Slovenija

V DZ konec obravnave priporočil SDS o pomilostitvah

Ljubljana, 05. 12. 2023 17.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

DZ je na izredni seji zaključil obravnavo priporočil, ki jo je podala poslanska skupina SDS, glede izvajanja zakona o pomilostitvi. Predlagali so, naj predsednica oz. predsednik republike pojasnjuje odločitve o pomilostitvah, kar so poslanci zavrnili že na matičnem odboru, zato o predlogu niso glasovali.

Poslanec SDS Branko Grims je v imenu predlagatelja dejal, da ni mogoče razumeti, da se je predsednica republike odločila za pomilostitve, "ko gre za najbolj zavržna kazniva dejanja", kar je po njegovem mnenju tihotapstvo in promet z ljudmi. Meni, da predsednica s pomilostitvami daje potuho voznikom ilegalnih migrantov.

V SDS so sicer vladi predlagali, naj v dveh mesecih pripravi spremembe zakona o pomilostitvi, na način, da bo moral predsednik republike svoje odločitve o pomilostitvah utemeljevati.

Sodišče, splošna
Sodišče, splošna FOTO: Shutterstock

Odbor DZ za pravosodje je sklenil, da tudi s tem ni mogoče doseči omejitve uporabe instituta pomilostitev, saj je odločanje o pomilostitvi vezano na zakonsko določene pogoje, ki zavezujejo vse pristojne organe v postopku, pri čemer je končna odločitev o pomilostitvi v konkretnem primeru stvar presoje predsednika republike. Pomilostitev je prav tako diskrecijska pravica predsednika republike, je na seji poročilo odbora predstavila poslanka Svobode Lucija Tacer.

Tudi vlada meni, da predlagane spremembe niso potrebne. Pristojnost odločanja o pomilostitvah je izvirna ustavna pristojnost predsednika republike in pri tem je predsednica republike suverena, vendar pa zavezana k spoštovanju ustavnega reda ter upoštevanju svoje vesti. Posledično je zakonska ureditev ustrezna, je dejal državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Igor Šoltes.

V imenu poslanske skupine SDS je poslanec Dejan Kaloh dejal, da gre pri ravnanjih predsednice za "vabilo drugim kriminalcem", ki naj se s tihotapljenjem "kar ukvarjajo, saj bodo v končni fazi verjetno oproščeni". Pomilostitve slednjih so po njegovem mnenju nesprejemljive, saj tudi tuje varnostne službe govorijo o povečanem varnostnem tveganju. Eden izmed dejavnikov varnostnega tveganja je število oseb, ki so nastanjene v azilnem domu na Viču, je dejal.

Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič je v stališču poslanske skupine izpostavila, da "so pomilostitvi nasprotovali na tožilstvu". Pomilostitev se uporablja le v izjemnih okoliščinah in restriktivno, če so v konkretnem primeru na strani storilca podane okoliščine, ki jih sodišče v okviru sojenja na podlagi zakona ni moglo upoštevati, so pa v korist obsojenca ali okoliščine nastale že po izreku kazni in pravnomočne sodbe, je dejala. "Z namenom razjasnitve vseh dejstev in dvomov glede omenjenih pomilostitev je prav, da je predsednica pojasnila razloge za svojo odločitev," je dejala in dodala, da NSi podpira priporočila vladi glede zakona o pomilostitvah, ki jih je predlagala SDS.

"Izvajanje postopka pomilostitve ni in tudi ne more biti v pristojnosti posamične poslanske skupine," je v imenu poslanske skupine SD dejala poslanka Meira Hot. Že veljaven predpis ima vgrajenih dovolj mehanizmov, ki preprečujejo zlorabe pri pomilostitvah, meni. Dodala je, da je ministrstvo za pravosodje tudi v preteklosti le redko podalo pozitivno mnenje o pomilostitvah, ki so jih izvedli prejšnji predsedniki republike.

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je razlog za sejo pripisal vmesnemu poročilu preiskovalne komisije, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank, ki je obremenilo SDS. "Zdaj pa je treba pozornost preusmeriti nekam drugam", je dodal. "In kaj je bolj prikladnega, kaj je bolj zanimivega kot večno ponavljanje lajt motiva strašenja z migranti, z varnostno situacijo in tako naprej," je dejal. Ob tem je zagotovil, da je Slovenija ena izmed najbolj varnih držav na svetu.

Poslanska skupina Levica stališča na današnji seji ni predstavila. Čas za razpravo pa so v celoti izrabili poslanci SDS.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v mnenju glede izvajanja zakona o pomilostitvi svojo odločitev utemeljila s posebnimi osebnimi okoliščinami, slabim zdravstvenim stanjem in zglednim obnašanjem posameznih od štirih obsojencev, ki jih je pomilostila. Pri svoji odločitvi se opira tudi na mnenje komisijo za pomilostitve, ki jo sestavljajo strokovnjaki.

Pomilostitev je diskrecijska pravica predsednice republike, zato ni vezana na mnenja, ki jo v postopku podajo pristojni organi, je dodala. Prepričana je, da njene odločitve v konkretnih primerih niso poslabšale varnosti prebivalcev, to po njenem mnenju zagotavljajo tudi pristojni državni organi, ko poudarjajo visoko stopnjo varnosti naše države.

DZ je sicer v četrtek na predlog poslanske skupine SDS predsednico republike pozval, naj se izreče o izvajanju zakona o pomilostitvi. Vladi pa je želel priporočiti spremembo zakona na način, da bi morala predsednica republike obrazložiti svoje odločitve o pomilostitvah. O predlogu DZ sicer ni glasoval, saj predlog ni dobil podpore na matičnem odboru DZ.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trgft
06. 12. 2023 13.59
+1
Včeraj : V Posavju prijeli 130 tujcev, največ iz Maroka (37)Dva tihotapca prevažala štiri državljane Turčije
mackon08
06. 12. 2023 08.25
+8
Sodišče bi moralo izdazi sodbo za doživljensko ptepoved vstopa tem kriminalcem, zakaj bi jih hranili v zaporu. Ven z njimi pa je. Še prej oa jim nabit ogromno denarno kazen.
Iteb Tona
05. 12. 2023 20.49
+5
Kdo je jj pomilostil, da je sedaj na svobodi???!!!!!!!!??????? Banda pokvarjena, pa sedaj modruje kaj je prav in kaj ni!!!!!!! Zaporniki bi nam radi krojili usodo SLOVENSKEGA NARODA!!!!!!!🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
Harpuna
05. 12. 2023 20.16
+5
Ti poslanci Svobode še kar vztrajajo,da se straši z ilegalci,čeprav vsak dan poslušamo po medijih kako se povečuje število teh ,kako so polni azilni domovi in sedaj se opozarja še na možnosti terorizma itd.Butalci to ni strašenje,to je realnost,grobarji Slovenije.
iskriv
05. 12. 2023 19.55
+5
Prekupčevalci z ljudmi in morilci ne sodijo na seznam ljudi za pomilostitve . Jasno pa je , da je to dejanje predsednice države izrabila SDS za populistično prekrivanje kriminalnih napak njihovega liderja in stranke same z odvračanjem od perečih dejanj , kot so nezakonito financiranje SDS in Janeševa afera s pregledovanjem bančnih računov političnih nasprotnikov , ki jih lahko uporabijo za diskreditacijo ! To je osnovna poanta vseh manevrov SDS , da zameglijo in potisnejo v ozadje državi in državljanom škodljiva dejanja , dejanja , ki vodijo v rušenje demokracije in pravnega reda države .
zajfa
05. 12. 2023 20.01
-3
To je zdej IN da se take pomilosti, ti to ne razumeš.
bojer
05. 12. 2023 19.52
+4
Migrantov imam vrh glave in še čez. Verjetno pa je tudi med migranti, kot tudi drugimi obsojenci kdo, ki si je premislil, kar zadeva njegovih dejanj. In to je spregledala predsednica.
VP87
05. 12. 2023 19.49
+0
Pogrešam Breznika ?? A še zmeraj je banane pa pije wiski ? Je bilo nekaj hudo narobe ,da je vse tiho ? Mu je Hojs rešil ta zadnjo ??
Jožajoža
05. 12. 2023 20.15
+5
Kaj pa bela ," sol" med bananami.to Breznik obožuje..baje je zastopnik za Slovenijo
zajfa
05. 12. 2023 19.47
+6
To ni predsednica, to je enostavno poštni predal globoke države.
zajfa
05. 12. 2023 19.46
+1
Kdo od nedotakljivih pa še kaj pojasnjuje. Še sodnikom se ne da več napisat kot eno A4 stran, že to je luksuz, izbira se vse tajno, in vse veš vnaprej že kdo bo kaj dobil, ali ne dobil, za 20 let vnaprej. Vukojebina je predobra beseda za tole sranje od države, ki nam jo je zapustil večno prvi predsednik in vodja vseh nas.
kita 1111
05. 12. 2023 19.45
-6
Sicer mi ni razumljivo zakaj bi morali graditi zapore ,dajmo vse pomilostit in ne bomo imeli z nobenim nič stroškov
jank
05. 12. 2023 19.46
-2
kita 1111
05. 12. 2023 19.49
+0
jank
05. 12. 2023 19.43
+3
A je Grims že pojasnil, kako je prišel do denarja, s katerim je kupil vilo na Bledu in kako jo oddaja? S poslansko plačo in na pošten način ni mogoče priti do tolikih nepremičnin kot jih ima Grims, gospod Migracija.
zajfa
05. 12. 2023 19.46
+4
VP87
05. 12. 2023 19.41
+5
Mislim ,da Nataša ne bi pomilostila Janeza . Lahko je skriti Borut???
Nidani
05. 12. 2023 19.37
+6
A SDS je spet pušnil? Prašam za prjatla... 😁
Jon Bacek
05. 12. 2023 19.34
-5
Vsi kriminalci in tihotapci dobrodošli v Sloveniji ! Tu se vam ne bo nič hudega zgodilo.
SREBRNIBREG.
05. 12. 2023 19.36
+4
Jožajoža
05. 12. 2023 19.49
+2
Vsi kriminalci in tihotapci dobrodošli v Sloveniji ! Tu se vam ne bo nič hudega zgodilo.kot se ne zgodi tibotapcem in kriminalcem združeni v sds sekti. Uspelo jim je zgradit mafijsko državo.golob pa čisti.
jank
05. 12. 2023 19.32
+5
Mafijski klovni so ponovno pognali staro in močno izrabljeno lajno. Ko bi vedeli, kako so tečni. Pametnim in to nas je velika večina, gre na bruhanje.
Raček Pujsaček
05. 12. 2023 19.29
+2
Še najboljš da se ni odzval ! Se pa bo odzvala Vlada na vrnitev milijonov Huawei ju ! Ker se bo joško wu razjezil!
prašek
05. 12. 2023 19.21
+3
Še Forintoš je zopet govoril 😆😆😆😀😀😀😀😀
Pajo_36
05. 12. 2023 19.18
+1
Oooo a Grimsi ma pa migrantske teme čez? Grimsi, spremenit je treba zakon o poslancih, da ne moreš biti VEČNO prisesan na državne jasli preko DZ in mestega sveta v Kranju!! E to. Ja če bo pa kdo vedu, kako se pravno štela je pa to Nataša, sem včer gledal intervju na nacionalki, se strinjam z njo ene 80%, medtem ko se s tabo Grimsi 0 %!
Jon Bacek
05. 12. 2023 19.35
+8
Nekega dne boš spoznal, da bo Evropsejcem zelo žal in hudo zaradu zgrešene migrantske politike.
Pajo_36
05. 12. 2023 19.50
-5
ne, ne bom. ker znam med ljdu in točno vem, da so ljudje slabi in dobri in ne sodim po tem kakšne so barve ali nacionalnosti. včasih na krožnmu do lidla izberi izvoz Svet, pa boš zelo pozitivno presenečen.
Pajo_36
05. 12. 2023 19.52
-3
Sicer pa jih imam dosti, kako so nas zastrupljali s strahovi in njihovimi j.... v devetdesetih, tako da Grimsi, da bi vsaj enkrat videl v lajfu kako je biti migrant ali pa ekonomski migrant itd.... Zastruplajli so pa nas samo zato, da so oni lahko greli stolčke v parlamentu!!!!! Kje je vila škandal?
Pajo_36
05. 12. 2023 19.55
-3
In še nekaj: ko sem začel svojo poklicno pot sem veliko časa preživel v Nemčiji. In spomnim se , akko sem bil užaljen, da nas Nemci mečejo v isti koš kot Čehe, Poljake in Slovake. Seveda non stop so naš mešali z Slowakei. Evo proti temu govorim, ignoranci, strahovom ki ne obstajajo, vsi vemo zakaj se producirajo. Za Grimsije, da bo večni parlamentarc, na koncu bo pa na parah še z državniškimi častmi. Pa mi to plačujemo!
SlobodaNE
05. 12. 2023 19.10
-1
Janšev mucek ha ha.
LuxVeritas
05. 12. 2023 19.08
-2
da golo isti cez cajt vpil da je vse to zarad janse.