Slovenija

Janše na komisijo glede korupcije v zdravstvu ni bilo, Marčič poslov ni pojasnil

Ljubljana, 26. 08. 2021 07.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Kaya Kamenarič, STA
Komentarji
1126

Seja komisije za nadzor javnih financ, na kateri so obravnavali sum na korupcijo Janeza Janše z dobavitelji v zdravstvu, je prekinjena, saj se je nista udeležila niti Janša niti podjetnik Andrej Marčič. Slednji je komisiji poslal pismo, v katerem pa ni pojasnil, kako je prišel do milijonskih poslov. Dodal je, da je Janšo na Mavriciju srečal povsem po naključju. Poslanec LMŠ Robert Pavšič pa je dejal, da bo na ta vprašanja enkrat zagotovo treba odgovoriti.

"Še vedno se sprašujemo, kje je predsednik vlade, kje je Janez Janša. Ta teden je bil trikrat vabljen na zelo pomembne teme," je v izjavi po seji dejal poslanec LMŠ Robert Pavšič in spomnil, da so v začetku tedna govorili tudi o tem, kako je pripravljen šolski sistem, nato pa še o ponovnem vzponu neonacističnih gibanj. "Danes, ko mu parlamentarci očitamo zelo težko koruptivno dejanje, ga spet ni bilo," je dejal. 

Dodal je, da je iz današnje razprave zato zelo težko povleči kakršne koli zaključke. "Razen trditev, ki jih nenehno izpostavljamo. Da gre za ugrabitev države s strani belih ovratnikov, gre za sistemsko korupcijo, v katero je tokrat jasno vpleten tudi Janez Janša," je poudaril in dodal: "Dve podjetji, ki sta povezani z Janšo in igranjem golfa, sta v zadnjih 20 letih ustvarili za 300 milijonov evrov prometa samo z državo. Če to ne zahteva pojasnil in odgovorov, potem res ne vem, o čem se sploh pogovarjamo in kam smo kot država prišli".

Že med sejo je sicer v imenu predlagateljev izpostavil, da je Slovenijo zaznamovalo 30 let korupcijskih dogodkov, ki so skoraj vsi ostali brez epiloga. "Je v tej državi politiki in politikom res dovoljeno prav vse," se je spraševal. Dodal je, da se afere stalno ponavljajo, namesto da bi politiki ločevali zasebno in javno življenje. Prepričan je, da je to prakso treba prekiniti.

Sejo so poslanci prekinili. Počakali bodo na termin, ko se bo razprave lahko udeležil tudi Janša. "Kot poslanec lahko vztrajam na tem, da pride predsednik vlade pojasnit svoj del zgodbe. Ne morem pa v okviru komisije za nadzor javnih financ pričakovati, da se je osebno udeleži tudi Andrej Marčič," je dejal in pojasnil, da ima Marčič izbiro, ali se bo seje udeležil ali ne. "Vsekakor bi bilo zelo modro z njegove strani, da pride in pojasni razloge, ne samo pisno, kot jih je poslal včeraj pozno zvečer, ampak tudi osebno, z možnimi podvprašanji," je dejal in dodal, da pismo, čeprav ga je preletel bežno, odpira kar nekaj podvprašanj, "na katera bo treba enkrat zagotovo odgovoriti".

Predstavnik vlade, nekdanji generalni sekretar vlade, danes pa državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Božo Predalič je v zvezi z omenjenim poslom na seji pojasnil, da so bili tehnični pogoji na generalnem sekretariatu vlade, ko je sam prevzel vodenje, slabi. "V polovici dvoran tehnologija za zvočno snemanje ni delovala ali je delovala pomanjkljivo," je povedal. Po njegovih besedah so postopek zamenjave zastarelih računalniških strežnikov predlagali v oddelku tehnike, postopek pa so vodili v pravni službi.

Pavšič je ob tem spomnil na zanj sporen obvezen informativni dan predstavitve tehničnih podrobnosti razpisa, ki so se ga morali za prijavo na razpis udeležili ponudniki. V enem od razpisov je bil informativni dan 25. septembra, torej le tri dni po objavi razpisa. "Se je res tako mudilo, da se je dalo dobaviteljem samo 48 ur," se je spraševal Pavšič. Predalič pa je odgovoril, da s strani drugih podjetij ni bil predlagan niti en postopek za revizijo postopka, po njegovih zagotovilih so bili postopki vodeni transparentno. Navedel je še, da golfa ne igra ter da Marčiča osebno ne pozna in da ga ni nikoli srečal.

Sicer pa so na današnji seji sklenili, da bo Komisija za nadzor javnih financ Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) predlagala, naj preveri, ali je Janša v obdobju, ko je bil funkcionar, prijavil stike s predstavniki, lastniki ali lobisti podjetij, ki so med večjimi dobavitelji javnim zdravstvenim zavodom in drugim proračunskim porabnikom. Poleg tega je komisija sprejela še sklep, v katerem vlado pozivajo, naj državnemu zboru v enem tednu posreduje pogodbo za posel med podjetjem Integralis in generalnim sekretariatom vlade. S tretjim sklepom so računsko sodišče pozvali, naj opravi revizijo porabe javnih sredstev pri omenjenem poslu.

Marčič: Janšo sem na Mavriciju srečal povsem po naključju

Poslovnež Andrej Marčič je v pismu, ki ga je poslal na komisijo, pojasnil, da naj bi obstajal sum, da je njegova hči okužena s koronavirusom. Izrazil je tudi željo, da se kopije pisnega prispevka na seji ne le razdeli, ampak tudi prebere. Čeprav je spisal pet strani, v besedilu ni pojasnil, kako je dobil milijonski posel z državo. Bolj se je osredotočil na to, da bi zaradi "zlorabe njegovega imena v politične namene" lahko dobil kakšno opravičilo, in dodal, da "ne želi sodelovati v teh političnih obračunih", saj da to "niso njegovi boji".

Janez Janša na Mavriciju
Janez Janša na Mavriciju FOTO: Necenzurirano.si

"Janeza Janšo sem prvič in povsem po naključju srečal leta 2003. Bilo je prav na golf turnirju na Mavriciju, ki ga zaradi ugodne zimske klime relativno pogosto obiskujem," je zapisal in dodal, da Mavricij ni rajski otok. "Še posebej ni morje, ki je polno koral. Rajsko morje je Jadran," je zatrdil. "Srečanje z g. Janšo je bilo še posebej zanimivo, saj sem ga kot zvesti bralec Mladine in nekdo, ki je izredno cenil pokojnega predsednika Drnovška, imel priliko spoznati v drugačni luči," je zapisal in dodal: "Verjemite, da sem imel zanj veliko vprašanj, on pa mi je mirno odgovarjal in pojasnjeval"

Pojasnil je še, da je igranje golfa z Janezom Janšo "prijetno", in dodal, da to lahko potrdi marsikdo iz drugega političnega tabora, tudi starosta stranke SD, sopodpisnice današnje seje. "Na golfu sva se v vseh teh letih srečala samo še nekajkrat. Verjamem, da kot državljan lahko svobodno izbiram, s kom se bolj ali manj naključno srečujem v prostem času," je še zapisal.

Poudaril je tudi, da že sedem let ni več direktor podjetja Marand d.o.o. in da nikoli ni bil niti podpisnik niti zakoniti zastopnik podjetja Integralis d.o.o., katerega solastnik je. Zatrdil je, da se v času vodenja podjetja ni nikoli pogovarjal o nobenem poslu – niti s predsednikom vlade Janšo niti nobenim drugim državnim funkcionarjem. Trdi torej, da v več letih igranja golfa z Janšo nista govorila o poslu. "Predaliča ne poznam, Erjavca pa sem prvič srečal šele lani," je zapisal.

Zapisal je, da so vse očitane posle v tem segmentu pridobili na razpisih in da je projekt eZdravje snovalo več vlad, skupaj 15 let. "In ko smo z ministrom Tomažem Gantarjem septembra 2012 slavnostno podpisali pogodbo o vzpostavitvi interoperabilne hrbtenice eZdravje, sem ministra videl prvič in zadnjič," je dejal. "Kdor misli, da posli države s podjetji tečejo na ministrski ravni, se moti, ministri in predsedniki vlad pa se z razpisi ne ukvarjajo, to je delo uradnikov," je zatrdil.

Janša že leta igra golf na Mavriciju z največjimi dobičkarji v zdravstvu.
Janša že leta igra golf na Mavriciju z največjimi dobičkarji v zdravstvu. FOTO: Shutterstock

Glede očitkov, da je bil v podjetju Marand zaposlen tudi Žan Janša, sin aktualnega predsednika vlade, je dejal, da to drži. "Na prošnjo njegove mame ga je zaposlil takratni direktor, žal pokojni Branko Šaletič, sicer zet pokojnega partizanskega prvoborca, politika in generala Ivana Dolničarja takrat aktualnega predsednika zveze borcev," je zapisal in dodal, da je bil Žan Janša dober sodelavec in da so se z njim vsi v podjetju dobro razumeli. "In razumem njegovo mamo, saj otroci politikov niso krivi, da so v tej državi praktično nezaposljivi," je še zapisal in spomnil na težave, ki jih je imela sicer v tujini visoko izobražena hči predsednika Danila Turka, ki se je zaposlila v javnem zavodu Ljubljanski grad. "Res bi bilo primerno, da se ogradimo od vpletanja otrok v politiko, saj je njihova stiska nepredstavljiva, vse, kar počnemo mi, pa bi moralo biti v končni fazi v dobro naslednjih generacij torej otrok," je še zapisal.

Na očitke, da je prek žene želel vplivati na tasta – Karla Erjavca, naj vstopi v Janševo vlado, in mu ponujal ministrsko mesto, je dejal: "To je naravnost smešno. S predsednikom vlade v tem mandatu nisem imel nobenih kontaktov, sploh pa vsi, ki Janšo poznate, veste, da ne bi gojil tesnih stikov z družinskim članom politika, ki ga je opozicija predlagala za novega mandatarja". Dodal je še, da ga "politika osebno ne zanima" in da si prijateljev in poslovnih partnerjev ne izbira glede na strankarske izkaznice.

Spomnimo

"V trenutni vladi se z javnofinančnimi sredstvi ravna negospodarno in neodgovorno," so prepričani predlagatelji sklica nujne seje Brane Golubovič (LMŠ), Matjaž Han (SD), Matej T. Vatovec (Levica), Maša Kociper (SAB) in Janja Sluga (NeP). V zahtevi za sklic seje so podpisniki izpostavili nedavne objave v medijih o tem, da se je Janša v obdobju, ko je bil funkcionar (poslanec v državnem zboru), na Mavriciju med 8. in 12. decembrom 2015 družil in igral golf z dvema predstavnikoma največjih dobaviteljev v slovenskem zdravstvu, z lobistom Božom Dimnikom in znanim poslovnežem Andrejem Marčičem. 

Pred slabim tednom, ko so zahtevali sklic nujne seje, so poudarili, da so te informacije v javnost prišle ravno v obdobju, ko se v državnem zboru obravnava vladni predlog zakona o zagotavljanju finančnih sredstev v višini 10 milijard za investicije v slovensko zdravstvo v letih od 2021 do 2031.

Za omenjena velja, da sta že vrsto let med najvplivnejšimi dobavitelji javnim zdravstvenim zavodom in drugim proračunskim porabnikom. Marčič je lastnik in direktor IT-podjetja Marand, ki je v zadnjih 20 letih skupaj s povezanimi družbami samo s proračunskimi porabniki ustvarilo več kot 100 milijonov evrov prihodkov. Podjetje Medias International, v lasti Diane Dimnik, ki se ukvarja s prodajo medicinske opreme in materiala, pa je prek poslov UKC Ljubljana in z drugimi zdravstvenimi institucijami ustvarilo za 200 milijonov evrov prihodkov.  

Sumljivo tudi naročilo za Digitalno zeleno potrdilo  

Podpisniki so v zahtevi za sklic seje navedli tudi nedavno poročilo izdelave programske rešitve za Digitalno zeleno potrdilo. "Cena za celotno izdelavo je znašala 1,038 milijona evrov, od tega letni pavšal za vzdrževanje 78.000 evrov in nadgradnja v višini 190.000 evrov. Torej je nadgradnja potrebna, še preden je aplikacija sploh zaživela, ali je le dobavitelj dodatno zaslužil?" se sprašuje opozicija.  

NIJZ je aplikacijo najprej objavil na svoji spletni strani z verzijo za Android, nato pa jo je le nekaj ur pozneje umaknil s pojasnilom, da je nedosegljiva zaradi nadgradnje, in zajamčil, da bo v roku dveh tednov na voljo tudi v obeh uradnih spletnih tržnicah, kar bi moral zagotoviti že v osnovi. "Postopek je bil speljan neustrezno in amatersko," očitajo podpisniki in dodajajo, da je bilo izvajanje nadgradnje očitno naročeno že pred vzpostavitvijo primarne verzije aplikacije. "Kako so izbrali dobavitelja, ne vemo, če je bilo v ozadju delovanje podobnih lobističnih stikov, kot so opisani v zgornjih primerih, tudi ne," so še zapisali.  

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1126)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hanss
27. 08. 2021 09.59
+1
bejži no ni blo korupcije ne ga lomit.
crazymoto
27. 08. 2021 09.28
+4
Pa na onem posnetku.... Pod Triglavom se lepo vidi... Da je 100% albanec!!! Naj se spravi nazaj v zapor!!!
jodr
27. 08. 2021 08.57
-8
PV ima mnogo pomembnejša opravil, kot pa hoditi na neke debatne krožke, ki jih organizira burek koalicija; ta teden kar 3.
AlexReal
27. 08. 2021 08.53
+4
Najbrž se ni udeležil seje, ker ni prejel vabila :)
janez horvat
27. 08. 2021 08.48
-7
Svoje mnenje so si že ustvarili. Janša ga v ničemer nebi spremenil. Le čas bi zapravljal s poslušanjem laži, izmišljotin, predpostavk: če bi, ko bi, ali bi, naj bi... Naj dajo dokaze na sodišče pa mir.
proofreader
27. 08. 2021 08.37
-4
Kandidat KUL za premiera Karl je svojo hčerko poročil z njim. ... Črički. ...
silva-d
27. 08. 2021 08.34
-2
slika iz arhiva na sliki JJ še zelo mlad,eh ti novinarji
jodr
27. 08. 2021 08.58
-3
Ta slika ima že dolgo brado, krepko polnoletna je.
crazymoto
27. 08. 2021 09.29
+3
Nima veze kolko je slika stara... Važno da on še naprej krade...
hanss
27. 08. 2021 10.01
+0
Takrat je imel še knjižico rdečo mogoče je pripravljal teren.
A3umf
27. 08. 2021 08.21
+9
Zalostno, da nam vladajo TAJKUNI! TAJKUNOM ZAPLENIMO DOMOLJUBOM VSE VRNIMO in VRNIMO SLOVENIJI PRIHODNOST!
jodr
27. 08. 2021 08.59
-6
Nimasmisla
27. 08. 2021 08.06
+6
denar je sveta vladar
Ugovor vesti 133.člen
26. 08. 2021 21.59
-3
Zdaj razumem Šarca zakaj je zrihtal službo lepi Nataši.
mosqito
26. 08. 2021 21.59
-5
ŽIVEL JANŠIZEM 🇸🇮
mosqito
26. 08. 2021 21.58
-4
Al je Šmarski moški spolni organ,že postavil šolo...denar zanjo je že spakiral...
0005
26. 08. 2021 21.58
+2
NOVICE posodobljeno pred 14 urami in 13 let star posnetek mater ste brihtni
mosqito
26. 08. 2021 21.57
-3
JJ, je prepameten,da se bo pogovarjal z vsakim levim idiotom.
mosqito
26. 08. 2021 21.55
-5
BRAVO JJ, tako se dela z sovražniki Slovenije.
jodr
26. 08. 2021 21.55
-5
Gremo spat, naporen dan je za nami. Jutri ponovimo vajo.
0005
26. 08. 2021 21.55
-2
Če je slučajno kak levičar na tapeti je članek hitro umaknjen .Večini je jasno zakaj .Objektivnost --nepristranskost ????????????????
janez horvat
27. 08. 2021 08.51
-2
O Jankoviču in milijonih malo mimogrede, ko bo prišla na vrsto Trenta bodo pa nabijali v nedogled. Tako je bilo tudi s Pivčevo.
0005
26. 08. 2021 21.50
+1
Še kar glodate prazno kost se še niste polomili čekanov???
Firedancer
26. 08. 2021 21.28
+2
Pa ja ni kdo slučajno pričakoval, da bo prišel...
mr.poper
26. 08. 2021 21.14
+4
Kamor koli pogledaš je Janez z velikim žepom-- grehov pa toliko da ga vsi farji ne spovejo he he.
jodr
26. 08. 2021 21.53
-2
Levaki Janeza vidijo povsod, kot fotomorana.