih zadevah in skušali priti na skupni imenovalec, bi tudi bile situacije boljše in ne bi bili primorani že drugič v interpelacijo, je ocenil. Problem je v ministričini nesposobnosti in ne napačna stran v politiki, je dejal.

Poudarja, da vlada z nesistematičnim sprejemanjem ukrepov ustvarja zmedo: "V prvi vrsti je prva odgovorna vlada, za vsak resor posebej pa je vsak minister in tu je problem ministrstva za šolstvo in ministrice Kustec." Da ni bilo jasnih, natančnih in pravočasnih navodil ne ob prvem zapiranju šol ne pred tem šolskim letom, prav tako pa jih ni bilo glede samotestiranja, pravi.

Marko Koprivc (SD) je ministrici povedal, da v odzivu na interpelacijo od nje niso dobili niti enega samega odgovora. "Govorili ste o splošnih stvareh, sicer pomembnih glede zdravstvene situacije, a bi pričakoval, da bi to govoril minister za zdravje ali pa mogoče direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje. V drugem delu ste pobrali po direktoratih področja, kaj se je naredilo v zadnjem letu na ministrstvu," je dejal. Očital ji je, da je šolo od samega začetka epidemije covida-19 puščala ob strani in da smo imeli eno izmed najdaljših zaprtij šol v Evropi. Šole bi se morale zapirati zadnje in odpirati prve, je poudaril.

Med drugim je opozoril na sum koruptivnega ravnanja zaradi razpisa za podelitev koncesij visokošolskim študijskim programom. Prepričan je, da si s tem razpisom ministrica kupuje podporo pri največji vladni stranki in tako rešuje svojo karierno prihodnost.

V razpravi o interpelaciji opozicija in koalicija na različnih bregovih glede ocene vodenja Kustečeve.
V razpravi o interpelaciji opozicija in koalicija na različnih bregovih glede ocene vodenja Kustečeve. FOTO: Bobo

Še en poslanka SD Bojana Marušič je dejala, da je nad ministrico razočaran. Da je, da je bila Kustečeva v prejšnjem mandatu odlična vodja takrat največje poslanske skupine. "Časa epidemije se bomo vsi spominjali z eno veliko bolečino, tako po številu umrlih, ki jih je več kot 5000, kot tudi z veliko, globoko, bolečo rano v slovenskem vzgojno-izobraževalnem sistemu. Rano, ki bi pa lahko bila sicer manjša, če bi nekako ministrstvo opravljalo svoje delo in bilo zelo ažurno, ampak temu ni bilo tako," je dejala.

Ob tem jo skrbi tudi uspeh dijakov na maturi ter duševne stiske med mladostniki: "Ti otroci so bili v velikih psihičnih stiskah. Težava pa je tudi v okrnjeni dostopnosti do psihološke obravnave, psihiatrov, pedopsihiatrov." 

Da ministrica nima svoje besede niti vizije, kako voditi ta resor, je prepričana tudi LMŠ-jeva Lidija Divjak Mirnik. Očitala ji je, da je najslabša ministrica, da je pokazala še oholost, napihnjenost, sprenevedanje ter igrala žrtev in zlorabila ženske. Njeno delo v odsotnosti opravljajo državni sekretarji, tudi tisti v kabinetu predsednika vlade, je dejala. Ministrico je pozvala, naj odstopi in ohrani vsaj nekaj osebnega dostojanstva.

Kritiki, da je Kustečeva najslabša ministrica v zgodovini Slovenije, se pridružuje tudi predsednica SD Tanja Fajon. "Dovolj zgovorno je tudi to, da je več kot 17.000 zaposlenih zahtevalo njen odstop. To je tudi moralna odgovornost. Praktično je, kot da je sploh ne bi bilo, sama pa je tudi povedala, da svoje načina delovanja ne namerava spreminjati," pravi ter dodaja, da potemtakem ne vidi razloga, da jo koalicija sploh še podpira.

"Zelo nekredibilno je poslušati sklicevanje na stroko takoj po tem, ko že 18. mesec politika stroko potiska v kot in jih ne sliši. Ne samo na šolskem področju, ampak na vseh strokovnih področjih, ki bi lahko pomagali pri bolj učinkovitem obvladovanju situacije," pa je dejal LMŠ-jev Robert Pavšič.

Še ena poslanka Levice Nataša Sukič je med drugim opozorila, da je ministrica z ukrepi slepo sledila vladnim ukrepom, ki so bili za izobraževalni sistem mnogokrat vprašljivi oziroma nepremišljeni, saj so prizadeli otroke. Sredi največje krize pa je dopuščala politizacijo šolskega prostora preko zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, poseganjem v Pedagoški inštitut itd. Meni, da bi morala odstopiti tudi zaradi katastrofalnega vodenja v času epidemije.

Tudi v SAB po navedbah Vojka Starovića ocenjujejo, da so bili nekateri rezi v šolstvu zgrešeni in nimajo zveze s pandemijo. Teh zgrešenih rezov je bilo preveč in politična odgovornost leži na ministrstvu, je dejal.

Branislav Rajić iz nepovezanih poslancev pa je izpostavil, da politika nima kaj iskati v šoli, da ministrica ni dovolj odločno odigrala svoje vloge in ubranila šolstva.

V koaliciji interpelacije ne bodo podprli, pod drobnogledom trije poslanci DeSUS

Čeprav je opozicija prepričana, da gre za eno najslabših ministric za šolstvo v zgodovini Slovenije, pa v koaliciji ravno nasprotno. "Ministrica za šolstvo je dala največjo sofinanciranje šol, vrtcev in športnih objektov v zgodovini Slovenije; lahko bi rekel celo v zadnjih 150 letih. Z eno besedo bi lahko rekli tudi, da gre za neko novo Marijo Terezijo v slovenskem šolskem sistemu," na očitke opozicije odgovarja SDS-ov Franc Breznik. Ob tej oznaki je Fajonova v oddaji 24UR ZVEČER dejala, da bi se Marija Terezija obračala v grobu.

Tudi NSi-jev Jožef Horvat je prepričan, da je Kustečeva s svojim govorom "KUL-ovcem zadala šah mat". Ministrici je stopil v bran ter se ji tudi poklonil: "Cenimo vaše delo, zato vas podpiramo." Po njegovih besedah je prevzela ministrski resor v najtežjih časih. Interpelacijo je označil za "krik" iz obupa, saj vedo, da v državnem zboru ne bodo dobili 46 glasov, je še dodal.

Da gre za žalosten dan za slovensko prosveto pa meni Monike Gregorčič (SMC). Opozorila je, da je interpelacija dokaz obupa opozicije, ki želi zrušiti vlado, da uporabljajo tudi epidemijo v politične namene in da ministrica dela odlično. Poslanec SDS Tomaž Lisec je medtem ocenil, da je interpelacija smešna, v nekaterih delih tudi patetična. Prepričan je, da gre v njej za politične in osebne sodbe ter "eklatantne laži".

V koalicijskih poslanskih skupinah so ob obravnavi interpelacije zoper ministrico Kustec napovedali, da interpelacije ne bodo podprli. Ministrica je po njihovem prepričanju v času epidemije covida-19 sprejemala ustrezne in nujne ukrepe ter zagotovila pouk ves čas. V SNS so očitke označili kot neumnosti.

Oči uprte v DeSUS. Kako bodo glasovali poslanci?
Oči uprte v DeSUS. Kako bodo glasovali poslanci? FOTO: Bobo

Mojca Škrinjar (SDS) je glede očitkov, da je ministrstvo za izobraževanje pod vodstvom Kustečeve v epidemiji sprejemalo slabe ukrepe, ocenila, da so bili ukrepi ustrezni. Šole so sicer del pouka izvajale na daljavo, a je bila dolžina zaprtja šol primerljiva s povprečjem v Evropi.

Ministrstvo je po njenih besedah pripravilo več modelov pouka, ki jih lahko izvajajo glede na epidemiološki položaj, o tem, kateri se bo izvajal, pa so bile šole obveščene takoj, ko je bilo mogoče. "Ne morete junija sprejeti odločitve, kako bo potekal pouk 1. septembra, če ne veste, kakšno bo stanje epidemije," je dejal. Tudi sicer se ji zdi zanimivo, da ukrepe proti epidemiji v šolah kritizirajo tisti, ki so sami pozivali k protestom proti ukrepom in šolam brez mask.

Da mora vzgojno-izobraževalni proces potekati nemoteno, kar ministrici Simoni Kustec z ekipo uspeva, pa pravi SDS-ov Leon Merjasec. "Seveda so bile in tudi še vedno so težave. Tudi pozivi nekaterih posameznikov bodo še ostali, saj je to velik izziv za vse deležnike - učence, dijake, študente, učitelje, profesorje in tudi za same starše," meni. Ob tem je spomnil, da je zadnji tak poziv prišel celo od županje Semiča.

"Ministrstvo pod vodstvom ministrice je povečala plače, napisali so učne načrte za digitalne vsebine, pripravili so zakonske določbe za ublažitev posledic epidemije Covid-19, povečujejo se sredstva za vzgojo in izobraževanje ter šport, prav tako za znanstveno raziskovalno dejavnost. Okrepila se je pomoč športu in športnikom, študentom se je omogočilo izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka, pripravili so smernice višjim strokovnim šolam za izvajanje na daljavo in še mnogi drugih rešitev in pomoči na področju izobraževanja, znanosti in športa," našteva ob tem ter dodaja, da je bilo v času epidemije za področje šolstva namenjenih več milijonov evrov sredstev.

Zaradi vsega navedenega pravi, da ima ministrica tudi njegovo podporo ter da upa, da ne bo dobila še kakšne interpelacije.

"Okoliščine so izjemne in v tem času je prav, da smo vsi skupaj izjemno solidarni," pa pravi obrambni minister Matej Tonin. "Kakšna bo odgovornost ministrice, bo pokazal čas. Glasovanje bo pokazalo, ali še vedno uživa podporo," je dejal v oddaji 24UR ZVEČER. Priznava pa da bi lahko ministrica vseeno lahko kakšno stvar komunicirala nekoliko bolje. "Ne moremo pa spregledati dejstva, da je bil v času njenega mandata zagotovljen en velik investicijski potencial za gradnjo novih šol po Sloveniji," še dodaja.

Oči uprte v DeSUS. Kako bodo glasovali poslanci?

Tudi po oceni Mojce Žnidarič (SMC) je ministrica svoje delo opravila dobro, odgovorno in vestno, poleg ukrepov za spopad z epidemijo pa je pripravila še vrsto drugih ukrepov, zakonov in podzakonskih aktov, ki sodijo v redni program dela ministrstva, pa tudi take, ki bi morali biti sprejeti že zdavnaj.

Kritična je bila do samega besedila interpelacije: "Skozi celotno besedilo je možno zaznati slog, ki se ga uporablja za osebno diskreditacijo posameznikov in drugače mislečih. Kaže na željo po drugačnem vodenju ministrstva predvsem s strani tistih, ki so to priložnost imeli še nedolgo nazaj."

Iva Dimic (NSi) je poudarila, da je v času epidemije ministrstvo za izobraževanje, poleg ministrstva za delo in ministrstva za zdravje, eno najbolj obremenjenih. Kljub temu se je po njeni oceni dobro odzivalo na izzive. Posebej je pohvalila proaktivno vlogo ministrstva pri sprejemanju epidemioloških ukrepov, zaradi česar kljub težkim razmeram v epidemiji nikoli ni prišlo do prekinitve šolanja.

Predlagateljem je poočitala pomanjkanje skupnega interesa pomagati otrokom in mladim v teh težkih razmerah. "Namesto, da bi v teh zahtevnih razmerah pomagali in sodelovali pri ohranjanju gospodarstva, pomagali zdravstvenemu in šolskemu sistemu, vsakodnevno razpihujejo neresnice, zavajajo ter širijo nestrpnost in sovraštvo," je dejala.

V poslanski skupini SNS v predstavitvi stališča niso povedali, kako bodo glasovali, je pa Dušan Šiško očitke v interpelaciji označil kot "neumnosti". Vprašal se je, čemu bi bila ministrica odgovorna za dajanje navodil šolam, če pa ima za to podrejene, ki so na ministrstvu že veliko dlje časa.

Razlog za večino očitkov po njegovem mnenju sicer izvira še iz vladavin prejšnjih ministrov. "Nerealno je pričakovati, da bo ministrica, ki se je morala soočati z epidemijo, reševala že leta nerešene probleme," je dodal.

Pod drobnogledom pa bodo spet trije poslanci stranke DeSUS. V tej poslanski skupini so sicer v preteklih tednih napovedali, da interpelacije ne bodo podprli. Kljub temu pa so v državnem zboru Kustečevi kritično očitali, da nekaterih stvari, predvsem v epidemiji, ni najbolje izpeljala in da bi zanje morala nositi del odgovornosti.

Kako bodo glasovali, se bodo sicer odločili po opravljeni razpravi.

Inštitut 8. marec Kustečevi očita, da ji je vseeno za pravice žensk

V Inštitutu 8. marec ministrici očitajo, da ji je v resnici vseeno za pravice žensk. "Ker vam v resnici gre samo za vas in za vašo moč," so zapisali v izjavi za medije. Dodajajo, da kritike njenega dela ne slonijo na dejstvu, da je ženska, ampak na dejstvu, da je izjemno slaba ministrica.

V inštitutu ob ministričinih besedah, da nekatere kritike njenega dela slonijo na mehanizmu, kako žensko utišati, je ne jemati resno in drugo, opozarjajo, da vse ženske niso v enakem položaju. "Vi imate moč in oblast, s katero pride tudi odgovornost," so zapisali v izjavi za medije. Dodali so, da je odgovornost ministrice, da svoje delo opravi. "Vi pa delate slabo. Bolj natančno, svojega dela sploh ne opravljate," menijo. Sporočajo tudi, da jo presojajo po njenem delu in vsebini ter da bi bili vsi očitki enaki, četudi bi bila moški.

Inštitut 8. marec ministrici: "Simona Kustec, niste žrtev patriarhalne družbe. Ste stroj, ki jo pogajanja."
Inštitut 8. marec ministrici: "Simona Kustec, niste žrtev patriarhalne družbe. Ste stroj, ki jo pogajanja." FOTO: Bobo

"Ste ministrica, ki je dopustila, da so nakupovalna središča ostala odprta dlje kot šole. Ste ministrica, ki je odgovorna za ogromen porast duševnih stisk mladih. Ste ministrica, ki ravnatelje in ravnateljice ne seznanja z novimi pogoji dela in spravlja v izjemno težko pozicijo številne pedagoge in pedagoginje. Ste ministrica, ki uničuje visoko šolstvo. Ste ministrica, ki je zafrknila praktično vse," so ji še očitali.

V Inštitutu 8. marec menijo, da je Kustečeva ministrica, ki je poskrbela tudi za poglabljanje razlik med spoli. "Kako si drznete govoriti o tem, da kritike vašega dela slonijo na mehanizmih utišanja žensk? Tiho ste bili, ko je vaš predsednik vlade Teo Jarc pošiljal v psihiatrično bolnišnico. Tiho ste bili, ko je vaš predsednik vlade novinarkam govoril prostitutke," so navedli.

"Simona Kustec, niste žrtev patriarhalne družbe. Ste stroj, ki jo pogajanja. Pravzaprav ste dokaz, zakaj ženske kvote v politiki ne pomenijo dejansko boljših politik, važna je samo njihova vsebina," so še zapisali v izjavi za medije. Dodajajo, da ker presojajo po vsebini, bi ji isto očitali tudi, če bi pripadala katerikoli drugi parlamentarni stranki.

Opozicija Kustečevi med drugim očita zanemarjanje ustreznih priprav na začetek šolskega leta

Glavni očitki ministrici so po besedah Vatovca sicer trije. Kustečevi očitajo zanemarjanje ustreznih priprav na začetek šolskega leta, tako lanskega kot letošnjega. Spomnil je na odzive ravnateljev, učiteljev in staršev, ki "so bili nekaj tednov pred začetkom šolskega leta v popolni temi o tem, kako se bo izvajalo pouk".

Očitajo ji podcenjujoč in izključujoč odnos vseh deležnikov na področju izobraževanja, znanosti in športa, med drugim vsakršno odsotnost pripravljenosti in sposobnosti poslušati učitelje in ravnatelje: "To kaže, da gre za popolno ignoranco poslušanja ljudi, ki morajo izvajati šolski proces."

Kot tretji glavni očitek ministrici pa je izpostavil odsotnost konkretnih ukrepov za odpravo posledic epidemije, prav tako odsotnost raziskav in analiz, kaj bi bilo treba narediti. "Za nami je že leto in pol epidemije, do danes pa ministrstvo ni bilo sposobno narediti ustreznih analiz," je poudaril.

Ministrici je očital zmedo, ki je v šolstvu nastala s sprejemanjem ukrepov. Za ukrepe je sicer odgovorna vlada, a hkrati tudi minister, če si ne upa stopiti v bran svojemu resorju, je dejal.

"Simona Kustec je tragična figura, ki skozi svojo formalizirano tišino uničuje prihodnost slovenskih otrok," pa je bil kritičen poslanec Marko Koprivc. Kot je poudaril, bi morala biti ministrica prvi branik otrok, šolnikov in vseh deležnikov na šolskem področju ter zagovornica z ustavo in zakoni določenih pravic. "Namesto tega pa imamo ministrico, ki je v prvi vrsti podaljšana roka predsednika vlade in njegovih antidemokratičnih teženj," je dejal v predstavitvi predloga interpelacije.

"Če pa si za trenutek domišljamo, da Simona Kustec dejansko opravlja naloge ministrice, pa mi dovolite, zakaj bi, če bi dejansko odločala o čemerkoli, razen o tem, kam in za kako dolgo bo potovala v tujino, morala odstopiti," je še dejal. Predlagatelji so tako prepričani, da ministrica vodi neustrezno in škodljivo politiko na skoraj vseh področjih dela svojega ministrstva.

Med drugim ji očitajo slabe in neustrezno priprave na letošnjo šolsko leto. Po Koprivčevih besedah namreč Kustečeva "po več kot letu in pol covidne situacije še vedno išče odgovore na osnovna vprašanja", pravila in način izvedbe pouka pa se spreminjajo skoraj iz dneva v dan. Ob pripravi na letošnje šolsko leto je ministrica za izobraževanje "skoraj v popolnosti ignorirala in še vedno ignorira praktike na čelu s šolskim sindikatom". Zadnji primer tega je samovolja ministrice in njene ekipe, ki glede samotestiranja učencev in dijakov v šolah ni vodila potrebnega dialoga in ni upoštevala predlogov šolske stroke, je poudaril Koprivc.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ni pa to edina napaka ministrice, "zaradi katere nas vse boli glava", je dodal. Med drugim ji očitajo onemogočanje študija mladih iz tujine, podeljevanje koncesij visokošolskim zavodov, ki so blizu aktualni vladi, ukinitev Šole za ravnatelje ter ustanovitev nove univerze, "pisane na kožo točno določenim".

"Ko smo jo najbolj potrebovali, je bila odsotna," pa ministrici očita poslanka Janja Sluga. "Veseli smo, da se ministrica ni klonirala, ker bi potem bilo samo še slabše," je dodala.

Simona Kustec je prva ministrica, ki se bo morala zagovarjati dvakrat v istem letu. O prvi interpelaciji so v DZ odločali pred pol leta. Takrat je za glasovalo 41 poslancev, proti pa jih je bilo 38.

Kustečeva: Veselim se priložnosti

"Veselim se priložnosti, da bom z dejstvi, številkami pokazala, kaj se je dogajalo v tistem obdobju, za katerega interpelatorje zanima, kaj in kako. Da ga bom nekako sorodno uspela primerjati z obdobjem, v katerem sem sedaj, in posledicami, ki sledijo," pa je še pred začetkom seje novinarjem dejala Kustečeva.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je v odgovoru, ki ga je podprla tudi vlada, zavrnilo vse očitke iz interpelacije Kustečeve. Poudarili so, da so bile pred začetkom novega šolskega leta izvedene številne aktivnosti, da bi pouk stekel čim bolj gladko in varno, pri tem pa so tudi aktivno vodili dialog z vsemi deležniki.

Za razrešitev ministrice je potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov, predlagateljice LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP, ki imajo skupaj 43 poslancev, tako za uspeh interpelacije same nimajo dovolj glasov.

Kustečevo, ki prihaja iz vrst SMC, bodo podprli v poslanski skupini SMC, ministrica lahko računa tudi na podporo koalicijskih SDS in NSi. Iz poslanske skupine DeSUS so sporočili, da bodo odločitev sprejeli po opravljeni razpravi. Pričakovati pa je, da bodo Kustečevo podprli.

Interpelacija obsega sedem točk:

 

1. Opustitev dolžnega ravnanja z neodgovornim zanemarjanjem priprav na šolsko leto 2021/2022 v znanih epidemioloških razmerah;

2. Podcenjujoč, izključujoč in ignorantski odnos do strokovne in zainteresirane javnosti, šolskih sindikatov in civilne družbe ter nesposobnosti usklajevanja epidemioloških ukrepov v sistemu vzgoje in izobraževanja;

3. Ponižujoč in nestrokoven odnosa do znanstvenoraziskovalne dejavnosti;

4. Zapostavljanje družbenih interesov na področju visokega šolstva in uničevanje internacionalizacije;

5. Zanemarjanje področja športa, športnikov in športnih organizacij;

6. Neobčutljivost za duševno in telesno zdravje otrok in mladine;

7. Škodljiva, nespametna in politično motivirana ukinitev Šole za ravnatelje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (628)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jame
21. 11. 2021 11.17
Vatovec,Šarec in njima podobni, ali vas je izučilo, še vedno vstrajate , še niste prišli k pameti. Ljudje vas gledajo kako ste dobri do sočloveka. Več uspeha drugič!
MladInPerspektiven
20. 11. 2021 18.55
+3
Tako, da škoda časa v ponedeljek za drugo interpelacijo. Zadevo so najbrž že uredili, tako da bo desus proti...
MladInPerspektiven
20. 11. 2021 17.33
+3
Ehh, da mi je vsaj 10% od tistega, kar bodo dobili podkupljivi ljudje..
Peter.Klepec
20. 11. 2021 08.34
+1
Inštitut 8. marec. Pa neverjetno ... kaj se ta inštitut štuli zraven interpelacije. To je stvar DZ.
Srebrnisneg
19. 11. 2021 21.59
-1
Najboljša ministrica 👍🇸🇮
Gozdni joza
19. 11. 2021 21.57
+4
Najslabša ministrica, česar koli v zgodovini slovenskega naroda
Srebrnisneg
19. 11. 2021 21.54
-4
Vsa podpora ministrici..👍🇸🇮🇸🇮
proofreader
19. 11. 2021 21.50
-1
Strokovnjak za nevidne šole Marjan Šarec.
Srebrnisneg
19. 11. 2021 21.54
-1
proofreader
19. 11. 2021 21.48
-2
Levičarji imajo večino samo v Excelu.
User1428333
19. 11. 2021 21.47
-2
Lmšejevcem ki danes lajajo v parlamentu na ministrico za šolstvo,samo povem da se je pod njenim ministrovanjem začela graditi tista šola,ki je Šarec ni zgradil,zapravil pa 1,5 milijona evrov
User1428333
19. 11. 2021 21.47
-3
Vlagatelji interpelacije, stranke KUL, že cel dan ne ponudijo ene kršitve predpisov, ki naj bi bila povod za razrešitev ministrice za izobraževanje in šport Simone Kustec.
proofreader
19. 11. 2021 21.47
+0
Inštitut 8. marec proti ženski ministrici. Nenavadno.
Sputnik8
19. 11. 2021 21.54
-1
rogla
19. 11. 2021 21.46
+7
Breznik je skregan z zgodovino, če upa Kustečevo primerjati z Marijo Terezijo. Nizek IQ, značilen za SDS.
Entip?ek
19. 11. 2021 21.38
+12
"Lahko bi rekli tudi, da gre za neko novo Marijo Terezijo v slovenskem šolskem sistemu," pravi Franc Breznik.............a je bil model spet narukan, al pod kako drogo?
Salting
19. 11. 2021 21.48
+5
Beli snegec od SDS kripto lopovov majbertpharm
simple_mind
19. 11. 2021 21.36
+6
Heheh, a prodana podložna ministrica pa Maria Theresa , a ?!?
Bolfenk2
19. 11. 2021 21.36
-7
Tanja je spet zaskrbljena. Še ena interpelacija je propadla Kulu.
Entip?ek
19. 11. 2021 21.39
+6
dokler preplačujete poslance desusa in jelinčićevo skupino bo tko...plačal bomo pa na koncu račun vsi slovenci, domobranci se boste pa spet potuhnili za par let...
Z0r98xyw
19. 11. 2021 21.35
+3
kustec lipicer
pop greznica
19. 11. 2021 21.33
+8
Simona = Marija Terezija? A se je Breznik spet nažrl kokaina?
šahist
19. 11. 2021 21.42
+3
Ima človek občutek, da kokain ne zagrabi več, jemlje nekaj močnejšega. Mogoče Rastodarjeve banane.
zdrava.pamet
19. 11. 2021 21.33
-5
Zmeraj več levičarjev podpira sds...zdravniki, učitelji, sodniki, celo novinarji....ledena trdnjava komunizma se ruši in topi, morda bo pa spet pomlad v Sloveniji....
simple_mind
19. 11. 2021 21.38
+1
Ne bo, ker ogromna škoda po neumnem zapiranju in omejevanju, po teh sredneveških diktatorskih metodah, pomeni tudi ogromno škodo desnici, heh .
buco2222
19. 11. 2021 21.29
-1
isto kot Šarec odtopil pred epidemijo